Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Redaktorzy
5 minut temu, soundchaser napisał:

Na starość wszyscy powoli stajemy się dziećmi. 😄

Kiedyś zainspirował mnie ten temat.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/129/#findComment-6543217
Udostępnij na innych stronach
5 godzin temu, soundchaser napisał:

Moje dzieci z wnukami byli w Turcji i taką kawkę mi przywieźli w prezencie.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pił ktoś? 

W niemczech pewnie ją znają bardziej niż w turcji

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/129/#findComment-6543231
Udostępnij na innych stronach

Mieszacie sobie sami różne gatunki kawy? Na przykład arabikę z robustą?
Kawa poniżej to mieszanka 50/50% kawy z Brazylii i Wietnamu.
Rozumiem, że to jest po prostu mix dwóch różnych kaw, który można sobie zrobić samemu w dowolnej proporcji jak kupi się te dwie kawy osobno?

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/129/#findComment-6543783
Udostępnij na innych stronach
2 minuty temu, soundchaser napisał:

Mieszacie sobie sami różne gatunki kawy? Na przykład arabikę z robustą?

Mieszam, jak kończą mi się paczuszki, ale to jest mieszanie raczej różnych regionów niż gatunków.

Popatrz w jakich proporcjach są mieszane gotowe blendy arabici i robusty, dość często 60/40 arabici do robusty.

 

 

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/129/#findComment-6543788
Udostępnij na innych stronach
3 godziny temu, soundchaser napisał:

Podobno. Ale też większa goryczka i więcej kofeiny...i o to chodzi. 😉

Dobra do mleka ale dobrą robuste ciężko znaleźć 

23 sekundy i 40 gram kawy z 28.5 g

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Szkice
Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/129/#findComment-6544028
Udostępnij na innych stronach

O jakie ładne serduszko Ci wyszło. 😉

Ja dziś: 12 stopni młynek, 15 g kawy, 80 ml i ekstrakcja dość szybka - 21 sek.
Kawa gorsza w smaku niż wcześniej, słaba crema.
Do ubijania użyłem nowego tampera "ze wzorkiem", który właśnie dotarł.
Może za słabo ubił? Ciasteczko po ekstrakcji było lekko mokre. Albo 12 klików to za dużo przy tej gramaturze.

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/129/#findComment-6544182
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, Szkice napisał:

Ale zawsze możesz spróbować 

Przecież zacząłem od klasycznego espresso - mocna kawa w naparstku.
Robiona tylko po to by po dwóch małych łyczkach dostać odpowiedniego kopa.
Ktoś tu pisał, chyba Asura - dla kierowców tirów, żeby nie usnęli za kierownicą. 😉

Wolę eksperymentować z większą ilością ekstraktu, różną gramaturą i zmiennymi ustawieniami młynka.

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/129/#findComment-6544696
Udostępnij na innych stronach



Przecież zacząłem od klasycznego espresso - mocna kawa w naparstku.
Robiona tylko po to by po dwóch małych łyczkach dostać odpowiedniego kopa.
Ktoś tu pisał, chyba Asura - dla kierowców tirów, żeby nie usnęli za kierownicą.


Na początkujących może tak to działa. Po latach picia espresso już się uodporniłem.
Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/129/#findComment-6544722
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, soundchaser napisał:

Ktoś tu pisał, chyba Asura - dla kierowców tirów, żeby nie usnęli za kierownicą. 😉

Oni nie są tak wyrafinowani by pić aromatyczne espresso 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/129/#findComment-6544733
Udostępnij na innych stronach
6 godzin temu, przmor napisał:

Na początkujących może tak to działa. Po latach picia espresso już się uodporniłem.

To tak jak ze wszystkim. Do wszystkiego można się przyzwyczaić i uodpornić, a nawet polubić. 😉

6 godzin temu, Piopio napisał:

Oni nie są tak wyrafinowani by pić aromatyczne espresso 😉 

Przecież piją na stacjach benzynowych...takie z kawy za 22,99/kg. 😉

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/129/#findComment-6545060
Udostępnij na innych stronach
14 minut temu, soundchaser napisał:

Przecież piją na stacjach benzynowych...takie z kawy za 22,99/kg. 😉

Ale nie espresso ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/129/#findComment-6545072
Udostępnij na innych stronach
Dobra do mleka ale dobrą robuste ciężko znaleźć 
23 sekundy i 40 gram kawy z 28.5 g

Jak wyglada to sitko, do ktorego miesci sie 28,5g kawy?
O jakie ładne serduszko Ci wyszło.
Ja dziś: 12 stopni młynek, 15 g kawy, 80 ml i ekstrakcja dość szybka - 21 sek.
Kawa gorsza w smaku niż wcześniej, słaba crema.
Do ubijania użyłem nowego tampera "ze wzorkiem", który właśnie dotarł.
Może za słabo ubił? Ciasteczko po ekstrakcji było lekko mokre. Albo 12 klików to za dużo przy tej gramaturze.

Jesli 80ml przeleci przez 15g w 21s, to wyjda siki swietej Weroniki.
Albo za wielkie sitko, albo za grubo zmielone, albo za wielkie cisnienie
Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/129/#findComment-6545529
Udostępnij na innych stronach
3 godziny temu, xajas napisał:

Jesli 80ml przeleci przez 15g w 21s, to wyjda siki swietej Weroniki.
Albo za wielkie sitko, albo za grubo zmielone, albo za wielkie cisnienie

Co Ty znów za pierdoły opowiadasz. Że Tobie tak wychodzi, to nie znaczy że u mnie też tak jest. Opisuję rzetelnie co "wychodzi" przy różnych parametrach. Zdarzało się, że kawa była gorsza, ale akurat z tej ekstrakcji była intensywna w smaku.
Za grubo trochę zmielona, albo za słabo ubita - przecież napisałem.

9 minut temu, xajas napisał:

nie rozumiem, co pokazuje to gorne zdjecie

Wg mnie ciasteczko. Nigdy takiego nie widziałeś?

Edytowane przez soundchaser
Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/129/#findComment-6545704
Udostępnij na innych stronach
To zmielona kawa przed parzeniem i ubiciem 

U mnie wyglada to troche inaczej.

Zaczne od tego, ze odkrecilem z wszystkich kolb te noski.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Poniewaz mam malo miejsca, nie uzywam zadnych „stacji do tampowania“, igiel, rozdrabniaczy, odbijaczy, skrzynek na ciasteczka itp. Jedyne co uzywam, to ten maly klocuszek jako podstawke i niveler + tamper

Sitko na podwojne espresso (ja miele 16g)

IMG_6718.thumb.jpg.902c8d56b08cef47892c37f3f68eb4fd.jpg

Tak to wyglada bezposrednio z mlynka (stosunkowo jednolity stopien zmielenia, bez grudek).


IMG_6722.thumb.jpg.ce20cf616b90a0bfbfccb48770eca2f5.jpg

A tak po nivelerze

IMG_6723.thumb.jpg.b519b18d8fbe716eaacd7cd3a17bfdf3.jpg

A tak po tamperze (najprostszy, kalibrowany, bez jakichs sprezyn i innych dupereli).

IMG_6724.thumb.jpg.c70f76a652cb7b37d2c31c3a49323535.jpg

A tak po ekstrakcji (40ml po 18s)

IMG_6725.thumb.jpg.4f31aad21ae2b6b46ea1c0af6c2b6759.jpg

Jak robie kawe 100 razy, wychodzi 100 razy to samo

A wszystko miesci sie na zminimalizowanej powierzchni

IMG_6726.thumb.jpg.fed4a026a04ae68c77769ef072a8603a.jpg

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/129/#findComment-6545750
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, Szkice napisał:

To zmielona kawa przed parzeniem i ubiciem 

Czyli ciasteczko przed ubiciem. 😉

46 minut temu, xajas napisał:

Jak robie kawe 100 razy, wychodzi 100 razy to samo

Przy identycznych parametrach nie ma prawa wyjść inna za każdym razem. 😉

Ja je zmieniam, to mi wychodzi różna, ale przecież do tego zmierzam, by trafić w tę najlepszą dla mnie.

Dla mnie 40 ml to za mało do picia. 80 ml to już to absolutne minimum, a najlepiej 120-160 ml, ale wtedy przecież nie ubiję tyle kawy w sitku. Zresztą dla mnie klasyczne espresso jest za mocne. Wolę nieco rozcieńczone, więc jak pisałem wcześniej - wolę kombinować z przedłużaniem ekstrakcji, czyli trenować różne wariacje lungo.

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/129/#findComment-6545788
Udostępnij na innych stronach
1 godzinę temu, xajas napisał:


U mnie wyglada to troche inaczej.

Zaczne od tego, ze odkrecilem z wszystkich kolb te noski.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Poniewaz mam malo miejsca, nie uzywam zadnych „stacji do tampowania“, igiel, rozdrabniaczy, odbijaczy, skrzynek na ciasteczka itp. Jedyne co uzywam, to ten maly klocuszek jako podstawke i niveler + tamper

Sitko na podwojne espresso (ja miele 16g)

IMG_6718.thumb.jpg.902c8d56b08cef47892c37f3f68eb4fd.jpg

Tak to wyglada bezposrednio z mlynka (stosunkowo jednolity stopien zmielenia, bez grudek).


IMG_6722.thumb.jpg.ce20cf616b90a0bfbfccb48770eca2f5.jpg

A tak po nivelerze

IMG_6723.thumb.jpg.b519b18d8fbe716eaacd7cd3a17bfdf3.jpg

A tak po tamperze (najprostszy, kalibrowany, bez jakichs sprezyn i innych dupereli).

IMG_6724.thumb.jpg.c70f76a652cb7b37d2c31c3a49323535.jpg

A tak po ekstrakcji (40ml po 18s)

IMG_6725.thumb.jpg.4f31aad21ae2b6b46ea1c0af6c2b6759.jpg

Jak robie kawe 100 razy, wychodzi 100 razy to samo emoji3.png

A wszystko miesci sie na zminimalizowanej powierzchni

IMG_6726.thumb.jpg.fed4a026a04ae68c77769ef072a8603a.jpg

cco toza ekspres?

 

U mnie wygląda podobnie jak sobie igiełkami przejade i przywalę kilka razy zotwartej dłoni w kolbę co by się to ułożyło.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/129/#findComment-6545828
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, Szkice napisał:

przywalę kilka razy zotwartej dłoni w kolbę co by się to ułożyło.

To ostatnie przy cienkiej warstwie kawy i dużym sitku to podstawa co by przebicia nie było!

Zmielona kawa się po igłach faktycznie zagęszcza i nie ma tak że od strony tampera jest mocno zagęszczona a dalej w stronę wylotu z kolby już nie. 

 

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/129/#findComment-6545908
Udostępnij na innych stronach
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

                  wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!
 

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

 

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.