Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

8 godzin temu, kghm napisał:

Zwykli kawosze nawet nie marzą o ekspresach automatycznych, rodzicom dałem przyzwoity model jury a i tak wolą zwykłą zalewajkę. 

Co się dziwisz Jura nie potrafi zwykłej kawy robić 😜 

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/119/#findComment-6523723
Udostępnij na innych stronach
41 minut temu, soundchaser napisał:

Smar grafitowy mam w sakwie rowerowej na wypadek skrzypienia sztycy siodełkowej. Jest bardzo skuteczny. Może do młynka też się nadaje.

napisałem do konesso dla pewności

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/119/#findComment-6523724
Udostępnij na innych stronach
1 godzinę temu, Szkice napisał:

to chyba jakiś smar grafitowy był ale nie ejstem pewien,z tego co czytam raczej jest bezpieczny jeśli idzie o kontakt  zżywnośćią 

Ale o co Ci chodzi? każdy odpowiedzialny gwint liczy się po inżyniersku na samohamowność to znaczy że w wyniku używania urządzenia, drgań  gwint nie powinien się sam odkręcić

Żeby się gwint nie odkręcał powinien być czysty suchy i bez smarów. Jeśli się dalej sam odkręca to są do tego kleje o różnej sile klejenia począwszy od łatwo zrywną poprzez średnio zrywną lub nie zrywną. Coś takiego robi np. Loctite

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/119/#findComment-6523726
Udostępnij na innych stronach
2 minuty temu, ASURA napisał:

Ale o co Ci chodzi? każdy odpowiedzialny gwint liczy się po inżyniersku na samohamowność to znaczy że w wyniku używania urządzenia, drgań  gwint nie powinien się sam odkręcić

Żeby się gwint nie odkręcał powinien być czysty suchy i bez smarów. Jeśli się dalej sam odkręca to są do tego kleje o różnej sile klejenia począwszy od łatwo zrywną poprzez średnio zrywną lub nie zrywną. Coś takiego robi np. Loctite

chodzi bardziej o to żeby się odkręcał i zakręcał płynnie, bo gdy zakręcam górną część młynka lekko zgrzyta, gdyż jak mówiłem wytarłem ten smar ściereczką.  To jest ta górna część którą odkręcam by dostać się do żaren i po coś ten smar tam był właśnie. Młynek df 64 v2

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/119/#findComment-6523731
Udostępnij na innych stronach
2 minuty temu, Szkice napisał:

bo gdy zakręcam górną część młynka lekko zgrzyta

Są źle dobrane powierzchnie współpracujących materiałów gwintu które się przez to szybciej zużywają stąd zgrzytanie.

Pomysł ze smarem może coś temu zapobiec skoro nie przeszkadza Ci że gwint może się luzować. Smar dopuszczony do żywności ma sporo producentów, tylko jest problem z zakupem małych ilości 

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/119/#findComment-6523738
Udostępnij na innych stronach

Przyszedł mój ekspres. Jednak czarny, jaki chciałem...a pisali, że nie ma w magazynie.
Będę miał parę pytań do Kolegów bardziej doświadczonych, ale może jutro, bo dziś już mi się nie chce. 😉
Na razie go rozpakowałem, ułożyłem w kąciku kawowym wraz z akcesoriami i...już go pokochałem. Jest taki śliczny. 😆

Niestety nie mogę zdjęcia dodać, bo mam wyczerpany limit.
 

 

 

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/119/#findComment-6525113
Udostępnij na innych stronach
19 minut temu, soundchaser napisał:

Przyszedł mój ekspres. Jednak czarny, jaki chciałem...a pisali, że nie ma w magazynie.
Będę miał parę pytań do Kolegów bardziej doświadczonych, ale może jutro, bo dziś już mi się nie chce. 😉
Na razie go rozpakowałem, ułożyłem w kąciku kawowym wraz z akcesoriami i...już go pokochałem. Jest taki śliczny. 😆

Niestety nie mogę zdjęcia dodać, bo mam wyczerpany limit.
 

 

 

zrób se kawe teraz, zrób se wolne pier**l to

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/119/#findComment-6525131
Udostępnij na innych stronach

Teraz nie. Najpierw muszę go przepłukać, ustawić parametry. Pierwszą kawę zrobię sobie w sobotę. To musi być rytuał i wszystko przygotowane do niego. 😉
Ale będę miał do Was kilka pytań, chociaż już teraz szperając w necie widzę na nie odpowiedzi. Jednak na naszym forum otrzymałem dużą pomoc, bo jest tu sporo kawowych fachowców, więc bardziej cenię sobie Wasze opinie.
Jutro napiszę o co mi chodzi.

Tymczasem życzę dobrej nocy.

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/119/#findComment-6525140
Udostępnij na innych stronach

Zdjęcie z FB.

blob:https://www.facebook.com/f5005829-98a5-4ffd-b451-5827dc171356

14 minut temu, Szkice napisał:

O to cierpliwy jesteś, że dopiero w sobotę będziesz działał 

Mam dużo pracy codziennie. A po pracy siłownia, bieganie, sauna i inne rzeczy. Ale jak zrobię pierwsze udane espresso, to z pewnością będę robił je częściej. 😉

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/119/#findComment-6525166
Udostępnij na innych stronach

No więc tak - w wyposażeniu tego ekspresu są 3 sitka, w tym jedno z pojedynczą dziurką. Nie bardzo wiem o co tu chodzi. Do czego koszyk z jedną dziurką?
Myślałem, że z portafiltra będzie można odkręcić dół tak, by zostało samo sitko. Niestety tak nie jest. Nawet ta podwójna wylewka jest nieodkręcalna, mimo że na niektórych filmach widać, że jest zdejmowana.
Stąd wniosek, że jakbym chciał sobie oglądać proces ekstrakcji podczas robienia espresso to muszę dokupić osobną kolbę z tzw. portafiltrem "naked"?

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/119/#findComment-6525303
Udostępnij na innych stronach
4 godziny temu, soundchaser napisał:

No więc tak - w wyposażeniu tego ekspresu są 3 sitka, w tym jedno z pojedynczą dziurką. Nie bardzo wiem o co tu chodzi. Do czego koszyk z jedną dziurką?
Myślałem, że z portafiltra będzie można odkręcić dół tak, by zostało samo sitko. Niestety tak nie jest. Nawet ta podwójna wylewka jest nieodkręcalna, mimo że na niektórych filmach widać, że jest zdejmowana.
Stąd wniosek, że jakbym chciał sobie oglądać proces ekstrakcji podczas robienia espresso to muszę dokupić osobną kolbę z tzw. portafiltrem "naked"?

1. Ten koszyk z jedną dziurką to "pressurized basket" - poczytaj do czego służy ale i tak nie będziesz go używał 🙂

2. Nawet jakbyś odkręcił podwójną wylewkę to tam niewiele zobaczysz. Dobrze wnioskujesz, że jak chcesz oglądać ekstrakcję to musisz mieć naked/botomless portafilter. Ale z doświadczenia wiem, że to jest fajne przez jakiś czas. Nie będziesz za każdym razem przecież się schylał i obserwował ekstrakcji. Jak masz sensowny proces przygotowania kawy w koszyku, który w znacznym stopniu zapobiega kanałowaniu to nie ma na co patrzeć. Fajny bajer ale można bez niego żyć szczególnie, że sensowny portafiltr będzie kosztował paręnaście procent tego co ten ekspres

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/119/#findComment-6525524
Udostępnij na innych stronach
1 godzinę temu, ferszcik napisał:

Nawet jakbyś odkręcił podwójną wylewkę to tam niewiele zobaczysz

Wiem. Po prostu jest wtedy jedna większa dziura. 😉
Dziwi mnie jednak, że tego nie mogę odkręcić żadną siłą. Czyżby to efekt nowszej produkcji - czyli jedna, nierozbieralna całość?

 

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/119/#findComment-6525606
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem jak jest w tym ekspresie i tym portafiltrze. Ale nie ma co się pocić bo może odkręcisz a ten otwór nie jest przygotowany na to żeby leciała z niego ciecz i geometria może trafić się taka że będzie leciało gdzieś na boki i będzie z tego więcej bałaganu niż korzyści.

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/119/#findComment-6525614
Udostępnij na innych stronach
2 godziny temu, ferszcik napisał:

pressurized basket

Chyba rzeczywiście jest to bezużyteczny gadżet. Upraszczając - tworzy sztuczne ciśnienie i używa się go do niezbyt dobrze zmielonej  i kiepskiej kawy, a koszyk bezciśnieniowy wykorzystuje ciśnienie kawy, stąd różnica w jakości smaku później.

16 minut temu, J.Jerry napisał:

Instrukcję przeczytać i w trakcie można kawę zrobić.

Gdyby instrukcja zawierała takie informacje to nie pytałbym. Jest bardzo lakoniczna, a i filmiki w necie nie wyjaśniały sprawy. Dopiero Kolega @ferszcik rozjaśnił mi trochę w głowie. 😉

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/119/#findComment-6525634
Udostępnij na innych stronach
4 minuty temu, soundchaser napisał:

Chyba rzeczywiście jest to bezużyteczny gadżet. Upraszczając - tworzy sztuczne ciśnienie i używa się go do niezbyt dobrze zmielonej  i kiepskiej kawy, a koszyk bezciśnieniowy wykorzystuje ciśnienie kawy, stąd różnica w jakości smaku później.

 

Nie do końca bo przy dobrej ekstrakcji i fajnego przemiału woda może przelatywać zdecydowanie za szybko i kawa będzie wodnista bez body

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/119/#findComment-6525639
Udostępnij na innych stronach

Rozumiem, że jak chcę zrobić sobie espresso to ustawienie pojemności w ekspresie na np. 40 ml spowoduje, że tyle dokładnie kawy będę miał po ekstrakcji?

A jaki powinien być czas preekstrakcji? W tym moim ekspresie przedział jest 0-10 sekund.
Ustawienie fabryczne to 5 sek. Czy to ma jakiś znaczący wpływ na jakość samego procesu głównego?

2 godziny temu, ASURA napisał:

 

Nie do końca bo przy dobrej ekstrakcji i fajnego przemiału woda może przelatywać zdecydowanie za szybko i kawa będzie wodnista bez body

Widziałem filmik, w którym porównano kawę zrobioną przy użyciu pressure basket vs non pressurized basket i przy użyciu tego pierwszego efekt (przynajmniej wizualny) był bardzo zadowalający. Wytworzyła się taka pianka, trochę inna niż crema, ale za to było jej więcej.

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/119/#findComment-6525785
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze jedno pytanie - do pojedynczego espresso zasadą jest użycie mniejszego koszyka, a do podwójnego - większego?

Przepraszam, że zawracam głowę...oczywiście będę sam eksperymentował, ale chciałbym najpierw rozwiać wszelkie wątpliwości i zacząć książkowo.

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/119/#findComment-6525825
Udostępnij na innych stronach

Jak 5 pierwszych kaw zepsujesz nim ustawisz TĄ do danej dostawy i gatunku kawy to będzie bardzo dobrze! tak że nie stresuj się....

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/119/#findComment-6525841
Udostępnij na innych stronach

Warto moim zdaniem abyś na początek kupił kilo  niedrogie

11 minut temu, soundchaser napisał:

Jeszcze jedno pytanie - do pojedynczego espresso zasadą jest użycie mniejszego koszyka, a do podwójnego - większego?

Tak. Aczkolwiek ja na mniejszym sitku robię Americano a na większym esperesso (zawsze podwójne). Warto moim zdaniem abyś na początek kupił z kilogram taniego marketowego ziarna kawy i zwyczajnie się pobawił dozą, czasem ekstrakcji, temperaturą. Wszak tylko trening czyni mistrza😉. Życzę baristycznych sukcesów. Niech dobra kawa będzie z Tobą.

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/119/#findComment-6525843
Udostępnij na innych stronach
6 minut temu, cortes napisał:

Warto moim zdaniem abyś na początek kupił z kilogram taniego marketowego ziarna kawy

Kupiłem taką kawę:

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kierowałem się popularnością i tym, że jest podobno świeżo palona przed wysyłką.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/119/#findComment-6525850
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, soundchaser napisał:

Rozumiem, że jak chcę zrobić sobie espresso to ustawienie pojemności w ekspresie na np. 40 ml spowoduje, że tyle dokładnie kawy będę miał po ekstrakcji?

A jaki powinien być czas preekstrakcji? W tym moim ekspresie przedział jest 0-10 sekund.
Ustawienie fabryczne to 5 sek. Czy to ma jakiś znaczący wpływ na jakość samego procesu głównego?

Widziałem filmik, w którym porównano kawę zrobioną przy użyciu pressure basket vs non pressurized basket i przy użyciu tego pierwszego efekt (przynajmniej wizualny) był bardzo zadowalający. Wytworzyła się taka pianka, trochę inna niż crema, ale za to było jej więcej.

Jak ustawiasz w ekspresie 40 ml? Zasada jest raczej taka, że espresso mierzymy w gramach. I na początku celuj sobie w ratio 1:2. Czyli np 18 gram kawy w ciągu 25-30 sekund około 38 gram uzysku

2 minuty temu, soundchaser napisał:

Kupiłem taką kawę:

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kierowałem się popularnością i tym, że jest podobno świeżo palona przed wysyłką.

Tania i dobrze jak na początek. Ja staram się kupować świeżo paloną maks do miesiąca a często palona jest w dniu wysyłki, problem ze świeżym paleniem jest taki, że musi trochę odstać z tydzień zanim trochę odgazuje i się unormuje 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/119/#findComment-6525856
Udostępnij na innych stronach
28 minut temu, Szkice napisał:

Jak ustawiasz w ekspresie 40 ml?

Normalnie. Mój ekspres ma zakres ustawienia pojemności w ml w zależności od tego czy jest to one cup espresso, czy double cup espresso.

32 minuty temu, Szkice napisał:

problem ze świeżym paleniem jest taki, że musi trochę odstać z tydzień zanim trochę odgazuje i się unormuje 

U mnie stoi już z 10 dni, więc wszystko jest OK.

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/119/#findComment-6525884
Udostępnij na innych stronach
6 minut temu, soundchaser napisał:

Normalnie. Mój ekspres ma zakres ustawienia pojemności w ml w zależności od tego czy jest to one cup espresso, czy double cup espresso.

U mnie stoi już z 10 dni, więc wszystko jest OK.

A rozumiem, są ekspresy z taką funkcją ale to i tak musisz dograć z odpowiednim mieleniem. 

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/119/#findComment-6525893
Udostępnij na innych stronach
4 minuty temu, Szkice napisał:

ale to i tak musisz dograć z odpowiednim mieleniem. 

Wiem. 
Jeśli więc chcę zrobić pojedyncze espresso to wkładam np. 7-8 g kawy odpowiednio zmielonej, ustawiam powiedzmy 35 ml i co? Mam pilnować czasu 25-30 sek, czy ekspres sam zakończy ekstrakcję po tym czasie i wygeneruje dokładnie 35 ml espresso?

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/119/#findComment-6525896
Udostępnij na innych stronach
4 minuty temu, soundchaser napisał:

Wiem. 
Jeśli więc chcę zrobić pojedyncze espresso to wkładam np. 7-8 g kawy odpowiednio zmielonej, ustawiam powiedzmy 35 ml i co? Mam pilnować czasu 25-30 sek, czy ekspres sam zakończy ekstrakcję po tym czasie i wygeneruje dokładnie 35 ml espresso?

Ekspres sam zakończy ekstrakcję. Tak mi się wdaje. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/119/#findComment-6525901
Udostępnij na innych stronach
Teraz, soundchaser napisał:

Wiem. 
Jeśli więc chcę zrobić pojedyncze espresso to wkładam np. 7-8 g kawy odpowiednio zmielonej, ustawiam powiedzmy 35 ml i co? Mam pilnować czasu 25-30 sek, czy ekspres sam zakończy ekstrakcję po tym czasie i wygeneruje dokładnie 35 ml espresso?

Nwm jak to działaz bo ja nie używałem takiego ekspresu. Wiem że w jakimś lelicie chyba była taka opcja czasowa i prawdopodobnie miał ją ten miły pan od elektryków, niestety teraz wyleciała mi ksywka Dotore. 

 

Najlepszy sposób to zerowanie wagi z filiżanką i podłożenie ją pod kolbę i obserwować co się dzieje. Przyglądać się czy ekstrakcja jest równa czy leci jak z kranu. I jaka jest waga kawy po np 20 sekundach. 

 

Ja w starym ekspresie to już czasem robiłem na czuja i nie ważyłem ani nie mierzyłem czasu, bo widziałam poprostu jak się kawa sączy i wyłączałem, gdy kawa lała się już bardziej jasna. Kwestia praktyki, przed tobą długie 2 lata 

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/119/#findComment-6525902
Udostępnij na innych stronach
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

    Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM


  • Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

    Ostatnio dodane opinie o albumach

  • Najnowsze wpisy na blogu

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

                  wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!
 

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

 

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.