Skocz do zawartości
IGNORED

Dobry procesor do kina domowego

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, barni napisał:

miniDSP UMIK-1

Dzięki za podpowiedź wyczytałem to też w podlinkowanym wywiadzie....Nie zmienia to faktu ,że nowy Umik też trzeba kupić bo nie każdy nim dysponuje ,a to kolejny obok tych 350 $ (z ogonkiem) wydatek 650 PLN....

W dniu 15.10.2022 o 08:56, max720 napisał:

Tak samo będzie z Dirac w Onkyo ?:)

Tyle ludzi się już masturbuje na samą myśl o logo 🙂

CZy , ta kalibracja jest prosta dla każdego laika ? Mam obawy , że bez dodatkowego sprzętu i wiedzy , to będzie pułapka dla ,, Kowalskiego,,

Dirac nie jest wcale taki skomplikowany jak ktoś ogarnia komputer. Jak nie ogarnia to zawsze może poprosić kogoś z salonu o kalibrację, przy cenie takiego procesora nie powinien to być już znaczący wydatek 🙂 Wyniki po kalibracji są znakomite w kinie, a dodatkowo można bardzo precyzyjnie dostroić dźwięk pod swoje oczekiwania lub skompensowanie nierównomierności charakterystyk pokoju odsłuchowego (jak ktoś ma wyniki z pomiarów). Jak przesiadłem się na Arcama 850 z Yamahy 3050 to można w zasadzie powiedzieć, że kalibracja Yamahy to jest jakaś zabawka przy Dirac-u. Abstrahując, że Arcam wyjęty z pudełka bez kalibracji zagrał lepiej niż Yamaha po roku walki z jej algorytmami 🙂

Niestety w stereo Dirac dla mnie jest słaby, sztucznie wpycha wokale do pokoju spłaszczając normalną scenę za zestawami. Ale generalnie w stereo każdy procesor kinowy jest słaby, czym prędzej się człowiek z tym pogodzi tym mniej kasy wyda na kino 🙂

@barniTwoje porównanie daje do myślenia jeżeli chodzi o kwestię kalibracji kina. MIałem Yamahę 3070 i było ok, czy miałeś okazję porównać kalibrację z Denonem/Marantzem?

Arcamy nie sa tanie, ale chyba warte zainteresowania pod kino.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Diraca nie ustawiałem natomiast kalibracja ARC Genesis Anthema jest znakomita, razem ze sprzetem dostajesz wszystko co potrzebne- profesjonalny już indywidualnie skalibrowany z kupionym sprzetem mikrofon ze statywem - (jak UMIK), a oprogramowanie- tu wgląd we wszystko ale i  możliwość ustawienia własnych preferencji, kalibracja osobno dwóch subów, , 4 presety do własnych potrzeb- po przygodach z Onkyo i Yamaha aventage to jakby były Opel Astra a Anthem BMW X5 - jest różnica kilku klas.

Anthem MRX1140 Klipsch RP8000FII RP540CII RP500MII SVS PB3000 Canton865 Atmos7.4.4

4 godziny temu, kivlov napisał:

@barniTwoje porównanie daje do myślenia jeżeli chodzi o kwestię kalibracji kina. MIałem Yamahę 3070 i było ok, czy miałeś okazję porównać kalibrację z Denonem/Marantzem?

Arcamy nie sa tanie, ale chyba warte zainteresowania pod kino.

Poki co wady Arcama 850 to ograniczona liczba wbudowanych koncowek - 7, czyli bez dodatkowych da sie zrobić 5.1.2 oraz ograniczone funkcje streamingowe. Domyslnie jest Spotify Connect i uPNP, nie ma wbudowanego Tidala, Qobuza. Poza tymi limitami świetny amplituner.. W stereo brzmi ok ale nie jest to zaden high-end. Niemniej Yamaha w stereo byla w porownaniu z Arcamem tragiczna - po prostu płaski dwuwymiarowy dzwiek wyprany z jakichkolwiek emocji. Wydajność prądowa końcówek tez byla lichutka, po podpieciu ATC SCM40 na maksymalnym położeniu glosnosci  w pomieszczeniu nawet nie bylo jeszcze glosno. Arcama kupilem, bo na Black Friday w Uk byl w cenie prawie polowy krajowej. Na zachodzie BF ma zupełnie inny rozmach niz u nas, gdzie tylko obniżają ceny podwyższone tydzień wcześniej. 

Przeglądając czeluści  internetu trafiłem na dostępny jeszcze McIntosh MX122 w cenie niecałych 30 tyś. Piszą że DTS:X™ i Auro-3D® dostępne po aktualizacji. Model już sprzed kilku lat to pewnie jest już taka możliwość.

Są też głosy o problemach z Dirac podczas kalibracji w JBL Synthesis i.....niestety trochę o oddawaniu nowych modeli Arcam  z powodu błędów.

Edytowane przez Raul1975

Tak tylko informacyjnie, właśnie Anthem wprowadza 8K do swoich modeli:

- Procesor Anthem 70

- Amplitunery 740 i 1140

Koszt ok 500 $. Upgrade polega na wymianie elementu.

Model 540 do końca roku.

Źródło:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Raul1975
  • 2 lata później...

cześć! Badam temat procesora, system stawiam na aktywnych monitorach studyjnych wiec w procku musi być regulacja głośności, zależy mi na atmosie w konfiguracji 5.1.2, TV mam z eARC, ogladam apple tv plus BluRay. Nie chciałbym przekroczyć budżetu 10k. Z tego co widze to znalazlem Emotiva BasX MC1( nie dogrzebałem się jeszcze czy ma regulacje głośności) lub tonewinner AT-300, mocno zwizualizowałem sobie Anthema MRX540 ale okazuje się że po pre out to nie zadziała, brak regulacji glosnosci i na kalibracji ARC wywala błąd. Czy na rynku just coś jeszcze co spełniłoby moje oczekiwania?

8 minut temu, Coltrane napisał:

dzieki, łudzę się że jest tańsze rozwiązanie niż AVM70 Anthema, 20lat żyję w stereo 😉

taż to przerabiałem.. cała seria BasX jest słaba, miałem starszy procesor emotivy ale niestety zdechł a budżetowy następca grał zdecydowanie gorzej.

Ewentualnie kup / wypożycz i sprawdź.

26 minut temu, Coltrane napisał:

mocno zwizualizowałem sobie Anthema MRX540 ale okazuje się że po pre out to nie zadziała, brak regulacji glosnosci i na kalibracji ARC wywala błąd

Nie mozliwe. Po to sa wyjscia preout.

Pre czyli z przedwzmacniacza a wiec z regulacja glosnosci.

Ja mam fronty podlaczone przez wejscie na koncowke mocy integry i wszystko dziala normalnie i tak wlasnie ma dzialac.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

14 minut temu, rafa napisał:

Nie mozliwe. Po to sa wyjscia preout.

Pre czyli z przedwzmacniacza a wiec z regulacja glosnosci.

Ja mam fronty podlaczone przez wejscie na koncowke mocy integry i wszystko dziala normalnie i tak wlasnie ma dzialac.

tez jestem w szoku, mam zaufanego goscia co robi instalacje audio, sporo rzeczy u niego kupilem zawsze będąc zadowolonym z polecenia i mowil ze MRX540 sie nie uda to bo jest lipa na konfiguracji pre, pisalem w tej sprawie do dystrybutora i mi potwierdzil

"MRX wyjście na końcówki mocy nie regulowane. "
"wyjścia pre out są tylko na końcówki mocy nie wzmacniacze bo jeżeli chcemy skalibrować system to wyskakuje błąd . Jest wyjście line i tu można by zastosować "

regulowane jest tylko wyjście line.

Mocno mi leży ten MRX540. W sumie na stereo mam Adamy A77h, je chciałbym zostawić, resztę aktywnych mam gdzie zagospodarować w domu więc podłączyć A77h pod line, reszte efektowych zrobić pasywnie na Focal Dome Flax...

Edytowane przez Coltrane

Moim zdaniem bzdura. Wypożycz sobie tego Anthema i sprawdź sam. A jak to ma być zewnetrzne wzmocnienie i dyskretnie to bym jeszcze zerknal w strone Marantza Cinema 70. 

29 minut temu, Coltrane napisał:

"MRX wyjście na końcówki mocy nie regulowane. "
"wyjścia pre out są tylko na końcówki mocy nie wzmacniacze bo jeżeli chcemy skalibrować system to wyskakuje błąd . Jest wyjście line i tu można by zastosować "

Nie, jest dokladnie odwrotnie. Wyjscie line - liniowe bo nie regulowane. A pre out to wyjscie regulowane. 

Glupoty gada albo sie pomylil..

Ja mam i uzywam.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

15 minut temu, rafa napisał:

Nie, jest dokladnie odwrotnie. Wyjscie line - liniowe bo nie regulowane. A pre out to wyjscie regulowane. 

Glupoty gada albo sie pomylil..

Ja mam i uzywam.

dzieki, poszukam gdzie go mozna wypozyczyc

33 minuty temu, Chloru napisał:

Moim zdaniem bzdura. Wypożycz sobie tego Anthema i sprawdź sam. A jak to ma być zewnetrzne wzmocnienie i dyskretnie to bym jeszcze zerknal w strone Marantza Cinema 70. 

dzieki!

Tez uwazam, ze takie wyjscie bez regulacji glosnosci byłoby kompletnie bez sensu. 

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

a w temacie dobrych procesorów, jest ogłoszenie na alledrogo - rotel rsp-1576 - ten towar na polskim rynku rzadko się pokazuje:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 24.01.2025 o 13:34, ro35 napisał:

a w temacie dobrych procesorów, jest ogłoszenie na alledrogo - rotel rsp-1576 - ten towar na polskim rynku rzadko się pokazuje:

Ukryta Zawartość

od dawna go obserwuje, gosciu niestety nie wysyła, sprzęt też ma swoje lata i kosztuje nie mało, MKII był jeszcze ciekawszy
na ten moment jak przeglądam już amplitunery to pasuje mi onkyo tx-rz50, ma juz dirac i mozna DLBC dokupic do niego

używam w stereo wiim ultra i pojawiła się opcja na dolby 5.1 dokładając wiim amp pro, niestety na bluray ten format praktycznie juz nie istnieje...

Ukryta Zawartość

5 minut temu, Coltrane napisał:

kosztuje nie mało, MKII był jeszcze ciekawszy

W mkII jest juz dirac z tego co kojarzę

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

mam mk2, bo nie dało się innego kupić.

jest dirac. ze trzy razy podchodziłem do pomiarów, rezultat nie był dla mnie satysfakcjonujący - może robiłem coś nie tak - nie korzystam z tej korekcji (5.1). trochę rozczarowany jestem tym że mk2 ma zablokowany korektor parametryczny. więc: 1576 ma korektor (ponoć całkiem nieźle działa), mk2 nie ma korektora tylko dirac. na ten moment wolałbym starszy model 😉 - zupełnie subiektywna opinia.

kolejna sprawa na ile wyceniać ten sprzęt. zwykle posiłkuję się hifishark.com - jest tam przegląd ofert z całego świata. cena wyjściowa 1576mk2 to ok 13000zl. gdy rotel zrezygnował z produkcji procesorów tophifi wyprzedawało resztki w bardzo atrakcyjnej cenie, dlatego go kupiłem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ro35
W dniu 23.01.2025 o 11:23, Coltrane napisał:

dzieki, łudzę się że jest tańsze rozwiązanie niż AVM70 Anthema, 20lat żyję w stereo 😉

Mam trochę inne doświadczenie z Emotiva niż @fetek

MC700 po dwóch latach sprzedałem ze mega dobrą kasę na Białoruś.Teraz mam MC1 nie narzekam-jedyny minus to dziwna kalibracja. Myślę, że bez problemu możesz znaleźć u jakiegoś dilera i przetestować.
Anthem AVM70 poszukaj na zagranicznych forach - sprzęt mega drogi, sporo bugów w sofcie 1300 stron forum, a jak gra w stereo nie wiem nie testowałem, aczkolwiek chętnie bym się od kogoś dowiedział😀

Edytowane przez gimza

Ktoś chętny ? 

Ukryta Zawartość

Kolega wraca za 2-3 z wyspy 

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, ro35 napisał:

mam mk2, bo nie dało się innego kupić.

jest dirac. ze trzy razy podchodziłem do pomiarów, rezultat nie był dla mnie satysfakcjonujący - może robiłem coś nie tak - nie korzystam z tej korekcji (5.1). trochę rozczarowany jestem tym że mk2 ma zablokowany korektor parametryczny. więc: 1576 ma korektor (ponoć całkiem nieźle działa), mk2 nie ma korektora tylko dirac. na ten moment wolałbym starszy model 😉 - zupełnie subiektywna opinia.

kolejna sprawa na ile wyceniać ten sprzęt. zwykle posiłkuję się hifishark.com - jest tam przegląd ofert z całego świata. cena wyjściowa 1576mk2 to ok 13000zl. gdy rotel zrezygnował z produkcji procesorów tophifi wyprzedawało resztki w bardzo atrakcyjnej cenie, dlatego go kupiłem.

Ukryta Zawartość

Czyli to jest Twoj egzemplarz?

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...
4 godziny temu, Coltrane napisał:

stanęło na onkyo TX-RZ30, jest dirac, wyjscia pre, dwa niezależne suby, mozliwosc rozbudowy do DLBC

Gratulacje. I masz nawet 8K!?!?!🤪

Edytowane przez gimza

Bardzo dobry wybór - Onkyo ma dobre ampli i procesor

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

• Pokaż nowe odpowiedzi