Skocz do zawartości
IGNORED

Czy Pierwsza Duda zasługuje na 18000 pensji ?

Rekomendowane odpowiedzi

Przecież ta para na D. wszystko ma za darmochę, całodobową obsługę, "mieszkanie", przez żarcie po wszelkie przewozy, oni regulują jakieś rachunki?!

na wuj im jeszcze piniendze?

Następnie dożywotnia emerytura prezydencka (ile to jest?)

Czy sam "zaszczyt" nie wystarczy?  ?

Przybij sobie piątkę z Gerardem - dla mnie odbywaj jesteście tym na których Niemcy mówią Polacken. Wstyd.

Dzisiaj stojac w kolejce do kasy, obserwowalem ciekawa scene. Przede mna stoi dwoch kolesiow bez (obowiazkowych) masek i kladzie kilka piw na tasme. Kasjerka zwraca im na brak masek, a oni, w reakcji oburzeni lamanym Niemieckim zaczynaja sie klocic i opieprzac kasjerke. Wszyscy inni klienci patrza na nich jak na UFO.
Goscie wychodza ze sklepu i zanim dotarli do auta juz obalili po piwku. Patrze na auto... zgodnie z oczekiwaniem, na Polskich numerach.

To sa goscie, ktorym zawdzieczasz renome „Polacken“

Zdrowotne, emerytalne, bezrobotne... to jest właśnie National Insurance.

£1267 to już jest na rękę.

Jesli w tych 150 podatku jest emerytura, to trudno sobie wyobrazic, jak kiedys mozna z tego wyzyc.
Gość Sine Metu

(Konto usunięte)

Ktoś kto ma Cię reprezentować na arenie międzynarodowej ma to robić za darmo? 

Z tym że ona nie robi tego za darmo - gratyfikacji w naturze nie liczysz, wszak ciuchów reprezentacyjnych nie oddaje ani ona, ani prezydent.
A praca dla idei?
Ej, no nie przesadzaj. Dla idei to 400 tyś. PLN.
Gość Sine Metu

(Konto usunięte)

Jesli w tych 150 podatku jest emerytura, to trudno sobie wyobrazic, jak kiedys mozna z tego wyzyc.
Z tego jest tylko podstawowa emerytura państwowa - dla wszystkich tyle samo. Około £580 miesięcznie. Emerytura jest opodatkowana ale kwota wolna od podatku to aktualnie ok £12k rocznie.

I teraz tak. Jeżeli masz własną chałupę, to wiadomo że czynszu nie płacisz. A jeżeli wynajmujesz i masz tylko podstawową państwową emeryturę, to dostaniesz housing benefit czyli też czynszu nie zapłacisz.

Do tego zwolnienie z council tax, winter fuel - £140 rocznie na ogrzewanie, darmowe leki oraz komunikacja autobusowa - w Szkocji obejmuje wszystkie autobusy (nie tylko miejskie).

Jakby pogrzebać, to jeszcze pewnie parę innych rzeczy by doszło.

To co powyżej, jest dla każdego i nie ważne że swoje wymagane 40 lat (minimum to 10 lat ale wtedy emerytura jest dużo niższa, bez wpływu na inne benefity) przepracował w ch*jowej pracy za ch*jową pensję.

Zarabiasz więcej, to sam inwestujesz w dodatkową emeryturę, wiadomo.
2 godziny temu, jacm napisał:

Już dawno byśmy zarabiali tyle gdybysmy pracowali u siebie dla siebie i byli mniej pazerni o chętni do okradania wzajemnie. Pomażyć fajna sprawa ?

Pomażyć tak. Wprawdzie nie wiem co to jest, ale skoro mówisz że fajna sprawa to ci wierzę ;-).

Jestem Europejczykiem.

Z tego jest tylko podstawowa emerytura państwowa - dla wszystkich tyle samo. Około £580 miesięcznie. Emerytura jest opodatkowana ale kwota wolna od podatku to aktualnie ok £12k rocznie.

I teraz tak. Jeżeli masz własną chałupę, to wiadomo że czynszu nie płacisz. A jeżeli wynajmujesz i masz tylko podstawową państwową emeryturę, to dostaniesz housing benefit czyli też czynszu nie zapłacisz.
...

Rozumiem, czyli stosunkowo wysoko dotowane/wspomagane.

Mysle ze wiele osob stawiajacych wysokie roszczenia i oczekiwania odnosnie emerytut nie dostrzegaja podstawowego problemu.

Tutaj totalne obrazowe uproszczenie

Dawniej ludzie zaczynali pracowac w wieku 18 lat, pracowali do 65 roku a zyli do 75 roku
Czyli 47 lat byli zawodowo aktywni (placili 47 lat skladki emerytalne) a emeryture kasowali 10 lat > placili prawie ze piec razy dluzej niz kasowali.

Dzisiaj ludzie zaczynaja pracowac majac 20 lat, chca pracowac do 60 roku, a zyja 80 lat

Czyli skladki placa 40 lat a emeryture kasuja 20 lat > placa tylko dwa razy dluzej niz kasuja

Jesli chca placic te same skladki, to skad sie ma ta emerytura wziac?

Aby zachowac porownywalny standard jako emeryt, musieli by conajmniej 1/3 Brutto inwestowac w skladki emerytalne
Gość Sine Metu

(Konto usunięte)

Dzisiaj stojac w kolejce do kasy, obserwowalem ciekawa scene. Przede mna stoi dwoch kolesiow bez (obowiazkowych) masek i kladzie kilka piw na tasme. Kasjerka zwraca im na brak masek, a oni, w reakcji oburzeni lamanym Niemieckim zaczynaja sie klocic i opieprzac kasjerke. Wszyscy inni klienci patrza na nich jak na UFO.
Goscie wychodza ze sklepu i zanim dotarli do auta juz obalili po piwku. Patrze na auto... zgodnie z oczekiwaniem, na Polskich numerach.

To sa goscie, ktorym zawdzieczasz renome „Polacken“

Nie, JA nie zawdzięczam. Niestety ale to TY zawdzięczasz.

Nie, JA nie zawdzięczam. Niestety ale to TY zawdzięczasz.
To dzięki tobie mamy złą opinię w Europie, zamiast u siebie w kraju budować dobrobyt wolisz siedzieć na zasiłku w UK i pić wódę. Polski rząd powinien zabrać takim jak ty obywatelstwo i zakazać wjazdu do kraju .
Gość Sine Metu

(Konto usunięte)

Rozumiem, czyli stosunkowo wysoko dotowane/wspomagane.

Aby zachowac porownywalny standard jako emeryt, musieli by conajmniej 1/3 Brutto inwestowac w skladki emerytalne

1. Tak.
2. Nie.

I teraz pokombinuj jak to połączyć

jesli zarabiam 40 lat 1500 bruto i dostane miesiecznie (2/3) 1000 netto a wplace (1/3) 500 na emeryture, to wystarczy przez 20 lat na 1000 emerytury

na wyzsza matematyke o tej porze mnie nie stac

Gość Sine Metu

(Konto usunięte)

jesli zarabiam 40 lat 1500 bruto i dostane miesiecznie (2/3) 1000 netto a wplace (1/3) 500 na emeryture, to wystarczy przez 20 lat na 1000 emerytury

na wyzsza matematyke o tej porze mnie nie stac

Spoko, bo tu nie o to chodzi.

Ja musiałem wejść na strony rządowe aby podać te wyliczenia.

wyglada znakomicie, cale szczescie ze juz jadlem

BTW. nie jadam tego czesto, redukuje biale pieczywo i przenne produkty. Niezdrowe

Prawdziwe wyzwanie i sztuka piekarska to czyste zyto

39 minut temu, skynyrd napisał:

Model optymalny - żona gotuje, podaje. sprząta, zmywa, wyciera, ustawia.

Ty nie potrzebujesz zony, ty potrzebujesz niewolnice

16 godzin temu, Jaro_747 napisał:

Pomażyć tak. Wprawdzie nie wiem co to jest, ale skoro mówisz że fajna sprawa to ci wierzę ;-).

Fajny chłopak jesteś, nie zmieniaj się. 

W dniu 15.08.2020 o 20:23, il Dottore napisał:

Za co odpowiada,

A w Polsce , ktokolwiek w ogóle za cokolwiek odpowiada ?

widziałeś takiego ?   ?

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.