Skocz do zawartości
IGNORED

Coś jak Primare i30

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, Adam 38 napisał:

Nie i nie. Sorry ale to ostatnia rzecz obok mojego Astella jaką bym oddał. 

ATC lubi nisko skuteczne monitory i potem trza mocny wzmacniacz niestety. Dopiero te duże paczki Scm 150 mają super sprawność. Tam sredniotonowka ma 94dB ?

obiektywnie o audio

W tej cenie z takimi parametrami i sygnaturą to tylko Hegel h190. Jeśli będziesz zainteresowany to dam namiary na priv, na nowy oczywiście.

Wysłane z mojego Mi MIX 2 przy użyciu Tapatalka

Teraz, gawrysiak.a napisał:

W tej cenie z takimi parametrami i sygnaturą to tylko Hegel h190. Jeśli będziesz zainteresowany to dam namiary na priv, na nowy oczywiście.

Adamowi Hegel nie podszedł chyba, no nie Adam?

obiektywnie o audio

1 minutę temu, S0nic napisał:

Adamowi Hegel nie podszedł chyba, no nie Adam?

Z ATC nie słuchałem, znam H90 a nie H190 i tylko z Dyniami X14. Nie podeszło.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

10 minut temu, Adam 38 napisał:

Nie i nie. Sorry ale to ostatnia rzecz obok mojego Astella jaką bym oddał. 

Kto jak kto ale ty już tyle tych monitorów przetestowales, że masz pojęcie co ci się podoba. ?

Teraz, Adam 38 napisał:

Roger ?

obiektywnie o audio

Teraz, S0nic napisał:

Kto jak kto ale ty już tyle tych monitorów przetestowales, że masz pojęcie co ci się podoba. ?

Tak, każdego dnia inne ale ATC 7 zostaną tak jak Dynaudio. 

1 minutę temu, S0nic napisał:

Wiadomo kto polecił ATC :d

Tak, tylko "zapomnieli my" o wzmacniaczu a Cyrus 8 o dziwo nie zdycha z ATC na niskich ale wycięło mu górę albom już stary i głuchy ?

Jak najbardziej rozumiem, tyle, że h190 to zupełnie inna bajka. Moc, niesamowita kontrola dołu, potężna dynamika, neutralny środek i detaliczna góra. ... chyba to czego szukasz. Na Twoim miejscu pochyliłbym się ponownie na marką, jednak dwie klasy wyżej. Powodzenia!

6 minut temu, Adam 38 napisał:

Tak, tylko "zapomnieli my" o wzmacniaczu a Cyrus 8 o dziwo nie zdycha z ATC na niskich ale wycięło mu górę albom już stary i głuchy ?

Jak nie zdycha to co ty tam kombinujesz :)?

7 minut temu, gawrysiak.a napisał:

Jak najbardziej rozumiem, tyle, że h190 to zupełnie inna bajka. Moc, niesamowita kontrola dołu, potężna dynamika, neutralny środek i detaliczna góra. ... chyba to czego szukasz. Na Twoim miejscu pochyliłbym się ponownie na marką, jednak dwie klasy wyżej. Powodzenia!

Ten Hegel ma współczynnik tłumienia 4000 czy to pomyłka?

obiektywnie o audio

Przyjedź, posłuchaj, myślę że wnioski będą podobne.

Kuna, może faktycznie ten H190 to dobry klamot, który nie kombinuje za wiele. 

Edytowane przez Adam 38

1 minutę temu, gawrysiak.a napisał:

To nie pomyłka!!!! To petarda ?

Zacnie ?

3 minuty temu, Adam 38 napisał:

Przyjedź, posłuchaj, myślę że wnioski będą podobne.

Kuna, może faktycznie ten H190 to dobry klamot, który nie kombinuje za wiele. 

Bo ja tam będę wiedział czy góry jest dużo czy mało ;d

Adam, weź jedz gdzieś do salonu gdzie maja Hegla i tego ATC sia 150.

obiektywnie o audio

3 minuty temu, S0nic napisał:

Bo ja tam będę wiedział czy góry jest dużo czy mało ;d

Co dwie pary uszu to nie jedna. Wyciągniemy średnią. I posłuchasz obowiązkowo Dynaudio chociaż wiem, że ich nie lubasz ?

Edytowane przez Adam 38

1 minutę temu, Adam 38 napisał:

Co dwie pary uszu to nie jedna. Wyciągniemy średnią. 

Ten Hegel już się zbliża cenowo do ATC.

obiektywnie o audio

10 minut temu, S0nic napisał:

Adam, weź jedz gdzieś do salonu gdzie maja Hegla i tego ATC sia 150.

I ATC scm 7.

Tylko nie wiem czy Hegel nie popadł w niewolę ? Aż muszę zerknąć. 

28 minut temu, S0nic napisał:

Ten Hegel ma współczynnik tłumienia 4000 czy to pomyłka?

Raczej marketing ? zobacz sobie pomiary w Audio np. H360 czy innych modeli. Producent podaje ponad 4000 i im wyszło z tego co pamiętam kolo 150.

56 minut temu, Silver_85 napisał:

Raczej marketing ? zobacz sobie pomiary w Audio np. H360 czy innych modeli. Producent podaje ponad 4000 i im wyszło z tego co pamiętam kolo 150.

hehe ?

obiektywnie o audio

Hegla 190 bym jednak sprawdził, może faktycznie będzie takim współczesnym  Primare I30.

2 godziny temu, S0nic napisał:

Wzmacniacz ma parametrami pasować do kolumn

Możesz konkretniej?

Co ma pasować lub co może nie pasować?

Trudne kolumny mogą zamęczyć wzmacniacz, ale wówczas to jest nieodpowiednia konstrukcja, jeśli poruszasz się na poziomie cen 3000 - 10 000 zł. Jak producent wpuszcza w maliny i do kolumn za 5-10 000 zł trzeba kupić wzmacniacz za tyle samo albo droższy, to gonić takiego producenta. Rozumiem, że w studiach nagrań mają końcówki 1000 W albo moduły aktywne po 500 W, ale skoro produkt jest do domu i nie radzi sobie z nim zwykły i technicznie poprawny wzmacniacz - produkt jest do bani.

Dobre rzeczy połączone razem zagrają dobrze. Mam pod ręką dwa systemy robocze, gdzie NIE MA się do czego przyczepić.

A parametr DF (współczynnik tłumienia) jest wystarczający na poziomie 50. Wyższe wartości nic nie wnoszą. Wszystko zależy od kolumny (dobór wielkości obudowy) i zastosowanych głośników (siłą magnesu). Jak producent poleciał po kosztach albo wyliczył objętość skrzynki na niedomiar niskich tonów - nie przewalczysz. Albo polubisz albo cierpisz wiecznie. Oczywiście parametr "polubisz" jest zależny od posłuchania czegoś lepszego. Dokąd nie poznasz - będziesz lubił.

Ale problem jest, skoro są poszukiwania wzmacniacza. Wracam do pytania: co takiego ma mieć wzmacniacz specjalnego, aby łaskawie ATC go zaakceptowały? Przypomnę, że wzmacniaczy o mocy ok. 100 watów/8 omów jest na pęczki.

8 minut temu, Wuelem napisał:

skoro są poszukiwania wzmacniacza. Wracam do pytania: co takiego ma mieć wzmacniacz

Znasz może Hegla 190? Staram się nie podpalać jego recenzjami bo wiadomo, że marketing Hegla mistrzowski jest. I drugie pytanie czy nie ma z nim jakichś niespodzianek z przydźwiękiem w jednym kanale itp. Trochę tych kwiatków i u Hegla jednak  było... 

Znam tylko te pierwsze mniejsze modele i 200-tkę, jeśli dobrze pamiętam symbol. Mają podobny rys brzmieniowy. Wtedy miałem u siebie wzmacniacze lampowe i to zupełnie mi nie grało w uszach. Teraz znacznie bardziej krytyczny jestem do tzw. brzmienia lampowego. Ale też wyczulony bardzo na to, że bez względu na zastosowaną technologię ma być normalnie, gładko, prawidłowo, poprawnie, sugestywnie i prawdziwie. Jak dla mnie Hegel tego poziomu nie osiąga. Przymierzając do kolumn taki Genelec - wszyscy cenią i dobrze mówią, ale nikt sobie do domu by nie wziął. Nie porusza emocji - i tyle.

Jak się słucha muzyki na dobrych słuchawkach to głowa, nogi i całe ciało przeżywa muzykę. Posłuchaj Hegla i poproś komuś poobserwować, czy cokolwiek się poruszyło w Tobie. Tak, jedno - powiekami zamrugałeś. Ale to robi się zawsze.

Przyjdź - oferuję WSZYSTKIE efekty 3D Watersa na systemie o wartości Twoich monitorów ATC. A sanie pomkną tak realnie, że będziesz chciał na nie wskoczyć i się dosiąść. W takim wydaniu audio ma sens, a nie pierniczenie kontroluje wzmacniacz bas, czy się chce ze***ć.

Oki, tyle ode mnie w temacie. Dobrych trafień w ciemno a nawet w głucho ?

23 minuty temu, Wuelem napisał:

Znam tylko te pierwsze mniejsze modele i 200-tkę, jeśli dobrze pamiętam symbol. Mają podobny rys brzmieniowy. Wtedy miałem u siebie wzmacniacze lampowe i to zupełnie mi nie grało w uszach. Teraz znacznie bardziej krytyczny jestem do tzw. brzmienia lampowego. Ale też wyczulony bardzo na to, że bez względu na zastosowaną technologię ma być normalnie, gładko, prawidłowo, poprawnie, sugestywnie i prawdziwie. Jak dla mnie Hegel tego poziomu nie osiąga. Przymierzając do kolumn taki Genelec - wszyscy cenią i dobrze mówią, ale nikt sobie do domu by nie wziął. Nie porusza emocji - i tyle.

Jak się słucha muzyki na dobrych słuchawkach to głowa, nogi i całe ciało przeżywa muzykę. Posłuchaj Hegla i poproś komuś poobserwować, czy cokolwiek się poruszyło w Tobie. Tak, jedno - powiekami zamrugałeś. Ale to robi się zawsze.

Przyjdź - oferuję WSZYSTKIE efekty 3D Watersa na systemie o wartości Twoich monitorów ATC. A sanie pomkną tak realnie, że będziesz chciał na nie wskoczyć i się dosiąść. W takim wydaniu audio ma sens, a nie pierniczenie kontroluje wzmacniacz bas, czy się chce ze***ć.

Oki, tyle ode mnie w temacie. Dobrych trafień w ciemno a nawet w głucho ?

Jesteś nieznośny ? I fajnie piszesz. 

Gość

(Konto usunięte)
8 godzin temu, Adam 38 napisał:

Hegla 190 bym jednak sprawdził, może faktycznie będzie takim współczesnym  Primare I30.

Miałem H190, wzmacniacza Primare nie miałem ale jak wiesz mam dzielonke po primare. Moim skromnym zdaniem nie zawracaj sobie dupy Heglem jeśli chcesz to osiągnąć o czym piszesz. 

Kup pre32 a potem zdecydujesz jaką końcówkę wybrać. Mogę cię pokierować do kolegi co ma 34.2 i co miał model wcześniejszy. Różnica polega na tym, że 34.2 to klasa D a ta wcześniej to AB. 

8 godzin temu, Wuelem napisał:

?

Gdzie te sanki, to i ja włączę z ciekawości. 

?👈

Właśnie przesłuchałem. Realizacja kiepściutka. Średnicy nie ma, bas buczy, góra gdzieś schowana z tyłu. 

Bardzo średnio. 

Nie wsiadłem do sanek ?

?👈

14 minut temu, rafal735r napisał:

Właśnie przesłuchałem. Realizacja kiepściutka. Średnicy nie ma, bas buczy, góra gdzieś schowana z tyłu. 

Bardzo średnio. 

Nie wsiadłem do sanek ?

dasz linka tutaj? może u mnie będzie inaczej

Nie wiem czy pójdzie, bo z apki dodaje 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Roger Waters - Too Much Rope

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

?👈

16 godzin temu, Adam 38 napisał:

A to przepraszam, jakoś myśląc S4Home zawsze pierwsze co przychodzi mi do głowy to Pan Piotr. 

Dobra, a może Pan porównać charakter Cyrusa 8.2 DAC + Cyrus psx r2 do Caspiana M2?

Tak dokładnie, jak by Pan je porównywał dla swojego przyjaciela, który szuka wzmacniacz i zastanawia się nad wyborem z dwóch powyższych. Zapominamy teraz o dystrybutorach i poprawności biznesowej, oni mają od tego swoje działy marketingu. 

Dziękuję. 

To jest ciężkie porównanie. Sam osobiście nie wiem na co bym się zdecydował. Sporo przy wyborze będzie zależeć od kolumn. Cyrus dysponuje świetną przestrzenią i szczegółowością. Caspian podobnie, lecz wydaje się być nie co spokojniejszy. Na basie Cryus będzie nie co bardziej poluzowany. Caspian będzie mocniejszy i bardziej zwarty. Ogólnie różnice będą, ale w jakimś stopniu charakter grania obu wzmaków będzie podobny.
Dwa trzeba wziąć pod uwagę zasilacz bo przy nim zagra to nie co inaczej. Jedyna opcja to sprawdzić oba obok siebie.

• Pokaż nowe odpowiedzi