Skocz do zawartości
IGNORED

Bower&Wilkins DM640 - jaki wzmacniacz?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie,

Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem kolumn B&W DM640.  Napędzam je wzmacniaczem Onkyo Integra A8780, głównym źródłem jest komputer i Spotyfy. Od sprzedającego otrzymałem razem z głośnikami przewody Monster Cable. Słucham przekrojowo - muzykę elektroniczną, blues, rock. Kolumny stoją w salonie o powierzchni około 35m2. Obecne zestawienie wzmacniacza i kolumn nie jest zbyt odpowiednie dla mnie. Wysokie tony przy głośniejszym słuchaniu są zbyt ostre, wręcz nieczytelne, dolne pasmo jest dość słabe, pudełkowate. Chciałbym uzyskać cieplejszy dźwięk z bardziej soczystym basem. Często słucham dość głośno muzyki, więc zależy mi na odpowiedniej kontroli. Jaki wzmacniacz do 3-4 tys. (nowy lub używany) mogę nabyć aby usprawnić swoje stereo? Może jednak powinienem rozważyć wymianę kolum?

Dziękuję za wszystkie sugestie.
Pozdrawiam,
Dawid

https://www.audiostereo.pl/topic/151953-bowerwilkins-dm640-jaki-wzmacniacz/

Niestety to kolumny odpowiedzialne są za ostre brzmienie, choć Onkyo powinno nieco łagodzić ich charakter. Z dzisiejszy wzmacniaczy w takim budżecie stawiałbym na Vincenta SV500, Audiolaba 6000A, czy Musical Fidelity M2si. Zapraszamy na odsłuch i porównanie.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Wzmacniacz za 3-4 tys. do kolumn 2x tańszych mija się z celem. Lepszy efekt będzie przy wymianie kolumn. Ocieplić zbytnio nie da się tych kolumn, one są neutralne i szybkie. Łatwiej i taniej wyjdzie budując bazę na innych kolumnach. 

Z kolumn sprawdź Infinity Kappa 8.2 albo jakieś T+A linii TB (raczej nie TMR) . Możliwe że nawet jakieś nowsze Klipsch rp280f / 8000f, Heco Aurora 1000 by się spodobały. 

"Wzmacniacz za 3-4 tys. do kolumn 2x tańszych mija się z celem. Lepszy efekt będzie przy wymianie kolumn. Ocieplić zbytnio nie da się tych kolumn, one są neutralne i szybkie. Łatwiej i taniej wyjdzie budując bazę na innych kolumnach."

Bzdura (jeśli to stara seria DM600) , 

te kolumny to kawał dobrego dźwięku hi-fi, ale potrzebny im właśnie świadomy dobór wzmacniacza. 

Połącz je z wzmacniaczem średniej klasy z lat 90tych, np Copland CSA14/28, MF A220 lub Electrocompaniet ECI-2 lub 1 i zobaczysz na co je stać. Może rzeczywiście jakiś Vincent. 

Problemem może być też słabej jakości źródło.

Co jest bzdurą? Te kolumny to nic specjalnego, nie jakiś hi-end. Miałem mniejszy model z tej linii i miałem inne B&W wtedy, do CM-ek im daleko. Grają całkiem dobrze ale to żadna wyższa klasa, do tego zdecydowanie bardzo neutralne czy chłodne brzmienie, z suchą górą. Ciepła z nich nie wydobędziesz, to nie ten typ kolumn. Po co się męczyć? Podłączanie na siłę drogiego wzmacniacza to słaby pomysł jak zamiast tego można mieć kolumny o klasę czy dwie lepsze. które nawet pod tym Onkyo zagrają lepiej niż B&W z drogim wzmakiem. Z dużych do 3-4k - Infinity, Vandersteen, stare Tannoy, T+A, do wyboru do koloru. 

Tak jak opisujesz, grają nowsze edycje serii 600. Jeśli kolega ma dm640 z początku lat 90, to są to zupełnie inaczej grające kolumny.

Osobiście przerobiłem zarówno serię DS/V jak 600 i CDM. Potem wiele innych, lepszych już nie B&W. O DM640 nie mogę napisać złego słowa. Ale żeby je docenić trzeba dobrze je zasilić, potrzebują prądu i dobrego źródła.

Nie pisałem nigdzie, że te kolumny to wyższa klasa i hi-end, a jedynie, że "te kolumny to kawał dobrego dźwięku hi-fi", wiec nie przeinaczaj moich wypowiedzi.

Wielu posiadaczy starych kolumn średniej klasy robi podstawowy błąd w konfigurowaniu systemu. Wydawałoby się,  że jak kupią za 1/10 pierwotnej ceny fajne paczki, to  już będzie fajnie grało. Niestety podłączenie słabych wzmacniaczy i źródeł rujnuje całość. No ale jak się czyta bzdury, że kolumny są w 90% odpowiedzialne za jakości brzmienia, a reszta to psik, to tak właśnie jest.

Życzę powodzenia z napędzeniem starszych infinity za pomocą onkyo.

To Onkyo to nie tani szmelc jak sugerujesz, tylko przystaje klasowo do kolumn. Może przestudiuj trochę numeracje poszczególnych marek i ich linii. A Infinity Kappa 8.2 nie są wcale tak trudnym obciążeniem. 

Mimo wszystko to podstawowy "błąd obsadowy" i jak są tylko niezłe kolumny powinny

zagrać z większością wzmacniaczy. Albo długo kolega @Dawid_GT  będzie szukał,

inwestował, albo szybko zda sobie sprawę, że to kiepska baza do systemu i tyle.

W GB wielu użytkowników B&W po uszkodzeniu kopułki alu wstawiało zamiast niej tekstylne

głośniki bez obudów - coś w typie tych:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i co dziwne bardzo kilku z nich ośmieliło się stwierdzić, że tak dobrze to nigdy oryginały im nie grały ? 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Dziękuję za wszystkie cenne sugestie.

Wymianę (lub naprawę) wzmacniacza i tak muszę prędzej czy później dokonać, ponieważ lata robią swoje i posłuszeństwa odmawia pod kątem mechanicznym. Czytałem trochę na zagranicznych forach o tych kolumnach i stara seria DM640 (oraz DM640i) raczej miały przychylne opinie dlatego pomyślałem, że lepszej klasy wzmacniacz pozwoli na wyciągnięcie z tych kolumn odrobinę więcej.

Nie wykluczam jednak zmiany kolumn, postaram się zrobić odsłuch na wypożyczonym wzmacniaczu, chociaż nie będzie to łatwe ze względu na lokalizację.

Audioburak - tak, te koumny posiadają aluminiową kopułkę i też czytałem o próbach ich wymiany tak samo jak o przeróbkach zwrotnic.

Edytowane przez Dawid_GT