Skocz do zawartości
IGNORED

Warsztat elektronika

Rekomendowane odpowiedzi

10 minut temu, Buzzer napisał:

Tam byly po dwa seasy L26roy czyli kawal glosnika

Wcześniej chyba były Peerlesy, ale w ostatniej wersji rzeczywiście Seasy.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

A propos miernika mocy do końcówki mocy.

Takie oto liche wskażniki przerobiłem na nowy cyrblat 🙂

W tle sterownik.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tu cyferblat w powiększeniu. Na razie na prędce zrobiony. Ale prezentuje walory miernika:

20240817_200239.thumb.jpg.799719485a1ad674b1b1845396fb719a.jpg

Prosiłem o wskazanie jakichś wskaźników większych rozmiarów i kogoś kto potrai zrobić taką skalę proesjonalnie. Żadnego odzewu... Ciężkie jest życie wynalazcy... 😉

PS: Jak znajdziecie gdzieś rozwiązanie o szerszym zakresie wskazań to wklejcie. W nagrodę puchar 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Grzegorz7
16 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

Prosiłem o wskazanie jakichś wskaźników większych rozmiarów i kogoś kto potrai zrobić taką skalę proesjonalnie. Żadnego odzewu... Ciężkie jest życie wynalazcy...

W dzisiejszych czasach takie działania jak przedstawione przez Ciebie, aczkolwiek bardzo ciekawe należą do trendu zanikającego, zbyt tanio można kupić bardzo fajne gadżety do audio w znanym ogólnie kraju ze wschodu. DIY będzie powoli zamierać, choć pewnie nie u wszystkich. Ty tworzysz wskaźniki w domenie analogowej a znacznie precyzyjniej można je utworzyć korzystając z domeny cyfrowej tworząc takie wskaźniki w sposób w jaki zostały utworzone np. w streamerach Eversolo. Znając się na programowaniu można wygenerować dowolną skalę i szatę graficzną takiego wskaźnika. To oczywiście jest nie dla mnie bo nie potrafię pisać programów na np. Androida, ale dla osób to potrafiących może to być ciekawa ścieżka uzupełnienia systemu o efektowny system wizualizacji parametrów pracy np. wzmacniacza.    

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Otóż Lechu mylisz się.

Żaden to gadżet lecz przyrząd pomiarowy. Nawet mogę podać klasę (dokładność) tego przyrządu. 

Również jak najbardziej można tym wysterowac wskaźniki cyfrowe albo poddać to obróbce cyfrowej. Jest odpowiednie wyjście.

I ostatnie. Nie jesteś w stanie dokonać cyfrowej obróbki w takim zakresie jak ta "analogowa"! Nie wierzysz? Daj przykład. 

Oj Chłopaki. Zejdźcie czasami na ziemię. Ekscytacjia DSP, ekscytacją... ale trzeba zrozumieć pewne zjawiska. 

2 godziny temu, Grzegorz7 napisał:

Żaden to gadżet lecz przyrząd pomiarowy. Nawet mogę podać klasę (dokładność) tego przyrządu. 

O.K, jak taki jest Tobie potrzebny, ale jakości dźwięku raczej się nie poprawi, chyba że przez wpływ na samopoczucie konstruktora 😉. W zupełności wystarcza dioda klippu informująca o przekroczeniu maksymalnego poziomu przez sygnał audio. Chyba że robisz profesjonalny miernik mocy to wtedy co innego. Podobają mi się Twoje konstrukcje, może zacznij pisać coś o tych z działu audio związanych z sygnałem m.cz, schematy mile widziane 😉.

Zejdźcie czasami na ziemię. Ekscytacjia DSP, ekscytacją... ale trzeba zrozumieć pewne zjawiska. 

Najlepiej jest je zrozumieć używając takiego systemu a nie tylko pisząc jaki to on może być zły/dobry. Najlepiej obejrzeć filmy z prac studyjnych nad materiałem muzycznym żeby dużo audiofilskich mitów się wyjaśniło, najlepiej na portalu T. Wróblewskiego w wielu DSP to podstawa w pracy studyjnej. To oczywiście nie do Ciebie bo nie sądzę żebyś miał w tej dziedzinie coś do uzupełnienia, ale wielu by się to przydało. Ja systemu z DSP używam już od lat, sprawdzam różne teorie lansowane na forum 😉

Nie jesteś w stanie dokonać cyfrowej obróbki w takim zakresie jak ta "analogowa"! Nie wierzysz? Daj przykład. 

Oj Chłopaki. Zejdźcie czasami na ziemię. Ekscytacjia DSP, ekscytacją... ale trzeba zrozumieć pewne zjawiska. 

32bitowy float interfejs można mieć za dosłowne pincet złotych. Owszem, za pincet trochę szumi, ale są i droższe 😉

nagrywamy.com

3 minuty temu, Grzegorz7 napisał:

Ten opracowany przeze mnie działa do kilkuset MHz. 

Przemek. Tak dla ciekawości zapodasz jakieś modele?

We wzmacniaczu moc przy kilkuset MHz? 😉

Najtańszy to będzie zaraz Zoom H1 xlr, jednak cenę źle oszacowalem 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

2 godziny temu, przemak napisał:

We wzmacniaczu moc przy kilkuset MHz? 😉

W jakim wzmacniaczu?

Po prostu ten układ zmierzy taki sygnał. 

2 godziny temu, przemak napisał:

Najtańszy to będzie

Ale jaki to ma związek z pomiarem mocy czy napięcia sygnału w zakresie 8 dekad dla mocy a 4 dla napięcia?

Godzinę temu, Grzegorz7 napisał:

W jakim wzmacniaczu?

Sam pisałeś:

W dniu 17.08.2024 o 20:34, Grzegorz7 napisał:

A propos miernika mocy do końcówki mocy.

Chyba, że to końcówka mocy na PL500 dla krótkofalowców, to ok, ale nie to forum chyba 😉 

Godzinę temu, Grzegorz7 napisał:

jaki to ma związek z pomiarem mocy czy napięcia sygnału w zakresie 8 dekad dla mocy a 4 dla napięcia?

Myślałem, że pytałeś o tanie interfejsy wypuszaczające 32bit float. Związek ma taki, że pomiar w zakresie 4 dekad to zwykły 24 bitowy przetwornik ogarnie, a 32 (znaczy dwa w offsecie) to już w ogóle.

Edytowane przez przemak

nagrywamy.com

Z 1. jesteś blisko 🙂

Też Ci się nie podobają moje wycieraczki?

A w ogóle to mi się literka "f" na klawiaturze zablokowała. Tyle warte są te bity...

1 godzinę temu, Grzegorz7 napisał:

Nie porywają delikatnie mówiąc, wszystko już przed nami w tym temacie wymyślono wystarczyło się zainspirować

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

18 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

Jako wskaźnik do wzmacniacza czy wskaźnik poziomu to generalnie nie bardzo, przepraszam. Przyzwyczajony jestem do standardów, umiem oceniać wskazania, tu nie wiadomo, poza tym zakres absurdalny 😉 

nagrywamy.com

12 minut temu, przemak napisał:

poza tym zakres absurdalny

Bardzo wygodny do rzeczywistej oceny mocy w ZG.

Rozumiem, że przyzwyczajony jesteś do wskazań około 0dB jako zamieszany w produkcję. To zrozumiałe.

Tu natomiast chodzi o co innego; pokazać moc jaką zasilane są ZG.

15 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

@ASURA a czym się zainspirować? 

Nawet pierwszy lepszy "głupi" Accuphase A-60

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• 3 tygodnie później...

Cześć ,ostatnio czyli z 5 miesiecy temu popsuła Mi siem stacja lutownicza na groty T12  i  działałem na innej lutownicy,  Attena , ale 

Szukałem stacji na groty t12  lepszej i dotarło do mnie że robie głupote  . 

Zakupiłem stacje  ,klon  na groty C 245 i C 215    . Już nie wróce nigdy do stardardu  T12  ,to jest przepasć  . 

Nie pisze jaką stacje kupiłem bo Ja nigdy niczego nie reklamuje na tym forum  ,sami znajdziecie po nazwach grotów  .Celowo nie używam nazw ,jak poszukacie znajdziecie  stacje za okolo 250 zl  na dwie kolby 

Edytowane przez atmeg

Używał ktoś takiej rozlutownicy ?

Ukryta Zawartość

Jakie wrażenia z demontażu elementów THT ?

Ukryta Zawartość

Możliwe że już było, ale filmik ciekawy dla posiadaczy V640:

Rozglądam się powoli nad nową stacją lutowniczą i chciałbym zapytać czy posiadacie doświadczenie z takimi stacjami jak np: Aifen A9 Plus/Pro, Fnirsi DWS 200, Sugon T60 itp. itd...

Chciałbym wydać coś około 500-600 zł za sama stacje nie licząc grotów. Ewentualnie coś droższego brał bym pod uwagę jeśli faktycznie miałoby to sens ( byłaby dużo lepsza np. Sugon T60)

Nie potrzebuję raczej podwójnej stacji typu aifen a902.

Aktualnie pracuje na firmowej stacji Wellera WSD 81, która jest dużo wygodniejsza w użytkowaniu od prywatnej starej zhaoxin 936dh. Jednak wolałbym sobie coś prywatnie też kupić.

Dość dużo lutuje SMD w wielkości od 0402 i THT. Chciałbym żeby to miało wydajność co najmniej używanej stacji Wellera, programowanie temperatur itp.

Najbardziej to mnie zaciekawiła właśnie stacja Aifen A9 Plus i żeby dokupić groty JBC np. Ma to sens?

Groty C245 i C210 jak najbardziej mają sens.

Jaką stację do tego zastosujesz jest drugorzędne; wszystkie maja wystarczające parametry. 

Więcej wydasz na groty. Owszem możesz za 100zł kupić dwie garście chińskich na Aliex... ale i tak trzeba mieć kilka typoów oryginalnych JBC. Opisywałe w tym wątku dlaczego. Chińskie jak najbardziej są przydatne o ile działają...

No i ważne; 

1 godzinę temu, zamar napisał:

Nie potrzebuję raczej podwójnej stacji

Wręcz odwrotnie. Przecież stosujesz 0402...

Do tego co najwyżej groty C210. Nie wiem czy nie nawet C115... 

Bez podwójnej stacji przełaczanie kolb jest pracochłonne. 

Na pewno trzeba mieć C245. Znajdzie się tam grot, którym da radę przylutować 0402 ale raczej jest to karkołomne. Wśród grotów C210 już będzie to łatwiejsze. 

Edytowane przez Grzegorz7
1 godzinę temu, Grzegorz7 napisał:

Wręcz odwrotnie. Przecież stosujesz 0402...

Do tego co najwyżej groty C210. Nie wiem czy nie nawet C115... 

Bez podwójnej stacji przełaczanie kolb jest pracochłonne. 

Oczywiście pozwala to oszczędzić czasu przy montażu nie kwestionuje tego.

Tylko zazwyczaj jak osobiście lutuje partie płytek to etapowo - pierwsze bardzo drobne elementy, następnie robię długą przerwę, wietrzenie pokoju (niestety ołowiową cyną muszę wszystko lutować) a w między czasie zmiana grotu (chociaż czasami z lenistwa wszystko jednym lecę i nie mam problemu). Do tej pory nie przeszkadzało mi to w użytkowaniu. Może też dlatego, że nie miałem nigdy sposobności korzystać z podwójnej stacji - to tak jak z samochodem dopóki się lepszym nie pojeździ to stary nie przeszkadza.

Pomyśle nad tym oczywiście.

Tylko największy minus w tym jaki teraz dostrzegam to to, że te podwójne stacje są około 2 razy droższe co już przekracza próg wolny od cła i cena robi się dużo większa względem pojedynczej.

Tak po prostu analizując koszt to chyba wolałbym kupić stację pojedynczą z 2 kolbami np c245/c115 za 500-600 i 500 wydać na groty JBC. Tak to sama stacja podwójna (A902) bez jakiś super promocji wychodzi ponad 1k zł z cłami i vatem. Ewentualnie jak się trafi dobra promka z kodami na alli to się uda zmieścić  z ceną poniżej 150€, zobaczymy.

Chyba, że jest jakaś tania podwójna stacja na c245/c210/115 tylko nie trafiłem na jej aukcje?

Możesz coś polecić od siebie?

Poczytam na spokojnie cały wątek w wolnej chwili o tych grotach JBC.

A o co chodzi z tym, że raz jest opis na różnych stacjach jako t245 a raz c245? Te kolby są inne czy to przemiennie stosowana nazwa? Nie trafiłem na info wyjaśniające tą różnice.

Z góry dziękuję za pomoc.

Edytowane przez zamar

Jak jesteś zdyscyplinowany w lutowaniu to rzeczywiście nie potrzebujesz 2 grotów na raz.

Groty typu C można wymieniać podczas pracy (nie jestem pewien czy wszystkie stacje to umożliwiają) więc jak mamy kilka ksztaltów końcówek to jest spoko. Tę wymienność "on-line" bardziej cenię niźli dwie kolby. Wśród C245 spoko znajdziesz profil właściwy do 0402 tym bardziej, że masz praktykę.

Ja mam stację T420D bo liczyłem na to, że transformatorowe zasilanie zmniejszy zakłócenia. Niestety, ta stacja bardzo zakłóca (pracuję czasami z jakimiś urządzeniami wrażliwymi na to). Wobec powyższego teraz zdecydowałbym się na tę tańszą stację Aixun z zasilaniem impulsowym. Nie wiem czy ona nie spadłaby ze stołu będąc niewątpliwie lekką... 

Natomiast groty typu C to podstawa.

A z rzeczy nowych to załozyłem dziś okulary stomatologiczne (chirurgiczne).

Takie dla ubogich. Profesjonalne potrafią kosztować kilka tys... 

Soczewki szklane. Ostrość dobra ale mały obszar widzenia. A najgorsza jest ogniskowa. Ostrość w okolicach 40 cm.

Nie potrafię tak pracować...

Zobaczymy jak dam radę jak trochę polutuję w nich.

Długość ogniskowania nieco zmniejszają zwykłe okulary do bliży. 

3 godziny temu, Grzegorz7 napisał:

A z rzeczy nowych to załozyłem dziś okulary stomatologiczne (chirurgiczne).

Takie dla ubogich.

Hint-1
Byłem pozytywnie zdziwiony, gdy kiedyś w Netto kupiłem za 12 zł zwykłe  okulary do czytania +3.5. 
Blisko, szeroki kąt widzenia - może nie mają super powiększenia, ale jak potrzebuję większe, to wtedy odpalęam mikroskop. Bez tych okularów już nie lutuję, bo słabo widzę.

Hint-2
Ciekawostka - choć może tu już było. Trafiłem na filmik na YT co do "wiecznych" grotów do lutownic transformatorowych. Na Elektrodzie był temat, jak do końcówek z miedzi wtopić chyba kawałek drutu od migomatu i go pocynować. Na Allegro jest od dawna producent tak wykonywanych grotów - skusiłem się i kupiłem kilka na próbę, by mieć w Smart darmowy transport. Z zaskoczeniem muszę przyznać, że gdy wcześniej grot zmieniałem czasami kilka razy dziennie, jeden założony działa już miesiąc.
Jedyny warunek - nie siłujemy się by wyprostować nóżkę elementu by go wylutować, bo jak napisali inni, wtopienie do miedzi może puścić. Będę kupować jak padną już kupione, ale zważywszy na cenę, zakup bardzo opłacalny, jak ktoś tak jak ja dinozaur, przekłada zabawę z lutownicą transformatorową nad inne.

Hint-3
W Polo Markecie za małe pieniądze (ok. 5 zł) można czasem zakupić ściereczki baby wipes do podcierania pupy dla niemowlaków - ja nabyłem Bobo Boom - lepiej pachną z panthenolem niż z aloesem. W Netto kupiłem paliwo do biokominków - ok 15 zł butelka. To praktycznie zanieczyszczony palny spirytus, i lepiej mi się nim myje PCB niż denaturatem - pędzelek z twardym włosiem, paliwo od biokominka i można szybko pomyć polutowaną płytkę. Niestety, po wyschnięciu pcb zazwyczaj zostają często białe osady. Jednak gdy jeszcze mokrą płytkę PCB przetrzemy dokładnie do sucha ściereczką typu baby whipes, jest o tyle fajna, że nie strzępi się, jest niebiodegradowalna, jak ktoś użyje i wyrzuci w lesie pod drzewem, to za rok będzie leżała taka sama, ale już czysta i biała 😉  - to ona pięknie wchłania wszelkie pozostałości po myciu płytki i nie trzeba wydawać sporych pieniędzy na ściereczki do mycia PCB dla elektroników, do kupienia za ponad 30 zł mała paczka.

Ukryta Zawartość

grot-wieczysty.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja mam te groty w swoich transformatorówkach od jakoś 5 lat chyba.

Jedna w domu do lutowania jakiś grubszych rzeczy, druga w garażu do lutowania na szybko.

Zero problemów, nie udało mi się żadnego rozerwać czy uszkodzić w jakikolwiek inny sposób.

Nie lutuję może nimi jakoś specjalnie często bo jednak wolę swoje grzały goota, ale są ciągle zastosowania gdzie jajowata Lutola, cyna 1,5mm i bryła kalafonii to najlepszy zestaw. 

14 godzin temu, dekRe napisał:

Byłem pozytywnie zdziwiony, gdy kiedyś w Netto kupiłem za 12 zł zwykłe  okulary do czytania +3.5.

Takie są najlepsze.

do końcówek z miedzi wtopić chyba kawałek drutu od migomatu i go pocynować.

Mam nadzieję, że nie elektrodę do metody TIG... Te są radioaktywne.

Kiedyś na termowizji sprawdzałem jak nagrzewa się koncówka lutownicy transformatorowej. Z nadzieją oczyuwiście, że strasznie się przegrzewa. Takie uzasadnienie mojego wydatku w nową stację... 😉

Rozczarowałem się, bo przy wprawie jest się w stanie nie przegrzewać. Natomiast zwyczajnie końcówka taka jest za gruba do małego SMD. 

z panthenolem

... a to nie jest tłuste?

Jak zwykle podajesz fajne ciekawostki. 

• Pokaż nowe odpowiedzi