Skocz do zawartości
IGNORED

Wysokoskuteczne kolumny Hi-Fi

Rekomendowane odpowiedzi

7 godzin temu, Uchatek napisał:

Ale powiedz mi  dlaczego chcesz wybrac najpierw kolumny?

Bo to głównie od kolumn, a właściwie wpasowania kolumn w akustykę zależeć będzie, czy brzmienie spełni oczekiwania. A rolą wzmacniacza jest nie tyle modyfikacja brzmienia, co wyciągnięcie 100% z kolumn.

...wybierajac najpierw kolumny musisz do nich podlaczyc jakis wzmacniacz zebys mogl je wogole odsluchac i jezeli taka sytuacja zaistnieje ze ich brzmienie Ci sie spodoba to w zasadzie jestes skazany na wzmacniacz ktory byl do nich podlaczony w trakcie odsluchu, bo wiadomo ze z innym zagraja inaczej.

Niekoniecznie. Nawet jak brzmienie Ci się ogólnie spodoba, to nadal możesz je zmodyfikować wzmacniaczem czy źródłem. No bo czemu niby nie? Ale ograniczeń postawionych przez kolumny nie przeskoczysz. Np moje bw606 z innym wzmacniaczem mogą zagrać nieco cieplej, ale nigdy nie zagrąją tak ciepło jak Tannoy Mercury M2. 

Jezeli ktos chce miec wzmacniacz lampowy to szuka odpowiedniego dla siebie modelu...

Nie znam się na tym, ale odnoszę wrażenie, że lampa o wiele bardziej potrafi wpłynąć na dźwięk niż tranzystor, więc... a wogóle to co kto lubi, byleby nie obudzić się z ręką w nocniku z legendarnymi 2x20W, do których nie idze dobrać kolumn.

-----

19 minut temu, szpakowski napisał:

...trzeba mniej dmuchać w takie kolumny, wystarczy maksymalnie parę wat nawet do dosyć głośnego słuchania a generalnie w codziennym słuchaniu jest to maksymalnie 0,5-1 wat a nawet mniej. Przy małych mocach zniekształcenia wzmacniacza są mniejsze, mniejsze ryzyko przesteru itd. 

Niby tak, ale trudno dziś o wzmacniacz słabszy niż 2x40W, a ten w typowym m3 zagra wystarczająco głośno i to ze sporą rezerwą nawet przy kolumnach 87dB. Wychodzi więc na to, że problem jest raczej niszowy. Więc po co iść w tą niszę? Czy jako idea połączenie słabowity tranzystor i wysokoskuteczna kolmna ma sens?

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

41 minut temu, tomek7776 napisał:

jak to do 20W nie mozna dobrac kolumn...

Oczywiście, że można. Ale jak w moich 20m2 postawisz legendarne 2x20W, do niego podłączysz monitorki 86dB, i przyjdzie Ci do głowy zrobić koncert rockowy/technoparty, to...

Różne sprzęty w moje ręce wpadają, a wszystkie podłączam. Ciekawym doświadczeniem było mini-monitorki od mocno budżetowego micro napędzane 2x200W. Pasmo przenoszenia oczywiście nie uległo w magiczny sposób rozszerzeniu w dół, ale czystość dźwięku nawet przy sporej głośności była zadziwiająca, a o porównaniu ze wzmacniaczem z fabrycznego zestawu można w ogóle zapomnieć. Więc coś z tą mocą jest na rzeczy.

...no i Rotel RA921 z Tannoy  M1 nie zagrał u minie zbyt ciekawie, nie powiedziałbym że ciekawiej niż Technics SU-V300. Za to te same M1 napędzane mocniejszym wzmacniaczem grały u mnie długo. Oczywiście trudno z obserwacji kilku zestawień tworzyć zasadę.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

• 4 lata później...
W dniu 15.11.2020 o 11:00, szymon1977 napisał:

Okazuje się, że audiofilskie 2x25W to za mało.

Dlatego trzeba szukać skutecznych kolumn. Przecież dobór głośników do wzmacniacza (czy odwrotnie) to jest ABC.

W dniu 16.11.2020 o 15:59, przemak napisał:

Czyli mają 92dB ?

To i tak sporo.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

• 2 miesiące później...

Nowa marka na rynku. Chińskie kolumny. Znaczy - niby duńskie, ale one są tak samo "duńskie" jak ten Buchardt.

Fajna konstrukcja współosiowa a'la Tannoy czy Fyne, tylko za ułamek ich ceny. Wysoka skuteczność.

Tutaj większy model:

Jest jeszcze mniejszy, który startuje od 39Hz. Tytanowa kopułka i papierowy midwoofer. Dmucha to zdrowo! 🙂

Można zamawiać bezpośrednio od producenta. Są wersje w "dębie" i "estradowe" w czarnej "skórze".

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Cena za kg głośnika, jak za kg DAC u Denafripsa: niewygórowana. Taki Tannoy dla ubogich. 🙂 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez il Dottore

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Chińczyk może w specyfikacji napisać wszystko, nawet, że skuteczność jest 150dB na pół wata i to z 4 metrów. Oczywiście można sprawdzić, czy to prawda, ale nie obejdzie się bez (... i tutaj uczulenie się zaraz pojawi na policzkach @il Dottore) POMIARÓW!!! 🙂 

Teraz, Kyle napisał:

i tutaj uczulenie się zaraz pojawi

Kurde, coś mnie swędzi!

49 minut temu, Kyle napisał:

Chińczyk może w specyfikacji napisać wszystko,

A ja jestem bardzo ciekaw tych kolumn.

9 godzin temu, il Dottore napisał:

Nowa marka na rynku. Chińskie kolumny. Znaczy - niby duńskie, ale one są tak samo "duńskie" jak ten Buchardt.

Fajna konstrukcja współosiowa a'la Tannoy czy Fyne, tylko za ułamek ich ceny. Wysoka skuteczność.

Tutaj większy model:

Jest jeszcze mniejszy, który startuje od 39Hz. Tytanowa kopułka i papierowy midwoofer. Dmucha to zdrowo! 🙂

Można zamawiać bezpośrednio od producenta. Są wersje w "dębie" i "estradowe" w czarnej "skórze".

Ukryta Zawartość

Cena za kg głośnika, jak za kg DAC u Denafripsa: niewygórowana. Taki Tannoy dla ubogich. 🙂 

Te 39hz to podają przy -6db, więc realnie to mają pewnie 60-70hz xD 

Ukryta Zawartość

Wątpię, tyle to mają zamknięte vintage na 20cm papierze. 

Do wielu pokoi w sam raz w sumie ;)

il Dottore, z rok już są co najmniej na rynku. 

No ciekawe czy będą gdzieś pomiary. Tak sobie słuchałem wczoraj na moim Soundcore BT i myślałem, jakie to dobre granie jest i gdzie chińskie kolumny stereo!?

.

To chyba jeszcze nie ten czas aby kupować kolumny od nich. Osobiście bym się po prostu bal olbrzymiej wtopy. A odsylaj to sobie później. 

Ukryta Zawartość

Góra nie dla mnie. Reszta wygląda spoczko. Mówię o SPL.

1 minutę temu, Piotr Sonido napisał:

To chyba jeszcze nie ten czas aby kupować kolumny od nich. Osobiście bym się po prostu bal olbrzymiej wtopy. A odsylaj to sobie później. 

5,5k na allegro 

O, chińskie Spendory z tysiąc. xD

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

.

Jakbym chwilowo nie był obciążony innymi wydatkami (4+4 w Lidlu z krafty) to może bym je i sprawił. Nikt tego odemnie później nie odkupi 😕

Biorąc pod uwagę nasz rynek sprzętu używanego to takie produkty kompletnie nie znajdą tam odbiorcy. 

Musi być pierwsza 10 odwaznych która to kupi jak sabaja a30a da fotki , kwieciste opisy. To spowoduje że kolejne 10z forum kupi no i może jakoś pójdzie. 

Więc kto zacznie?

Sabaja? Ja tylko jednego kojarzę. Ale to był natręt, jakby mu płacili za to. 💩🤭😏

28 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Więc kto zacznie?

Ja nie, myślę, czy nie przerzucić się na słuchawki. 

.

1 godzinę temu, J4Z napisał:

Wątpię, tyle to mają zamknięte vintage na 20cm papierze. 

Do wielu pokoi w sam raz w sumie 😉

il Dottore, z rok już są co najmniej na rynku. 

No ciekawe czy będą gdzieś pomiary. Tak sobie słuchałem wczoraj na moim Soundcore BT i myślałem, jakie to dobre granie jest i gdzie chińskie kolumny stereo!?

Wiele się nie pomyliłem 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Osobiście bym się po prostu bal olbrzymiej wtopy. A odsylaj to sobie później. 

A odsyłaj! Na ich koszt. 🙂 

Pamiętaj, że oni udają firmę duńską więc muszą się stosować do zasad UE w kwestii zwrotów przy zakupach przez internet. 

"You can return products within 30 days and receive a full refund. We'll cover the return shipping, so you can experience the incredible sound and quality of Vestlyd at no risk!"

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Więc kto zacznie?

Królik doświadczalny poszukiwany! 😄 

Oglądałem na YT test porównawczy oryginalnych brytyjskich LS3/5a vs podróba Sound Artist. I Chińczyki wcale nie były najgorsze. Moje były najgorsze zdaniem testera. 🙂 

Tylko że Sound Artist można mieć nie za milion monet, jak brytyjskie paczki, ale za czapkę śliwek: 

Ukryta Zawartość

A wiele osób może zadowolić.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez il Dottore

6 godzin temu, J4Z napisał:

Sabaja? Ja tylko jednego kojarzę. Ale to był natręt, jakby mu płacili za to. 💩🤭😏

Ja go nawróciłem! Ja!

Słuchawki nie dla mnie. Mam parę i brakuje mi tej swobody.

5 godzin temu, il Dottore napisał:

A odsyłaj! Na ich koszt. 🙂 

Pamiętaj, że oni udają firmę duńską więc muszą się stosować do zasad UE w kwestii zwrotów przy zakupach przez internet. 

"You can return products within 30 days and receive a full refund. We'll cover the return shipping, so you can experience the incredible sound and quality of Vestlyd at no risk!"

Hmmm brzmi ładnie. Ale. Czy to nie listę słowa? Ja poczekam na kogoś:p

4 godziny temu, il Dottore napisał:

Królik doświadczalny poszukiwany! 😄 

Oglądałem na YT test porównawczy oryginalnych brytyjskich LS3/5a vs podróba Sound Artist. I Chińczyki wcale nie były najgorsze. Moje były najgorsze zdaniem testera. 🙂 

Tylko że Sound Artist można mieć nie za milion monet, jak brytyjskie paczki, ale za czapkę śliwek: 

Ukryta Zawartość

A wiele osób może zadowolić.

No to jest bardzo ciekawe. Szukamy testera!

Ukryta Zawartość

No kurka... Jeśli tak grają kolumny poniżej 2000 euro, to tylko pogratulować Chińczykom.

Bardzo fajny dobór utworów do demonstracji.

Takie przytękanie na kanale YouTube. Zawsze mnie to dziwiło.

Ja teraz na przykład idę po chodniku piszę z telefonu włączam ten kanał YouTube daje głośno na telefonie przykładam go do ucha.... No fakt bajeczka 🙂

Wyleczyłem się z oceniania sprzętu na podstawie YouTube już z 15 lat temu ale teraz tak całkiem poważnie to wiem pamiętam szukamy chętnego który jest sprawdzi. 

Było by rewelacyjnie gdyby to zrobił na innej muzyce. Techno, trance, hardstyle, psychedelic

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Takie przytękanie na kanale YouTube. Zawsze mnie to dziwiło.

Ja teraz na przykład idę po chodniku piszę z telefonu włączam ten kanał YouTube daje głośno na telefonie przykładam go do ucha.... No fakt bajeczka 🙂

Wyleczyłem się z oceniania sprzętu na podstawie YouTube już z 15 lat temu ale teraz tak całkiem poważnie to wiem pamiętam szukamy chętnego który jest sprawdzi. 

Było by rewelacyjnie gdyby to zrobił na innej muzyce. Techno, trance, hardstyle, psychedelic

Ty tego nie słyszysz nawet na bele czym jak to g... gra?

Zaczął bym od tego i nie rozwijał dalej tematu....

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

6 minut temu, ASURA napisał:

Ty tego nie słyszysz nawet na bele czym jak to g... gra?

Zaczął bym od tego i nie rozwijał dalej tematu....

Nie znam to nie będę epitetów ogłaszał wszem i wobec. 

Ale myślę że chwilę na testera z forum poczekamy. 

• Pokaż nowe odpowiedzi