Skocz do zawartości
IGNORED

Klon Sansui AU-70 - Reduktor Szumu

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli co? Kiepsko się mierzy, ale świetnie brzmi? Zatem klon RS na ASR zostanie zjechany i rekomendacji nie dostanie, ale ten na trafach igsaudio odwrotnie, nie gra jak cza ale go tam polubią 😄

W dniu 7.07.2022 o 19:25, igsaudio napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

UTM7070pic.jpg

UTM7070frq.jpg

Proszę zwrócić uwagę na pasmo przenoszenia , -3db przy 70khz .

W dniu 8.11.2022 o 10:53, igsaudio napisał:

Przedstawiam pomiary pasma przenoszenia transformatorów UTM i TraFan.
Różnica na krańcach pasma pomiarowego jest fundamentalna.
UTMvsTraFan.thumb.jpg.d2dbb37a29c4d32fae1e3681b0b2d3a8.jpg

IMG-5917.jpg

A tu przy 80khz płasko jak deska dla tego samego transformatora. Na każdym kroku to samo , naginanie prawdy . Ps thd na poziomie 0.02 , żyły sobie podetne zaraz . O czym my tu rozmawiamy?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
5 minut temu, lis1984 napisał:

Proszę zwrócić uwagę na pasmo przenoszenia , -3db przy 70khz .

Jeżeli chodzi o pierwszy prototyp, to zgoda. Obecnie wygląda to tak:

UTMvsTraFan.thumb.jpg.73394abaeecc3ec2e891e9545336f96c.jpg

Mnie interesuje bardziej wierna kopia oryginalnego transformatora niż wyniki pomiarów transformatora nawiniętego według losowego schematu sekcji znalezionego na forum. Widziałem, że Trafonica, Przemek z Trafan, i Pietro rozbierali oryginalne sztuki. Z niecierpliwością oczekuję na dokumentację i wyniki inżynierii wstecznej trafa od AU-70, w wydaniu IGS. Wybacz, że sie przypierdzielam, ale inni producenci zainwestowali czas i pieniądze w sciągnięcie oryginału z zagranicy i w inżynierię wsteczną oryginalnego transformatora.

Edytowane przez madras
Gość

(Konto usunięte)
45 minut temu, madras napisał:

Z niecierpliwością oczekuję na dokumentację i wyniki inżynierii wstecznej trafa od AU-70, w wydaniu IGS.

Już w poniedziałek będę miał oryginalne trafa u siebie.

https://www.dhl.com/pl-pl/home/tracking/tracking-express.html?submit=1&tracking-id=45 3681 4365

45 minut temu, madras napisał:

Wybacz, że sie przypierdzielam, ale inni producenci zainwestowali czas i pieniądze w sciągnięcie oryginału z zagranicy i w inżynierię wsteczną oryginalnego transformatora.

Nie ma problemu, konstruktywną krytykę zawsze biorę na klatę. 

Godzinę temu, lis1984 napisał:

Na każdym kroku to samo , naginanie prawdy .

Czy sugerujesz Lisku, że ja fałszuję wyniki pomiarów? Przecież to jest bardzo łatwe do zweryfikowania.
Odnośnie Twoich, mam jeszcze kilka ciekawostek w zanadrzu, póki co, zachowuję je dla siebie. 

Godzinę temu, lis1984 napisał:

Ps thd na poziomie 0.02 , żyły sobie podetne zaraz

Nie 0.02 tylko 0.04. Czytaj ze zrozumieniem:

"Maksymalny poziom zniekształceń TraFan na poziomie 0.04% należy uznać za bardzo dobry lecz porównując tutaj wynik w wartościach bezwzględnych bezwzględnych (Uwe=16V), transformator TraFan, ma 100 razy większe zniekształcenia, niż UTM7070n."

Edytowane przez igsaudio
Cytat

Już w poniedziałek będę miał oryginalne trafa u siebie.

Super ze w końcu bedziesz mial oryginalne transformatory. lepiej pozno niz wcale.

W dniu 8.11.2022 o 10:53, igsaudio napisał:

Przedstawiam pomiary pasma przenoszenia transformatorów UTM i TraFan.
Różnica na krańcach pasma pomiarowego jest fundamentalna.

Ukryta Zawartość

Jeszcze krótkie pytanie do IGS. W jakim celu prezentujesz to porównanie "innego" UTM7070 skoro finalnie sprzedałeś nam i sprzedajesz UTM7070 w wersji - cytuje "pierwszy prototyp" - co pokazuje zrzut z Twojej strony ?

Zrzut ekranu (265).png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szczerze pisząc, to wolę bitwy producentów na pomiary, niż dyskusje o kierunkowości kabli, recenzji kabli zasilających i wpływu bezpiecznika na brzmienie. IGS, jako producent sprzętu studyjnego, będzie dążył do jak najmniejszych zniekształceń, zwłaszcza przy pomiarach. O ile dobrze pamietam, to w jednym z filmów o AU 70, było powiedziane, że oryginalne trafa mają ciekawą konstrukcję, lecz jakość wykonania nie jest rewelacyjna. Może dlatego IGS i Trafan, różnią się niewiele i włożone do układu sprawdzają się. Oba są wykonane starannie i z lepszych materiałów, dlatego w pomiarach wyglądają tak, a nie inaczej. Dla mnie różnica wygląda na pomijalną. Mówię o pomiarach.

Wracając do studyjnego rodowodu IGSa. Gdy urządzenie ma swój charakter brzmieniowy, to może być ciekawe, ale tylko w pewnych zastosowaniach. Jeśli chodzi o wierność przenoszenia dźwięku, to np w przetwornikach A/D - D/A, jest to bardzo ważne. Miałem okazje pracować na przetwornikach APOGEE i z trzykrotnie tańszymi Mytec. Te drugie, mimo iż miały mniejszy headroom, okazały się bardziej neutralne i na nich odbywały się zgrania i odsłuchy miksowanego materiału.

15 godzin temu, Maciek72 napisał:

O ile dobrze pamietam, to w jednym z filmów o AU 70, było powiedziane, że oryginalne trafa mają ciekawą konstrukcję, lecz jakość wykonania nie jest rewelacyjna.

Dla kogoś kto nigdy nie pociągnął druta i nie ma pojęcia o najprostrzym transformatorze sieciowym trafa do Sansuja rzeczywiście mogą być wybitnie ciekawe....

Co do jakości to kompletna bzdura, oryginalne transformatory na tle większości obecnie produkowanych transformatorów do audio były bardzo dokładnie wykonane jeśli mówimy o cewkach, nawinięte były metodą warstwową a nie chaotyczną (większość speców od traf głośnikowych udzielających się na tym i innych forach nawet nie ma świadomości odnośnie tych metod i nie zajżeli nigdy do literatury gdzie jest to opisane...) 

Zaiste wspaniała jest ta nieco przydługa już dyskusja kilku osób na temat traf :) ale może jednak znajdzie się ktoś kto odpowie laikowi na zapewne dużo prostsze i przyziemne pytania?

• Jaki przełącznik źródeł trzeba zakupić do obudowy?
  • Jakie parametry musi mieć przełącznik na obudowie, ten do trybu loudness? I pytanie pomocnicze czy ktoś ma link do takiego, najlepiej CZARNEGO, a już w ogóle najlepiej metalowego? :) (bistabilny? jakie tam są napięcia, czy musi być dźwigniowy czy może być obrotowy, itp, itd.) 
  • Jakie parametry powinien mieć włącznik zasilania do obudowy? (bistabilny? jakie tam są napięcia, itp.) 

Wiem że to pewnie śmieszne pytania, ale ja jestem nieelektronik który w swoim życiu złożył sobie tylko własny streamer na bazie customowej obudowy, toroidalnego transformatora, porządnego zasilacza i malinki z dobrą kartą muzyczną. Byłbym wdzięczny za jakieś linki lub chociaż opis słowny. Chciałbym użyć identycznych przełączników jak do streamera bo będą razem współpracować na półce, ale nie wiem co mogę użyć a co nie mogę.

Całą resztę do projektu już mam i zostały mi tylko te drobiazgi żeby dać to komuś do złożenia. :)

W dniu 7.11.2022 o 16:18, Mori napisał:

Chciałbym się dołączyć do pytania użytkownika Raaap. Jaki przełącznik do płytki selektora na obudowę należy dokupić?

Kolego, 

Potrzebujesz przełącznika takiego, by obsłużył zastosowaną przez Ciebie ilość wejsć (przekaźników) - dodatkowo powinien mechanicznie pasować tak do obudowy (dlugość osi) jak i do gałki-pokrętła, które zastosujesz. Zerknij na dwa kity AVT, które realizują podobne funkcje - jesli masz 4 wejścia, to powinien dać radę np. przełącznik (szukaj na Alle... wpisując w wyszukiwarkę) "Przełącznik obrotowy 4 pozycje 1 obwód". Zasada działania takiego selektora wejść jest prosta - taki przelącznik służy do zwierania (łączenia albo do masy albo do "plusa" w zależności od wykonania i pojektu) cewki odpowiedniego przekaźnika, gdy dana cewka działa - sygnał plynie przez dany przekaźnik, przez pozostałe nie. Sam układ przełącznika źródeł może być wykonany ze standardowych materiałów o przyzwoitej, solidnej jakości. Sygnal audio płynie od gniazda RCA przez przekaźnik i dalej do (przed)wzmacniacza, nie musisz samego przełącznika obrotowego i elementów z nim współpracujących kupowąć wykonanego w technologii Voo_Doo_High_Top_Hi_Fi_End z unobtainium wykuwanego przez Elfy w świetle ksieżyca 😉 

13 godzin temu, Mori napisał:
  • Jaki przełącznik źródeł trzeba zakupić do obudowy?

Całą resztę do projektu już mam i zostały mi tylko te drobiazgi żeby dać to komuś do złożenia. 🙂

Nie uzyskasz odpowiedzi, bo nie ma jednego uniwersalnego rozwiązania dla każdego. W DIY musisz po prostu coś sobie dopasować, co będzie odpowiednie do twojego konkretnego rozwiązania - taka jest niedogodność (dla mnie urok) takiej zabawy - to zajęcia praktycznoe-techniczne bliższe mechanice niż elektronice. 
Propozycje przełącznika obrotowego znajdziesz powyżej.
Ja z wlasnego doświadczenia w takich zabawach wiem, że po prostu trzeba szukać, przymierzyć a jak nie pasuje szukać dalej - czasem się udaje trafić a często nie. Czasem piła do metalu, kontówka czy mlotek ratują sytuację a czasem nie 😉 

Powodzenia

PS. pisz na PM to może razem coś wymyślimy 😉 

Edytowane przez Inmark

Wychodzi na to, że wzmacniacz ma bardzo czułe wejście rzędu 500mV. Dobre odtwarzacze CD w obecnych czasach na wyjściu mają 2V. Co może przyczynić się do przesterowania sygnałem wejściowym. Dlatego zastanawiam się nad podłączeniem wskaźników wysterowania przed przedwzmacniaczem tak, aby mieć pewność, że nie przesterowywuje sygnału. Można byłoby się pokusić o dodatkową regulację sygnału wejściowego zdaje się, że zwykle nazywa się to Gain.

Chciałbym także zastosować w swoim wzmacniaczu możliwość podłączenia urządzenia DECK i uruchomić pętlę magnetofonową. Jestem fanem analogowego sygnału dlatego taki pomysł. Czy znacie jakiś standardowy schemat połączeniowy takiej pętli i jaki przełącznik mógłby się do takiej nadać?

Gość

(Konto usunięte)

Niestety, a może stety, oryginalny transformator Sansui HA045 jest nawinięty identycznie jak UTM7070 i ma przekładnię 8k : NF, 8, 16. 
Legendarna jakość nawijania Sansui też pozostawia wiele do życzenia. Kolejny mit obalony. 

IMG-5940 (1).jpg

IMG-5966.jpg

Pytanie czy to jest orginalne trafo, bo z tego co ustaliliśmy w tym wątku występowały w tym AU trafa z trzema róznymi oznaczeniami. Prosiłem nawet o to żeby ktoś z wykonujących już te trafa odpowiedział, na których się wzorował. Ale widać, że to tajemnica i tylko padło stwierdzenie, że to które masz w tej chwili to trafo zastepcze - serwisowe...

56 minutes ago, igsaudio said:

Niestety, a może stety, oryginalny transformator Sansui HA045 jest nawinięty identycznie jak UTM7070 i ma przekładnię 8k : NF, 8, 16. 
Legendarna jakość nawijania Sansui też pozostawia wiele do życzenia. Kolejny mit obalony. 

Ukryta Zawartość

IMG-5966.jpg

To stary, jak nawinąłeś identycznie jak ten na zdjęciu to już wiem czemu nie ma rekomendacji.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, igsaudio napisał:

Ukryta Zawartość

Przecież parę postów wcześniej ludzie pisali ze HA oznacza Hashimoto wl 25-8 ze nie sa to oryginalne transformatory, nie rozumiem czemu to kupiłeś?

Ukryta Zawartość

29 minut temu, voltamper napisał:

Boże widzisz i nie grzmisz (wersja dla wierzących 😂😂😂😂

Czy jest ktoś w stanie przedstawić wiarygodne dowody na to ile rodzajów transformatorów było używanych w czasie komercyjnego życia produktu  AU-70? Retorycznie pytam. 😂😂😂

Oryginały do Sansui wykonywała firma Hashimoto, zastępcze wykonywała firma Hashimoto, po zwinięciu interesu przez Sansui kontynuatorem tematów związanych z transformatorami (przejście dokumentacji etc.) została firma Hashimoto. Hmmm, cóż, zerknijcie kilka postów wcześniej - podawałem link do źródła. Jednak co do oznaczeń to te w Sansui AU-70 (co pokazywałem na zdjęciach wcześniej) były inne. Mało tego - jedno trafo miało oznaczenie A a drugie B. Nikt się do tego nie odniósł. 

Edytowane przez Inmark
Godzinę temu, igsaudio napisał:

Poniższe zdjęcie pokazuje mit czy fakt?

Cewki zostały nawinięte nawojem warstwowym, były nawijane przez wielu nawijaczy i z tego powodu jakość tego nawoju mogła się różnić, ale nadal jakość tego nawoju była dużo precyzyjniejsza niż gdyby były nawijane nawojem chaotycznym.

Moje cewki są nawijane z duuużo większą dokładnością niż te oryginalne które miałem ale mimo to nie będę ich krytykował bo zostały wykonane w jedynej dla mnie słusznej technologii....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pytanie z innej beczki do osób, które już wykonały DreamAmpa w wersji RS-a. Mierzył ktoś z Was ile to pobiera prądu z sieci, na ile maks Apmerów szykować osprzęt np, włącznik zasilania etc. ? A jak nie mierzył, to czy może ktoś zmierzyć. Bardoz by to pomogło niektórym z nas. 

Pozdrawiam
Inmark

2 godziny temu, Thibor napisał:

Chciałbym także zastosować w swoim wzmacniaczu możliwość podłączenia urządzenia DECK i uruchomić pętlę magnetofonową. Jestem fanem analogowego sygnału dlatego taki pomysł. Czy znacie jakiś standardowy schemat połączeniowy takiej pętli i jaki przełącznik mógłby się do takiej nadać?

Mogę przesłać projekt na przekaźnikach. Mam dwie wersje z jedną i z dwiema pętlami.

Godzinę temu, Inmark napisał:

Pytanie z innej beczki do osób, które już wykonały DreamAmpa w wersji RS-a. Mierzył ktoś z Was ile to pobiera prądu z sieci, na ile maks Apmerów szykować osprzęt np, włącznik zasilania etc. ? A jak nie mierzył, to czy mże ktoś zmierzyć. Bardoz by to pomogło niektórym z nas. 

Pozdrawiam
Inmark

Przy pełnym wysterowaniu wzmacniacz pobiera 0.9a od strony 155v , dołóż żarzenie , straty na trafach i wychodzi około 1a od strony 230v .

Widać  że ten układ stał się bardzo popularny, Ogonowski też zaczął robić transformatory do tego wzmacniacza. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No to te Ogonowskiego też maja impedancję wejściową 8kohm. A według "uświęconych" traf orginały maja mieć 6,2kohm. Ktos tak sugerował, że taka informacja widniała także na upadłej stronie firmy Transcendar z USA .

No masakra, jaramy się kopią AU-70 a nawet nie wiadomo które to orginalne transformatory były..

Postawię taką śmiałą tezę: ten rekomendowany "nawój traf" pochodzi z firmy Transcendar z USA..

4 godziny temu, Inmark napisał:

Oryginały do Sansui wykonywała firma Hashimoto, zastępcze wykonywała firma Hashimoto, po zwinięciu interesu przez Sansui kontynuatorem tematów związanych z transformatorami (przejście dokumentacji etc.) została firma Hashimoto. Hmmm, cóż, zerknijcie kilka postów wcześniej - podawałem link do źródła. Jednak co do oznaczeń to te w Sansui AU-70 (co pokazywałem na zdjęciach wcześniej) były inne. Mało tego - jedno trafo miało oznaczenie A a drugie B. Nikt się do tego nie odniósł. 

Zawsze były A i B w 1 wzmacniaczu, nie różnią się niczym poza oznaczeniem.

Transformatory na 1 montaż miały oznaczenie modelu w jakim miały pracować, transformatory serwisowe przeznaczone do napraw tych oznaczeń nie mialy, poza tym były też transformatory 1 i 2 kategorii jeszcze w inny sposób oznaczane, znajdę pod koniec tygodnia trochę czasu to opowiem więcej żeby rozwiać wątpliwości 

• Pokaż nowe odpowiedzi