Skocz do zawartości
IGNORED

Klon Sansui AU-70 - Reduktor Szumu

Rekomendowane odpowiedzi

W poście z 23.10.2023 @madras pokazuje że rezystory dzielnika napięcia grzeją się do ponad 70 stopni. W zamkniętej obudowie będzie to pewnie jeszcze więcej. Tak gorąca obudowa (kiedy rezystory są do niej przykręcone) to nic fajnego. Nie uważam więc żeby dedykowany radiator był nie na miejscu.

Edytowane przez kermitb

a zgadnij do jakiej temperatury grzeją się lampy mocy? i czy to ciepło nie przechodzi z nich na obudowę? 

70 stopni ma bo przykręcił jeden obok drugiego, i jest to normalna temperatura dla rezystora i lakieru, jego obudowa jest wykonana z cienkiej, blachy ,dziury w obudowie nic nie zmienią, bez wentylatora, i tak będzie góra się grzała od lamp, lepiej nie robic z tego drugiej aramy z bezsensowną kratką i 8 gniazdami rca

Edytowane przez januszowe
56 minut temu, kermitb napisał:

W poście z 23.10.2023 @madras pokazuje że rezystory dzielnika napięcia grzeją się do ponad 70 stopni. W zamkniętej obudowie będzie to pewnie jeszcze więcej. Tak gorąca obudowa (kiedy rezystory są do niej przykręcone) to nic fajnego. Nie uważam więc żeby dedykowany radiator był nie na miejscu.

W au 70 rezystory grzeją się do 150 stopni , nie mają radiatorów i jakoś sobie radzą.... Z tego co wiem to temp lamp mocy 7189 może dojść do 180-190 stopni przy pełnej mocy. El 84 i pochodne są jednymi z najbardziej grzejacymi się lampami dostępnych w pospolitym sprzęcie .

3 godziny temu, AntonioRomani napisał:

Witam, ja mam płytki @madrasa, trafa od @lisa1984 i wręcz naciskałem aby odczepy 12v znalazły się jako dodatkowa opcja,(właśnie sla wskaźników VU) trafa od lisa1984 wywarły na mnie ogromne wrażenie  nie wygląda to na produkt "hand made" i niektórzy masowi producenci mogli by się od niego uczyć jak powinien wyglądać profesnolny produkt, wkrótce opublikuję jak to wszystko wygląda oraz zrobię kilka testów, czekam na obudowę...

Dokładnie to samo się szykuje u mnie. AU70-Pro "się lutuje", trafa od Przemka w drodze - nie ma to jak zapach "kalafoni" o poranku. 

7 godzin temu, madras napisał:

Dzięki @irekka za podzielenie się wrażeniami, po przeróbkach. Daj znać sonicznie jak wrażenia po dodaniu oryginalnego dzielnika 12k+2k.

Jakie masz B1 i B5 ?

Moze przeoczyłem, ale przypomnij na jakie wartości zmieniłeś kondensator i rezystor w filtrze kompensującym.

Przy okazji, dla osób, które składają mój wariant AU-70 PRO, to dodałem instrukcję rozruchu na dysk z dokumentacją:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zdecydowałem się stworzyć diagram połączeń, ponieważ topologia prowadzenia okablowania, ułożenie przestrzenne elementów oraz niuasne w połączeniach mają znaczenie dla parametrów przesłuchów i poziomu brumu. Przy okazji ułatwi wam to rozruch:
instrukcja_rozruchu_page-0005b.thumb.jpg.e127e41d354930151046fb3370b2872d.jpg

Trochę o wykonywaniu pomiarów pomiarach (w tym oscyloskopem):
instrukcja_rozruchu_page-0004.thumb.jpg.5670adc16aaec4adf132e61ff0676d99.jpg
instrukcja_rozruchu_page-0001.thumb.jpg.49e091623e3257019d938f8f03fd025b.jpg
Pełna dokumentacja o wysokiej rozdzielczości w linku powyżej.

Osoby zainteresowane płytkami AU-70 PRO zapraszam do kontaktu 🙂

Dodam jeszcze, że obecnie pracuję nad projektem ogólniedostępnej obudowy z otworami pod moje płytki dostępnej w przystępnej cenie, dla tych którzy nie chcą spędzać całego dnia w warsztacie:)

Pozdrawiam

Madras odjebales projekt, do podrecznika by sie nadał, dziekuje ci za to! To jest prawdziwe DIY!

Na dniach odpalam lutownice, sieciowka trafana zamowiona! 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 7.11.2023 o 20:18, Inmark napisał:

Dokładnie to samo się szykuje u mnie. AU70-Pro "się lutuje", trafa od Przemka w drodze - nie ma to jak zapach "kalafoni" o poranku. 

Nie wiem czy nie zdradzam sekretu, ale Przemek coś napomknął (jeśli dobrze zrozumiałem), że przymierza się do zaprzestania produkcji transformatorów do AU70 - jeśli chcecie mieć najwyższą jakość i zastanawiacie się, to radzę nie odkładać tematu zbytnio w czasie. 

10 minut temu, Inmark napisał:

Nie wiem czy nie zdradzam sekretu, ale Przemek coś napomknął (jeśli dobrze zrozumiałem), że przymierza się do zaprzestania produkcji transformatorów do AU70 - jeśli chcecie mieć najwyższą jakość i zastanawiacie się, to radzę nie odkładać tematu zbytnio w czasie. 

Coś się chyba nie do końca zrozumieliśmy , pisałem że nawijam mniej tych traf bo po pierwsze jest konkurencja a po drugie nawinąłem ich bardzo dużo . Rynek powoli się nasyca .... Dalej je nawijam i nawijać będę , i nie nawijam tylko tych traf , ale bardzo dużo innych głośnikowych , sieciowych . Czas oczekiwania nie przekracza już 2-3 tyg.Wiec na spokojnie 🙂

12 minut temu, lis1984 napisał:

Coś się chyba nie do końca zrozumieliśmy , pisałem że nawijam mniej tych traf bo po pierwsze jest konkurencja a po drugie nawinąłem ich bardzo dużo . Rynek powoli się nasyca .... Dalej je nawijam i nawijać będę , i nie nawijam tylko tych traf , ale bardzo dużo innych głośnikowych , sieciowych . Czas oczekiwania nie przekracza już 2-3 tyg.Wiec na spokojnie 🙂

Uff, a nie mówiłem, że mogłem coś źle zrozumieć? 🙂 Nie zmenia to, że warto zamawiać, teraz praktycznie są od ręki 🙂 Ja już wygladam listonosza 😄 znaczy inpostonosza.

Edytowane przez Inmark

Dziękuję za pozytywny odbiór projektu 😉 Działa to motywująco do dalszej pracy.

W dniu 7.11.2023 o 15:01, januszowe napisał:

w dokumentacji masz parametry transformatora sieciowego?

Nie masz. Generalnie parametry uzwojeń jak w oryginalnym Sansui AU-70 + uzwojenie pomocnicze + odczepy środkowe:
162V 0.9A - dla powielacza anodowego - na pełnym wysterowaniu 2x20W wzmacniacz ciągnie 850 mA RMS z tego uzwojenia,
6.7V 3.5A (bez odczepu) - dla żarzenia przedwzmacniacza - bez odczepu bo stosuję elewację DC po stronie wyprostowanej, więc odczep środkowy do masy jest tutaj wręcz szkodliwy,
6.7V 3.5A (z odczepem w środku) - dla żarzenia końcówki mocy,
13V  1.5A (z odczepem w środku) - dla zasilania układów pomocniczych, które nie są ujęte w instrukcji,
30V 100mA - dla napięcia ujemnego siatek lamp mocy

żeby zamówić toroid

Toroid tutaj to przesada, polecam EI.

te z deklami są do d. słyszalne

U mnie jest całkowita cisza i to przy wariancie leżącym transformatora:

Ukryta Zawartość

(sory, za prześwietlenie, zrobiłem to troche celowo:D)

Te leżące trafo podkleilem taśmą materiałową, żeby magnetostrykcja nie przenosiła się na obudowę.
368863778_3603646126544876_1060462338885831205_n.thumb.jpg.27e67f1e14e3d231f66dc344902e86f5.jpg

Ukryta Zawartość

Użyłem takiej jak w linku - używa się jej do wytłumiania wiązek samochodowych w kabinie.
Jeśli chodzi o transformatory stojące, to stosuje się gumowe albo filcowe podkładki, tak zwane dampery.

nawet w tych wzmacniaczach co testowałeś ktoś przykręcił do obudowy:)

385531679_1589378324927567_298712752319397767_n.thumb.jpg.fbc473f0359357ca6e89af5b2cbb40ed.jpg

To masz na myśli? Tak sobie to wymyśliłem, duża kształtka EI105 w stylu laydown. Ja tam lubię leżące sieciowe:) Samo trafo jest bezgłośne. Po przykęceniu do obudowy brzęczało odrobinę, ale podklejenie wspomnianą taśmą materiałową uciszyło problem do zera - teraz bardziej brzęczą same kondensatory w środku - słyszę takie rzeczy 😄

Jeśli chodzi o brzęczenie to ze wzmacniaczy, ktore testowałem wygrywa deska 😄 Nawet ucha nie trzeba nadstawiać, w całym pokoju ją słychać 😄 Moze przez to drewno? Nie odkrecalem traf, żeby sprawdzic.

W dniu 7.11.2023 o 15:47, Filip.rwk napisał:

Jak niepotrzebne to nie robić, w oryginale nie było i w AU70 Pro @madrasa również niepotrzebne. Do wskaźników tez zbędne. Jakbym zamawiał to bez tego uzwojenia.

Ja polecam zamówić uzwojenie pomocnicze 12.6V (i najlepiej jeszcze z odczepem w środku), bo za rok czy dwa, jak przyjdzie do głowy komu dostawić jakąś elektronike zdalnego sterowania silnikiem, jakieś preampy RIAA czy wspomniany sterownik wskaźników wychyłowych, to będzie problem.

W dniu 7.11.2023 o 18:23, kermitb napisał:

@madras czy przewidujesz w swojej obudowie kratki wentylacyjne oraz miejsce na radiator dla rezystorów dzielnika 12k+2k?

Kratki wentylacyjne oczywiście, ale jakieś dyskretne, nie tak jak w Aramie. Radiatora domyślnie nie będzie, według mnie jest zbędny, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby taki dostawić od zewnatrz sobie - rezystory bedą na tylnej ścianie więc nie bedzie tego widać.

W dniu 7.11.2023 o 19:04, kermitb napisał:

W poście z 23.10.2023 @madras pokazuje że rezystory dzielnika napięcia grzeją się do ponad 70 stopni. W zamkniętej obudowie będzie to pewnie jeszcze więcej.

Zapomniałem dopisać, że to największa zmierzona temperatura jaką mi się udało otrzymać. Odpaliłem 2x20W katowania sinusem na kwadrans, zamknąłem klape i poszedłem na kawe. Jak wróciłem otworzyłem klapę i zrobiłem pomiar. Na jałowym biegu jest bliżej 60 stopni. Obudowa dobrze rozprasza ciepło.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez madras
W dniu 27.10.2023 o 22:19, madras napisał:

Mówiłem, że warto naprawić te katody, filtr, kabelek i zasilacz. Kto wie co jeszcze tam jest skopane...

am jest koło 200 VDC). Jestem ciekaw sonicznie, co Ci lepiej podpasuje.

Cieszy mnie owocna naprawa:) Ciekawe co na to @LJ3.

Dzisiaj po raz pierwszy odpaliłem końcówkę Sansui AU70 po zamianie sprzężenia z "+" na "-", przez IGORA, która uprzednio była wyposażona w kondensatory oil Mundorf, w firmie IGS Audio przez tegoż IGORA. 

Odpalenie nastąpiło "komisyjnie", w kilka osób, u znajomego.

Z tym, że teraz za pre "robił" preamplifier Sansui C-2301. 

Pierwsze wrażenie?? 

WOW !!! 

To zupełnie inna końcówka !! 

Jak to gra !!! 

Niesamowicie rozbudowana scena !!

Teraz to jest końcówka z bardzo wysokiej półki !! 

Tyle jak na pierwszy raz. 

Posłuchamy dłużej i porównamy do innych końcówek, to coś skrobnę w temacie. 

😃  👍  😇 

Edytowane przez LJ3

to jeszcze transformatory sobie kup kopie od au70 a nie Hashimoto

porozwijaj komentarze, poczytaj 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez januszowe
13 godzin temu, januszowe napisał:

Ukryta Zawartość

Ja i znajomi mamy porównanie do prawie wszystkich końcówek i najwyższych modeli wzmacniaczy zintegrowanych Sansui, od starych modeli do ostatnich Alpha i zapewniam, ze wiem co piszę, oceniając dźwięk. 

Jeszcze jedno.

Do odsłuchów tej końcówki używamy tylko kolumn łatwych do wysterowania i zawsze pre zewnętrznego, ze względu na jej moc. Końcówka gra na "gałce" odkręconej max od 1/3 do 1/2 skali wzmocnienia. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez LJ3
18 minut temu, voltamper napisał:

@LJ3 Ciągle używasz słów "tej końcówki". Do wzmacniacza, który zawiera już przedwzmacniacz podpinasz dodatkowy przedwzmacniacz? Dobrze rozumiem?

Tu chodzi o Sansuixa od Igora czyli właśnie sama końcówka bez pre.

43 minuty temu, voltamper napisał:

@LJ3 Ciągle używasz słów "tej końcówki". Do wzmacniacza, który zawiera już przedwzmacniacz podpinasz dodatkowy przedwzmacniacz? Dobrze rozumiem?

Nie. 

SansuiX AU70 prod IGORA z IGS to jest tylko końcówka mocy. Wycinek z integry Dream Amp, czyli klona oryginału Sansui AU-70.

W/g mnie to bardzo dobry i rozsądny pomysł. Nie ogranicza budowy toru pod swoje własne upodobania i zapewnia ciągłe zmiany. Czyż nie o to w audio chodzi!??

To końcówka, nie integra, gdyż nie zawiera preampu! Ale dzięki pomysłowej budowie ma możliwość regulacji volume i umożliwia łączyć ją bezpośrednio ze źródłem, np. CD. Ale ze względu na małą moc, można łączyć ją tylko z bardzo łatwymi do wysterowania głośnikami. 

15 godzin temu, januszowe napisał:

Ukryta Zawartość

Transformatory IGS są bardzo dobre. A uwzględniając cenę rewelacyjne. 

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, lis1984 napisał:

Mój numer konta – 84 1050 1559 1000 0097 6850 6736

Biorę 100zl zaliczki bo na podstawie zaliczek realizuje zamówienie . Lecz nie musisz wpłacać , za 10 dni napisz w formie przypomnienia tylko i też będzie ok. Pozdrawiam

a to co ?

Przypominam, ze referencyjny wzmacniacz lampowy Sansui to model AU 111, a nie AU-70. 

AU-70 jest tylko wzmacniaczem "marzeń" dla "Redaktora szumu". To tylko przez jego osobiste preferencje, czyli preferowane raczej z powodu braku obiektywizmu. 

To specjaliści od dźwięku firmy Sansui mają rację, który wzmacniacz lampowy jest brzmieniowo najlepszy i ten jest wzorcem. Tym bardziej, że jest to potwierdzone ich kilkudziesięcioletnią udaną produkcją wzmacniaczy. Sansui produkowała zawsze bardzo dobrze brzmiące wzmacniacze, także tranzystorowe, z najlepszych dostępnych w danym czasie elementów, gdy chodzi o najwyższe modele, dobieranych z dużą dbałością o szczegóły dźwięku. W/g mnie były dużo lepsze od konkurencji, jeżeli porównuje się produkcję z poszczególnych lat. Niezależnie czy były to wzmacniacze z najniższej półki, czy z najwyższej, grały bardzo podobnie, jeżeli były z tej samej serii. 

W zamyśle firmy Sansui, wszystkie wzmacniacze dźwiękiem miały być jak najbliżej dźwięku lampowego wzmacniacza referencyjnego Sansui AU-111. W końcu istnienia firma wróciła do źródła i ponownie wypuściła wzmacniacz lampowy Sansui AU-111, by wrócić do źródła, czyli SANSUI AU-111, rocznik 1999, za ponad 5000 $.  

Ukryta Zawartość

W/g mnie. 

Poszukując dobrego dźwięku lepiej mieć każdy element osobno, a nie wzmacniacz zintegrowany. Zawsze można go łatwo, w minutę, zamienić na inny. 

Ukryta Zawartość

To prawda, referencja to AU-111 i zawsze zachodziłem w głowę jakim cudem RS typuje AU-70 jako wzmacniacz marzeń i zarazem w jednym z odcinków uznał AU-111 za jeden z 5 najgorszych, pozniej jednak powstało kilka filmów z polecanymi przez niego wzmacniaczami jak i kilka opinii na temat tego co aktualnie serwisował, RS ma po prostu łagodnie mówiąc dziwny gust, wychwala pod niebiosa beznadziejne wzmacniacze jak Nad 3020 czy Pioneer A-400

3 godziny temu, Bumpalump napisał:

To prawda, referencja to AU-111 i zawsze zachodziłem w głowę jakim cudem RS typuje AU-70 jako wzmacniacz marzeń i zarazem w jednym z odcinków uznał AU-111 za jeden z 5 najgorszych, pozniej jednak powstało kilka filmów z polecanymi przez niego wzmacniaczami jak i kilka opinii na temat tego co aktualnie serwisował, RS ma po prostu łagodnie mówiąc dziwny gust, wychwala pod niebiosa beznadziejne wzmacniacze jak Nad 3020 czy Pioneer A-400

To dlatego, że grał mu "chropowato" ale w dobrze zestrojonym i odbudowanym egzemplarzu nie jest to prawda. 

Edytowane przez LJ3
W dniu 7.11.2023 o 13:33, irekka napisał:

B5 - 190V

Generalnie napięcie powinno być 30V wyższe. Przyjrzałbym się, bo to może zwiastować jakis problem. Przerobiłem sporo klonów oraz dwa orygialne Sansui AU-70 i nigdzie nie widziałem tak niskiego B5 jak u Ciebie. 

Jeśli chodzi o projekt AU-70 PRO to zrobiłem dwa projekty obudów pod moje płytki drukowane.

AU-70 PRO - wzorowana na moim prototypie:

Ukryta Zawartość

AU-70 PRO COMPACT - bez wskaźników wychyłowych:
370093227_1007582460508697_8490956051700816666_n.thumb.png.d381a4633ee15acd49a8f185deb7c641.png

386449104_881672879741526_6813528319035623977_n.thumb.png.a15dee723e57ec174dcc439f0e0578d5.png

385524929_282903994136286_3035715096678331208_n.thumb.png.0d863447ff66ce74fbb1962f694c98f1.png

Żeby lepiej porównać gabaryt - oto oto porównanie ze szkicem DreamAmpa w obudowie Aramy:
384568276_241031068739042_211212367796842108_n(1).thumb.png.fc14cde7979df1b6a03dedeac3508c4b.png

399676809_1812476055841210_6374800830565756030_n(1).thumb.png.7f817822bd8ff2c19cd92cc132a1fb7d.png

Na dniach planuje doszlifować te projekty i wygenerować rysunki techniczne pod CNC i dać różnym firmom do wyceny, żebyście mieli gotowe obudowy bez konieczności wiercenia 🙂 

Dostałem pare kontaktów do firm, które się tym zajmują, ale jeśli znacie jakieś inne godne polecenia, które wykonują obudowy na podstawie kompletnych rysunków technicznych i w rozsądnych pieniądzach to dajcie znać na priv.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez madras

Po kilku godzinach odsłuchów w zacnym gronie, z dostępnymi dobrymi składnikami toru mogę napisać, na szybko. 

SansuiX AU70 ze sprzężeniem ujemnym gra dużo lepiej, tak ogólnie, od układu ze sprzężeniem dodatnim. To słychać od razu po włączeniu po zamianie z "+" na "-".  

Na bieżąco mogę stwierdzić jednak, że SansuiX AU70 ze sprzężeniem dodatnim (+) bardzo dobrze spisywał się przy odtwarzaniu szybkiego, ostrego rocka. Wydaje mi się, że lepiej niż ten ze sprzężeniem ujemnym (-). 

Miał "pazur" i grał bardzo szybko. "Ani na jotę" nie "gubił się", choć charakteryzował się raczej dość "suchym" dźwiękiem, w porównaniu do tego co można usłyszeć teraz, po zmianie sprzężenia na ujemne. Teraz dźwięk nabrał "soczystości", wypełnienia, muzykalności. 

Sprzężenie "-" spowodowało zmianę sceny, na dużo większą i oceniam lepszą (to bardzo zależy od upodobań) i jednocześnie bardzo poprawiła się "śpiewność", "muzykalność". Jednak "zginęła" wyraźna i mocna konturowość, choć szczegółowość dźwięków nie zmieniła się. Oceniam, że ze sprzężeniem "-" średnica gra niżej, a więc trochę "ciemniej".  Pasmo dźwięków średnicy przesunęło się do dołu. Poprzednio grał jaśniej, ostrzej, bardziej górą średniego pasma. 

Obecnie (sprzężenie "-") sprawia wrażenie, że (moim zdaniem) trochę została wypchnięta do przodu dolna średnica, tuż przed linię głośników. Dużo lepiej brzmią wokale, skrzypce, a szczególnie wiolonczela, gitara. Jednak bębny nie są już tak punktowe i bardzo mocno kontrolowane, jak było ze sprzężeniem "+". Nie ma tu zbytniego "poluzowania" bębnów, czy "rozbuchania" basu ale jednak jest zauważalna w porównaniu, że jest nieco mniej kontrolowane pasmo na dole. Z "-" sprzężeniem lepiej brzmi muzyka elektroniczna. Jak każda inna jest "lekka i przyjemna" do słuchania. Można słuchać godzinami bez stresu i zmęczenia.

Jest lepiej!

Daj normalny wyłącznik z podświetlaniem 19mm, bez wycięcia kwadratowej diody,

czarny będzie jak obudowa, nie będzie wystawał

Ukryta Zawartość

jakie wymiary ma ta mała? Dobrze wymiarowo wygląda względem DreeamAmpspacer.png

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez januszowe
7 godzin temu, januszowe napisał:

wyłącznik z podświetlaniem 19mm do tej małej nie dopisałem, w tej dużej zostawił bym tak jak jest.

A po co taki wielki włącznik?
Ten rozmiar mniejszy (otwór 16 mm) jest w rozmiarze idealnie pasującym pod palec wskazujący. Przetestowane w naturze, u mnie akurat jaki monostabilny plus układ 'miękkiego' włącznika. Można też zastosować do AU70 i tak zamierzam zastosować u siebie. 

Jak to wygląda?

Ukryta Zawartość

IMG_7732.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

17 godzin temu, madras napisał:

Jeśli chodzi o projekt AU-70 PRO to zrobiłem dwa projekty obudów pod moje płytki drukowane.

Uważam, że pomysl z obudową jest doskonały i chętnie się przyłącze w tym w partycypacji kosztów prototypu(-ów) - może jakaś zrzutka ?

Moich kilka innych pomysłów i postulatów do tego:

* 1. potencjometry i punkty pomiarowe BIAS-u może by było warto mieć od drugiej strony o otwory w obudowie by móc to robić bez rozkręcania obudowy?

* 2. włącznik na froncie – padł pomysł okrągłego z podświetleniem, ja postuluję pod otwór 16 mm, jest wystarczająco duży a bardzo zgrabny - mam takiego w Pre Buphono, do zakupu na Ali za kilka złotych

* 3. na froncie warto pomyśleć o otworach na trzy osie potencjometrów, przełącznika lub nawet cztery:
       - volume
       - presence
       - balance
       - przełącznik wejść 
        Ewentualnie bez balance czyli trzy otwory.
        I co z Loudnes i przekaźnikiem?

* 4. Jeśli to będzie blacha stalowa, to na tylnym panelu każdy może w miarę bezproblemowo wywiercić otwory pod RCA (różne układy mogą tego być, w zależności od ilości wejść, zastosowanego układu przełącznika RCA)

* 5. Otwory pod wyjścia głośnikowe można zostawić do wykonania we własnym zakresie lub już mieć gotowe.

* 6. Warto rozważyć miejsce na potencjometr volume zmechanizowany pod zdalne sterowanie (jedyne zdalne, które ma jakiś realny sens, no może jeszcze on-off) - te są gabarytowo dłuższe od standardowych RK163, RK25 - trzeba by dobrze wymierzyć, szczególnie w wersji Compact by nie pozbawiać się tej możliwości. 

Mnie podoba się wersja Compact byle nie była zbyt compact i w środku zostało trochę miejsca na jakiś układ sterowania, jakiś BT, czy DAC. 

Pozdro
Irek

Pozdrawiam
Irek

Edytowane przez Inmark

Hmmm, z tym zdalnym sterowaniem to będzie niejaki problem w tej aplikacji - nie znalazłem (może za słabo szukałem?) potencjometru z silnikiem większego niż 100k.

Szybkie porównania. 

SansuiX AU70 ze sprzężeniem ujemnym, sterowany przez pre Sansui C-2301, to poprawiona, olbrzymia scena. Jest rozbudowana zarówno w górę, w dół, na boki i bardziej rozwinięta w głąb oraz lekko do przodu (ale tylko dolna średnica). Ta scena najbardziej przypomina tą, którą charakteryzuje się końcówka Sansui B-2102 MOS Vintage. Tu jednak uwaga, nie jest jednak to ta sama, tak wysoka klasa dźwięku. W bezpośrednim porównaniu lekko odstaje od tranzystora. Końcówka B-2102 MOS Vintage, jest zbudowana na tranzystorach mosfet. Sterowana przez pre C-2301 buduje bardzo ładną, czystą, gładką, mocno rozbudowaną scenę, z ciemnym tłem. Charakteryzuje się najbardziej lampowym dźwiękiem spośród wzmacniaczy Sansui. Również brzmieniem jest najbliżej lampowej SansuiX AU70. 

W SansuiX AU70, ze sprzężeniem "+", scena rozkładała się bardzo równo, w okól linii głośników. Jak pisałem wcześniej, to podobna scena, do tej jaką buduje integra Sansui AU-@907XR, która jest bezkonkurencyjna do grania szybkiego rocka ale także dobra do grania innych rodzajów muzyki. Podobnie do integry AU-@907XR buduje scenę  końcówka Sansui B-2103 Mos Vintage. Ale końcówka B-2103 sposobem grania, delikatnością wyrażania dźwięków, jest jednak dużo lepsza od w/w integry. Jak widać opłaca się "wkładać" w sprzęt lepsze składniki i części przy ich budowaniu. 

🤔

Tu przypominam, że moja wersja SansuiX AU-70 ma zamienione kondensatory, ze zwykłych na oil Mundorf, co dodało jej wiele "ogłady" i muzykalności. Takie zabiegi dają dopiero możliwość konkurowania SansuiX AU-70 z dobrze zbudowanymi wzmacniaczami, jak w/w wzmacniacze Sansui, użyte do bezpośrednich porównań. 

Oceniając dźwięk lampowa SansuiX AU70, gdy grała ze sprzężeniem "+", była dużo słabsza od integry @907XR. Ważne, ze było jednak bardzo słabo, w porównaniu do tego co jest teraz, po zmianie na sprzężenie ujemne. Teraz dźwięk jest bardzo dobry, o klasę, dwie lepszy i śmiało może konkurować z końcówkami zbudowanymi na tranzystorach mosfet innych firm.  

Zmiana sprzężenia z dodatniego na ujemne w SansuiX AU-70 jest bardzo pożądana i wskazana. Jeżeli jeszcze ktoś tego nie zrobił polecam dokonać zamianę. 

☺️

3 godziny temu, LJ3 napisał:

Zmiana sprzężenia z dodatniego na ujemne w SansuiX AU-70 jest bardzo pożądana i wskazana. Jeżeli jeszcze ktoś tego nie zrobił polecam dokonać zamianę. 

☺️

Oczywiście że jest pożądana, przecież to błąd konstrukcyjny. To tak jakby założyć sobie odwrotnie opony kierunkowe do samochodu i zastanawiać na się na którą stronę lepiej się jeździ. Nie ma się co zastanawiać tylko podłączać tak jak ma być.  

W dniu 11.11.2023 o 11:59, LJ3 napisał:

Transformatory IGS są bardzo dobre. A uwzględniając cenę rewelacyjne. 

A ja ich nie polecam, technicznie to nawet nie stara się być kopią oryginalnego transformatora Sansui. Może dlatego cena tak przystępna.

W dniu 11.11.2023 o 21:15, LJ3 napisał:

SansuiX AU70 ze sprzężeniem ujemnym gra dużo lepiej, tak ogólnie, od układu ze sprzężeniem dodatnim. To słychać od razu po włączeniu po zamianie z "+" na "-".  

Ogólnie zastanawiające w Twoich recenzjach jest to, że przy opisie Sansuix-a, który miał poważne błędy konstrukcyjne też piałeś z zachwytu nad jego brzmieniem. A teraz piszesz, że dźwięk jednak wtedy był bee i prawisz takie same kwieciste opisy jak wówczas do wersji z usterkami.. 🤔

Tak tylko dopytam, miałeś tylko rżnięte ścieżki katod na płytce czy może zasilanie sekcji B2 równiez zostało naprawione? Sansuix miał również i tam błąd w projekcie, a w sumie nie wspomniałeś czy ponowne odsłuchy robiłeś po naprawieniu też i tego problemu.

18 godzin temu, Inmark napisał:

Uważam, że pomysl z obudową jest doskonały i chętnie się przyłącze w tym w partycypacji kosztów prototypu(-ów) - może jakaś zrzutka ?

Dziękuję, choć do doskonałości trochę daleko, ale caly czas szlifuję temat, żeby było mechanicznie dopracowane, tak jak elektrycznie. Co do zrzutki, to sam nie wiem 😄

W dniu 12.11.2023 o 00:13, januszowe napisał:

Daj normalny wyłącznik z podświetlaniem 19mm, bez wycięcia kwadratowej diody,

Wiem, że to tylko render, ale nie jest to dioda:)) Ja to wyznaję starą szkołę, gdzie lampka załączenia ma być zwykłą żarówką z lekkim undervoltage-em. Bowiem prawdziwa żaróweczka ma jakiś taki czar w sobie, którego nie ma żaden LED, jak się świeci za tym czerwonym czy innego koloru dyfuzorkiem. Także stylistyka mojego wzorcowego projektu zostanie raczej taka, żeby miałą look & feel jak w złotym czasie sprzętów lampowych - czyli z włącznikiem dźwigniowym i oddzielną żarówką. Ale bez obaw, udostępnię pełne rysunki techiczne, to będziecie mogli skorygować sobie otwory jak tam chcecie przy składaniu zamówienia na obudowę.

23 godziny temu, Inmark napisał:

u mnie akurat jaki monostabilny plus układ 'miękkiego' włącznika

AU-70 nie wymaga miekkiego startu, wystarczy jedynie kondensator foliowy 33nF - 47nF równolegle do włącznika sieciowego, który zapobiega iskrzeniu styków, a w efekcie eliminuje trzask podczas wyłączania/włączania wzmacniacza. Oryginalnie Sansui AU-70 ma także w układzie zasilacza rezystor 2om w obwodzie powielacza, który łagodzi inicjalny udar prądowy podczas zimnego startu. W moim projekcie AU-70 PRO to też oczywiście jest odwzorowane. To co opisałem, w połączeniu z diodą zabezpieczającą 6AN8 jest w zupełności wystarczające. Także wszystkie opóźnione starty i inne cuda są według mnie nadmiarowe.

* 1. potencjometry i punkty pomiarowe BIAS-u może by było warto mieć od drugiej strony o otwory w obudowie by móc to robić bez rozkręcania obudowy?

Jeśli wiesz co robisz, to możesz instalować elementy od drugiej strony płytki. Nic nie stoi na przeszkodzie, tylko pamiętaj, że instrukcja dotycząca kierunku obrotu regulacji prądu spoczynkowego może się wtedy nie do końca zgadzać🙂

* 2. włącznik na froncie – padł pomysł okrągłego z podświetleniem, ja postuluję pod otwór 16 mm, jest wystarczająco duży a bardzo zgrabny - mam takiego w Pre Buphono, do zakupu na Ali za kilka złotych

Jak wspomniałem udostępnie wzorcowe szablony, będziecie mogli je zmodyfikować przed zamówieniem.

- przełącznik wejść 

W przeciwienstwie do balance, to selektor wejść zasługuje na to, żeby przyjrzeć się czy uda się go jakoś wcisnąć. Dajcie znać jakie mechaniczne selektory na frontpanel polecacie (takie na 2-3 źródła maks). Tylko błagam nie elektroniczne:)) Ogladałem te z Amptone, i wstepnie żaden nie pasuje mi idealnie.

I co z Loudnes i przekaźnikiem?

Generalnie wstawiłem, to jako ciekawostkę (bo jedna osoba napiasała do mnie, że bardzo chciałaby taki filtr). Po testach wydaje mi się, że raczej nie potrzeba instalować LOUDNESS. Ulepszony przeze mnie filtr PRESENCE moim zdaniem załatwia temat. Oto krótki opis filtrów AU-70 PRO, który skopiowałem z innej wiadomości (może byc przydatny jako kontekst mniej wtajemniczonym):

Cytat

Zamiast VOLUME mozna dać płytkę LOUDNESS, która oprócz regulacji glośnosci realizuje takze filtr loudness odłączany przekaźnikiem. Oryginalnie w Sansui AU-70 występował LOUDNESS, ale według mnie jest on zbędny. U siebie zainstalowałem zwykły VOLUME bez loudness (dla jasnosci filtr loudness to po polsku filtr kontur).

A skoro rozmawiamy o filtrach to mamy tez filtr PRESENCE. Dodaje on basu (kiedy potencjometr jest na minimum, to filtr PRESENCE jest pominięty z układu). Oryginalnie w Sansui AU-70 mieliśmy filtr presence w formie przełącznika ON/OFF. Po załączeniu go bass był podbijany o ok 10dB. Dla mnie to za głeboko. Zamiast ON/OFF dałem płynną regulację od OFF do ON potencjometrem. Takze jak dasz na minimum to masz płaską charakterysykę w zakresie niskich częstotliwości. Aczkolwiek jak będziesz chciał trochę dorzucić basu, to mozesz łagodnie dodać sobie ile trzeba potencjometrem. Według mnie tak ulepszony przeze mnie PRESENCE powoduje, ze filtr LOUDNESS jest zbedny. W razie czego masz komplet płyteczek, to możesz potestować różne warianty i zdecydować samemu:)

Moją rekomendacją jest założyć na początku zwykly VOLUME zamiast LOUDNESS, zobaczyc jak dziala ten AU-70. Potem ewentualnie dodac sobie plytke LOUDNESS zamiast VOLUME i ocenić czy potrzeba nam tej funkcji:)

* 6. Warto rozważyć miejsce na potencjometr volume zmechanizowany pod zdalne sterowanie (jedyne zdalne, które ma jakiś realny sens, no może jeszcze on-off) - te są gabarytowo dłuższe od standardowych RK163, RK25 - trzeba by dobrze wymierzyć, szczególnie w wersji Compact by nie pozbawiać się tej możliwości. 

Myślę, że nie takie było założenie wersji AU-70 PRO COMPACT - może tam być cięzko zmieścić potencjometr z silnikiem. Zobacz jak ciasno jest między płytkami na złożeniach 3D:

Ukryta Zawartość

Wersja COMPACT by design miała być minimalistyczną esencją AU-70. Do bardziej rozbudowanych funkcjonaności przewidziałem zwykłą "pełnowymiarową" wersję AU-70 PRO, do której powinny zmieścić się różne modyfikacje. Sprawdzałem, że ALPS z silnikiem wchodzi tam bez większego problemu.

17 godzin temu, Inmark napisał:

Hmmm, z tym zdalnym sterowaniem to będzie niejaki problem w tej aplikacji - nie znalazłem (może za słabo szukałem?) potencjometru z silnikiem większego niż 100k.

Nie do końca rozumiem co masz na myśli. Jeśli chodzi o potencjometr VOLUME, to nada się każdy z przedziału 50kA - 500kA (oryginalnie był 500kA, choć im mniejsza wartość tym mniej szumi, ale nie polecam schodzić poniżej 50kA, żeby impedancja wejściowa wzmacniacza nie była za niska). Jeśli chodzi o PRESENCE, to musi to być koniecznie 50kA - tak zaprojektowałem ten filtr.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi