Skocz do zawartości
IGNORED

magnat mr 780 - pomoc w doborze kolumn

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Proszę o pomoc w doborze kolumn do ww amplitunera magnat mr 780. Przeglądam fora i im więcej czytam tym mam większy mętlik w głowie i nie mogę zdecydować się na konkretny model. W grę wchodzą kolumny nowe lub lepiej używane do 4 tyś ale wiadomo im tańsze tym lepiej. Sprzęt będzie grał w salonie 35m2 słucham różnej muzyki. Z tego co wyczytałem odpowiednie do tego wzmacniacza były by Dali Oberon 7 i chyba będę musiał zainwestować w te kolumny ale może doświadczeni forumowicze zasugerują coś innego co mogło by sprawić dużą frajdę ze słuchania muzyki w rozsądnej cenie.

https://www.audiostereo.pl/topic/152889-magnat-mr-780-pomoc-w-doborze-kolumn/

Mój kolega miał ten amplituner w domu na odsłuchach. Wcześniej zakupił Dali zensor7, do których poszukiwał amplitunera. I powiem tak, że jeśli Orbeon gra tak jak lub podobnie do Zensor to jest to kiepskie połączenie. Może Focale chorus 726 lub ich następcy Chora 826.   

Cześć,
Przede wszystkim musisz powiedzieć jakiego brzmienia szukasz. Jeśli stawiasz na muzykalność i nieco rozciągnięty w czasie bas to Dali Oberon 7 mogą być odpowiednim rozwiązaniem. Jeśli chciałbyś poprawić kontrolę basu ale zostać przy muzykalnym brzmieniu to warto zwrócić uwagę na Heco Aurora 700 lub Q Acoustic 3050i. Nieco ponad budżet są Fyne Audio F501, które zagrają przestrzennie i dynamicznie. 
Jeśli chciałbyś nadać więcej szczegółów to zwróć uwagę na duńskie System Audio Saxo 60 lub Focal Aria 936.  Z tańszych rozwiązań Monitor Audio Bronze 500 bardzo dobrze zgrywają się z MR780 wyciągając więcej szczegółów. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Bardzo dziękuję za podpowiedź. Już wiem przynajmniej w jakim kierunku mam kierować swoje poszukiwania. Do tej pory słuchałem muzyki na onkyo 506 z kolumnami Jamo 606 zestaw zakupiony 12 lat temu. Na pewno każde z tych wymienionych wyżej kolumn zagrają lepiej niż te Jamo z nowym wzmacniaczem Magnat. Martwi mnie tylko czy do mojego salonu 35 m2 nie powinny być zakupione jakieś duże kolumny które odpowiednio nagłośniły by taką powierzchnię. Nie jestem znawcą muzyki i w dźwiękach nie szukam szczegółów tak jak zapewne wielu z tu obecnych forumowiczów. Ostatnio byłem u kolegi który ma jakieś wysokie klocki Technicsa z lat 90 podpięte pod jakieś głośniki Altus i powiem szczerze że zrobiło na mnie to duże wrażenie, przypomniała mi się muzyka z mojej wieży Diora 704 również z Altusami. Dla tego postanowiłem zmienić mój amplituner Onkyo i te Jamo na normalny zestaw stereo. Zakupiłem właśnie Magnata 708 w tej nowej promocji RTV Euro i teraz szukam do niego jakiś kolumn. Dla tego zwracam się o pomoc bo wiem, że większość z Was ma na pewno dużą wiedzę i doświadczenie w kwestii doboru kolumn do wzmacniacza.

Wybierz się do Konstantynowa Ł. a może poza tymi coś innego u nich znajdziesz:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

bo wybór jest niezły, albo np:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

@Jack Lodz

Czyli powinny być o numer czy dwa większe, czy też trudno ich słuchać z niedużą głośnością ?

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Mam teraz ten wzmacniacz na testach.Kolega kupił,ale nie ma jeszcze kolumn więc pytam z ciekawości jakie kolumny macie podpięte do tego wzmaka?

U mnie gra z Dali Z7.Podpiąłem streamer WXAD10 i muza leci z Deezera.Powiem tak,im dłużej gra ten wzmacniacz to różnica jest słyszalna z każdą godziną na kożyść.Hula aż miło w pokoju się robi.Ale tak... po RCA z WXAD 10 musiałem odjąć MID o jedną czwartą(i tu brawa za tą regulację),aby mi dźwięk nie przeszkadzał,nie kłuł w uszy.Wysokie i bas fajne,tzn w takiej ilości do jakiej jestem przyzwyczajony.Nie sypie piachem i nie zalewa basem.Bas raczej punktowy.Po optyku z BluRaya jest idealnie w Direct.Teraz można słuchać bez zmęczenia.Sprawdze jeszcze maline po RCA,bo może te midnesy to z Yamaszki?

W cenie 2700zł chyba nie do pobicia.Myślałem,że NAD C356bee jest taki,ale MR780 bije go na starcie.Teraz słyszę,że NAD nie ma góry.Tzn ma ale jakąś taką zapiaszczoną.Tu słychać detale.Ale powiem WAM,że do SMSL A8 oba wcześniejsze mogą mu gałki czyścić.Ale to już osobny temat.

Dajcie jeszcze przykłady kolumn do MR-a.Muzyka rozrywkowa,prócz metalu(ja uwielbiam :)) i Disco Polo.Metraż 20m2 i będą stały blisko ściany.Cena za parę 5/6 tysi plnów.

Dziękuję i Pozdrawiam

Edytowane przez c-k

Ja podłączyłem telewizor przez kabel optyczny ale dźwięk jakiś taki nijaki ale przez bluetootha jest ok. Teraz słucham  muzyki z Tidal i radia internetowego przez Samsunga Nota3 i wszystko śmiga aż miło.  Co do kolumn miałem 3 typy Klipsch, Heco Aurora700 i magnat 507 ale przy moich 35m2 zdecydowałem się na Klipscha RP280F. Myślę, że 260 w zupełności by wystarczyła.

Edytowane przez Jack Lodz

Bo z tv to kicha dźwięk jest zazwyczaj.
Po BT też dobrze,ale dźwięk trochę jakby spłaszczony.Chociaż przyjemny dla ucha.Takie mam wrażenie.Fajnie szybko się łączy

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Nie moge inaczej podłączyć  MR780 bo mam w TV tylko wyjście optyczne lub bluetootha.

Jedyny mankament jaki ma MR780 to słaby pilot, nic nim nie można ustawić tylko podstawowe funkcje. Włączanie, zmiana źródła dźwięku i głośność.

W poprzednim amplitunerze Onkyo mogłem pilotem ustawić wszystko co było dostępne w panelu samego amplitunera.

Edytowane przez Jack Lodz
3 godziny temu, Jack Lodz napisał:

Nie moge inaczej podłączyć  MR780 bo mam w TV tylko wyjście optyczne

Chodziło mi o to,że przeważnie każdy TV słabo brzmi czy to po optyku czy elektryku;)

Pilotem się nie bawiłe,bo zaprogramowałem Logitecha.Ale faktycznie ilość funkcji nie powala.

Właściciel kupił do tego wzmacniacza Elac-i carina fs247.4.Ciekaw jestem jak to zagra.

Edytowane przez c-k
  • 4 tygodnie później...

A więc po miesiącu użytkowania mogę z czystym sumieniem polecić ten zestaw. Jedynie trzeba dobrać odpowiednie kabelki i odsunąć kolumny od tylnej ściany. Wzmacniacz jest rewelacyjny przy cichym odsłuchu.