Skocz do zawartości
IGNORED

Znaleziska na eBay i Allegro | AUDIO !

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Tal,

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Yankes napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dosyć unikalny (?)

Czy tanio czy drogo, nie wiem. Wielu potrafi zapłacić sporo €, £, $, ¥ za wygodę… poza tym trend ogólny z tymi „zmieniarkami” czy to Sony, Sansu czy Pioneer…

Ceny pilotów są wysokie…

Ukryta Zawartość

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

Godzinę temu, Adasza napisał:

O firmie Mercedes też nie ale wiem, że nikt nie jeździ 30 czy 40 letnią S-klasą w oryginale 🙂

Zamiast obrażać OŚWIEĆ tu wszystkich, dlaczego we wszystkich innych wzmakach ludzie wymieniają elementy eksploatacyjne a akurat w Sansujach nie trzeba? Wymieniają oczywiście ci, którzy mają świadomość tego, że elektronika też się zużywa. No chyba, że w Sansujach się nie zużywa, to wtedy przepraszam 🙂

I żeby była jasność, nic nie mam do tej firmy i jej sprzętu.

Nie piszemy tu o Mercedesach, tylko o sprzęcie audio Sansui, z najwyższej półki. Sprzęt który innym odradzasz, bo nic o nim nie wiesz? Czytaj co pisze @jaszcze1 to może coś załapiesz. 

Pisałem tu o nim już nie jeden raz. Ty chcesz @ jaszcze raz? Nie jesteś tu nowicjuszem. 

Edytowane przez LJ3

Leo, Adaś próbuje się czegoś dowiedzieć, a Ty na Niego krzyczysz 🤭 napisz Adasiowi o Elna Silmic. Daj szanse.

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

15 minut temu, Tajitsu napisał:

Dosyć unikalny (?)

Czy tanio czy drogo, nie wiem. Wielu potrafi zapłacić sporo €, £, $, ¥ za wygodę… poza tym trend ogólny z tymi „zmieniarkami” czy to Sony, Sansu czy Pioneer…

Ceny pilotów są wysokie…

Ktoś jaja sobie robi i tyle.

Jakiś czas temu był taki za 250 zł i też nikt tego nie chciał kupić.

Za dwa razy tyle (za ok. 2000zł) można było nabyć wymienione wzmacniacze. Zaznaczę, że to zaledwie w okolicach średniej półki Sansui, tyle, że, jako jedne z niewielu, mają sterowanie z pilota i bodajże DAC (ale tu nie jestem pewien - nigdy nie używałem). 

Edytowane przez LJ3

Ktoś pewnie w starym aucie nie wymieni przewodów chłodniczych, hamulcowych...chłodnicy..paliwowych...bo kiedyś to robili.

Nie masz, nie znasz się, a nowe auta są tanie i jednorazowe. 

Tylko lepiej jeżdżą. Krócej, ale lepiej.

28 minut temu, LJ3 napisał:

Nie piszemy tu o Mercedesach, tylko o sprzęcie audio Sansui, z najwyższej półki. Sprzęt który innym odradzasz, bo nic o nim nie wiesz? Czytaj co pisze @jaszcze1 to może coś załapiesz. 

Pisałem tu o nim już nie jeden raz. Ty chcesz @ jaszcze raz? Nie jesteś tu nowicjuszem. 

Właśnie.

A poza tym nie chodzi tylko o Sansui, ale o każdą firmę, która używała dobrych elementów. Kondensatorowi jest wszystko jedno w czym siedzi.

27 minut temu, LJ3 napisał:

Ktoś jaja sobie robi i tyle.

Jakiś czas temu był taki za 250 zł i też nikt tego nie chciał kupić.

Co Ty piszesz? Może to ten sam, tylko inna taktyka sprzedaży???
A dlaczego nie chce się sprzedać?

Dlatego:

30 minut temu, LJ3 napisał:

Za dwa razy tyle (za ok. 2000zł) można było nabyć wymienione wzmacniacze. Zaznaczę, że to zaledwie w okolicach średniej półki Sansui, tyle, że, jako jedne z niewielu, mają sterowanie z pilota i bodajże DAC (ale tu nie jestem pewien - nigdy nie używałem). 

Mało użytkowników owych wzmacniaczy.

Poza tym dajmy Vintage odejść z tego świata. Ten sprzęt zagraża zdrowiu i życiu. Takie graty mogą się zapalić… 

7 minut temu, miętowy napisał:

Ktoś pewnie w starym aucie nie wymieni przewodów chłodniczych, hamulcowych...chłodnicy..paliwowych...bo kiedyś to robili.

Nie masz, nie znasz się, a nowe auta są tanie i jednorazowe. 

Tylko lepiej jeżdżą. Krócej, ale lepiej.

Nie można porównywać samochodu do sprzętu audio w taki prosty sposób. Guma parcieje i wyrabia się mechanicznie - trzeba ją wymieniać. Przewody hamulcowe są metalowe.

Wzmacniacz, to nie jest samochód, koparka ani młot pneumatyczny. Niby co ma się zużyć we wzmacniaczu wykonanym z elementów wysokiej klasy, robionych z założeniem, że mają wytrzymać jak najdłużej się da, a nie tylko 2 miesiące po gwarancji? Chyba żarówka może się spalić (chociaż moje z 1967 świecą wszystkie), albo paść jakiś wadliwy element co się zdarza niezbyt często. Tam nie ma ciśnienia jak w przewodach samochodowych i sól go nie żre, kamienie i piasek nie uderzają i nie trzepie się na wybojach, ani nie ścierają się elementy, napędzając się paliwem z wodą. Widzisz różnicę?

2 minuty temu, Tajitsu napisał:

Leo, Adaś próbuje się czegoś dowiedzieć, a Ty na Niego krzyczysz 🤭 napisz Adasiowi o Elna Silmic. Daj szanse.

Można pisać wiele razy i co z tego wynika? Jak grochem o ścianę. 

Nie odsyłam do literatury w temacie, bo dużo szukania w necie ale powinien poczytać wątek o Sansui, od początku, tam wszystko opisane w szczegółach i wiele można się dowiedzieć. 

Dla chcącego ..... 

14 minut temu, Tajitsu napisał:

Co Ty piszesz? Może to ten sam, tylko inna taktyka sprzedaży???
A dlaczego nie chce się sprzedać?

Dlatego:

Mało użytkowników owych wzmacniaczy.

Poza tym dajmy Vintage odejść z tego świata. Ten sprzęt zagraża zdrowiu i życiu. Takie graty mogą się zapalić… 

No ale to też jest trochę słabe, bo stwierdzenie  "dajmy Vintage odejść z tego świata. Ten sprzęt zagraża zdrowiu i życiu. Takie graty mogą się zapalić… " jest po prostu protekcjonalne i nie ma powodu żeby wyrzucać świetnie grające i kapitalne designersko sprzęty.

A zapalić to się może wszystko i to nie jest argument. Nie słyszałem o pladze pożarów starych wzmacniaczy, a o samochodach elektrycznych, które potrafią się palić 20godzin i nie da się ich zgasić tak. Więc argument o zagrożeniu ze strony wzmacniacza jest trochę nie tego.

53 minuty temu, Tajitsu napisał:

W moich siedzą Elna Elite Cap. 57 lat, a w środku mokre jak napalona 20latka.

W Polsce powinien zostać wprowadzony zakaz handlu elektro-złomem i zakaz sprowadzania urządzeń starszych niż 30lat. Tak dla bezpieczeństwa użytkowników i planety. Stop robieniu z Polski śmietnika Europy.

Jaszcze nie zrozumiałeś.

Nie mamy o czym dyskutować. 

Diamenty są wieczne.

Fajna piosenka. 

Edytowane przez miętowy

Ukryta Zawartość

Solidna konstrukcja nie mająca pół wieku . Ani mokra ani wilgotna 🙂

Nie często na rynku wtórnym a jeszcze kolor czarny ....

Ukryta Zawartość

Marantz PM 10

Ukryta Zawartość

„Solidna konstrukcja nie mająca pół wieku . Ani mokra ani wilgotna 🙂

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy
10 minut temu, Tajitsu napisał:

Marantz PM 10

Ukryta Zawartość

„Solidna konstrukcja nie mająca pół wieku . Ani mokra ani wilgotna 🙂

Dobry wzmacniacz (jeżeli komuś nie przeszkadza klasa D), w dobrej cenie.

Ukryta Zawartość

6 minut temu, Marcinus napisał:

Dobry wzmacniacz (jeżeli komuś nie przeszkadza klasa D), w dobrej cenie.

Tak jest 🫡 i nie ma obaw, że po zakupie wyzionie ducha, jak te całe Vintage z mokrymi kondami…

• Moderatorzy
Teraz, Tajitsu napisał:

Tak jest 🫡 i nie ma obaw, że po zakupie wyzionie ducha, jak te całe Vintage z mokrymi kondami…

Tego nie wiem. Z Vintage mam tylko 40-sto letni gramofon.

5 godzin temu, margaryna85 napisał:

Mokre bo się zlały jak 18 letni prawiczek 🙂

Małolaty więc nic nie kapują. 

"mokre jak napalona 20latka."

W środku. 

W dniu 4.04.2023 o 07:55, jaszcze1 napisał:

Ukryta Zawartość

Okazja, niegrzebany i gra jak sprzęt dużo droższy. Wiem, bo mam. 

Trzeba na globus upaść żeby tyle dać za ten szrot 🤣

W dniu 4.04.2023 o 13:56, Adasza napisał:

Nie grzebany czyli do remontu dodajmy 🙂

To dlaczego ludzie sprzedają za 800 ojro? 

800 ojro to też nonsens. Jak można tyle dać za to gufno 😳

Wy tak serio serio ? 😵

Ukryta Zawartość

6 godzin temu, LJ3 napisał:

Małolaty więc nic nie kapują. 

"mokre jak napalona 20latka."

W środku. 

Oświeciłeś ojca 2 dzieci . Dziękuję geniuszu . 

Dzień dobry Ojcze Dominiku 😉

10 godzin temu, fanatyk muzyki napisał:

Trzeba na globus upaść żeby tyle dać za ten szrot 🤣

800 ojro to też nonsens. Jak można tyle dać za to gufno 😳

Wy tak serio serio ? 😵

Słuchałeś kiedyś tego wzmacniacza, czy Ci się wydaje? Uważasz, że to co Ci się wydaje musi być prawdą? Moim zdaniem AU 9900 w dobrym stanie, spokojnie mógłby kosztować grubo ponad 10 tys. Nigdy nie słyszałem późniejszych, bardziej zaawansowanych modeli, ale ci którzy je mają i są zachwyceni, prawdopodobnie wiedzą co mówią. Nawet bez porównywania ze współczesnym sprzętem, po prostu słuchając tych z lat 70-80 samych tylko, trudno ich nie docenić . Bez względu na markę. Ale do tego nie można mieć zaburzonej percepcji słuchowej i trzeba mieć sprawne połączenia neuronalne pomiędzy wszystkimi partiami muzgu. I to wcale nie jest żart. Wygląda jakby w ludzkości wyodrębniły się dwie gałęzie ewolucyjne w których jedna jest odklejona, żyje w świecie urojonym i tworzy sekty i teorie spiskowe. Masakra. Żeby nie było, że teoretyzuję - mam współczesny, dość dobry system oraz kilka vintage, więc mówię z praktyki - nie teoretyzuję. 

14 minut temu, Adasza napisał:

Nic nikomu nie odradzam, nie wymyślaj. 

O, to nawet rozbierałem te kondy? 🤣

Wlasnie tak. Elne Elite Cap. Z 67roku

Edytowane przez jaszcze1
15 minut temu, Adasza napisał:

🙂

Wczoraj pisałeś, że 30 🙂

Schodzisz powoli na ziemię. 

🙂

I w tym jest problem. Gdzie napisałem, jest wart 30tys?

Juz zaczynam mieć wyrzuty summienia, że stawiam przed tobą zbyt skomplikowane wyzwania. 

Oj. Trochę już tutaj nie zaglądałem. A tutaj taka przedświąteczna polska atmosfera😂

Może trzeba otworzyć nowy wątek na forum: spory i konflikty albo np RING?🤔

Spokoju i dystansu na swieta!

Edytowane przez jaggo00

Teac

Sprawny do sprawdzenia 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jedyną rzeczą, której uczy historia, jest to, że większości ludzi niczego nie uczy. [Winston Churchill]

• Pokaż nowe odpowiedzi