Skocz do zawartości
IGNORED

zegar Rekina

Rambo

Rekomendowane odpowiedzi

>remix

Jestem pod wrażeniem Twoich działań przy tym układziku. Niestety jeszcze nie odebrałem przesyłki, gdyż własnie przed chwilą wróciłem z wyjazdu. Jakiekolwiek działania będę mógł podjąć dopiero po 22 czerwca. Do tego momentu jestem kompletnie wyłączony z jakiegokolwiek hobby. Później mam zamiar zabrać się do roboty. Ta gustowna skrzyneczka naprawdę extra:)

>bitrate

Twój generator będzie pewnie bił na głowę to co można wyciągnąć z układu LClocka. Cieszę się, że ktoś jeszcze podjął działania w tym zakresie. Mam nadzieję, że da się to polutować inaczej niż na fali - tzn przy użyciu jakieś stacji lutowniczej i ostrego grocika.

>marekzawa

"jaki zastosowałeś tranzystor"

Tranzystor to 2SC2413K (SMD, kod AQ na tranzystorze), chyba trudno dostepny, poniewaz robi to tylko jedna firma (Rohm). Jezeli robisz zegar na 45,.. MHz, to beda idealne. Moge kilka szt wyslac, napisz na priva swoj adres.

Wyprobowalem jak wyglada zegar z gotowym scalonym generatorkiem, cos a`la Tent clock.

Bez problemu udalo sie usunac gorna czesc zegara, wywalilem rezonator i wlutowalem kwarc 16,9..MHz (Omig)

Generator byl na 20MHz, wyjscie TTL. Efekt byl dla mnie zaskoczeniem. Bez zadnych sztuczek przebieg ladniejszy niz w zegarze Rekina.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-2749-100007685 1170268181_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dla przypomnienia po lewej, zegar rekina, sygnal na wyjsciu po wszytkich usprawnieniach, zmianach i ekranowaniu, a po prawej sygnal z generatora z dolutowanym kwarcem Omigu. Chyba to jest dosyc tania alternatywa, generatorek kupilem caly garsc kiedys na Wolumenie, sa to wyluty ze starych plyt komputerowych, i kosztuja ok 0,5-1,-zl. Niestety niektore maja na wyjsciu sinus zamiast prostokat, ale nie wiem jak to mozna poznac bez oscyloskopu.

Ukryta Zawartość

post-2749-100007683 1170268185_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Trochę to porozsuwałem bo początkowo wyglądało strasznie :) Jest to tylko czastka w całościowym projekcie cleanera na CDC7005 niestety jego już będzie bardzo ciężko wlutować inaczej niż IR (ale da się - widziałem na własne oczy:) bo to układ BGA całe szczęście średnice kulek są dosyć duże 0,8mm oczywiście VCXO będzie można zastosować również z innymi układami PLL np. Analog Devices też robi świetne układy PLL (nie wiem tylko czy w obudowach SSOP)

czy nawet zbudować własną pętlę i dzielniki częstotliwości.Mam wielką nadzieję że projekt wypali ,tylko jak wcześniej wspominałem mam mało czasu na hobby i nie wiem kiedy zbuduję prototyp i opublikuję finalne schematy - bo nie chcę eksperymentować na ludziach.

>remix

jak sadze, roznice wynikaja nie tyle z wlasnosci tych generatorow, co ze sposobu ich mierzenia. Jak widac na zdjeciu juz lepiej mierzysz ten przerobiony a'la tent, niz rekina, jak wynikalo przynajmniej z wczesniejszej dyskusji.

Pozdrawiam

>marekzawa

nie ma sprawy :) a co do zegara to musze sie przyznac do tego, ze ten na 20MHz to nie jedyna ofiara moich eksperymentow. Jak zegar byl ponizej czestotliwosci rezonatora (12,4MHz lub 14MHz) to nie udalo sie uzyskac sensownych przebiegow.

Z tym 45,..MHz moga byc klopoty, sa generatory na wyzsze czestotliwosci, ja tez mam troche (40MHz, 64MHz, 80MHz)

ale jak dobrze pamietam powyzej 30MHz generatory pracuja na overtonie.

>remix

Odebrałem dzisiaj Twoją przesyłkę i bardzo dziękuję, ża nakład pracy jaki jemu poświęciłeś. Widzę, że będę musiał znaleźć chwilkę na potestowanie. Mam na wstępie kilka pytań.

Widziałem, że zmieniłeś trochę układ generatora i zastosowałeś inną stabilizację. Ten kondensator 1n - to fakt nie koniecznie jest niezbędny. Natomiast wpływ kondensatorków 0,1uF w tym układzie jest niezaprzeczalny. Początkowo stosowałem MKT i było kiepsko. Tantale poprawiły sytuację drastycznie. Podobnie sprawa się ma ze stabilizatorem. Te układzik by LClock nie działa rewelacyjnie, dlatego dałem LT1086-CT5. Dopiero z nim i tantalami efekt był niezły.

Ten termin 20 czerwca, to niestety moje ograniczenie związane z dostępem do pomiarówki. Dopiero wtedy wracam do laboratorium. Moje opisy miały charakter często odsłuchowy - po prostu polutowałem 5 różnych wersji (oraz sam kwarc zwykły i Omigowski) i w ramach moich zdolności słuchowych porównywałem je ze sobą w tym samym urządzeniu (CD).

Gdy przed chwilą otwarłem przesyłkę, to myślałem, że przysłałeś mi gotowy oscylator ze ściętą górą:)

Sprawdzę na razie odsłuchowo poprawioną przez Ciebie wersję, z moją ostatnią, a później z tym generatorkiem w małej puszce. Za jakiś czas zrobię też pomiary już za filtrem.

Mam do Ciebie prośbę - czy nie masz gdzieś pomiarów sprzed bramki? Te oscylacje, to pewnie jej zasługa, no i być może charakteru obciążenia bramki (sonda). W rzeczywistym układzie przebieg wcale nie musi wyglądać identycznie.

Jeszcze raz wielkie dzięki.

>rekin

Zmienilem generator nieznacznie, po prostu usunalem kondensatory C7 i C3, zeby przebieg byl podobny do sinusa.

Co do stabilizatora, to w zasadzie zmienilem ze wzgledow praktycznych, do testow lepiej miec uklad z zabezpieczeniem, poza tym ten scalak sprawdzil sie w praktyce jako swietny ultraniskoszumny stabilizator w innym projekcie. Co do pomiarow sprzed bramki to mam, ale sa to pomiary na emiterze T3, bez bramki, wlasnie zeby wykluczyc wplyw samej bramki na prace generatora. Jedynym obciazeniem jest tu rezystor emiterowy (1k) i pojemnosc sondy.

Pomiary pochodza sprzed wyjeciem kondensatorow C7 i C3, po wyjeciu, poniewaz przebieg byl prawidlowy nie robilem zdjec, skupilem sie na tym co sie dzieje na bramce.

Oto pomiary na emiterze T3, poziom harmonicznych na 253 MHz (-40dB).

Ukryta Zawartość

post-2749-100007329 1170268686_thumb.jpg

post-2749-100007330 1170268684_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na innych tranzystorach (2SC2413) pomiary wygladaja nieco lepiej na emiterze T3. Ilosc harmonicznych tez jest mniej 135 MHz (-40dB).

Ukryta Zawartość

post-2749-100007326 1170268692_thumb.jpg

post-2749-100007327 1170268690_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>rekin

To co wyslalem to bylo zrobione na szybko, i wyslalem Ci zebys przetestowal przede wszystkim odsluchowo.

Do 20 czerwca mysle ze znajde rozwiazanie co do wyjscia zegara na bramkach.

Lclock czy Twoj zegar nie moze pracowac dobrze przy 45..MHz z takim ukladem na wyjsciu.

Scalaki z serii AC lub ACT maja czas propagacji 3ns, taka szybkosc teoretycznie wystarczy dla ~17MHz, ale dla ~45MHz juz nie.

Tym bardziej, ze producenci tez troche oszukuja, SGS-Thomson podaje ze czas propagacji to 3ns i juz.

Ale Fairchild na ten sam uklad podaje calkiem co innego. 74AC14 min.1,5ns; typ.7,0ns; max.10ns.

To jest cholerny rozrzut, ale klient nie bedzie mial podstaw do marudzenia ze kupil knota (jak dobrze pamietam to zwykly TTL mial 8ns).

Taki wzmacniacz AD8009 bylby dobry (5V/ns), ale komplikuje sprawe zasilanie scalaka +/-5V.

Myslalem tez zeby wykorzystac AD8002 (podwojny wzm. wideo) jako komparator, ale byc moze sa to tylko moje szalone pomysly. Bez prob sie nie obejdzie, a to troche potrwa.

Na razie jestem po probach (obiecujacych) z takim ukladem. Wyjscie latwo bedzie dopasowac, wystarczy odpowiednio dobrac rezystory przy inwerterach, zeby uzyskac np 50 Ohm, a nie przy sondzie majstrowac jak to robia wyznawcy Kwaka. Uklad troche trudny do zrobienia zeby sie nie wzbudzal, scalak i reszta elementow musi byc w wersji SMD, na "pajaku" nie bedzie dzialac.

Ostatecznie mozna bramke zbudowac tez "na piechote", tam czas narastania zalezy tylko od parametrow tranzystora (no prawie, ale na pewno bedzie lepiej niz na popularnych, latwo dostepnych bramkach).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Zmontowalem uklad na inwerterach, dziala to fajnie, ale tylko do 23MHz.

Najlepszy efekt uzyskalem na scalaku 74ACT04.

Ukryta Zawartość

post-2749-100006950 1170269204_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niestety jako uklad formujacy na 45MHz sie nie nadaje, chyba bede musial zbudowac bramke na tranzystorach bipolarnych. MOSFET-y tu nie nadaja sie, maja za duza pojemnosc.

Ukryta Zawartość

post-2749-100006948 1170269208_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy znajdą się chętni na kwarce 45,1584 MHz ?

Będę je zamawiał w Omigu.

Czym większe zamówienie tym ceny będą niże.

Oto cennik jaki przesłał Omig:

Dla 1-3 szt. cena wynosi 88.00zł + 22% VAT

4-6 55.00

7-9 33.00

Proponuję zamówić w typie QM-500-P3GM07S2 .

Termin realizacji 3-4 tygodnie .

T.Wardecki - kierownik Zakładu Piezoelektroniki

>>Remix

Witam

Jakiś czas temu udało mi się sprowadzić próbki generatora kwarcowego 16.9344MHz do modyfikacji CD. (25ppm / jitter max 1ps). Genarator ten jest stosowany między innymi w CD Gryphon Micado.

Zaprojektowałem i wytrawiłem 3 płytki z różnymi wersjami zasilania (1:BC550 + TL431, 2:LM317, 3:LM317+2n4401).

Jażeli masz chwile wolnego czasu i chęci to przesłałbym Ci go do przetestowania (pomiary + wrażenia odsłuchowe) .Sam niestety nie dysponuję analizatorem widama.

Jeżli byłyby OK to można je sprowadzić (częstotliwość od 0.2Mhz do 130Mhz, czas oczekiwania ok 4-6 tygodni). Aby cena była sensowa trzeba kupic ok 50-100 szt.

Pozdrawiam

JarekC

>remix

Znalazłem chwilkę czasu i od wczoraj słucham sobie zegara Twojej produkcji (tego obudowanego). Brzmienie zmieniło się już od pierwszych dźwięków. Niestety nie mogę powiedzieć, że w sposób oczywisty na lepsze. Otóż co jest nie tak:

Najbardziej zauważalna zmiana, to uwypuklenie sybilantów. Słychać to od razu w wokalu Casandry, czy Rebecki. Syczące głoski wybijają się ponad miarę. Wysokie tony są natomiast ogólnie całkiem dobre. Przestrzeń i lokalizacja pozostała podobna - może troszeczkę zyskała głębokości - to na pewno na plus.

To co jest natomiast (dla mnie) nie do przyjęcia, to "osuszenie" średnicy. Składają się na to wrażenie właśnie uwypuklenie sybilantów i utrata barwy przez gitarę klasyczną.

To wszystko moje subiektywne wrażenia i mogą wynikać z faktu, że środek ciężkości przesunął się w kierunku góry pasma, której jest jakby więcej.

Bas pozostał praktycznie nie zmieniony - jego kontrola nie uległa pogorszeniu, czy poprawie.

Muszę dodać, że taki sposób prezentacji może się podobać, osobiście preferuję jednak cieplejsze barwy średnicy.

Tyle po pierwszych kilku godzinach słuchania. Nie zmieniam zegara na swój, bo poczekam kilka dni - niesz wszystko się wygrzeje - na pewno będzie lepiej.

Podsumowując:

Góra pasma na pewno lepsza, środek troszkę zdominowany przez tą górę, bas bez zmian (niezły).

Za kilka dni pewnie się przyzwyczaję, albo sprzęt się wygrzeje, więc będę mniej obiektywny, ale w sobotę posłucha tego CD jeszcze kilka osób (zawsze słuchaliśmy razem na tym właśnie CD), więc pewnie Oni powiedzą coś bardziej obiektywnego.

Pozdrawiam i dzięki - bo naprawdę to kawał dobrej roboty.

>JarekC

Naiwnie myslalem, ze zrobie zegar na 45MHz zeby marekzawa tez mogl sobie poeksperymentowac w swoim cd i na tym zakoncze zabawe z zegarami.

Jednak widze ze to potrwa troche dluzej. :) Jak juz masz zmontowany uklad, to wyslij, przetestuje na przyrzadach, nie ma problemu. Na razie gorzej z odsluchem, musze sie wygrzebac z remontu lazienki.

Obserwujac wspolne zamowienia roznych czesci na forum, jestem troche sceptycznie nastawiony ze uda sie uzbierac 50-100 chetnych na rezonatory. Przy tej ilosci jaka byla by cena orientacyjna? Chodzi raczej o rzad wielkosci niz o dokladna kwote.

Co do konkretow to reszte na priva.

Pozdrawiam

>rekin

Mysle ze to sprawa wspolnego zasilania generatora i scalaka. Mial byc to lekki MOD, osobne zasilanie bylby juz daleko idaca ingerencja (i tak wystarczajaco skatowalem plytke).

W calym ukladzie jest tylko jeden elektrolit (smd tantal 22uF) tak jak zaleca National. Bedzie poprawa moim zdaniem, jezeli dolutujesz bezposrednio na nozke (7 i 14) scalaka elektrolit 100uF ale musi byc szybki. Chyba przed zbiorowym odsluchem warto zrobic ten zabieg.

Pozdrawiam

Chyba czytasz w moich myślach. Dolutowałem zaraz po pierwszych odsłuchach na nóżki zasilania scalaka jeszcze 22uF - tantala. Srodek trochę się wypchnął - prawie do poziomu góry, ale znowu wysokie tony straciły sporo powietrza. Subiektywnie najbardziej ucierpiał dół pasma - jakby go nie było - co oczywiście nie jest prawdą, ale przy dominacji reszty tak to było słychać.

Najbardziej przykre jest to, że wiem jak temu zaradzić (kilka różnej pojemności szybkich kondków), ale góra nigdy nie będzie już taka ładna i rozwlecze się basik.

Zasilanie zegara jest z innego regulatora (LM317/337), a później jeszcze w zależności od wersji zegara LT1086CT-5, albo po przeróbkach remixa z jego stabilizatora.

DAC jest zasilany z osobnego LT1086CT-5.

Poprawę przyniosło wrzucenie dużego elektrolita 220uF na bramkę (OS-CON 220uF/10V). Tak chyba zostanie, bo jest całkiem nieźle (wszystkie pasma się wyrównały). Resztę zmian w brzmieniu opiszę po kilkudniowym graniu. Niech się trochę wygrzeje.

Zaaplikowałem też zegar remixa do CD820 Philipsa. Tutaj efekt jest b. pozytywny. W tym CD mam akurat na wy OPA627, BG-N i oczywiście TDA1541A jako DAC i po zmianie zegara na remixa dźwięk stał się jeszcze bardziej szczegółowy (myślałem, że to już niemożliwe). Scena się zawęziła, bas skrócił. Znów najwięcej zastrzeżeń mam do średnicy, ale może już tak mam, że się czepiam:)

Pozdrawiam

Montowałem zegar ale inny do mojego SONY CDP 555ESD, który też ma TDA1541A i na skajnych pasmach miałem podobne zmiany. Wydaję mi się że może inaczej odbierasz średnicę na tle zmian w basie i bardziej szczegółowych wysokich tonów.

Natomiast zupełnie nie kumam co ma wygrzewanie zegara do dzwięku ?

Do wygrzewania zegara nie mam nic. Natomiast jak montuje "świerzego" elektrolita jako bypass zasilania, czy gdziekolwiek indziej, to wiem z doświadczenia, że trzeba dać mu trochę czasu. Sprawdziło mi się to podejście przy kondensatorach, które dawałem przy DAC-u i filtrze, dlatego podejrzewam, że pewne zmiany (zwykle na korzyść) mogę odnotować także w tym przypadku. Jest to tym bardziej uprawnione, że zaobserwowałem niewątpliwy wpływ kondensatorów na zasilaniu bramki na efekt brzmieniowy. Dobre odsprzęgnięcie zasilania ma tutaj duży wpływ. Stosowałem również dławiki szeregowo na zasilaniu całego zegara i pomiędzy zasilaniem bramki i generatora, jednak ich wpływ na brzmienie nie podobał mi się(spowolnienie dźwięku).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.