Skocz do zawartości
IGNORED

RME ADI-2 Pro FS R - przetwornik AD i DA z rynku pro

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, przemak napisał:

Miszcz. Jeżeli adaptacja akustyczna zależy od "kolumn", to np. Carnegie Hall (o innych salach koncertowych nie wspominając) nie ma żadnej adaptacji akustycznej, bo w XIXw kolumn nie było 😉 

Dobre … he, he, he. 🙂 .

Zakladam, ze w Carnegie Hall czy w Royal Albert Hall takie pudelka na buty LS3/5a tez zagralyby fantastycznie bo … zagralyby jak na moim trawniku 😉 .

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

54 minuty temu, xajas napisał:

BTW.
Niedawno szukalem dobrych mobilnych sluchawek nausznych. Po dlugich „badaniach“ (Apple, B&W, Sennheiser, Sony, Focal,…) wybralem Bose Quiet Comfort Ultra, bo oprocz dobrego brzmienia i ergonomii jako jedyne posiadaja zabudowana funkcje Crossfeed. To zupelnie inne granie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zastanawiam sie nad Audeze LCD 3, słuchałem z SPL i mi sie podobało, oderwanie od glowy

A jak sie laczysz tymi BOSE z RME ?

Ukryta Zawartość

10 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Zastanawiam sie nad Audeze LCD 3, słuchałem z SPL i mi sie podobało, oderwanie od glowy

Panowie, kupcie sobie Orpheusa HE90 z dedykowanym wzmakiem i wam zadne DSP nie beda potrzebne 😉 .

Ew. z nowej produkcji Shangri-La (nie junior). Zapuśccie jakas muzę z analogu i … pozamiatane.

Edytowane przez pmcomp

Nie dziękuje, za drogo, system stacjonarny jest dla mnie priorytetem a słuchawki od czasu do czasu wieczorami,
wcześniej wystarczyły mi słuchawki Denon bezpośrednio z laptopa,
RME jest małe, stoi za mną, podłączam tylko laptop i słuchawki

Edytowane przez .:Gerard:.
4 minuty temu, .:Gerard:. napisał:

Nie dziękuje, za drogo, system stacjonarny jest dla mnie priorytetem a słuchawki od czasu do czasu wieczorami,
RME jest małe, stoi za mną, podłączam tylko komputer i słuchawki

Zgroza !!!

8 minut temu, przemak napisał:

Miszcz. Jeżeli adaptacja akustyczna zależy od "kolumn", to np. Carnegie Hall (o innych salach koncertowych nie wspominając) nie ma żadnej adaptacji akustycznej, bo w XIXw kolumn nie było 😉

LOL, ale kolega z branży pro z tego co kojarzę, więc się nie dziwię. Ja jestem po trzech pełnych adaptacjach. Jedna zrobiona przez bardzo znanego "profesjonalistę" więc nic więcej nie piszę. Może i pomiarowo było dobrze, ale niestety pomiary nie grają. Pomieszczenie było bardzo przetłumione i nie było muzyki.

Adaptacja bardzo zależy od kolumn, ich wielkości i ustawienia. Różne kolumny różnie budują stereofonię, ich wzajemna relacja i relacja względem miejsca odsłuchu to jest to od czego trzeba zacząć. Potem adaptacja, która w niektórych kluczowych aspektach (pierwsze odbicia np.) zależy od relacji geometrycznych kolumny - pomieszczenie. Ech temat rzeka, przy tutejszym poziomie szkoda klawiatury.

13 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Mam tak samo.
jesli trzeba-laptop-rme-słuchawki.
Fajne jest to,że ma i zapamiętuje oddzielne ustawienia dla słuchawek,no i wyciszenie przy załączeniu słuchawek.

i jest ok.

7 minut temu, kaviter napisał:

LOL, ale kolega z branży pro z tego co kojarzę, więc się nie dziwię. Ja jestem po trzech pełnych adaptacjach. Jedna zrobiona przez bardzo znanego "profesjonalistę" więc nic więcej nie piszę. Może i pomiarowo było dobrze, ale niestety pomiary nie grają. Pomieszczenie było bardzo przetłumione i nie było muzyki.

Adaptacja bardzo zależy od kolumn, ich wielkości i ustawienia. Różne kolumny różnie budują stereofonię, ich wzajemna relacja i relacja względem miejsca odsłuchu to jest to od czego trzeba zacząć. Potem adaptacja, która w niektórych kluczowych aspektach (pierwsze odbicia np.) zależy od relacji geometrycznych kolumny - pomieszczenie. Ech temat rzeka, przy tutejszym poziomie szkoda klawiatury.

czyzby rzucało to nowe światło na to zagadnienie?
Czemu wszyscy piszą,że mają inne zdanie od Ciebie?

8 minut temu, kaviter napisał:

Ech temat rzeka, przy tutejszym poziomie szkoda klawiatury.

Twierdzisz,że osoby (siebie nie liczę jako amatora), które tutaj piszą nie reprezentują dość odpowiedniego poziomu,aby stanąc z Tobą w szranki w dyskusji?
No,no...
Niezbyt pedagogiczna postawa....

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

10 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Czemu wszyscy piszą,że mają inne zdanie od Ciebie?

Taa, pewnie Ci wszyscy których mam w ignorach. Ciekawe dlaczego, LOL.

26 minut temu, kaviter napisał:

To ten profesjonalista byl do doopy. Trzeba bylo wziac dobrego, zaoszczedzilbys kase i czas 🙂 .

Adaptacja zalezy nie od kolumn a tylko i wylacznie od pomieszczenia. Jak rozchodza sie fale dzwiekowe w pomieszczeniu opisuje matematyka, a nie kolumny. Natomiast w projekcie adaptacji akustycznej nalezy zaznaczyć miejsce ustawienia zrodel dzwieku i miejsce sluchacza.

Nt. wielkosci kolumn i wielkosci pomieszczenia juz napisalem, nawet na przykladach, szkoda sie powtarzać.

A @przemak nie jest z branzy audio tylko raczej z „rynku pro”. On nic nie musi sprzedawać na AS 😉 .

Edytowane przez pmcomp

23 minuty temu, kaviter napisał:

LOL, ale kolega z branży pro z tego co kojarzę, więc się nie dziwię

Jak zwykle brak argumentów i zamiast tego wycieczki osobiste. Był czas przywyknąć. 

24 minuty temu, kaviter napisał:

Może i pomiarowo było dobrze, ale niestety pomiary nie grają. Pomieszczenie było bardzo przetłumione i

Znaczy pomiarówo był dłuższy czas pogłosu niż chciałeś czy krótszy? Czy może taki jak chciales? ;) 

nagrywamy.com

11 minut temu, kaviter napisał:

Taa, pewnie Ci wszyscy których mam w ignorach. Ciekawe dlaczego, LOL.

Hmm,ignorowanie tych,co mówią nie to,co myślimy,to chyba nie droga do pogłebiania wiedzy?
Otwarty umysł umie docenic informacje,nawet te,z którymi sie nie zgadzamy.

czasami trzeba się cofnąć,aby pojść do przodu.

jest tak,czy mam rację?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

@kaviter jak miałeś po adaptacji przetłumione pomieszczenie i "dobre pomiary " czyli pewnie niski pogłos to oznacza tylko jedno ... Twój "akustyk profesjonalista" naciągnął Cię na zbyt dużo ustrojów akustycznych , a na koniec pokazał Ci wykres jak ze studia nagrań ( nie ma się co dziwić, Ty płaciłeś 😁) i/lub (co mniej prawdopodobne) użył ich w niwlasciwy sposób.

23 minuty temu, przemak napisał:

Jak zwykle brak argumentów i zamiast tego wycieczki osobiste. Był czas przywyknąć. 

I kto to mówi, ale fakt nie od dzisiaj tu zaglądam, był czas przywyknąć.

23 minuty temu, przemak napisał:

Znaczy pomiarówo był dłuższy czas pogłosu niż chciałeś czy krótszy? Czy może taki jak chciales? 😉

Żadnego nie chciałem. Czas pogłosu to jeden z bardzo wielu aspektów adaptacji. Ale masz rację, fundamentalnie trzeba zrozumieć co się chce, to była bardzo cenna lekcja z tamtej adaptacji. Szkoda że dość kosztowna.

16 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Otwarty umysł umie docenic informacje,nawet te,z którymi sie nie zgadzamy.

Tak wiedza o tym, że 50-cio letnie kolumny wyciągnięte ze śmietnika grają jak HiEnd za 400 tysięcy to to czego mi trzeba. Albo że wszystko gra tak samo, z izolacją galwaniczną albo bez.

13 minut temu, carlos med napisał:

jak miałeś po adaptacji przetłumione pomieszczenie i "dobre pomiary " czyli pewnie niski pogłos to oznacza tylko jedno ... Twój "akustyk profesjonalista" naciągnął Cię na zbyt dużo ustrojów akustycznych , a na koniec pokazał Ci wykres jak ze studia nagrań ( nie ma się co dziwić, Ty płaciłeś 😁) i/lub (co mniej prawdopodobne) użył ich w niwlasciwy sposób.

Po jakiś dwóch tygodniach jak kurz opadł doszedłem do dokładnie tych samych wniosków. Czas pogłosu to nie wszystko.

Edytowane przez kaviter
literówka
34 minuty temu, carlos med napisał:

@kaviter jak miałeś po adaptacji przetłumione pomieszczenie i "dobre pomiary " czyli pewnie niski pogłos to oznacza tylko jedno ... Twój "akustyk profesjonalista" naciągnął Cię na zbyt dużo ustrojów akustycznych , a na koniec pokazał Ci wykres jak ze studia nagrań ( nie ma się co dziwić, Ty płaciłeś 😁) i/lub (co mniej prawdopodobne) użył ich w niwlasciwy sposób.

W punkt. To samo twierdze.

Teraz nie dziwota, ze zaden sprzet mu tam nie gra 😉 .

Edytowane przez pmcomp

23 minuty temu, pmcomp napisał:

W punkt. To samo twierdze.

Teraz nie dziwota, ze zaden sprzet mu tam nie gra 😉 .

Może wystarczy wywalić kilka elementów? Może ma np grubą wykładzinę dywanową na dużej powierzchni,  bo ładnie wygląda,  a... zjadła mu piękno wysokich częstotliwości??? 

Ja robiłem sam ze wsparciem , etapami, ODSLUCH i pomiary po każdym etapie... trzeba wiedzieć kiedy się zatrzymać,  żeby nie przesadzić...ale to już dawno mądrzejsi ode mnie wymyślili. 

50 minut temu, kaviter napisał:

I kto to mówi, ale fakt nie od dzisiaj tu zaglądam, był czas przywyknąć.

Nie.
Chyba,że za wycieczke osobista uznasz,ze @przemak komus napisze:
-to jest bzdura
udowadniając jego niewiedze w temacie.

53 minuty temu, kaviter napisał:

Tak wiedza o tym, że 50-cio letnie kolumny wyciągnięte ze śmietnika grają jak HiEnd za 400 tysięcy to to czego mi trzeba. Albo że wszystko gra tak samo, z izolacją galwaniczną albo bez.

O,i przed chwila pisałeś o wycieczkach osobistych,jednak w obliczu braku argumentów nie zdołałes sie powstrzymać,ba,zdaje się,ze sprawiło Ci to przyjemnośc dotknąc osobiście:
@pmcomp jak sadze za telefunken TL800 (
@Piopio-izolacja galwaniczna.

Brawo.
Jak nie ma ad meritum zawsze działa ad personam.

teraz zapodaj coś o wykształceniu,zasobach majątkowych (a nie,to juz było "ze smietnika"),wzroście....

59 minut temu, kaviter napisał:

Żadnego nie chciałem. Czas pogłosu to jeden z bardzo wielu aspektów adaptacji. Ale masz rację, fundamentalnie trzeba zrozumieć co się chce, to była bardzo cenna lekcja z tamtej adaptacji. Szkoda że dość kosztowna.

Mozna tez powiedzieć,że nie miałem pojęcia,co pan,który adaptował-robi.
To nie jest żaden wstyd.
Człowiek uczy sie na błędach,nabiera nawet doświadczenia.

Czy Crossfeed musi byc tez zabudowany w sluchawkach..

Oczywiscie nie musi byc, jesli sluchawki sa podlaczone do wzmacniacza, ktory ma ta funkcje. Ale jesli biegam w terenie z sluchawkami (nordic walking), albo slucham ich w ogrodzie, to nie zabieram RME ze soba

A moje mobilne zrodlo muzyki jest co prawda super inteligentne i uniwersalne, ale crossfeedu nie ma, wiec musi go zastapic crossfeed w sluchawkach.

Ukryta Zawartość

A jak sie laczysz tymi BOSE z RME ?

Bose uzywam tylko „mobilnie“ w terenie albo w ogrodzie, w aucie,…

Do uzytku „stacjonarnego“ w domu z dostepem do RME uzywam Beyerdynamic DT1770 laczonych kablowo.
Mam pytanie do [mention=1239]xajas[/mention] i [mention=57596].:Gerard:.[/mention] … czy Wy sluchacie muzyki ze zrodel analogowych?
Chyba nie, skoro korzystacie z DSP.

Nie, juz nie slucham analogow, ale nie widze zwiazku.
Powtorze sie juz trzeci raz. Wlasnie sluchalem dobry system analogowy korygowany przez DSP, i brzmialo to razem znakomicie!IMG_3124.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, kaviter napisał:

I kto to mówi

Przykład albo przyznaj, że kłamiesz.

1 godzinę temu, kaviter napisał:

bardzo cenna lekcja z tamtej adaptacji. Szkoda że dość kosztowna

Czyli chodzi o kasę? Rozumiem 😉

nagrywamy.com

Godzinę temu, carlos med napisał:

Może wystarczy wywalić kilka elementów? Może ma np grubą wykładzinę dywanową na dużej powierzchni,  bo ładnie wygląda,  a... zjadła mu piękno wysokich częstotliwości??? 

Ja robiłem sam ze wsparciem , etapami, ODSLUCH i pomiary po każdym etapie... trzeba wiedzieć kiedy się zatrzymać,  żeby nie przesadzić...ale to już dawno mądrzejsi ode mnie wymyślili. 

Hmm,
w swiecie komputerowym,krązy taka anegdota,jak przypuszczam zgodna z prawdą,że :
"wiekszośc problemów z komputerem jest/lezy/siedzi między klawiaturą a ekranem"

48 minut temu, xajas napisał:

Do uzytku „stacjonarnego“ w domu z dostepem do RME uzywam Beyerdynamic DT1770 laczonych kablowo.

Aha, bo zachodziłem w głowę jak bez kabla ....

15 minut temu, przemak napisał:

Przykład albo przyznaj, że kłamiesz.

Ogólnie jak zawsze na tym forum LOL. Nie podałeś żadnych argumentów. Zacząłeś wyśmiewać to co napisałem, podając przykład Carnegie Hall kompletnie z czapy, wykazując się kompletną ignorancją (akustyka takiego obiektu nie ma niczego wspólnego z akustyką pomieszczenia przeznaczonego do odsłuchu muzyki z systemu stereo). Po czym po moim wpisie, który zawierał informacje merytoryczne napisałeś o braku argumentów i wycieczkach osobistych. Zbierało się to od jakiegoś czasu, dołączasz do reszty swoich kolegów w ignorach.

Godzinę temu, Pseudodrummer napisał:

O,i przed chwila pisałeś o wycieczkach osobistych,jednak w obliczu braku argumentów nie zdołałes sie powstrzymać

Co w moich wpisach było Twoim zdaniem brakiem argumentów już się nie dowiemy. Brak zrozumienia tekstu i sarkazmu, wywoływanie trolli - dołączasz do kolegów.

10 minut temu, kaviter napisał:

Ogólnie jak zawsze na tym forum LOL. Nie podałeś żadnych argumentów. Zacząłeś wyśmiewać to co napisałem, podając przykład Carnegie Hall kompletnie z czapy, wykazując się kompletną ignorancją (akustyka takiego obiektu nie ma niczego wspólnego z akustyką pomieszczenia przeznaczonego do odsłuchu muzyki z systemu stereo). Po czym po moim wpisie, który zawierał informacje merytoryczne napisałeś o braku argumentów i wycieczkach osobistych. Zbierało się to od jakiegoś czasu, dołączasz do reszty swoich kolegów w ignorach.

Co w moich wpisach było Twoim zdaniem brakiem argumentów już się nie dowiemy. Brak zrozumienia tekstu i sarkazmu, wywoływanie trolli - dołączasz do kolegów.

@kaviter … jak wszystkich bedziesz ignorowac to co bedziesz czytac i z kim dyskutować?

Wiem … z samym saobą … wtedy trafi swoj na swego, he, he, he. Ale bedzie napinka 😉 .

Edytowane przez pmcomp

8 minut temu, kaviter napisał:

Z przyjemnością.
Ban od takiego audiofila to zaszczyt dla intelektu.
Dziekuję!!!

BTW:tłumaczenie ad personam jako sarkazmu,jest godne Twojej wypowiedzi.
Cóż...

U mnie stoi obok i podlanczam wszystko mozliwe (laptopy, iPady, iPhony, Apple TV, AirPort Express,…),

Ukryta Zawartość

W wiekszosci przypadkow zrodlem jest Apple Music. Reszta to pliki z laptopow. I przy tej okazji stwierdzilem, ze najgenialniejsza kombinacja/zrodlem to iPad albo iPhone podlaczony przez USB z RME. To jedyna kombinacja, ktora „natywnie“ sciaga muzyke z Apple Music w dowolnej rozddzielczosc (az po 192/24) i przesyla ja bez jakichkolwiek manipulacji 1:1 do RME. Widac to na displayu RME.

IMG_0095.thumb.jpg.92e4337343ac8299310bf7595606bc70.jpg

Inne kombinacje (laptopy itd.) mamipuluja sciagniete dane (resampling) w zaleznosci od ustawien w audio unit itd.

Wszystkim posiadaczom iPada/iPhona majacym abonament Apple Music polecam wyprobowanie tej kombinacji.

I to nie musi byc RME, moze byc dowolny inny DAC z wejsciem USB

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, pmcomp napisał:

@kaviter … jak wszystkich bedziesz ignorowac to co bedziesz czytac i z kim dyskutować?

Wiem … z samym saobą … wtedy trafi swoj na swego, he, he, he. Ale bedzie napinka 😉 .

No,myślę,że to najlepsza opcja.
Bedzie rozmawiał z partnerem godnym rozmowy,a nie z jakimis dyletantami co maja kolumny ze smietnika,czy nagrywaja od lat w studio i uczą wiedzy,czy ,jak ja-amator,nagrali kilka płyt.

To nie towarzystwo dla niego.
Myślę,że jego wizja nas przerasta pod kazdym wzgledem.

No cóż-z Bogiem.
Bedziemy tęsknić.

9 minut temu, xajas napisał:

I przy tej okazji stwierdzilem, ze najgenialniejsza kombinacja to iPad albo iPhone podlaczony przez USB z RME. To jedyna kombinacja, ktora „natywnie“ sciaga muzyke z Apple Music w dowolnej rozddzielczosc (az po 192/24) i przesyla ja bez jakichkolwiek manipulacji 1:1 do RME. Widac to na displayu RME.

Tak,to dobra opcja.
W linuxie tez da sie to zrobić,aby rme "czytał" 1:1,
Trzeba tylko usunac pulseaudio.

I tu należą się podziękowania dla @xajas i paru kolegów,którzy to podpowiedzieli na siąsiednich (wielu) wątkach o RME.

dziekuję!

Gość

(Konto usunięte)
25 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Ban od takiego audiofila to zaszczyt dla intelektu.

kaviter pisał ogólnie o stwierdzeniach a to Ty przywołałeś przykłady osób personanie 🙂

jest nas coraz mniej na świecie i obiektywnie patrząc smutno jest czytać ten brak wzajemnego zrozumienia

pozdrawiam kolegów

I jeszcze jedna ciekawostka na temat kombinacji Apple/RME.
Juz w kilku innych watkach dyskutowalismy o tym, jak „zdalnie“ sterowac takim iPadem albo iPhonen, ktory jest kablem pdlaczony do RME. Takie kablowe polaczenie oferuje najlepsza jakosc, ale jest troche upierdliwe.
Znalazlem na to ciekawe rozwiazanie (a wlasciwie to rozwiazanie znalazlo mnie).
Kupilem sobie Apple Watch, miedzy innemu po to, bym mogl odtwarzac muzyke z Watcha przez BT na sluchawkach. I to super funkcjonuje. Ale bylem bardzo zaskoczony, gdy w momencie odtwarzania muzyki z iPhona podlaczonego kablowo z RME, watch sie zameldowal i zaoferowal zdalne sterowanie iPhona. Czyli watchem steruje iPhone, ktory streamuje muzyke z Apple Music przez USB do RME

Codziennie odkrywam nowe potencjalne kombinacje, co z czym mozna polaczyc i jak sterowac. A jesli uwzglednic do tego rozne systemy w roznych pomieszczeniach, to calosc rozrasta sie do olbrzymiej lamiglowki.

Ja lubie lamiglowki

2 minuty temu, slawek.xm napisał:

kaviter pisał ogólnie o stwierdzeniach a to Ty przywołałeś przykłady osób personanie 🙂

jest nas coraz mniej na świecie i obiektywnie patrząc smutno jest czytać ten brak wzajemnego zrozumienia

pozdrawiam kolegów

Cóż,dodanie do ignorowanych po 1-2 postach tez wiele mówi.
I nie ja wspomniałem o kolumnach ze smietnika,i izolacji galwanicznej-i wiemy o co chodzi.

Nie ma co bronic takiego zachowania,jest to słabe.
Wycieczki personalne i atakowanie userów za stan posiadania czy poglądy-personalnie-sa słabe.

Rozumiem,że moga was łączyc więzy koleżeńskie-i nie neguję tego,ale warto byc obiektywnym

1 minutę temu, xajas napisał:

I jeszcze jedna ciekawostka na temat kombinacji Apple/RME.
Juz w kilku innych watkach dyskutowalismy o tym, jak „zdalnie“ sterowac takim iPadem albo iPhonen, ktory jest kablem pdlaczony do RME. Takie kablowe polaczenie oferuje najlepsza jakosc, ale jest troche upierdliwe.
Znalazlem na to ciekawe rozwiazanie (a wlasciwie to rozwiazanie znalazlo mnie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).
Kupilem sobie Apple Watch, miedzy innemu po to, bym mogl odtwarzac muzyke z Watcha przez BT na sluchawkach. I to super funkcjonuje. Ale bylem bardzo zaskoczony, gdy w momencie odtwarzania muzyki z iPhona podlaczonego kablowo z RME, watch sie zameldowal i zaoferowal zdalne sterowanie iPhona. Czyli watchem steruje iPhone, ktory streamuje muzyke z Apple Music do RME

O,i to jest dobra opcja.
bardzo ciekawe.

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

Cóż,dodanie do ignorowanych po 1-2 postach tez wiele mówi.

mnie czasem wystarcza jeden wpis

dlatego coraz rzadziej się tu udzielam

i dlatego właśnie , że jestem obiektywny wyraziłem swoją opinię 🙂

• Pokaż nowe odpowiedzi