Skocz do zawartości
IGNORED

Dipole na jakiej wysokosci

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, arti_ napisał:

Mam pytanie odnosnie dipoli w moim przypadku adp390 v6 paradigma na jakiej wysokosci powinno sie zawieszac tego typu glosniki ? 

To zalezy jak wysoko siedzisz, przyjmuje sie od 0,5m do 1m  nad uchem sluchacza. 

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

3 godziny temu, hifibloke napisał:

To zalezy jak wysoko siedzisz, przyjmuje sie od 0,5m do 1m  nad uchem sluchacza. 

to logicznie wytlumaczone dzieki za informacje bede eksperymentowal

Przy atmosie to boki raczej na wysokości frontów, czyli uszu siedzącego  - tak mam u siebie, po testach i dwukrotnym obniżaniu głośników (co wiązało się z wierceniem kolejnych dziur i skracaniem wmurowanych przewodów głośnikowych).

W dniu 16.12.2020 o 12:37, burz napisał:

Przy atmosie to boki raczej na wysokości frontów, czyli uszu siedzącego  - tak mam u siebie, po testach i dwukrotnym obniżaniu głośników (co wiązało się z wierceniem kolejnych dziur i skracaniem wmurowanych przewodów głośnikowych).

Pisalem wczesniej ze nie atmos lecz stare poczciwe 5.1 

Za nisko ciężko jest powiesić patrząc na fronty ale za wysoko widziałem nieraz  , 180cm albo i wyżej to już parodia a i takie fotki można spotkać nawet tu na forum .

" Kobiety są jak dziki , lecą na żołędzie "  - Arystoteles 

2 godziny temu, Xpedite999 napisał:

Za nisko ciężko jest powiesić patrząc na fronty ale za wysoko widziałem nieraz  , 180cm albo i wyżej to już parodia a i takie fotki można spotkać nawet tu na forum .

nie mam mozliwosci potestowania odpowiedniej wysokosci niestety , otwory na zaczepy wywierce tylko raz i na tym koniec wezme chyba wysokosc z tej puli 1,2m nad głową jak tu ktos wczesniej doradzał mysle ze bedzie optymalnie 

Edytowane przez arti_
5 minut temu, burz napisał:

Dałbym mimo wszystko o połowę niżej, 120 cm nad głową to efekty będą słyszalne spod sufitu...

jak mialem zwykle monitory na tylach to mialem wysokotonowe na wysokosci uszu takze ogolnie zaskoczylo mnie ze tak wysoko wiesza sie dipole czyli sugerujesz ze tak 0.6 m nad kanapą nad głową będzie optymalnie ? 

Edytowane przez arti_
Gość

(Konto usunięte)

Nie wiem kto tak polecił 120cm nad uchem, to jest jakaś paranoja...

Mialem Monitor Audio RX-FX i najpierw były na 160 cm licząc środek wysokotonowki... gdy zamontowałem RX-1 jako 6-sty i 7-my kanał 160 cm licząc środek wysokotonowki od podłogi obniżyłem FX do 140 cm i w tedy było idealnie... Tobie tez tak radzę... najlepiej weź dwóch znajomych i postaw ich ich w tym miejscu gdzie chcesz zamontować owe dipole i testuj różne wysokości... w końcu znajdziesz złoty środek który się wpasuje idealnie...

Już ty chociaż nie oceniaj innych pod tym względem . Jesteś na tym forum dość " kontrowersyjną " postacią delikatnie mówiąc i szczerze mówiąc traktowaną z przymrużeniem oka i takie stanowcze stanowisko na ten czy inny temat niczego nie zmienia . To jest dla Ciebie paranoja a jak myślisz co ludzie myślą patrząc na twoje fotki i posty ? 

3 godziny temu, arti_ napisał:

0.6 m nad kanapą nad głową będzie optymalnie ? 

Tak uważam, ale to twoje uszy i jak powyżej radzi Martin - weź dwóch ludzi do trzymania bocznych i przetestuj. Bo możesz wojować jak ja, też mam kable wpuszczone w ściany, a bocznymi zjeżdżałem z wysokości kilka razy. I rozstaw tyłów (7.1) też poszerzałem (bo na początku, ładnych parę lat temu,  zasugerowałem się artykulikiem z gazetki jakiegoś durnia, że tyły to koniecznie blisko siebie)... 
Był problem i bałagan w pokoju ?

Edytowane przez burz
Godzinę temu, Martin Rejek napisał:

Nie wiem kto tak polecił 120cm nad uchem, to jest jakaś paranoja...

Mialem Monitor Audio RX-FX i najpierw były na 160 cm licząc środek wysokotonowki... gdy zamontowałem RX-1 jako 6-sty i 7-my kanał 160 cm licząc środek wysokotonowki od podłogi obniżyłem FX do 140 cm i w tedy było idealnie... Tobie tez tak radzę... najlepiej weź dwóch znajomych i postaw ich ich w tym miejscu gdzie chcesz zamontować owe dipole i testuj różne wysokości... w końcu znajdziesz złoty środek który się wpasuje idealnie...

Szczerze malo rozumiem z tego doradztwa siedze w audio prawie 20 lat ale malo co zeozumialem 160 cm od czego od podlogi sufitu? Piwnicy ? 

ja chcialem prosta odpowiedz jak optymalnie powinien wisiec wzgledem sluchacz dipolowy glosnik i kilku forumowiczow zasugerowalo mi kilka tez chyba najbardziej optymalnie bedzie jak zasugerowal jeden kolega wyzej 0,6 m nad glowa na bocznej scianie 

Rozmieszczenie głośników w kinie to nie własne widzimisie tylko normy odtwarzania jak i produkcji i powstawania dźwięku przestrzennego.  Dany kanał ma zapisaną i przyporządkowane to co ma zagrać a co za tym idzie określone miejsce z którego powinien odbierać go oglądający. Umieszczanie bocznych na wysokości 180cm czy nawet 2m to paranoja i próba połączenia kanałów bocznych z atmosami które ze względów oczywistych nie zadziała.  System 5 czy 7 kanałowy to glosniki dookoła słuchacza w jednej płaszczyźnie i po tym systemie położono nacisk na atmos czyli głośniki położone bezpośrednio nad głową widza i tam ich miejsce.  To ze tobie będzie bardziej podobało się np umieszczenie na 180cm głośników bocznych nie ma nic wspólnego z zamysłem reżysera który to chce np żeby ten dźwięk dobiegał bezpośrednio z boku . Masz albo 5 czy 7 albo 5.x.2(4) czy 7.x.2 (4) I nic pomiędzy,  czy to tak trudne do zrozumienia ?

Edytowane przez Xpedite999

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, Martin Rejek napisał:

licząc środek wysokotonowki od podłogi obniżyłem FX do 140 cm i w tedy było idealnie

Jak byś czytał to byś to widział

1 godzinę temu, Xpedite999 napisał:

Już ty chociaż nie oceniaj innych pod tym względem . Jesteś na tym forum dość " kontrowersyjną " postacią delikatnie mówiąc i szczerze mówiąc traktowaną z przymrużeniem oka i takie stanowcze stanowisko na ten czy inny temat niczego nie zmienia . To jest dla Ciebie paranoja a jak myślisz co ludzie myślą patrząc na twoje fotki i posty ? 

Zlewam na to co napisałeś na mój temat... 

Ja udzieliłem porady a jak to zakładający temat odbierze to już jego sprawa... miałem, testowałem  za to ty ciagle bujasz w obłokach! 

Gość

(Konto usunięte)

Tak było... 160 cm od podłogi do wysokotonówki( środek )za nim kupiłem i zamontowałem RX-1 później obniżyłem do 140 cm72653FBB-47BA-4EA5-91BC-73C741BC736A.thumb.jpeg.471a7478cc07b9e460320d7c15f61556.jpeg

brak tu jeszcze tylnich 6-7 kanału...

3471CDB4-7066-40DF-9FED-02D08F32158A.thumb.jpeg.9c98cccb8b89b7468ff0604df9b265dc.jpeg

Edytowane przez Gość

Na zdjęciu nr 1 podłączyłeś jakieś dildo zamiast oświetlenia na suficie ( ładuje się? ) czy to wspaniały żyrandol budżetowy?  Wszystko możliwe znając ciebie ...

Za chwilkę.

591d6ab0864b4fcemed.jpg[/URL]

Udało się ,mam jakieś problemy z forum ledwo działa.Pzdr

Edytowane przez dedal75

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

To są tyły w 5.1 i według mnie w 7.1 boczne na tej samej wysokości powinny być. To moje zdanie oczywiście. Pzdr

Tak się składa że to są FXy od Monitor Audio i mają przełącznik z tyłu w jakiej konfiguracji będą pracowały.

Edytowane przez dedal75

Akurat w kd siedze 20 lat i tyly w 5.1 tak nie wygladaja tyly powinny byc jako kierunkowe monitory w 5.1 w naroznikach i odstawiona kanapa lekko pod katem, dipole w 5.1 musza byc na bokach w 7.1 na bokach i tak jak twoje na tylach 

To proponuję byś poczytał o MA bronze FX w jakich konfiguracjach mogą pracować . Co do tych 20 lat to jakiś wyznacznik ilości i wartości wiedzy przyswojonej ? , w takim razie na jakiej wysokości to powinno wisieć powinieneś mieć w małym palcu.Pzdr

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a stosowałem ten właśnie model ponieważ kanapa musi być prawie pod ścianą .

Na przyszłość ,trzeba być otwartym na wiedze innych ,można czasem się czegoś ciekawego dowiedzieć.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez dedal75

No dobra, niech by i tak były te tyły w 5.1

ALE.
Widzisz na obrazku, gdzie jest kanapa....
Minimum metr od ściany a nie wklejona w ścianę, jak u Ciebie.

To nie są głośniki do tylnych kanałów.  Stosuje się je na bokach i to teoretycznie tylko wtedy gdy nie mamy atmosa . Nie patrz na zalecenia producenta tylko Dolby . Wielu jutuberów też robi błąd i używa ich nie dość że jako tylne to i boczne przy atmosie . Prowadzi w tym Youthman.  Pomiary umie robić i ogólną wiedzę ma ale rozmieszczenie po kiju fest. 

• Pokaż nowe odpowiedzi