Skocz do zawartości
IGNORED

Jak usłyszeć drugi plan?

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

Napisałeś wszystko. A napisać wszystko ti tak, jaj nic nie napisać.

Kuźwa, tobie to nigdy nie dogodzi.

Bo jak ktoś ma u siebie system a szuka lepszej sceny, to gdzie ma jej szukać?

Pod łóżkiem.

Wymieniać wszystko? A może od czegoś zacząć bo wpływ ma elementarny, a coś pominąć bo wpływ znikomy?

To zależy na jakim poziomie jakościowym chcesz mieć u siebie dźwięk i scenę. W tym przypadku dużo zależy od muzyki jakiej się słucha. W twoim przypadku nie ma większego sensu przejmować się sceną, wystarczy dobrać sprzęt pod swoje preferencje. Szkoda czasu i energii.

Jeżeli natomiast słuchasz dobrze zrealizowanej muzyki to należy zacząć od podstaw. Wybrać do odsłuchów najbardziej optymalny pokój w którym będziemy mieli możliwość odpowiednio rozmieścić kolumny. Zrobić pomiary i wykonać adaptację akustyczną. Potem trzeba "tylko" wstawić do pokoju najlepszy na jaki nas stać sprzęt. 

Jeżeli nie masz możliwości zapewnienia optymalnych warunków akustycznych pewne braki można uratować w jakimś stopniu sprzętem. Będzie to jednak zawsze jakaś proteza, albo leczenie dżumy cholerą.

3 minuty temu, Sznup napisał:

...dużo zależy od muzyki jakiej się słucha. W twoim przypadku nie ma większego sensu przejmować się sceną, wystarczy dobrać sprzęt pod swoje preferencje. Szkoda czasu i energii.

Wypowiedź warta lajka. I to chyba sedno sprawy: nie starać się usłyszeć tego, czego w nagraniu po prostu nie ma. Gdy słucham Waszych propozycji, mój system jakością zachwyca, pod każdym względem. Rzecz nie osiągalna przy jakości produkcji moich ulubionych nagrań.

7 minut temu, Sznup napisał:

Jeżeli nie masz możliwości zapewnienia optymalnych warunków akustycznych pewne braki można uratować w jakimś stopniu sprzętem. Będzie to jednak zawsze jakaś proteza, albo leczenie dżumy cholerą.

Jeśli użyjesz DSP, to osiągniesz więcej niż bez "protezy".

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

4 minuty temu, szymon1977 napisał:

DSP to też proteza i wszystko tak jak wcześniej pisałem zależy od tego jak dobry efekt chcesz uzyskać.

15 minut temu, Sznup napisał:

DSP to też proteza i wszystko tak jak wcześniej pisałem zależy od tego jak dobry efekt chcesz uzyskać.

Bez DSP nie ma szansy uzyskać lepszego efektu niż z DSP, więc...

24 minuty temu, Sznup napisał:

Bzdura

Albo uzasadnisz, albo wpis jako bezpodstawny uznam za niebyły.

15 minut temu, szymon1977 napisał:

Albo uzasadnisz, albo wpis jako bezpodstawny uznam za niebyły.

Najpierw wykaż zadadność swojego poniższego wpisu inaczej jako bezpodstawny uznam za niebyły.

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

Bez DSP nie ma szansy uzyskać lepszego efektu niż z DSP, więc...

20 minut temu, Sznup napisał:

Najpierw wykaż zadadność swojego poniższego wpisu...

Jest super system w super akustyce. Za pomocą DSP zbliżysz pasmo w miejscu odsłuchu do płaskiego i doprowadzisz do zgodności fazę. Co za pomocą DSP zepsujesz?

5 godzin temu, szymon1977 napisał:

Napisałeś wszystko. A napisać wszystko ti tak, jaj nic nie napisać. Bo jak ktoś ma u siebie system a szuka lepszej sceny, to gdzie ma jej szukać? Wymieniać wszystko? A może od czegoś zacząć bo wpływ ma elementarny, a coś pominąć bo wpływ znikomy?

(Wreszcie mam parę chwil na odpisanie).

1. Sprzęt i to, co z nim zrobi użytkownik, jest na początek najistotniejsze - czyli wiedza.

Dopiero po tym kroku można odkrywać nagrania, gdzie i scena i plany są.

Krok wstępny to mógłby być jakiś znajomy, który już odkrył nie tylko magię źródeł pozornych ale i głębię i dźwięk dochodzący z tyłu (tam gdzie na pewno żaden głośnik nie gra).

Efektów z tłem dźwiękowym jest sporo w głupawym filmie "Lawstorant", gdyby ktoś chciał szukać.

Info o filmie :

https://filmpolski.pl/fp/index.php?film=1214389

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Pominięto w dyskusji rozległe gatunki, czyli - electro, ambient, trip, ...

Przykładowo tacy kreatorzy - Brian Eno, Geir Jenssen. Sam tego nie słucham, ale chyba są również fani ambientowych muzaków ? 

Godzinę temu, xetras napisał:

(Wreszcie mam parę chwil na odpisanie).

1. Sprzęt i to, co z nim zrobi użytkownik, jest na początek najistotniejsze - czyli wiedza.

Ale jaka wiedza? Przedstawiłeś powód zadania tytułowego pytania, a ja pytałem o odpowiedź.

Jest super system w super akustyce. Za pomocą DSP zbliżysz pasmo w miejscu odsłuchu do płaskiego i doprowadzisz do zgodności fazę. Co za pomocą DSP zepsujesz?

Jak masz super sprzęt w super akustyce to DSP nie jest już potrzebne. To co chciałbyś zrobić za pomocą DSP robi sprzęt z pomocą akustyki. Oczywiście mam na myśli odpowiednie pomiary i odpowiednio dobrane ustroje akustyczne.

49 minut temu, szymon1977 napisał:

Ale jaka wiedza? Przedstawiłeś powód zadania tytułowego pytania, a ja pytałem o odpowiedź.

Ta wiedza której ty nie posiadasz, odrzucasz ją a wręcz negujesz jej istnienie ignorancie.

13 minut temu, Sznup napisał:

Jak masz super sprzęt w super akustyce to DSP nie jest już potrzebne. To co chciałbyś zrobić za pomocą DSP robi sprzęt z pomocą akustyki. Oczywiście mam na myśli odpowiednie pomiary i odpowiednio dobrane ustroje akustyczne.

Dobrze, że masz na myśli pomiary, ale widzę nie jesteś świadom, że gdy możliwości adaptacji akustycznej się już skończą, to pora poprawić jeszcze więcej za pomocą DSP. Twojego pomysłu aby DSP stosować ZAMIAST adaptacji akustycznej, kultura osobista nie pozwoli mi skomentować.

13 minut temu, Sznup napisał:

Ta wiedza której ty nie posiadasz, odrzucasz ją a wręcz negujesz jej istnienie...

Już dawno przyjąłem do wiadomości i tego nie neguję, że na zaje...stym sprzęcie usłyszałeś zaje...stą scenę. Masz jeszcze jakąś wiedzę w temacie do przekazania?

Edytowane przez szymon1977

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Dobrze, że masz na myśli pomiary, ale widzę nie jesteś świadom, że gdy możliwości adaptacji akustycznej się już skończą, to pora poprawić jeszcze więcej za pomocą DSP.

Masz bardzo ograniczone myślenie, ograniczone poziomem swojego Onkyo. Skup się i myśl w szerszych kategoriach. W super akustyce, super sprzęt trzeba nieznacznie korygować a do tego możliwości adaptacji akustycznej wystarczają aż nadto.

5 minut temu, szymon1977 napisał:

Masz jeszcze jakąś wiedzę w temacie do przekazania?

Nie mam i nigdy nie miałem takiej wiedzy która by do ciebie dotarła. Jesteś zbyt uparty i zawzięty żeby zrozumieć coś co wykracza poza zakres twoich mizernych doświadczeń. 

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

jaka wiedza

Chociażby o tym, czego i gdzie i jak szukać.

4 godziny temu, szymon1977 napisał:

A czy kiedykolwiek używałeś DSP, czy tylko się o tym naczytałeś, bo wiesz, to jest różnica. Nie poczujesz surowego arktycznego klimatu, oglądając filmy przyrodnicze. Twój problem jest taki, że próbujesz zneutralizować przykry zapach odświeżaczem do powietrza. Kiedy w końcu zrozumiesz, że posiadając słabiutki zestaw stereo nie usłyszysz dźwięku dobrej jakości kręcąc gałkami, czy podpinając EQ. To tak nie działa. Jak to się mówi „Z piasku bicza nie ukręcisz” czy „Z pustego i Salomon ...” 

10 minut temu, tybald napisał:

A czy kiedykolwiek używałeś DSP, czy tylko się o tym naczytałeś...

Nawet w tym wątku (chyba) były prezentowane pomiary. Nie zamierzam negować tego co ktoś wie, tylko dlatego, że sam tego nie wiem.

-----

12 minut temu, tybald napisał:

Twój problem jest taki, że próbujesz zneutralizować przykry zapach odświeżaczem do powietrza.

To kolegi @Sznuppomysł, aby DSP stosować ZAMIAST adaptacji akustycznej, a nie PO adaptacji akustycznej.

-----

29 minut temu, Sznup napisał:

W super akustyce, super sprzęt trzeba nieznacznie korygować a do tego możliwości adaptacji akustycznej wystarczają aż nadto.

Co komu wystarczy rzecz względna, a obiektywnie to bez DSP nie da się uzyskać tego, co da się uzyskać z DSP.

To kolegi @Sznuppomysł, aby DSP stosować ZAMIAST adaptacji akustycznej, a nie PO adaptacji akustycznej.

Co ty pleciesz? Czytać ze zrozumieniem nie potrafisz to już wiemy ale nie przekręcaj moich wypowiedzi. 

Jestem przeciwnikiem stosowania zarowno DSP jak i EQ.

ZAMIAST DSP wystarczy dobra akustyka i sprzęt, ewentualnie korekta akustyki odpowiednimi ustrojami po pomiarach. 

1 minutę temu, Sznup napisał:

Co ty pleciesz? Czytać ze zrozumieniem nie potrafisz to już wiemy ale nie przekręcaj moich wypowiedzi. 

ZAMIAST DSP wystarczy dobra akustyka i sprzęt, ewentualnie korekta akustyki odpowiednimi ustrojami po pomiarach. 

potwierdzam, poprawa po pierwszym etapie wprowadzonych zmian w pokoju odsłuchowym rewelacyjna

6 minut temu, szymon1977 napisał:

Co komu wystarczy rzecz względna,

Dokladnie. Komuś kto slucha na najtanszym Onkyo to nawet najlepsza akustyka może nie wystarczyć. Wtedy to nawet nie wiem czy DSP pomoże.

8 minut temu, szymon1977 napisał:

obiektywnie to bez DSP nie da się uzyskać tego, co da się uzyskać z DSP.

Trudno z tym polemizować miszczu. ??‍♂

A poniższe to ja napisałem?

Godzinę temu, Sznup napisał:

...zrobić za pomocą DSP robi sprzęt z pomocą akustyki.

-----

Każdy ma prawo mieć własne zdanie.

Po pierwsze nikt poza Tobą nie wpadł na pomysł, żeby DSP stosować ZAMIAST adaptacji akustycznej, po drugie to że Tobie adaptacja akustyczna bez DSP subiektywnie wystarczy, nie znaczy, że po adaptacji akustycznej ORAZ DSP będzie obiektywnie lepiej.

15 minut temu, Sznup napisał:

Trudno z tym polemizować miszczu

Dokładnie kolego, po prostu nie masz argumentów.

A wracając do tematu, to czy zastosowanie DSP w roli cyfrowej korekcji akustyki pomieszczenia poprawi scenę, pogorszy, czy będzie bez wpływu?

-----

16 minut temu, Zbi_Rek napisał:

potwierdzam, poprawa po pierwszym etapie wprowadzonych zmian w pokoju odsłuchowym rewelacyjna

Nikt tego nie neguje.

2 minuty temu, szymon1977 napisał:

A poniższe to ja napisałem?

Polska język, trudna język.

Szymon, skup się! Przeczytaj cały cytat jeszcze raz uważnie i przeproś.

Godzinę temu, Sznup napisał:

Nawet w tym wątku (chyba) były prezentowane pomiary. Nie zamierzam negować tego co ktoś wie, tylko dlatego, że sam tego nie wiem.

No i jaki z tego morał. Widziałeś prezentowane pomiary, ale nie słyszałeś jaki był tego efekt. Poza tym jak odróżniasz tych co wiedzą, od tych co się mylą? Nawet ci co Twoim zdaniem wiedzą, niejednokrotnie przyznawali, że pomiary niekoniecznie  pokrywają się z tym, jakiego efektu oczekiwali. Jak to wytłumaczysz. 

4 minuty temu, tybald napisał:

Poza tym jak odróżniasz tych co wiedzą, od tych co się mylą?

Pewnie na oko, kto bardziej pasuje do świeżo tworzonej teorii. Albo robi pomiary.

Bawiłem się DSP w JRver bardzo dogłębnie, by sprawdzić wady i zalety i stwierdzam, że nie zastąpi dobrego, naturalnego brzmienia i dobrej akustyki. To proteza, która tylko imituje pewne brzmienie, którego nie da się osiągnąć posiadając sprzęt niepotrafiący bez ingerencji DSP taki dźwięk reprodukować. 
Oczywiście jeśli ktoś lubi sobie naturalne brzmienie zmieniać tak, by je w dowolny sposób koloryzować, to będzie zadowolony, jednak ja zawsze czułem, zmieniając parametry tego brzmienia jakąś sztuczność i degradację. 

18 minut temu, Sznup napisał:

Szymon, skup się! Przeczytaj cały cytat jeszcze raz uważnie i przeproś.

Przeczytałem: wymyśliłeś, że ktoś DSP używa ZAMIAST adaotacji akustycznej, napisałeś, że nie jest to dobry pomysł... w sumie tacja, ale to nadal Twój pomysł.

A mój pomysł żeby za pomocą DSP zrobić to, czego adaptacją akustyczną zrobić się nie da. No bo chyba nie twierdzisz, że bez DSP zgrasz fazę? A faza w lokalozacji źródła dźwięku to rzecz elementarna.

-----

14 minut temu, tybald napisał:

Widziałeś prezentowane pomiary, ale nie słyszałeś jaki był tego efekt.

Ale ja nie Twierdzę, że efekt musi się podobać, tylko że za pomocą DSP zgrasz fazę, a bez DSP tego nie zrobisz.

-----

9 minut temu, soundchaser napisał:

...ja zawsze czułem, zmieniając parametry tego brzmienia jakąś sztuczność i degradację. 

Myślę, że to kwestia nastawienia przed przystąpieniem i nieprzemyślanych działań. Gdybyś wiedział co możesz zrobić i przede wszystkim co chcesz zrobić, to efekt raczej byłby pozytywny. Wyrównanie pasma bo taka idea hifi nie musi przypaść do gustu, szczerze mówiąc wątpię żeby przypadło. Koniec końców każdy spośród kolumn mieszczących się w 3dB normie wybiera te, które w połączeniu z górkami i dołkami akustyki po prostu najfajniej mu zagrają. Osobiście do płaskiego pasma nie dążę, ani nikomu nie polecam, to kwestia gustu.

Przeczytałem: wymyśliłeś, że ktoś DSP używa ZAMIAST adaotacji akustycznej, napisałeś, że nie jest to dobry pomysł... w sumie tacja, ale to nadal Twój pomysł.

Człowieku albo myśl jak czytasz (o ile potrafisz) albo nie pij. W każdym bądź razie jak nie rozumiesz to mnie nie cytuj, bo wypisujesz bzdury.

Gdzie ja napisałem coś takiego?

wymyśliłeś, że ktoś DSP używa ZAMIAST adaotacji akustycznej

Prostego zdania nie potrafisz zrozumieć to jak masz zrozumieć proste zagadnienia audio? Ochłoń, skup się i jeszcze raz przeczytaj.

2 godziny temu, Sznup napisał:

Jak masz super sprzęt w super akustyce to DSP nie jest już potrzebne.

Bez problemu można mieć super elektronikę, ale super kolumny czy super akustyka w domu nie istnieją. DSP to taki mały krok w kierunku kompletnego super sprzętu.

2 godziny temu, Sznup napisał:

To co chciałbyś zrobić za pomocą DSP robi sprzęt z pomocą akustyki.

Powtórzę: to Twój pomysł, aby za pomocą DSP robić coś, co robi sprzęt z pomocą akustyki, a nie moja zachcianka - mój pomysł żeby za pomocą DSP zrobić coś, czego sprzętem i akustyką zrobić się nie udało. Dla przykładu zgrać fazę, co dla lokalizacji źródła dźwięku rzecz elementarna. Potrafisz zgrać fazę bez DSP?

• Pokaż nowe odpowiedzi