Skocz do zawartości
IGNORED

Jak usłyszeć drugi plan?

Rekomendowane odpowiedzi

7 minut temu, szymon1977 napisał:

A obiektywnie to zawsze tego, czego nie udało aię poprawić adaptacją akustyczną, można zrobić za pomocą DSP

U mnie DSP nic nie poprawia, ale oczywiście mierników nie używałem, tylko własnego słuchu i dziesiątek różnych kombinacji. Gdyby adaptacja akustyczna była u mnie słaba, to przecież DSP powinno zdziałać cuda.

12 minut temu, szymon1977 napisał:

Zbędne? Rzecz względna. A obiektywnie to zawsze tego, czego nie udało aię poprawić adaptacją akustyczną, można zrobić za pomocą DSP. No bo adaptacjąalustycznąnie wyrównasz fazy.

Jak się zrobi dobrze akustykę i wstawi dobry sprzęt to nie trzeba nic wyrównywać.

13 minut temu, szymon1977 napisał:

Powtórzę: mój pomysł to DSP PO adaptacji akustycznej - zamiast Twój.

Dziwne, ale w końcu dotarło.

15 minut temu, szymon1977 napisał:

Problemem jest uzyskamie sceny u siebie, a nie na super systemie w super akustyce.

Rozmowa była teoretyczna na temat dochodzenia do pożądanego efektu w optymalny sposób. Rozważając teoretycznie nie ograniczamy się finansowo a wybieramy rozwiązanie "idealne". Moim zdaniem "idealnie" to dobry sprzęt i profesjonalna akustyka. Koniec rozważań.

Ty Szymon chciałeś żeby ktoś podał ci idealne rozwiązanie dla ciebie, najlepiej po taniości. Więc ci podam.

Koniecznie wywal to Onkyo. Kup jakiś lepszy wzmacniacz plus dobre źródło, to podstawa. Kolumny masz przyzwoite ale do muzyki której słuchasz pasowało by coś większego, coś z lepszą podstawą basową. Wstaw parę ustrojów akustycznych, nie są drogie a coraz częściej nawet te niedrogie są estetyczne, małżonka powinna się zgodzić. Ustawienie możesz wyliczyć kalkulatorem pierwszych odbić. Resztę możesz sobie załatwić DSP, na takim poziomie grania i słuchanej muzyce to nie ma większego znaczenia.

Przykro mi ale zaproponowane rozwiązania wymagają pewnych nakładów finansowych, musisz to przeboleć. Jeżeli nie jesteś gotowy na wydatki to odpuść i przestań "męczyć bułę" na forum. Wróć jak dojrzejesz do podjęcia męskich decyzji.

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

Za pomocą DSP?

Kiedy dodasz dedykowany mikrofon w manualu urządzenia powinna być opisana procedura autokalibracji.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

1 godzinę temu, soundchaser napisał:

Nic się nie zmieniłeś...nadal jesteś uzależniony od mierników i pomiarów, zamiast ufać własnemu słuchowi.

Nie rozumiem - przecież nie byłem i nie słyszałem, więc nie wiem, jak jest. Natomiast moje doświadczenie z room correction jest takie, że betonowym prostopadłościanie można sobie zmienić buczenie na inne, być może mniej dokuczliwe czy wręcz przyjemniejsze. Bez ogarniecia podstawowego modu czy dwóch jest to imo bez sensu. Nie ma natomiast zestawów bez różnych anomalii, wzmaganych czy generowanych przez najlepiej nawet zaadaptowane pomieszczenie. Wtedy aplikacja room correction (w dole, w średnicy bardziej jako speaker correction) mimo małych korekcji zmienia dużo i jest użyteczna. 

Robienie tego na słuch nie wchodzi w grę. Na słuch można sobie płaski system dopasować do swoich upodobań szerokimi filtrami czy tiltem, może znaleźć (znaleźć, ale nie skorygować) mody i to wszystko. 

nagrywamy.com

Godzinę temu, Sznup napisał:

Jak się zrobi dobrze akustykę i wstawi dobry sprzęt to nie trzeba nic wyrównywać.

Nie piszę, że trzeba bo to kwestia subiektywnej oceny, a że się da, to już fakt obiektywny, przed którym nie uciekniesz.

Dziwne, ale w końcu dotarło.

Dotrze jak przyznasz, że na stosowanie DSP ZAMIAST adaptacji tylko Ty tutaj wpadłeś: krytykujesz swój własny wymysł kolego.

Rozmowa była teoretyczna na temat dochodzenia do pożądanego efektu w optymalny sposób.

Optymalny sposób tu super system w super akustyce. A że nikt takiego nie ma, a Ty taki tylko wspominasz, to pora zejść na Ziemię i podyskutować o sposobach nieoptymalnych, a przynoszących wymierne korzyści.

Wstaw parę ustrojów akustycznych, nie są drogie a coraz częściej nawet te niedrogie są estetyczne, małżonka powinna się zgodzić. Ustawienie możesz wyliczyć kalkulatorem pierwszych odbić. Resztę możesz sobie załatwić DSP, na takim poziomie grania i słuchanej muzyce to nie ma większego znaczenia.

Tak. Więc po co się kłócisz, skoro jesteśmy tego samego zdania? Ego nie pozwala przyjąć, że jakiś tam userek z Forum nie jest od Ciebie głupszy i super scenę na super systemie w superakustyce (chwalić się super systemem super znajomego nie zamierzam) też słyszał?

-----

Godzinę temu, soundchaser napisał:

Gdyby adaptacja akustyczna była u mnie słaba, to przecież DSP powinno zdziałać cuda.

Cudem by było, gdyby DSP miało zaprogramowane automatyczną korektę zadowolenia kolegi SC słuchaniem Hey Jude. Nawet dźwięk idealny technicznie nie musi się nikomu podobać. A swoją drogą to wątpię abyś swoimi zabawami cokolwiek poprawił - ja swoimi spier...łem, a na zgłębianie tematu nie mam czasu, więc wolę kliknąć play i posłuchać czegoś fajnego.

-----

53 minuty temu, xetras napisał:

Kiedy dodasz dedykowany mikrofon w manualu urządzenia powinna być opisana procedura autokalibracji.

I?

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

45 minut temu, Sznup napisał:

Niestety Szymonku, jeżeli chcesz mieć dobry dźwięk trzeba trochę kasy wydać,

Myślisz, że Szymon dostrzega w tym jakiś związek? Jestem niemal pewien, że co najmniej 90% userów z tego forum mając ponad cztery krzyżyki na karku, podobnie jak Szymon, jeśli 1977 w jego nicku to data urodzenia, zaczynała swoją przygodę skromnie. A to przez brak kasy jako młodziak, więc na pierwszy zestaw najprawdopodobniej Unitra pracował cały sezon przy zbieraniu truskawek w pocie czoła, a to przez brak dostępu do towaru. Było to skromne, jak na obecne czasy, lecz bezcenne przeżycie. „Mam w końcu wieżę Diora i kolumny Tonsil. Ale to gra ??” Potem czasy trochę się zmieniały, była stała praca, więc pojawił się jakiś Technics w zastępstwie Diory i tak dalej. Coraz to lepszy sprzęt, coraz lepszy dźwięk i coraz większa radość. Taki jest Szymona problem. Jak to zrobić, żeby wskoczyć na wyższy poziom nie wykładając kasy. Uprzedzam fakt, że nie mam namyśli dążenia do uzyskania dźwięku dobrej jakości, przez przerzucanie na pałę ton sprzętu czy zakup zestawu stereo za cenę porównywalną z samochodem klasy premium ... @szymon1977 przestań już wygłaszać swoje prelekcje na temat wyrównywań fazy przy pomocy DSP, poprawianiu brzmienia przy pomocy EQ, szczekających psach itp. Rozumiem, że możesz nie mieć wystarczających funduszy na lepszy sprzęt, więc pogódź się z tym, a nie szukaj antidotum na ograniczenia wynikające z kiepskiego zestawu przy pomocy EQ czy DSP. Wiesz, choć z drugiej strony dziwi mnie fakt, że przez tyle czasu odkąd tu się tak czynnie udzielasz, pomagając innym udzielając cennych porad jakie kroki trzeba poczynić chcąc uzyskać dobry dźwięk, sam nie możesz pomóc sobie. 

15 minut temu, tybald napisał:

@szymon1977 przestań już...

A może to Wy przestańcie trolować wątek swoim wywnętrzeniami o mnie, a zapytajcie kogoś kto świadomie użył DSP i jaki miało wpływ na scenę... w sumie to już pisał, wystarczyłoby mie ignorować tego co czytacie, a w światopogląd burzy bo w widzimisię nie pasuje.

oczywiscie ze to zaszyte dsp nma wplyw na scene a nie sama jakosc produktu  ...

wystarczy telefon z filtrami qualcoma by to stwierdzic namacalnie , zreszta zadna z duzych firm produkujacych dace nie ukrywa ze dsp kontroluje dziwiek a nie ''rezystory''

no coz ludzie wola wierzyc ze dziwiek wynika z niesamoiwitej jakosci podzespołów i strojenia analogowego uzytego w ich drogim sprzecie niz ze zaszyto tam odpowiednią wg producenta korekte dsp.. bo zwyczajnie glupio ( pod wzgledem własnego dowartosciowania) miec klocek za x tys w ktorym dzwiek robi dsp

wszystko oczywiscie w skrocie myslowym i wielkim uogolnieniu bo nie bym drwił z drogiego sprzetu ale wmawianie sobie ze to nie dsp to iluzja

Edytowane przez erazm2

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

39 minut temu, szymon1977 napisał:

Nawet dźwięk idealny technicznie nie musi się nikomu podobać.

Ważne żeby mi się podobał, ale moim znajomym, których gościłem podoba się także.

41 minut temu, szymon1977 napisał:

A swoją drogą to wątpię abyś swoimi zabawami cokolwiek poprawił - ja swoimi spier...łem

Jak się nie poprawi, to sp***dolić się nie da, bo przecież zawsze można wrócić do brzmienia wyjściowego.

1 godzinę temu, przemak napisał:

Nie rozumiem - przecież nie byłem i nie słyszałem, więc nie wiem, jak jest.

Nie wiesz, ale zaocznie wygłaszasz tezę, że adaptacji akustycznej nie mam żadnej.
To ja mogę nie rozumieć raczej... ?

2 minuty temu, soundchaser napisał:

Ważne żeby mi się podobał, ale moim znajomym, których gościłem podoba się także.

Moim znajomym brzmienie mojego systemu też się podoba, a nawet nie rani uszu temu, co za super kasę ma super scenę na super systemie w super akustyce a dał mi w prezencie super kabel. Coś z tego w temacie dyskusji wynika? Albo użycia EQ w moim systemie?

38 minut temu, szymon1977 napisał:

Nie piszę, że trzeba bo to kwestia subiektywnej oceny

Nie subiektywnej oceny ale faktu który potwierdzić można odpowiednimi pomiarami i wykresem.

39 minut temu, szymon1977 napisał:

Dotrze jak przyznasz, że na stosowanie DSP ZAMIAST adaptacji tylko Ty tutaj wpadłeś: krytykujesz swój własny wymysł kolego.

Ależ wręcz przeciwnie: moim zdaniem zamiast DSP należy stosować akustykę. To ty ciągle wmawiasz mi coś czego nie stwierdziłem cytując moją wypowiedź której nie jesteś w stanie zrozumieć, nawet xetras to zauważył.

43 minuty temu, szymon1977 napisał:

Optymalny sposób tu super system w super akustyce. A że nikt takiego nie ma

Skąd wiesz, ze nikt nie ma? Świat się nie kończy na Onkyo Szymona i pudłach twojego guru xajasa. Są jeszcze inne systemy.

46 minut temu, szymon1977 napisał:

to pora zejść na Ziemię i podyskutować o sposobach nieoptymalnych, a przynoszących wymierne korzyści.

A co ja zrobiłem? Zaproponowałem wymianę sprzętu i poprawę akustyki a zapominałem na to trzeba trochę kasy wydać więc olałeś radę.

47 minut temu, szymon1977 napisał:

Tak. Więc po co się kłócisz, skoro jesteśmy tego samego zdania?

To ty się kłócisz. Poza tym nie jesteśmy tego samego zdania. Tak naprawdę to nie wiem o co ci chodzi.

48 minut temu, szymon1977 napisał:

Ego nie pozwala przyjąć, że jakiś tam userek z Forum nie jest od Ciebie głupszy i super scenę na super systemie w superakustyce (chwalić się super systemem super znajomego nie zamierzam) też słyszał?

Jest.

1 godzinę temu, przemak napisał:

room correction

Bawiłeś się kiedyś tym DSP, który jest w JRiver, czy masz do tego jakieś bardziej profesjonalne oprogramowanie?

2 minuty temu, szymon1977 napisał:

Moim znajomym brzmienie mojego systemu też się podoba, a nawet nie rani uszu temu, co za super kasę ma super scenę na super systemie w super akustyce a dał mi w prezencie super kabel. Coś z tego w temacie dyskusji wynika? Albo użycia EQ w moim systemie?

Tematem dyskusji jest "Jak usłyszeć drugi plan", a to można osiągnąć w sposób naturalny, zamiast posiłkować się komputerowym programem, który zmienia scenę w sposób sztuczny.

to nie program komputerowy w sztuczny ale kazdy uznany cdek od cwierc wieku ma swoje dsp ktore okresla jak gra.. ale owszem wszystko jest w pewnym stopniu sztuczne.. prawdziwego dzwieku z nagrania nikt od wieków nie słyszał, jestemy od bardzo dawna przyzwyczajeni do tego ze to dsp gra nawet nie zwracajac na to uwagi  ?

Edytowane przez erazm2

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

12 minut temu, szymon1977 napisał:

A może to Wy przestańcie trolować wątek swoim wywnętrzeniami o mnie, a zapytajcie kogoś kto świadomie użył DSP i jaki miało wpływ na scenę... w sumie to już pisał, wystarczyłoby mie ignorować tego co czytacie, a w światopogląd burzy bo w widzimisię nie pasuje.

My, to znaczy kto? Wszyscy, którzy ośmielą nie zgodzić się z Tobą i Twoimi odkryciami jak np. szczekający pies na biurku. Teraz wmawiasz innym, że dążą do płaskiej charakterystyki. Po drugie, dlaczego miałbym sugerować się czymś co wg Ciebie ktoś wie, bo użył, bo zmierzył. Nie znam tego kogoś, nie wiem czy wie, nie słyszałem efektów. Gdybym tak każdemu wierzył na słowo, to zostałbym bankrutem. Wierzysz każdemu bankierowi, że mają tak niskie oprocentowanie, że nawet nie odczujesz spłaty rat? Oni też pokazują wykresy, słupki i niskie oprocentowanie kredytu.

18 minut temu, Sznup napisał:

Ależ wręcz przeciwnie: moim zdaniem zamiast DSP należy stosować akustykę.

Ale nikt poza Tobą w tym wątku nikt na to nie wpadł, żeby stosować DSP zamiast akustyki.

20 minut temu, Sznup napisał:

Nie subiektywnej oceny ale faktu który potwierdzić można odpowiednimi pomiarami i wykresem.

A po pomiarach i wykresach można użyć DSP, a jego wpływ potwierdzić kolejnymi pomiarami i wykresami. Po fachowym użyciu DSP wyniki będą lepsze czy gorsze?

5 minut temu, szymon1977 napisał:
29 minut temu, Sznup napisał:

Ależ wręcz przeciwnie: moim zdaniem zamiast DSP należy stosować akustykę.

Ale nikt poza Tobą w tym wątku nikt na to nie wpadł, żeby stosować DSP zamiast akustyki.

Porównaj sobie te dwa cytaty. Inteligentnej osobie wystarczyło by to żeby zrozumieć swój błąd.

7 minut temu, szymon1977 napisał:

A po pomiarach i wykresach można użyć DSP,

Nie było by takiej potrzeby, czy tak trudno to zrozumieć?

no wlasnie porownaj i przemysl bo nie masz racji i nie draz tematu bezcelowo

ale wyjasnie bo moze sie zapetliłes, napisałes moim zadniem zamiast dsp nalezy stosowac akustyke

i co widzisz sprzecznego u Szymona ktory napisał ale nikt nie mowił by stosowac  dsp zamiast akustyki

kazdy kwadrat jest prostokątem ale nie kazdy prostokąt jest kwadratem .. ta sama zaleznosc

dsp zastosujesz czy chcesz czy  nie chcesz bo nie masz wyboru (wybór masz tylko pomiedzy jakosciami roznych dsp) a szymon mowi ze masz dsp i do tego trzeba akustyke .. i dobrze mowi

Edytowane przez erazm2

18 minut temu, Sznup napisał:

Inteligentnej osobie wystarczyło by to żeby zrozumieć swój błąd.

Tak. Żeby zalecać stosowania akustyki zamiast DSP, ktoś musiał wpaść na pomysł stosowania DSP zamiast akustyki. Wpadł ktoś poza Tobą?

52 minuty temu, Sznup napisał:

Tak naprawdę to nie wiem o co ci chodzi.

O stwierdzemie, że to ja chciałbym, które wstawiłeś przed swoim własnym durnym wymysłem.

-----

23 minuty temu, Sznup napisał:

Nie było by takiej potrzeby...

To, że nie odczuwasz potrzeby nie znaczy, że z DSP nie można jeszcze lepiej.

24 minuty temu, Sznup napisał:

...czy tak trudno to zrozumieć?

BTW skoro ten wątek powstał, to nikt ze swoim sprzętem nie doszedł do momentu, w którym nie odczuwa potrzeby. Nawet Ty ze wspomnieniem super sceny z super sprzętu w super akustyce, i niemożnością znalezienia w budżecie DAC spełniającego potrzeby.

17 minut temu, szymon1977 napisał:

Tak. Żeby zalecać stosowania akustyki zamiast DSP, ktoś musiał wpaść na pomysł stosowania DSP zamiast akustyki. Wpadł ktoś poza Tobą?

Szymon skup się. TYLKO akustyka, nic poza tym.

19 minut temu, szymon1977 napisał:

To, że nie odczuwasz potrzeby nie znaczy, że z DSP nie można jeszcze lepiej.

To nie chodzi o moje odczucia. Po wykonaniu profesjonalnej akustyki pomiary wykazały by, że nie ma potrzeby ŻADNEJ dodatkowej ingerencji. Jakąkolwiek ingerencją w sygnał tylko zepsułbyś końcowy efekt.

22 minuty temu, szymon1977 napisał:

BTW skoro ten wątek powstał, to nikt ze swoim sprzętem nie doszedł do momentu, w którym nie odczuwa potrzeby.

Każdy ma inne warunki akustyczne i sprzęt, słucha innej muzyki. Dlatego podejście powinno być takie, żeby w ewentualnych poradach dążyć do idealnych rozwiązań a każdy wybierze swój sposób drogi do celu. Idealnym rozwiązaniem jest wstawienie super sprzętu do super akustycznie pomieszczenia. Wszystkie inne rozwiązania są gorsze. Nawet twoje DSP jest gorszym rozwiązaniem. Nie bierzesz pod uwagę, że ktoś inny będzie wolał wymienić sprzęt lub popracować nad profesjonalnie nad akustyką? Wiem, że to kosztowne rozwiązania ale nie każdy jest taką sknerą jak ty. Ubzdurałeś sobie, że DSP to idealne rozwiązanie, do tego tanie i wszyscy muszą się z tobą zgodzić. Otóż nie. Wyobraź sobie, że można mieć inne zdanie. Twojemu Onkyo to nawet DSP niewiele pomoże.

36 minut temu, szymon1977 napisał:

i niemożnością znalezienia w budżecie DAC spełniającego potrzeby.

Oprócz przestrzeni mam jeszcze inne wymagania odnośnie daca ale to nie temat na twój umysł.

Szymon daj pokoj (bo jakl widze długo sie meczysz by cos przekazac) nie warto pewni ludzie nie zrozumieją ze 'czas gramofonu' minął i ich wymarzony system dawno nie spełnia wymagan jakie mu postawili

pewnych spraw nie warto drazyc bo szkoda nerwów a do tego znosic cudze obrazy i wszelkie inwektywy  do inteligencji ktore sobie powinni przypiąc ..a idz w uj z nimi ?

Edytowane przez erazm2

Szymon skup się. TYLKO akustyka, nic poza tym.

Bo?

To nie chodzi o moje odczucia. Po wykonaniu profesjonalnej akustyki pomiary wykazały by, że nie ma potrzeby ŻADNEJ dodatkowej ingerencji. Jakąkolwiek ingerencją w sygnał tylko zepsułbyś końcowy efekt.

Wprost przeciwnie: PO wykonaniu profesjonalnej akustyki pomiary wykazałyby, że nadal są górki i doliny, a także rozjazdy fazy, które jedynie DSP można poprawić.

Dlatego podejście powinno być takie, żeby w ewentualnych poradach dążyć do idealnych rozwiązań a każdy wybierze swój sposób drogi do celu.

Jakby każdy mógł uzyskać super scenę wstawiając super sprzęt do superakustyki, to niepotrzebne byłyby żadne porady.

Ubzdurałeś sobie, że DSP to idealne rozwiązanie...

Ale PO akustyce, a stosowanie ZAMIAST to już ubzdurałeś sobie Ty.

Edytowane przez szymon1977

2 minuty temu, szymon1977 napisał:

Wprost przeciwnie: PO wykonaniu profesjonalnej akustyki pomiary wykazałyby, że nadal są górki i doliny, a także rozjazdy fazy,

To nie była by wtedy profesjonalna akustyka tylko bubel.

3 minuty temu, szymon1977 napisał:

Ale PO akustyce, a stosowanie ZAMIAST to już ubzdurałeś sobie Ty.

Nie ubzdurałem sobie, tak po prostu jest. Widocznie za akustykę uważasz tapicerowaną kanapę i dwa kwiatki w doniczce.

5 minut temu, szymon1977 napisał:

Jakby każdy mógł uzyskać super scenę wstawiając super sprzęt do superakustyki, to niepotrzebne byłyby żadne porady.

Nie każdy wie jak zrobić dobrą akustykę a nawet dobrać odpowiednio sprzęt.

26 minut temu, Sznup napisał:

Nie każdy wie jak zrobić dobrą akustykę a nawet dobrać odpowiednio sprzęt.

kazdy,  wystarczy ze wyda odpowiednio kasy ... 5k na klocek plus 20k na kolumny i ma  o wiele lepiej od tego co to niby wie a wydał cwierc tej sumy bo scenę i plany 5 rzedu robi jakosc kolumn a szczegolnie ich głosników.. i nic w tym wzgledzie nigdy sie nie zmieni, od zawsze wszystko blokuja biedne głosniki zbudowane z wiatru i mgły

Edytowane przez erazm2

Wypoczęcie nie zależy od chemii. 

To jakiś wymysł. Wspomniane "plany 5 rzędu" to też jakiś wymysł.

5 minut temu, erazm2 napisał:

kazdy,  wystarczy ze wyda odpowiednio kasy ...

Z mojego doświadczenia wynika, że nie każdy.

7 minut temu, erazm2 napisał:

5k na klocek plus 20k na kolumny i ma  o wiele lepiej od tego co to niby wie a wydał cwierc tej sumy

Słyszałem o wiele droższe systemy które grały słabo.

8 minut temu, erazm2 napisał:

scenę i plany 5 rzedu robi jakosc kolumn a szczegolnie ich głosników..

Słyszałem kolumny na zwykłych głośnikach które grały lepiej niż te na topowych.

9 minut temu, erazm2 napisał:

i nic w tym wzgledzie nigdy sie nie zmieni

Z Twoim podejściem zdecydowanie nic się nie zmieni.

no to chwała ze słyszałes kolumny na zwyklych głosnikach robiace wszystko.. cud nad cuda pewnie akustyka pomieszczenia sama z siebie wydała z siebie to co glosniki nie mogly

za to ja słyszałem bez akusytyki takie ktore niczego nie potrzebuja by wydac wszystko, szczegolnie w odsłuchoiwym polu trojkąta bo inne pole mnie nie interesuje i inne ustweinie słuchacza

Edytowane przez erazm2

Zamiast chemii to właśnie muzyka pozwala na rozluźnienie i odprężenie (bez zbędnych dodatków).

Teraz, erazm2 napisał:

no to chwała ze słyszałes kolumny na zwyklych głosnikach robioace wszystko.. cud nad cuda pewnie akustyka pomieszcenia samja z siebie wydała z siebie to co glosniki nie mogly

Przed napisaniem kolejnego postu proponuję zażyć relanium a przede wszystkim dobrze się wyspać, może humor wróci.

• Pokaż nowe odpowiedzi