Skocz do zawartości
IGNORED

Preampy lampowe DIY na bazie PCB Conrad-Johnson Pv12 (kilka wersji)

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety nie mam clona Lamma tego forumowego (szkoda) , tylko clona w wersji gavrona piszącego czasem na naszym forum. Tam jest też różnica w zastosowanych lampkach więc podejrzewam że dźwięk będzie się różnił nawet miedzy obydwiema wersjami. Na dzień dzisiejszy CJ bardziej mi odpowiada dźwiękowo niż mój Lamm. No ale tutaj mam lampki Mullarda.      

Ja mam kupę lamp do Lamma. Pierwszy stopień Clear Top następnie e88cc Siemens ew. Telefunken

Nie grałem jeszcze na holenderskich ale nawet ruskie są ok

1 godzinę temu, TomKordas napisał:

Cześć .

czy warto by wymienić stabilizator żarzenia  LT 1086 na np: stabilizator dyskretny Muzgaudio ?

Nie ma sensu w żarzeniu.

A tak z innej beczki - czy ktoś napędzał tego preampa DAC-iem będącem konstrukcją niefabryczną? A może miał okazję porównać takie połączenie z brzmieniem takiego samego DAC-a, ale z analogiem lampowym i podzieli się wrażeniami?

Edytowane przez pjasio253
  • 2 tygodnie później...
W dniu 15.01.2023 o 14:40, Darodff napisał:

Tego cudaka podłącz na krótko sygnały bez potka przed koncem z CJ bezpośrednio w wejście BG1 jedną parę kondensatorów bym usunął tu lub tu i wyjdzie ci ciekawa cudaczna hybrydka 🙂

Bez plotka powiadasz - bezpośrednio do końcówki BG1? Słyszałem różne opinie - jedni zostawiają kondensatory w końcówce inni je usuwają.  Co chciałeś powiedzieć przez to zdanie : wyjdzie ci cudaczna hybrydka? ( nie czepiam się, chce się dowiedzieć bo ja też mam CJ i BG1 ) 

Panowie i Panie 

Preamp z godziny na godzinę gra coraz lepiej. Na 100% zostaje w systemie. Gra to coraz bardziej jaśniej i szczegółowiej i tego mi właśnie brakowało. Co tam można zmienić? Zasilania anodowego raczej nic tu nie zmienię - bo co można za mosfeta? Rezystory mam metalizowane vishay ale niestety 5% może tu wymiana coś jeszcze zmieni? Kondensator C20 można by na pp zmienić? Macie jakieś pomysły? Mam w zasilaniu anodowym 2x4. 7uf pp mundorf. Może zwiększenie tej wartości? 

Rzućcie proszę jakimiś pomysłami. 

Wiem że mało kto tu zagłada a będę próbował. Zauważyłem że kondensator C7 i C8 mają lekko poniesione czapki. Stabilizator dosyć się grzeje i jest ciepło.
W oryginalnym schemacie kondensator tuż za stabilizatorem jest polipropylenowy - a jakby tak zamienić oba na pp ? Przeszukałem całe forum dzisiaj w tym wątku i nic na ten temat nie znalazłem - jedni stosują elektrolit stojący inni leżący. 

32 minutes ago, TomKordas said:

Zauważyłem że kondensator C7 i C8 mają lekko poniesione czapki. Stabilizator dosyć się grzeje i jest ciepło.

jak są dobrej jakości i na 125C to nic im pewno nie będzie

co chcesz osiągnąć wymianą elementów? masz szum / brum?

jak nic mu nie dolega to żeby kręcić się w kółko musiałbyś pomierzyć oscyloskopem przed i po... 

1 minute ago, TomKordas said:

Cisza zero brumu, szumu .

Nic tylko się cieszyć. Chcesz kolejne poprzeczki to zmierz mu thd i jak wyjdzie kiepa to popraw - to są realne zyski. Można też iść tam gdzie mięsko - akustyka/kolumny. W tej zabawie nie ma końca - cały myk polega na tym żeby się nie kręcić w miejscu.

38 minut temu, Daniel_68412 napisał:

Chcesz kolejne poprzeczki to zmierz mu thd i jak wyjdzie kiepa to popraw - to są realne zyski.

Prośba o rozwinięcie ciekawego wątku - czym to poprawić ?

Godzinę temu, TomKordas napisał:

Wiem że mało kto tu zagłada a będę próbował. Zauważyłem że kondensator C7 i C8 mają lekko poniesione czapki. Stabilizator dosyć się grzeje i jest ciepło.
W oryginalnym schemacie kondensator tuż za stabilizatorem jest polipropylenowy - a jakby tak zamienić oba na pp ? Przeszukałem całe forum dzisiaj w tym wątku i nic na ten temat nie znalazłem - jedni stosują elektrolit stojący inni leżący. 

Wylutuj i sprawdź te kondensatory, jeśli są złe to wlutuj nowe i po kłopocie. Stabilizator musi się grzać bo lampki pobierają z niego przynajmniej 600 mA . Grzanie zależy również od zastosowanych diod/mostka jak i samego stabilizatora . Powołujesz się na jakiś schemat bez załączenia go i nie wiadomo jak się do tego odnieść. Poza tym chcesz wymieniać elementy nie mające większego wpływu na jakość brzmienia. Do prawidłowego działania zasilacza żarzenia wystarczą podane elementy wg. schematu przypiętego na początku każdej strony. 

Rozumiem Cię. Tylko ja się nie upieram, że tak powinno być, po prostu zauważyłem, że kondensatory lekko „zaokragiły się”. Diody, stabilizator, radiator,  kondensatory, rezystory, trafo Ogonowskiego - wszystko według poprawek/zmian na wątku .

Doceniam i szanuje Wasze wpisy i nie uważam ze te zmiany wprowadziłyby zmiany dźwięku, przeczytałem kilka wątków w j.angielskim , że kondensatory pp wytrzymują większe temp co okazało się błędem.

Proszę schemat tylko do wglądu ponieważ naprawdę nie chce polemizować - od 2 lat składam Dy więc jestem leszczem 😎

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ze swojej strony polecam pokombinowanie z lampami. U mnie przesiadka z JJ na Mullarda  wprowadziła duże zmiany na plus jeśli chodzi o prezentację dźwięku.

9 hours ago, pjasio253 said:

Prośba o rozwinięcie ciekawego wątku - czym to poprawić ?

9 hours ago, TomKordas said:

Też jestem ciekaw . A świeżakiem jestem.

Po pierwsze trzeba stwierdzić czy jest co poprawiać. Wtedy nie dość, że mamy punkt odniesienia to jeszcze wiemy, że trzeba to zrobić. Niestety często ludzie na początku drogi mylnie zakładają, że wszystko działa ok i dodatkowo wierzą w swój słuch jako narzędzie diagnostyczne a on nim nie jest - stosowny filmik wyżej (wiadomo, że nie wszystkich to dotyczy bo są ludzie którzy umieją słuchać świadomie ale znam może 2 takie osoby).

Jak zmierzyć thd? No z grubsza są 3 drogi: karta muzyczna usb z dzielnikiem, gotowy miernik zniekształceń np KEITHLEY 2015 THD lub kit analog discovery 2. Jakiś pogląd też może dać wrzucenie generatora i obserwowanie fft na oscyloskopie który to w miarę ogarnia (tutaj kanał JohnAudioTech).

Jeśli się okaże, że pre zamiast sensownych 0.01 - 0.1% ma 1.5% to coś albo jest zwalone albo po prostu ten projekt tak ma. W tym wątku chyba nikt nie podawał pomiarów. Poprawa thd to na ogół zmiana punktu pracy lampy poprzez dobranie odpowiedniego prądu anodowego oraz napięcia siatki względem katody czyli w praktyce żmudna żonglerka rezystorami.

Bardzo fajnie powyższa metodyka jest pokazana na kanale Skunkie Designs. Przykladowo wątek z A12 lub 300Bse robionym wg popularnego schematu w sieci który się okazało posiada błędy. Droga inżynierska pomimo, że na początku wymaga sporo nauki, pracy i środków (np na warsztat) to z czasem zaczyna się spłacać mniejszą frustracją oraz coraz większymi cząstkowymi zwycięstwami. Oczywiście należy zdecydować czy chcemy wsiąknąć w diy na lata.

11 godzin temu, TomKordas napisał:

Rozumiem Cię. Tylko ja się nie upieram, że tak powinno być, po prostu zauważyłem, że kondensatory lekko „zaokragiły się”. Diody, stabilizator, radiator,  kondensatory, rezystory, trafo Ogonowskiego - wszystko według poprawek/zmian na wątku .

Doceniam i szanuje Wasze wpisy i nie uważam ze te zmiany wprowadziłyby zmiany dźwięku, przeczytałem kilka wątków w j.angielskim , że kondensatory pp wytrzymują większe temp co okazało się błędem.

Proszę schemat tylko do wglądu ponieważ naprawdę nie chce polemizować - od 2 lat składam Dy więc jestem leszczem 😎

Ukryta Zawartość

No tak, tylko ty pytałeś o kondensatory które znajdują się w żarzeniu, a tam tylko elektrolity są. Przytoczone przez Ciebie polipropyleny znajdują się w w napięciu anodowym i tu mają one znaczenie. Też kiedyś tu zapodałem ten schemat z pytaniem o te propyleny. Są takie do anodowego , ale bardzo drogie i duże. Koledzy poradzili żeby dać sobie spokój, poza tym nasza płytka miodowa nie posiada tyle miejsca. Ja wlutowałem  w C3 polipropylena Mundorfa 30u jeszcze w miarę nie drogi i pasujący rozstawem i tak jak pisałem dźwięk jest zarąbisty, ale nie wiem co jest tego powodem. Chyba wszystkie części po trochu mają znaczenie. Niestety żeby się o tym przekonać musimy sami je kupić i zamontować i posłuchać w swoim systemie bo nikt jednoznacznie nie jest w stanie dać jednoznacznej odpowiedzi. 

Ukryta Zawartość

Punkty pracy lamp są tutaj dziwne. Ecc82 przy tym prądzie anodowym co tutaj jest czyli ok 1.5mA potrafi mikrofonować i może szumieć , optymalnie ustawia się na 2-3 mA wtedy najlepiej brzmi i nie mikrofonuje. Jak ktoś wspomniał można zmierzyć THD choć mi wyszło 0.1% . 

24 minutes ago, rysiu126 said:

Punkty pracy lamp są tutaj dziwne. Ecc82 przy tym prądzie anodowym co tutaj jest czyli ok 1.5mA potrafi mikrofonować i może szumieć , optymalnie ustawia się na 2-3 mA wtedy najlepiej brzmi i nie mikrofonuje. Jak ktoś wspomniał można zmierzyć THD choć mi wyszło 0.1% . 

No amerykanie mają taką szkołę że gonią lampy wysoko bardzo nawet na 90% - wtedy im brzmią lepiej pomimo podobnych wyników w thd. To stanowisko prezentuje zarówno UncleDoug jak i Skunkie.

7 godzin temu, Daniel_68412 napisał:

...
Jak zmierzyć thd? No z grubsza są 3 drogi: karta muzyczna usb z dzielnikiem, gotowy miernik zniekształceń np KEITHLEY 2015 THD lub kit analog discovery 2. Jakiś pogląd też może dać wrzucenie generatora i obserwowanie fft na oscyloskopie który to w miarę ogarnia (tutaj kanał JohnAudioTech).

Jeśli się okaże, że pre zamiast sensownych 0.01 - 0.1% ma 1.5% to coś albo jest zwalone albo po prostu ten projekt tak ma. W tym wątku chyba nikt nie podawał pomiarów. Poprawa thd to na ogół zmiana punktu pracy lampy poprzez dobranie odpowiedniego prądu anodowego oraz napięcia siatki względem katody czyli w praktyce żmudna żonglerka rezystorami.

Bardzo fajnie powyższa metodyka jest pokazana na kanale Skunkie Designs. Przykladowo wątek z A12 lub 300Bse robionym wg popularnego schematu w sieci który się okazało posiada błędy. Droga inżynierska pomimo, że na początku wymaga sporo nauki, pracy i środków (np na warsztat) to z czasem zaczyna się spłacać mniejszą frustracją oraz coraz większymi cząstkowymi zwycięstwami. Oczywiście należy zdecydować czy chcemy wsiąknąć w diy na lata.

Tak w ogóle to dużo ludzi udzielających się na forum DIY ma przecież oscyloskopy ale jakoś nie widzię żeby ktoś chciał się dzielić pomiarami...

Nawet nie mając miernika Keithley a mając oscyloskop z pomiarem harmonicznych da się zmierzyć/policzyć THD

W przyszłym tygodniu jak będę miał chwilę to wrzucę coś a'propos kondensatorów wyjściowych i tego jakie negatywne skutki niesie za duża pojemność na wyjściu.

W dniu 26.02.2023 o 11:55, adalbert napisał:

No tak, tylko ty pytałeś o kondensatory które znajdują się w żarzeniu, a tam tylko elektrolity są. Przytoczone przez Ciebie polipropyleny znajdują się w w napięciu anodowym i tu mają one znaczenie. Też kiedyś tu zapodałem ten schemat z pytaniem o te propyleny. Są takie do anodowego , ale bardzo drogie i duże. Koledzy poradzili żeby dać sobie spokój, poza tym nasza płytka miodowa nie posiada tyle miejsca. Ja wlutowałem  w C3 polipropylena Mundorfa 30u jeszcze w miarę nie drogi i pasujący rozstawem i tak jak pisałem dźwięk jest zarąbisty, ale nie wiem co jest tego powodem. Chyba wszystkie części po trochu mają znaczenie. Niestety żeby się o tym przekonać musimy sami je kupić i zamontować i posłuchać w swoim systemie bo nikt jednoznacznie nie jest w stanie dać jednoznacznej odpowiedzi. 

masz na myśli filtrację zasilania anodowego przez MKP?

Edytowane przez kramyeu
Gość

(Konto usunięte)
7 godzin temu, kramyeu napisał:

masz na myśli filtrację zasilania anodowego przez MKP?

na pewno przynajmniej ostatni kond przed lampą warto dać mkp lub inny foliowy

a nawet jeśli jest możliwość wlutować bezpośrednio do rezystowa anodowego i masy

Znowu zamieszczam schemat Lamma, wypowiedź dotyczy Lamma;

przysięgam że macie racje. Ja nie wiedziałem który to międzystopniowy 10nF więc robiłem przekładki jednego z 3ech filtrujących (zmieniałem 10nF) w linii anodowego.

Różnice były większe niż mógłbym się spodziewać 

czuję się zmotywowany rozgrzebać urządzenie żeby włożyć na razie jeden MKP 47uF najniższej klasy 

dokładnie zmieniałem C4, w załączonym schemacie, na MBM i KPCU-02 - różnice były spore 

fabrycznie był olejowy, pamiętam że był bardzo ciemny z obszernym bułowatym basem

edycja ostateczna:

właśnie przeprowadzam modyfikacje , wywalę C2 elektrolit 47uF i dam to MKP

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kramyeu

No cóż, jest jakby bardziej gładki ten dźwięk

czy na plus, hmh...

Czy w perspektywie dalszej warto mi zmieniać inne kondy w tej linii? Chyba te małe dadzą większy wpływ... charakter. Szczególnie jestem ciekawy czy mogę wrzucać rożne pojemności np. Silver 1,8uF zamiast choćby tego 100nF albo 10nF? Rozumiem że odległość od rezystora anodowego robi różnicę, ścieżka łapie zakłócenia?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kramyeu
Gość

(Konto usunięte)

C3 i C5 C7 C6 mają być dokłanie tej pojemności co na schemacie i najlepsze możliwe

z resztą kondów możesz sobie kombinować

32 minuty temu, kramyeu napisał:

Ukryta Zawartość

to taki artystyczny nieład?

Te superiory to tak mniej wiecej 5x za duża pojemność, nie masz wrażenia ze wysokich tonów Ci brakuje?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sebasbox
5 minut temu, sebasbox napisał:

dokładnie, takie próbowanie 

teraz doszło 33nF KPCU-01 w zamian C4 10nF MBM

czyli przy ostatnim stopniu SRPP

słychać to wyraźnie 

5 minut temu, sebasbox napisał:

Te superiory to tak mniej wiecej 5x za duża pojemność, nie masz wrażenia ze wysokich tonów Ci brakuje?

To jest sprzężenie zwrotne, oryginalna pojemność 

proszę pamiętać że to Lamm a ja niestety zaśmiecam wątek 

miałem tam nawet 4,7uF, było chyba tak samo

Edytowane przez kramyeu

W moim obwodzie Lamma moje odczucia są takie (w filtracji anodowego):

jest bezpośredni wpływ na dany stopień przez kondensator jeśli leży on blisko lampy, tak jak pisano.

Brzmienie jest takie jak brzmi kondek: KPCU-01 (techniczny i ostry na przełomie średnicy-wysokich) gra jak KPCU, a Silver jak Silver - zlepił wszystko jak tańsze MKP, wyrównał jazgot (dodałem go do KPCU) nadał blasku, chyba lepsza średnica.

Jest też ogólna poprawa w zakresie czystości i szczegółu, jakiego foliarza bym nie dał.

Polecam

• Moderatorzy
14 godzin temu, kramyeu napisał:

Znowu zamieszczam schemat Lamma

Załóż odpowiedni wątek poświęcony Lammowi, tutaj trolujesz i mieszasz informacje.

Jak tego nie zrobisz to wpisy dotyczące Lamma pójdą do ukrycia.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

• Pokaż nowe odpowiedzi