Skocz do zawartości
IGNORED

Preampy lampowe DIY na bazie PCB Conrad-Johnson Pv12 (kilka wersji)

Rekomendowane odpowiedzi

Na pinie 5 i 6 ma być 6,3v a na pinie 4 320v. Masa to pin 1 ? Czy oba napięcia mam mierzyć przy użyciu tej samej masy ?

3 minuty temu, ganjor86 napisał:

Czy oba napięcia mam mierzyć przy użyciu tej samej masy ?

tak, dowolnej masy w zasadzie

Edytowane przez kramyeu
Godzinę temu, ganjor86 napisał:

Podłączyłem i usłyszałem trzaski 😞 wylaczylem. Czy to może być normalne ? Co mam sprawdzić ?

Odpalałeś etapami ? bez lamp i po kolei ? opóźniające , żarzenia, anodowe ? 

Odpaliłem bez lamp żarzenie i anodowe. Może spróbować samo anodowe i później samo żarzenie albo najpierw samo żarzenie i samo anodowe ?

Ja odpalałem po kolei : opóźniające, żarzenia - bo niskie napięcie a potem anodowe.  Spróbuj tak jak napisałeś 😉 

Coś przy wyższym napięciu bo na 6,3V nic się nie dzieje. Dodaje zdjęcia może jakiś głupi błąd popełniłem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_20230408_161654.jpg

IMG_20230408_162910.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ostatnie zdjęcie woła o poprawę lutów (daj topnika przyłóż lutownicę i przytrzymaj, aż cyna rozpłynie się po całym padzie, wtedy będzie pewne, że nie narobiłeś zimnych lutów).

Tak jak kolega @TomKordas- przedwzmacniacz jest modułowo porozdzielany co daje możliwość etapowego uruchamiania.

I umyj pcb po lutowaniu!

Kt-5 lub izopropanol do ręki i  wyczyść koniecznie pcb.  Sprawdź  tranzystory w anodowym. Jak umyjesz pcb to zobaczysz czy z lutami wszystko Ok.

Poprawiłem luty i przestało coś iskrzyć czy nie łączyć do tego jakieś syczenie jakby smarzenie i miernik nic nie pokazywał. Próbowałem zmierzyć napięcie pomiędzy pinem 1 a 4 gdzie powinno być 320V  ustawiłem miernik na 500V i znów tylko coś zaiskrzyło. Ktoś może mi prosto wytłumaczyć na których pinach jakie napięcie mam mierzyć ? Piny są liczone od lewej do prawej patrząc z góry?

Edytowane przez ganjor86
9 minut temu, ganjor86 napisał:

Poprawiłem luty i przestało coś iskrzyć czy nie łączyć. Próbowałem zmierzyć napięcie pomiędzy pinem 1 a 4 gdzie powinno być 320V  ustawiłem miernik na 500V i znów tylko coś zaiskrzyło. Ktoś może mi prosto wytłumaczyć na których pinach jakie napięcie mam mierzyć ? Piny są liczone od lewej do prawej patrząc z góry?

Między kondensatorami  C2 a C3 masz punkt na płytce 320 V i gdzieś obok jest GND - tam mierz napięcia.

1 minutę temu, ganjor86 napisał:

Dla odmiany na tych pinach przy próbie pomiaru zdrowo strzeliło 😄

Może mierzysz prąd a nie napięcie 😉 😝

Rzuć okiem na wyprowadzenia, popatrz na schemat na początku wątku i posprawdzaj. Uda się . 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

10 minut temu, ganjor86 napisał:

Dla odmiany na tych pinach przy próbie pomiaru zdrowo strzeliło 😄

Wygląda na to , że w chwili pomiaru dociskasz płytkę sondami i wtedy jakiś słaby lut zwiera i następuję strzał  - sprawdź luty na kondensatorach C2 i C3

Strzał był ewidentnie w punkcie pomiaru bo widziałem iskrę. Próbowałem zmierzyć napięcie baterii AA i miernik nic nie pokazuje a bateria jest nowa. Miernik wadliwy ?

18 minut temu, TomKordas napisał:

Może mierzysz prąd a nie napięcie 😉 😝

Rzuć okiem na wyprowadzenia, popatrz na schemat na początku wątku i posprawdzaj. Uda się . 

Ukryta Zawartość

Wychodzi na to że mierzyłem napięcie między pinami 9 i 6 😐

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ganjor86

Sprawdzałem wszystko i nie widać zwarcia. Umyłem wszystkie luty z topnika i poprawiłem. Dzięki umyciu i poprawieniu lutów zasilanie nie skwierczy zaraz po podłączeniu ale przy pomiarze zasilania robią się cuda typu syczenie i trzaski.

Na zdjęciu Q2 przy max. zbliżeniu widać z lewej strony jakiś paproch albo wypalenie, rzuć okiem na żywo 

Godzinę temu, ganjor86 napisał:

Sprawdzałem wszystko i nie widać zwarcia. Umyłem wszystkie luty z topnika i poprawiłem. Dzięki umyciu i poprawieniu lutów zasilanie nie skwierczy zaraz po podłączeniu ale przy pomiarze zasilania robią się cuda typu syczenie i trzaski.

Multimetr na pewno ustawiony na V  a nie Ampery? Czy kable pomiarowe nie są czasem wytknięte na pomiar 10A ?  Lepiej dzisiaj dać temu spokój i podejście zrobić w inny dzien - błąd może być widoczny od razu ;>

3 godziny temu, ganjor86 napisał:

Strzał był ewidentnie w punkcie pomiaru bo widziałem iskrę. Próbowałem zmierzyć napięcie baterii AA i miernik nic nie pokazuje a bateria jest nowa. Miernik wadliwy ?

Wychodzi na to że mierzyłem napięcie między pinami 9 i 6 😐

Jak nie pokazuje napięcia na bateri to tu masz przyczynę jedną - źle ustawiony miernik lub kable pomiarowe które mogą robić zwarcie. Jak ogarniesz pomiar napięcia nowej bateri to wtedy pomierz  napięcia trafa przed podłączeniem do preampu... Następnie dalsze kroki jak wspomniano wyżej o ile coś tam jeszcze z tego zostało .

Muszę kupić nowy miernik 😞 doszly lampy najtańsze jakie znalazłem pinnacle 13D5, w aukcji było że to NOS. Miałem dwia pary lamp na rozruch i testy ale gdzieś się zawieruszyly i pewni kiedyś się same znajdą. Myślę że niedługo zabiorę się za pomiary i jakieś testy. Czeka mnie jeszcze zamontowanie icepower 1200as2 w obudowie bo do czegoś trzeba przedwzmacniacz podłączyć. Jeśli napięcie na lampie będzie ok to lampy powinny być bezpieczne czy mogę się jeszcze jakichś problemów spodziewać ?

Hm trudno powiedzieć. U mnie odbyło się bez problemów - z wyjątkiem niedolutowanego kondensatora na wyjściu co skutkowało narastaniem napięcia DC. Wszystkie elementy sprawdziłem przed wlutowaniem. Kupowane u sprawdzonych dostawców np: tme.                   Lampy kupiłem nowe wiec tu się nie obawiałem problemów z ich strony.

Do sprawdzenia nie potrzebujesz lamp. Ale miernik/ multimetr jest nieodzowny. 
Uruchamiałeś po kolei bez lamp ? Wszystko Ok. 

W dniu 8.04.2023 o 20:08, ganjor86 napisał:

No chyba tak ma być ?

Ukryta Zawartość

Źle - ustaw na DC a nie AC

Ukryta Zawartość

18 minut temu, ola98 napisał:

Źle - ustaw na DC a nie AC

Ola98 słusznie zauważyła👍. Przez jakość zdjęcia trudno zauważyć  🤦🏻 Przestaw klawiszem SEL na DC.

8 minut temu, TomKordas napisał:

Myślę że ok. Ja mam 270 anodowe i 7,5 żarzenia. Ktoś się jeszcze wypowie na pewno w tym temacie. 

Na jakiej lampie?

nie wiem czy te równe 7V dla żarzenia nie będzie za mało...? myślę o wer. PV12

Edytowane przez ola98
  • Pokaż nowe odpowiedzi