Skocz do zawartości
IGNORED

Kabel głośnikowy do lampy i Pylon Diamond 25

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Zakładamy tezę, że kablami głośnikowymi można jednak poprawić pewnie niedoskonałości toru i nie służą tylko i wyłącznie do przewodzenia sygnału.

Tak więc poproszę o Wasze sugestie, bo na tym etapie to chyba najsłabszy element toru.

Poproszę o sugestię kabla głośnikowego, który dociąży dźwięk, będzie jednak przy tym bardzo dobrze rozdzielczy ( nie szukam większej ilości basu lużno latającego po pokoju, , a dociążenia , myślę ,ze system jest dość dobrze ułożony tonalnie )

W tej chwili grają u mnie Supra Classic 6.0- reszta toru to lampa Bewitch KT88 po modyfikacjach na KT88, 4x6sn7, kolumny to Pylon Diamond 25, a źródło to Yamaha WXAD-10 z osobnym zasilaniem.

Budżet to max 1000zł za odcinki 2x2,5m lub 2x3m.

Dziękuję za sugestię.

Połóż po cegle na każdym z przewodów i dźwięk się dociąży. Bo co to znaczy dociążyć dźwięk? Dla każdego może to być coś innego. Swoją drogą nie wiem po co takie grube kable stosujesz no ale mniejsza z tym.

Sprawdziłbym jak kolumny zareagują na lekkie przytkanie portów BR w Twoich warunkach, taka operacja może więcej wnieść niż żonglowanie kablami. (Wiem bo mam D25, one dobrze znoszą przytkanie portu BR i w moim przypadku przy nadmiarze trochę luźnego basu żaden kabel tego nie poprawi w takim stopniu jak popracowanie nad portem BR).

Żeby nie było używałem różnych kabli od kilkudziesięciu do około 260PLN za metr i te różnice niby są ale to nie są zasadnicze zmiany no chyba że się podłączy ewidentnie skopany przewód np. za cienki i wtedy ewidentnie dynamika siada.

Godzinę temu, sls napisał:

Połóż po cegle na każdym z przewodów i dźwięk się dociąży. Bo co to znaczy dociążyć dźwięk? Dla każdego może to być coś innego. Swoją drogą nie wiem po co takie grube kable stosujesz no ale mniejsza z tym.

Sprawdziłbym jak kolumny zareagują na lekkie przytkanie portów BR w Twoich warunkach, taka operacja może więcej wnieść niż żonglowanie kablami. (Wiem bo mam D25, one dobrze znoszą przytkanie portu BR i w moim przypadku przy nadmiarze trochę luźnego basu żaden kabel tego nie poprawi w takim stopniu jak popracowanie nad portem BR).

Żeby nie było używałem różnych kabli od kilkudziesięciu do około 260PLN za metr i te różnice niby są ale to nie są zasadnicze zmiany no chyba że się podłączy ewidentnie skopany przewód np. za cienki i wtedy ewidentnie dynamika siada.

Tak, kabel 6.0 wiem, że jest zbyt gruby. Jest to kabel, który kupiłem na samym początku a więc 13 lat temu jak rozpoczynałem przygodę z audio ( taki akurat był). Sprawdzę porty BR, popracuję też nad akustyką. 

17 godzin temu, audiorabbit napisał:

Witam serdecznie

Zakładamy tezę, że kablami głośnikowymi można jednak poprawić pewnie niedoskonałości toru i nie służą tylko i wyłącznie do przewodzenia sygnału.

Tak więc poproszę o Wasze sugestie, bo na tym etapie to chyba najsłabszy element toru.

Poproszę o sugestię kabla głośnikowego, który dociąży dźwięk, będzie jednak przy tym bardzo dobrze rozdzielczy ( nie szukam większej ilości basu lużno latającego po pokoju, , a dociążenia , myślę ,ze system jest dość dobrze ułożony tonalnie )

W tej chwili grają u mnie Supra Classic 6.0- reszta toru to lampa Bewitch KT88 po modyfikacjach na KT88, 4x6sn7, kolumny to Pylon Diamond 25, a źródło to Yamaha WXAD-10 z osobnym zasilaniem.

Budżet to max 1000zł za odcinki 2x2,5m lub 2x3m.

Dziękuję za sugestię.

Zapomnij ta teze ?

Moge sie tylko domyslac co "dociazenie" oznacza.

Jesli ci brakuje "dociazenia", to system nie moze byc "dobrze ulozony tonalnie", to dowod braku rownowagi tonalnej. Przy czym "system" to nie tylko uzyte komponenty Audio. Nie zapominaj o ostatnim elemencie w calym torze -> o pomieszczeniu 

Ale to nie wazne ?

Wazne jest ze:

1. Kablami tego problemu nie rozwiazesz (mozesz smialo zachowac te ktore masz)

2. Co ma najwiekszy wplyw na charakter brzmienia i na to co nazywasz "dociazeniem", to glosniki i akustyka pomieszczenia  (lacznie z miejscem ustawienia zestawow glosnikowych i i miejscem siedzenia)

Dlatego pierwsze co powinienes wyprobowac, to zmienic ustawienie glosnikow i miejsca siedzenia,

I to zmienic znacznie/odwaznie, o 0,5m albo 1m, wzdluz, poprzek, diagonalnie a nie tylko cofnac o 10cm od sciany ?

Nawet jesli pozniej nie mozesz zachowac tych "eksperymentalnych" ustawien i musisz je spowrotem wstawic na poprzednie miejsce, to pozwoli ci to zrozumiec te zaleznosci i przekonac sie, ze inwestycja w inne kabelki albo inne komponenty (moze poza subwooferem) nic nie zmienia   

Edytowane przez xajas
Godzinę temu, xajas napisał:

Dlatego pierwsze co powinienes wyprobowac, to zmienic ustawienie glosnikow i miejsca siedzenia,

Popieram, tutaj można sporo osiągnąć, trochę czasu zajmuje ustawianie, ale jak jest pole manewru to warto próbować.

Jak to nie pomoże, zamiast kabli, najpierw bym pomyślał o lepszym DACu, a Yamaha by robiła tylko za źródło. W blisko  budżetu sprawdziłbym zestawik

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Potem można pomyśleć o wypożyczaniu kabli i sprawdzaniu u siebie w systemie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kazdy z kolegow w swoich radach ma troche racji . Ustawienie , akustyka , przytkanie br  moga wiele zmienic . Ale pytasz o kable - ja ostatnio przrabiam temat - u mnie pylon diamond 28 , creek 100A zamiennie z Haiku Audio sol1 . Zamiast  chorda clerway-a wpinalem ostatnio Luna Cables Gris - super barwa , dobra przestrzen  , detaliczny ale nie dociazy , Ortofon spk 200 bardzo dobry we wszystkich aspektach choc gra raczej delikatnie choc z dobrym kontrolowanym basem , ecosee ES 2,3 - póki co zostal - koncertowe , dynamiczne granie z dobrze kontrolowanym niskoschodzacym basem , nieco mniej detaliczny niz ortofon . Wypadl Kimber 4pr , telurium Q black ( ostry choc z wyczynowym basem ) i  Q blue ( znakomita przestrzeń i wysokie ale zero basu ) . Oczywiście to subiektywne odczucia ale mysle ze ortofon by sie u Ciebie sprawdził- ecosee rowniez choć teraz  trudno dostepny . 

Edytowane przez przemo7

Najważniejsza jest muzyka - później sprzęt , a najlepszy jest ten który dla mnie brzmi najlepiej .

Dzieci to przyszłość narodu więc słuchają tego co tata ;-))

Czego ja w tych wszystkich rekomendacjach DACow, kabli itp., które miały by rozwiązać takie problemy z dociążeniem nie zrozumialem, to skąd te DACi i kable maja wiedzieć, który zakres maja "dociazyc" a który nie, skoro nawet autor tematu tego nie wie i nie moze tego sprecyzować. Przecież te kable i te DACi nie maja zabudowanego "intuicyjnego procesora synalu", który sam rozpoznaje, które zakresy sa krytyczne i wymagają docelowego "dociążenia" ? 

Edytowane przez xajas

One nie wiedza a my musimy wpiąć w system posluchac i zdecydować czy to o to chodzilo. Caly problem wlasnie w subiektywnosci odczuć słuchającego. Ja wpinajac kolejne kable bylem bardzo zdziwiony ile potrafią zmienić. Tez wolałbym pójść  do sklepu i tam na etykiecie kabla przeczytać - dobrze dociaza dźwięk  - cokolwiek to znaczy ? 

Najważniejsza jest muzyka - później sprzęt , a najlepszy jest ten który dla mnie brzmi najlepiej .

Dzieci to przyszłość narodu więc słuchają tego co tata ;-))

11 minut temu, przemo7 napisał:

One nie wiedza a my musimy wpiąć w system posluchac i zdecydować czy to o to chodzilo. Caly problem wlasnie w subiektywnosci odczuć słuchającego. Ja wpinajac kolejne kable bylem bardzo zdziwiony ile potrafią zmienić. Tez wolałbym pójść  do sklepu i tam na etykiecie kabla przeczytać - dobrze dociaza dźwięk  - cokolwiek to znaczy ? 

Sa takie DACi, które same "nie wiedza", ale jeśli ja wiem, to moje "im powiedzieć" gdzie maja docisnąć.

Wic polega na tym, ze to ja sam najpierw musze wiedzieć, co mnie sie subiektywnie podoba.

A jak nie wiem, to moge to wypróbować zmieniając jego nastawienia, bez konieczności kupowania i zamieniania kolejnych DACow z nadzieja, ze kiedyś trafie na właściwy (to gra w totolotka)

Taki DAC, któremu możesz "powiedzieć", co lubisz to RME ADI-2

Edytowane przez xajas

A sam przetwornik Seasa 40HZ na dole jest wystarczający Waszym zdaniem?

Pokój jest dość duży z aneksem przeszło 30m2 i do tego korytarz i schody do góry..

Nie jest, a poza tym trudno uzyskać dobry szybki bas, bo skrzynka jest dość mocno

przewymiarowana i każdy woofer ma chyba ( ? ) 14 litrów do dyspozycji = Vas.

A jeszcze jak się porówna z rzeczywistymi parametrami ( Troels G. ) to okazuje się,

że to jest przynajmniej 2 x za dużo litrów ?  Powinny być dwie 18" czyli jeśli już

z Pylona, to choćby Sapphire 25 albo większe.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

2 godziny temu, audiorabbit napisał:

Pokój jest dość duży z aneksem przeszło 30m2 i do tego korytarz i schody do góry..

Nasze zdanie sie nie liczy. Jednemu wystarczy 60Hz, innemu 25Hz za mało.

To musi sie tobie podobać.

Sama wielkość pomieszczenia jest nieważna! Liczy sie odleglosc słuchacza od glośników i poziom glosnosci, jaki chcesz osiagnac (pomijam mody/odbicia/poglos zależne od wielkości pomieszczenia)

Jesli siedzisz 3m od głośnika, to będzie to tak samo brzmiało w pomieszczeniu 20qm, 40qm jak i 100qm

Edytowane przez xajas

Cześć,
W zakładanym budżecie warto byłoby zwrócić uwagę na Cardas 101 na metry lub Kimber 4PR ale w tym przypadku uzyskasz spokojniejszą prezentację góry. 
Idealnie w opis wpisuje się Oyayde Tunami czy Tellurium Q Silver II ale w obu przypadkach cena jest o wiele większa niż zakładany budżet. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

9 godzin temu, audiorabbit napisał:

Zależy jak głośno chcesz grać, D25 to bym tak wstawiał do 25m2. Chyba lepsze byłby 28 tutaj, to tak naprawdę warto sprawdzić wypożyczając kolumny. Ja bym się tam tymi 40Hz nie ekscytował, gro informacji w nagraniach i tak jest wyżej a spora część kolumn ma podbicia w okolicy 60-70Hz żeby "dobry" bas był.

9 godzin temu, audioburak napisał:

Nie jest, a poza tym trudno uzyskać dobry szybki bas, bo skrzynka jest dość mocno

Ja tam nie narzekam na bas w tych kolumnach, może jest go czasami za dużo ale to może być cecha Marantza PM-KI Pearl Lite'a. Nie wydaje mi się aby akurat brak szybkości jest tu jakoś zauważalny.

7 godzin temu, xajas napisał:

Sama wielkość pomieszczenia jest nieważna! Liczy sie odleglosc słuchacza od glośników i poziom glosnosci, jaki chcesz osiagnac (pomijam mody/odbicia/poglos zależne od wielkości pomieszczenia)

Ale wielkość kolumny/głośnika już tak.

W dniu 4.03.2021 o 14:47, audiorabbit napisał:

najsłabszy element toru

To

W dniu 4.03.2021 o 14:47, audiorabbit napisał:

źródło to Yamaha WXAD-10 z osobnym zasilaniem

A jeszcze trochę i trzeba będzie zmienić nazwę forum na kabelkowo.pl 

11 godzin temu, sls napisał:

Zależy jak głośno chcesz grać, D25 to bym tak wstawiał do 25m2

.....

Ale wielkość kolumny/głośnika już tak.

W dalszym ciagu nie rozumiem tego zwiazku z metrami kwadratowymi

A to z ta wielkoscia kolumny jest tylko "powierzchownie". To raczej jej sprawnosc, znieksztalcenia, maksymalny osiagalny poziom glosnosci,... ktore przewaznie, ale nie zawsze ida w parze z wielkoscia

Edytowane przez xajas
7 minut temu, xajas napisał:

W dalszym ciagu nie rozumiem tego zwiazku z metrami kwadratowymi

A to z ta wielkoscia kolumny jest tylko "powierzchownie". To raczej jej sprawnosc, znieksztalcenia, maksymalny osiagalny poziom glosnosci,... ktore przewaznie, ale nie zawsze ida w parze z wielkoscia

Jest jeszcze taki parametr jak rezystancja promieniowania, stąd nie można dobrze nagłośnić dużego pomieszczenia małym monitorem chociaż jego moc na papierze może być taka sama jak monitora z dużo większym głośnikiem.