Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz lampowy diy

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, McGyver napisał:

Czego chcesz się dowiedzieć?

Poszukuję osoby, która  złożyłabby na początek, jeden kanał wzmacniacza z pdfu który załączam. Wzmacniacz miałby być złożony "na desce" , bez obudowy. Przesłałbym wszystkie większe elementy już przymocowane do deski. Trzeba by było wszystko połączyć, pomierzyć i odesłać do mnie.  

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Korzystając z okazji zapytam, jaka jest korzyść z masowania jednego z wyjść trafa głośnikowego?

"A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki" — Friedrich Nietzsche 

47 minut temu, Kris_54701 napisał:

Korzystając z okazji zapytam, jaka jest korzyść z masowania jednego z wyjść trafa głośnikowego?

Ja nie mam pojęcia. Nie znam się na elektronice, dlatego chciałbym zlecić budowę wzmacniacza komuś kto się na tym zna. Chciałbym, żeby wzmacniacz został zbudowany zgodnie z zamieszczonym schematem. 

14 minut temu, McGyver napisał:

A cóż później uczynisz z takim monofonicznym konstruktem na desce?

Chciałbym sprawdzić jedną, konkretną cechę dźwięku, którą  ten wzmacniacz odwzorowuje podobno lepiej niż dobrze. Jak mi się spodoba, wtedy stereo i obudowy. 

Na stronie goodsound jest całe forum poświęcone temu wzmacniaczowi 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  więc w razie jakichkolwiek  wątpliwości konstrukcyjnych jest możliwość kontaktu z pomysłodawca projektu. Podobno wzmacniacz jest prosty w wykonaniu.

Tą cechą jest transient response. 

Za próżno jest dla mnie już na zastanawianie się nad słusznośćią mojej decyzji. Mam transformatory na rdzeniu amorficznym Tribute i wszystkie potrzebne dławiki również od Tribute.  Tak jak pisałem, chodzi tylko o połączenie elementów, ewentualne pomiary i w razie gdy się okaże, że wszystko jest ok. Odesłanie dechy do mnie. 

Więc moja decyzja o budowie zapadła. Szukam wykonawcy. 

g_melq_inside.jpeg

G_Melq.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 11.03.2021 o 18:16, McGyver napisał:

Czego chcesz się dowiedzieć?

Mam nadzieję że autor wątku się nie obrazi,ale podepnę się.Nie chcę zakładać nowego tematu,ale chcę w przyszłości zrobić wzmacniacz na 6s19p-coś w tym stylu-

Ukryta Zawartość

Przekierujesz może na konkretny link gdzie ktoś to zbudował,a nie tylko opisywał że planuje.Skąpo o tym wzmacniaczu,albo źle szukam.

Ukryta Zawartość

9 minut temu, piku bb napisał:

Przekierujesz może na konkretny link gdzie ktoś to zbudował,a nie tylko opisywał że planuje.Skąpo o tym wzmacniaczu,albo źle szukam.

Sorry, ale nie znam.

W dniu 11.03.2021 o 23:17, Domidaw napisał:

Poszukuję osoby, która  złożyłabby na początek, jeden kanał wzmacniacza z pdfu który załączam. Wzmacniacz miałby być złożony "na desce" , bez obudowy. Przesłałbym wszystkie większe elementy już przymocowane do deski. Trzeba by było wszystko połączyć, pomierzyć i odesłać do mnie.  

Tanio nie będzie ? "It takes 7 days, a week to do everything. Then it takes months to analyze the mistakes and prospective areas of improvement and another 7 days to do it better. The process is recursive"

Projekt trochę egzotyczny jak dla mnie. Mam nadzieję, że trafa zasilającego jeszcze nie kupiłeś, a jeżeli tak, to zauważyłeś że na schemacie jest trafo na amerykańskie napięcia?

56 minut temu, yacool1975 napisał:

Tanio nie będzie ? "It takes 7 days, a week to do everything. Then it takes months to analyze the mistakes and prospective areas of improvement and another 7 days to do it better. The process is recursive"

Projekt trochę egzotyczny jak dla mnie. Mam nadzieję, że trafa zasilającego jeszcze nie kupiłeś, a jeżeli tak, to zauważyłeś że na schemacie jest trafo na amerykańskie napięcia?

Trafa mam z toroidy. Na Polskie napięcie.

Kurczę, myślałem że to będzie szybki temat i zaraz znajdę wykonawcę obeznanego w temacie A tu widzę ciężko chyba będzie. Naprawdę nie ma w Polsce jakichś serwisów, które świadczą takie usługi? 

Twórca wzmacniacza twierdzi że dla osoby znającej temat, dwa wzmacniacze w obudowach to jest weekendowa robota. 

4 godziny temu, Domidaw napisał:

Twórca wzmacniacza twierdzi że dla osoby znającej temat, dwa wzmacniacze w obudowach to jest weekendowa robota. 

To może nabrał doswiadczenia ? Wkleilem wyzej doslowny cytat z tego co "tworca" napisal na forum w swoim wlasnym poradniku dla tego wzmacniacza:"It takes 7 days, a week to do everything. Then it takes months to analyze the mistakes and prospective areas of improvement and another 7 days to do it better. The process is recursive"

Normalnie uruchomienie wzmacniacza kiedy ma się wszystkie graty trwa krocej (zwlaszcza na desce) pod warunkiem ze sie zna i rozumie konstrukcję - a to kolejny proces. Złożenie czegoś "na pałę" bez zrozumienia grozi pomyłkami i w efekcie klapą (w najlepszym razie) przedsiewzięcia - tu dodatkowo mamy możliwość porażenia prądem czy pożaru ? Po uruchomieniu jest jeszcze faza pomiarów i dostrojenia - zwłaszcza jeśli istotne dla Ciebie jest parametr transjentów, tu każdy rezystor może miec znaczenie. Złożenie "na desce" pewnie też. 

A tutaj miałem nawet problem ze zrozumieniem elementów schematu ?

Wszyscy ktorzy tu budujemy wzmacniacze wiemy ile pracy trzeba w nie włożyć zeby (1) zagrały, (2) zagrały poprawnie (3) zagrały dobrze i jeszcze na koniec (4) wyglądały. Nikt nie kupiłby ode mnie wzmacniacza który wyceniłbym według kosztów zainwestowanej pracy, przy dobrych wiatrach odzyskam koszt elementów ? 

Podsumowując - uwazam ze trzeba na taki projekt będzie poświęcić ok tygodnia (jesli nie wiecej). Jesteś w stanie sam oszacować koszt takiej pracy, czy jesteś na to gotowy? ?

5 godzin temu, Domidaw napisał:

Kurczę, myślałem że to będzie szybki temat i zaraz znajdę wykonawcę obeznanego w temacie

W IT nazywamy to myśleniem życzeniowym - "wishfull thinking".

Skutecznie leczy z niego np instancja żony.

6 godzin temu, Domidaw napisał:

No to musisz szukać osobę znająca ten wzmacniacz.

6 godzin temu, Domidaw napisał:

Naprawdę nie ma w Polsce jakichś serwisów, które świadczą takie usługi? 

Każdy człowiek który już naprawdę zna temat woli zrobić swój produkt gdzie doda marzę i latami budując markę będzie miał dobry interes.

Dwa dni temu Steve G na swoim kanale opływał w zachwytach z powodu 300B wykonanego przez FelixAudio - gratki dla firmy!

2 godziny temu, yacool1975 napisał:

To może nabrał doswiadczenia ? Wkleilem wyzej doslowny cytat z tego co "tworca" napisal na forum w swoim wlasnym poradniku dla tego wzmacniacza:"It takes 7 days, a week to do everything. Then it takes months to analyze the mistakes and prospective areas of improvement and another 7 days to do it better. The process is recursive"

Normalnie uruchomienie wzmacniacza kiedy ma się wszystkie graty trwa krocej (zwlaszcza na desce) pod warunkiem ze sie zna i rozumie konstrukcję - a to kolejny proces. Złożenie czegoś "na pałę" bez zrozumienia grozi pomyłkami i w efekcie klapą (w najlepszym razie) przedsiewzięcia - tu dodatkowo mamy możliwość porażenia prądem czy pożaru ? Po uruchomieniu jest jeszcze faza pomiarów i dostrojenia - zwłaszcza jeśli istotne dla Ciebie jest parametr transjentów, tu każdy rezystor może miec znaczenie. Złożenie "na desce" pewnie też. 

A tutaj miałem nawet problem ze zrozumieniem elementów schematu ?

Wszyscy ktorzy tu budujemy wzmacniacze wiemy ile pracy trzeba w nie włożyć zeby (1) zagrały, (2) zagrały poprawnie (3) zagrały dobrze i jeszcze na koniec (4) wyglądały. Nikt nie kupiłby ode mnie wzmacniacza który wyceniłbym według kosztów zainwestowanej pracy, przy dobrych wiatrach odzyskam koszt elementów ? 

Podsumowując - uwazam ze trzeba na taki projekt będzie poświęcić ok tygodnia (jesli nie wiecej). Jesteś w stanie sam oszacować koszt takiej pracy, czy jesteś na to gotowy? ?

Nie mam pojęcia ile może kosztować połączenie wszystkich elemtow i wykonanie pomiarów. Na ile wyceniasz taką robotę? 

48 minut temu, Domidaw napisał:

Myślałem o takiej kwocie za stereo i 1000 za mono.

Może ktoś się skusi i za 1400 zł wykonać na desce odpalone dwa kanały. Tu jest kilka osób które mogą to zrobić. 

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Polutowac to chyba każde dziecko potrafi, ale żeby to dobrze zagrało, to i lat potrzeba ciągłych odsłuchów i modyfikacji.

"A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki" — Friedrich Nietzsche 

2 minuty temu, Kris_54701 napisał:

Polutowac to chyba każde dziecko potrafi, ale żeby to dobrze zagrało, to i lat potrzeba ciągłych odsłuchów i modyfikacji.

Wcale nie 

Na schemacie nie ma informacji o elementach po za ich kluczowymi wartościami. Zastosowane losowo wybrane mogą dać skutek całkowicie odwrotny od zamierzonego.

11 minut temu, Kris_54701 napisał:

Na schemacie nie ma informacji o elementach po za ich kluczowymi wartościami. Zastosowane losowo wybrane mogą dać skutek całkowicie odwrotny od zamierzonego.

Każdy element jest szczegółowo opisany w wątki z linku, łącznie z propozycją rozmieszczenia tych elementów względem siebie.

Ukryta Zawartość

Dawno temu polutowałem gainclona, spróbuję polutować i ten wzmacniacz. Na temat elektroniki nie wiem nic, widzę tylko na schemacie połączone elementy. Wydaje się to mało skomplikowane... W razie kłoptów będę prosił o pomoc na forum. Mam nadzieje że nic mnie nie kopnie i  przeżyje ?

Ukryta Zawartość

Pomyliłem się, to w tym wątku jest wszystko opisane :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zamawiam brakujące część, są to rezystory i diody. I tu moje pierwsze pytanie... w schemacie są diody fbs10-06sc, jest chyba problem z dostępnością tych diod . Ne ebay sa 2 sztuki i jeszcze w jakimś sklepie 1. I ceny są chyba troche duże... 600-800 zł za sztukę. Czy jest możliwość zastąpienie tych diod jakimiś innymi? 

Autor wzmacniaczy pisze o diodach tak:

Diode Bridges – I used full valve bridge rectifiers if you wish to go for other topologies then redo the secondary’s of transformers accordingly. Use the ultra-fast and soft switching diodes. Schottky are highly advisable

4 godziny temu, Domidaw napisał:

Wydaje się to mało skomplikowane... W razie kłoptów będę prosił o pomoc na forum. Mam nadzieje że nic mnie nie kopnie i  przeżyje ?

No to uważaj na siebie, bo składanie lamp to od strony bezpieczeństwa zupełnie inna liga niż gainklon.

To na poważnie , bez jaj i złośliwości

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Bardzo dobry pomysł składać samemu, nauczysz się sporo. W razie czego pisz, pomożemy.

Przy zachowaniu bezpieczeństwa wzmacniacz złożony samemu będzie grał najlepiej na świecie ( przez jakiś czas oczywiście ? ) 

38 minut temu, daris666 napisał:

Bardzo dobry pomysł składać samemu, nauczysz się sporo. W razie czego pisz, pomożemy.

Przy zachowaniu bezpieczeństwa wzmacniacz złożony samemu będzie grał najlepiej na świecie ( przez jakiś czas oczywiście ? ) 

Dziękuję za wyrażenie chęci  pomocy. Napewno będzie mi  potrzebna. Rozważam teraz odpuszczenie sobie deski i od razu budowę w jakiejś skrzynce. 

Jak już obudowa to chciałbym ją zrobić z drewna a góra z blachy. Pytanie jest z jakiej blachy. Aluminiowej czy miedzianej...

• Pokaż nowe odpowiedzi