Skocz do zawartości
IGNORED

Interkonekt do 300 PLN

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie od Cyferki Przewód NEOTECH NEI-3004 UP-OCC 2 x 100 cm > > > > Wtyki RCA Kacsa RP-201G gra od kwietnia. BardO jestem zadowolony 😉 przyzwoite pieniądze. 

Jestem zmuszony potwierdzić. Słucham już jedną dobę - kabelki miodzio. Te audioquesty co je mam pożyczone to brzmią przy neotechach jak zabaweczki a kosztują prawie 2xtyle :) 

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Godzinę temu, Yodzisław napisał:

Jestem zmuszony potwierdzić. Słucham już jedną dobę - kabelki miodzio. Te audioquesty co je mam pożyczone to brzmią przy neotechach jak zabaweczki a kosztują prawie 2xtyle 🙂

Opisz za jakiś czas brzmienie i co z czym spiąłeś.

😉

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

W dniu 15.09.2021 o 00:44, sir.jax napisał:

Opisz za jakiś czas brzmienie i co z czym spiąłeś.

😉

Nie ma co tu dużo pisać, najważniejszy jest poziom upgrade'u w stosunku do audioquestów :) Poza tym wszystko jest super. Ogólny klimat po ciepłej stronie mocy. Mi się wydają bardzo neutralne, nie słyszę żeby jakoś specjalnie zabarwiały przekaz w jakimś kierunku - nie jest ani jasno, ani ciemno. Natomiast muzykalność i spójność przekazu jest fantastyczna i to wszystko przy bardzo wysokim ogólnym skoku rozdzielczości! Nie ma tu mowy o żadnych nieprzyjemnych efektach. Bas wierzga kiedy trzeba nie przytłaczając jednocześnie reszty podzakresów, drugi plan przeniósł się w nowy wymiar czytelności, itd itp... Wysokie tony są może najmniej spektakularne w stosunku do reszty, po prostu ładnie wykańczają średnicę. Pomijając miażdżący stosunek jakość/cena to te kable są wg mnie bardzo bezpiecznym wyborem.

Klocki - patrz "o mnie".

W dniu 27.08.2021 o 15:06, McGyver napisał:

A skąd! Mam NEMOI-3220, kupiony ze szpuli. Czysta miedź nie żadne srebro. 

Po cudach jakie zdziałały te IC neotecha zastanawiam się czy nie uciąć oryginalnych 50-o letnich"drutów" od moich KEF-ów i nie podłączyć ich do nowych kabli głośnikowych. Są jakieś okazje cenowe w tej materii na skalę Neotechów? Na forum ludzie trochę piszą o polskiej firmie percon 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

18 minut temu, Yodzisław napisał:

zastanawiam się czy nie uciąć oryginalnych 50-o letnich"drutów" od moich KEF-ów i nie podłączyć ich do nowych kabli głośnikowych.

Nie ucinać. Otworzyć kolumny i wymienić również okablowanie wewnętrzne. 

23 minuty temu, Yodzisław napisał:

Są jakieś okazje cenowe w tej materii na skalę Neotechów?

Może Neotech NEMOS-5080?

Kiedyś używałem do starego Harmana, kabel Audioquesta Golden Gate. Powiedzmy taki następca Copperhead. 

Bardzo duży dźwięk i przestrzenny, mam dobre wspomnienia z tymi modelami.

Edytowane przez Tonnii99
W dniu 17.09.2021 o 00:39, McGyver napisał:

Neotech NEMOS-5080

Chętnie posłuchałbym jakby się zgrały z moimi gratami. Czy może ktoś posiada z konfekcją i chciałby podzielić się na kilka dni?

1 godzinę temu, mister22 napisał:

Chętnie posłuchałbym jakby się zgrały z moimi gratami. Czy może ktoś posiada z konfekcją i chciałby podzielić się na kilka dni?

Zatem jestem drugi w kolejce...

1 minutę temu, Yankes napisał:

Zatem jestem drugi w kolejce...

Kiedyś była już podobna akcja i sporo Kolegów mogło porównać brzmienie czegoś innego.

De gustibus non est disputandum

Skracałem dziś testowo jeden z moich IC—kow i zauważyłem że ma ma ekran i 3 żyłe połączona z jednej strony tylko. Tak też zlutowalem pozostałe końcówki. Ekran powinien być od daca czy od wzmacniacza? 

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Teraz, Prewwit napisał:

Od strony wejścia sygnału, czyli od DACa

Tak właśnie zauważyłem że jakby lepiej brzmi heh czyli mam kierunkowy kabelek 🤪

Kabel miał 5m i skróciłem do 110cm. Warto potestowac inne długości? Mam 3 takie kable... 

Dziś zrobiłem kolejny kabel z tego co zostało. Ten kabel zrobilem nie łącząc ekranu z żadnym z końców. Gra inaczej 🙄 dźwięk jest mniej pogrubiony, mniej basu, ale szybszy, niestety też krótsze, wybrzmienia. Nic nie zbiera, a przynajmniej nie słyszę. 

Zapytam o:

1) kto ma podobne obserwację? 

2) dobre wtyki, ładnie się lutujace, wygląd nieważny 

3) dobry kabel do wspomnianych 300 gotowiec lub do lutowania, tylko co z tym ekranem robić i czy 50cm czy 1m?

Edytowane przez marcinmarcin

Kiedyś było 66 cm 😉 jako optimum.

Ekran przy tych poziomach - o ile się nie mieszka pod nadajnikiem - jest zbyteczny.

Wtyki są mało istotne a nawet im mniej masy, tym lepiej - patrz Kacsa.

Obecnie mam RCA z 26 AWG UPOCC 1 + 1 i jest najlepiej z dotychczasowych.

Rodowód mych prób to oczywiście Nordost i DNM Reson; bez ekranów i albo dwa druty,

albo również bez ekranu - taśma z cienkich - do 24 AWG drutów.

Może być i miedź i srebrzanka - co kto lubi.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

1 godzinę temu, audioburak napisał:

srebrzanka

Ja po doświadczeniach z przedłużaniem nóg kondów srebrzanką ze sklepu elektronicznego, trzymam się o tego typu drutów z daleka. Miałem mały ich odcinek, a wysokie stały się jakieś nerwowe i ostre. Nie widzę ich u siebie w zastosowaniach w sprzęcie audio.

Jak coś ze srebrem to może kiedyś sprawdzę

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...
W dniu 18.09.2021 o 23:34, Tonnii99 napisał:

Kiedyś używałem do starego Harmana, kabel Audioquesta Golden Gate. Powiedzmy taki następca Copperhead. 

Bardzo duży dźwięk i przestrzenny, mam dobre wspomnienia z tymi modelami.

Nie pisałem nic o sygnaturze dźwiękowej AudioQuest Big Sur - strasznie podbarwiają. Mają taki rozmyty i "spulchniony" dźwięk, podkreślają przy tym w przyjemny sposób skraje pasma. To chyba typowe amerykański brzmienie. Wszystko to niemęczące, no ale trochę nudne. Sprawdzi się przy tańszym kostropatym sprzęcie. Na pewno nie do jazzu i klasyki.

W dniu 22.04.2021 o 22:44, Yankes napisał:

QED Silver Spiral...kupiłem za 200 zł. z czystym sumieniem mogę polecić.

Ale nie do jamachy, a do ciemnych systemów 

W dniu 17.09.2021 o 00:39, McGyver napisał:

Może Neotech NEMOS-5080?

A jakiś Neotech z mocnymi basowymi uderzeniami? (głośnikowy) . . ??

Użytkuję Wireworld serii 8, jest nieźle ale trochę góra krzykliwa (...)

18 godzin temu, quatross napisał:

może to zabrzmi nieco infantylnie bo nie za miliony ale w moim zestawie fajnie jeżeli chodzi o bas grają melodiki 2525.

Testowałem kiedyś tego wireworlda  i było jak piszesz. 

Edytowane przez mister22
21 godzin temu, quatross napisał:

Przed zakupem miałeś możliwość posłuchania czy to był zakup spontaniczny?

3 godziny temu, mister22 napisał:

może to zabrzmi nieco infantylnie bo nie za miliony ale w moim zestawie fajnie jeżeli chodzi o bas grają melodiki 2525.

Testowałem kiedyś tego wireworlda  i było jak piszesz. 

A co powiesz o Brown Sugar?

45 minut temu, Yankes napisał:

Przed zakupem miałeś możliwość posłuchania czy to był zakup spontaniczny?

Przeczytałem recenzję i zgadza się, tylko dużo zależy też od reszty toru jeżeli chodzi o górę (...)

W dniu 23.09.2021 o 19:37, marcinmarcin napisał:

Dziś zrobiłem kolejny kabel z tego co zostało. Ten kabel zrobilem nie łącząc ekranu z żadnym z końców. Gra inaczej 🙄 dźwięk jest mniej pogrubiony, mniej basu, ale szybszy, niestety też krótsze, wybrzmienia. Nic nie zbiera, a przynajmniej nie słyszę. 

Zapytam o:

1) kto ma podobne obserwację? 

2) dobre wtyki, ładnie się lutujace, wygląd nieważny 

3) dobry kabel do wspomnianych 300 gotowiec lub do lutowania, tylko co z tym ekranem robić i czy 50cm czy 1m?

Marcin, nie poznaję Ciebie. 

Ty zacząłeś słuchać kabli?

A teraz jeszcze je słyszysz?  świat zwariował 😉

😁

7 godzin temu, sir.jax napisał:

Marcin, nie poznaję Ciebie. 

Ty zacząłeś słuchać kabli?

A teraz jeszcze je słyszysz?  świat zwariował 😉

😁

Interkonekt zawsze słyszałem 😉 z głośnikowymi już gorzej. Widzisz, robię pomiary, bawię się DSP, ale też pewnych rzeczy które można zepsuć kablem czy podstawkami pod kolumny, nie poprawisz DSP 🙄

11 godzin temu, quatross napisał:

A co powiesz o Brown Sugar?

Przeczytałem recenzję i zgadza się, tylko dużo zależy też od reszty toru jeżeli chodzi o górę (...)

Jesteś Młody i wszystko przed Tobą ! Sugar Brown zakazany lewicowy zwrot ale, przewód fajny.

1 godzinę temu, marcinmarcin napisał:

Interkonekt zawsze słyszałem 😉 z głośnikowymi już gorzej. Widzisz, robię pomiary, bawię się DSP, ale też pewnych rzeczy które można zepsuć kablem czy podstawkami pod kolumny, nie poprawisz DSP 🙄

Hmmm, a myślałem, że głośnikowe łatwiej wychwycić co wnoszą. 

Dobrze prawisz, nie da się wszystkiego poprawić samym DSP😉

To czy bardziej słychać zmianę IC, czy głośnikowych zależy od systemu.

Jak wzmacniacz jest do dudy i muli, to nie ma czego odkryć używając nawet

dobrej klasy kabli typu Nordost. Przy takim wzmacniaczu nawet różnice

w stosowanych IC też mogą być trudne do uchwycenia.

O kolumnach też nie można zapomnieć, bo i PCB, okablowanie wew. czy 

w końcu jeszcze elektrolity w torze wysokich na przejrzystość nie pomogą.

Jak zwykle decyduje "najsłabsze ogniwo" czyli brudna szyba, a może być

ich kilka na raz. Można wtedy zaprzeczać wielu doświadczeniom innych

uczestników forum; o słuchu i materiale muzycznym już nie wspomnę 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Na bieżąco czytam wątek i że jest tu kilka Osób z wiedzą w temacie to zaryzykuję z pytaniem. Możecie podpowiedzieć jaki producent przewodów zapewni  ( czy dobrze się wyrażam?) neutralne połączenie przedwzmacniacza z końcówką mocy . Dobrze rozumiem że dwa urządzenia od jednego producenta nie powinny poprzez łączówkę mieć wpływ na jakość brzmienia ? 

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, Eemeryt napisał:

Na bieżąco czytam wątek i że jest tu kilka Osób z wiedzą w temacie to zaryzykuję z pytaniem. Możecie podpowiedzieć jaki producent przewodów zapewni  ( czy dobrze się wyrażam?) neutralne połączenie przedwzmacniacza z końcówką mocy . Dobrze rozumiem że dwa urządzenia od jednego producenta nie powinny poprzez łączówkę mieć wpływ na jakość brzmienia ? 

To zalezy od urzadzen, ich parametrow i samej laczowki. U mnie ic spinajacy pre z koncowka mocy, bardziej wplywa na brzmienie, anizeli miedzy dac a pre. Trzeba podlaczac, sprawdzac, sluchac i wyciagac u siebie wnioski.

• Pokaż nowe odpowiedzi