Skocz do zawartości
IGNORED

Głuchy Audiofil - QUIZ (z nagrodą)

Ururam Tururam

Rekomendowane odpowiedzi

hehe . . fajna zabawa ;)

wykres fadeovera to muzyka rockowa z mocnymi gitarami + wokal (zakladajac ze to 15s) albo moze byc to cokolwiek jesli jest to np. 5 minut.

a ururam to:

3. techno napewno nie bo na 15 sekund przypadal by tylko 8 base drumow ;) raczej cos bardziej zdechlego jak te wolniejszcze kawalki depechow

2. cos rockowego z gitarami elektrycznymi

1.raczej instrumentalna, wokal moze byc ale raczej go nie widac bo jest zaslaniety instrumentami . . . chociaz moze byc i caliem odwrotnie ;)

generalnie to co dutaj widzimy to tylko mozemy szacowac na podstawie rytmu i roznicy amplitud bo "rozdzielczosc probkowania" mamy na tych obrazkach na poziomie ponizej 1 kHz czyli w zasadze nic nie da sie powiedziec ;)

To będzie tzw. dygresja

Temat audiofilskiej głuchoty jest dość ciekawy. Może stąd biorą się wszystkie kabaretowe sytuacje zwłaszcza pod czas tzw. grupowego słuchania, kiedy to nie wiadomo już czy audiofil X naprawdę słyszy różnicę między dwoma platformami antywibracyjnymi, czy może tylko nie chce, żeby koledzy pomyśleli, że jest głuchy.

Sądzę nie mam większych problemów ze słuchem, ale mam na koncie co najmniej jeden kompromitujący przykład własnej „audiofilskiej głuchoty”.

Słuchałem kiedyś podłogowych Eposów m15(stara wersja), ale w dźwięku było coś nie tak – był strasznie zgaszony i matowy, z kiepską, płaską stereofonią. A przecież jeszcze tego samego dnia kolumny grały OK. Po jakiś 20 minutach podpiąłem lepszy interkonekt, żadnej poprawy, wymieniłem CD – to samo. Okazało się..., że zapomniałem założyć zworek(efekt eksperymentów z bi-wiringiem) i kolumny grały tylko średniotonowcami... Tylko dlaczego potrzebowałem kilkudziesięciu minut, żeby dokonać tego fundamentalnego odkrycia?

Patrzac na powyzszy wykres nic konkretnego nie mozna powiedziec procz tego, ze jest to zrzut z Sound Forga. Przede wszystkim brakuje oznaczenia poziomow - domyslam sie, ze delikatna linia pozioma oznacza -6dB ale wiem to na podstawie znajomosci oprogramowania. Rownie dobrze moze to byc zrzut w powiekszonej skali i owe linie moga oznaczac jakakolwiek wartosc. Mogles dorzucic zrzut analizy spektralnej sygnalu - mogloby pomoc ale i tak niewiele by dalo. Poza tym pierwszy zrzut jest okaleczony technicznie (tylko jedna volume envelope) co powoduje, ze wyglada jak plik z bardzo przesunieta faza.

Dywagacje nad tym jakie gatunek muzyki owe wykresy przedstawiaja jest jak zgadywanie liczb w totolotku. Rownie dobrze moze to byc wykres stopy, werbla czy git basowej.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

->dzarro

hehe, mialem podobna przygode. Kable mialy tak masywne widly, ze trudno bylo dokladnie dokrecic terminale - w rezultacie zworka w jednej z kolumn ulozyla sie tak nieszczesliwie, ze nie kontaktowala. Co prawda od razu zorientowalem sie ze lewy tweeter nie dziala, ale za to najadlem sie strachu zanim doszedlem dlaczego :)

• Redaktorzy

WTD -Wydział Technologii Grewna

TRiL - dawniej był to Wydział chyba Technologii Rolnych i Leśnych, czy coś takiego. Teraz widzę zrobili oddzielnie Leśny i oddzielnie Wydział Rolnictwa i Biologii. Wsio jest z SGGW.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Jak widać jest wyraźny podział na takich, którzy uważają (niesłusznie), że "rozwiązać tego się nie da" i na takich, którzy mimo trudności kombinują - nieraz bardzo sensownie! Za półtorej godziny przedstawiam rozwiązanie. "Last minute" na podanie Waszych typowań!

1) trąbka solo,

2) jakiś rockowy energrtyczny kawałek - Red Hot Chilli Peppers

3) perkusja, albo tzw. "beat" - w schemacie werbel, hi-hat, hi-hat, możliwe że jakiś hip-hop

a co naprawdę?

No wlasnie, czekamy.

Mam juz w rece szklanke z lemoniada* i nie moge sie skoncentrowac na niczym innym.

*

lemoniada - napoj bezalkocholowy skladajacy sie z zimnej wody z kranu i wcietego plasterka owocu o nazwie lemon*

*

lemon - owoc podobny do cytryny* ale mniejszy i zielony a nie zolty

*

cytryna - owoc o zoltej barwie stad czesto uzywany w kontekscie zoltego koloru: motyl cytrynek, muchomor cytrynowy itd. w odroznieniu od lemona. Koloru lemonowego nie ma a moglby byc jezeli zielony*

*

zielony - kolor popularny na trawnikach w krajach zachodu*

*

zachod - kierunek nie artystyczny ale geograficzny. Stojac twarza do polnocy* mamy zachod po lewej rece.

*

polnoc - pora dnia a raczej nocy*

*

noc - no Trelum-Polelum powiedz wreszcie kto wygral i dlaczego ;-)

Z heksagramem numer.3, poszlo szybko: Addidasy!

Z heksagramem numer 1, o, tu już był problem: czy rozwódka z dzbanem na glowie stoi wsród 3 czy 4 palm?, zgaduję - palm hest pięć :-)

Heksagram numer2, poddaję się :-(

Nie wiem, czy te rogi należą do męża rozwódki? :-)

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.