Skocz do zawartości
IGNORED

Niedrogi kabel coaxial RCA

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, baltfan napisał:

BoBo

Dziękuję za wyczerpującą i treściwą odpowiedź.

Jest ona warta tyle samo co stwierdzenie o które pytałem.

Teraz, bum1234 napisał:

odpowiedź

:) Nie sposób odpowiadać wszystkim na kwestie oczywiste w temacie .

Może na początek trochę lektury :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Bo to ,z tego co czytam partykuła mająca charakter wzmacniający, zwykle w zwrotach przeciwstawnych.

Ukryta Zawartość

28 minut temu, baltfan napisał:

W wypadku kabli coaxial niestety dłuższy jest teoretycznie lepszy

Czemu? W necie piszą raczej żeby nie brać za długiego.

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

1 minutę temu, Yodzisław napisał:

Czemu?

Za skomplikowany temat żeby go trawić i żreć się z hejterami :) Kupuj co ci pasuje ,ja używam 1,5 m .

Nie wiem,kto pisze o kablach coaxial ,krótszych ? To nieporozumienie  jakieś :)

4 minuty temu, baltfan napisał:

Za skomplikowany temat żeby go trawić i żreć się z hejterami 🙂 Kupuj co ci pasuje ,ja używam 1,5 m .

Mam dylemat czy brać neotech occ 1m czy furutech ag 0,5m. Gotowe kable coaxial 0,5m są w ofercie producentów. Testowałeś słuchowe rożnice?

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

6 minut temu, baltfan napisał:

Za skomplikowany temat żeby go trawić i żreć się z hejterami 🙂 Kupuj co ci pasuje ,ja używam 1,5 m .

Nie wiem,kto pisze o kablach coaxial ,krótszych ? To nieporozumienie  jakieś 🙂

Najlepiej kip sobie 1 km. Z pewnością będzie lepiej grało. 

Jak nie wiesz to nie pisz, bo wprowadzasz innych w błąd czymś, czego nie rozumiesz.

2 minuty temu, Yodzisław napisał:

Testowałeś słuchowe rożnice?

Niestety ,nie musiałem ,teoria i rzeczywistość od razu zmusiły mnie do zakupu dłuższych kabli.

0,5 m to na interkonekt analogowy ,ok.

I jeszcze jedno. Jak otworzycz odtwarzacz CD to przewód łączący transport z DACem ma 1.5m?

to nie ma prawa działać!!!!

😄

:D

😄

Edytowane przez bum1234
3 minuty temu, bum1234 napisał:

nie wiesz to nie pisz,

No,tak,skąd ja mogę to wiedzieć ? Przecież nie wiem,nie znam się,zarobiony jestem :)

1 minutę temu, bum1234 napisał:

😄

Wiesz jaki interfejs łączy w odtwarzaczach cd sekcje transportu z filtrem ?

Podpowiem ci,że długość ma tu znaczenie :)

Wiesz jaki interfejs ?

Chodzi ci o DCC?

Wiesz jaki interfejs ? Pytanie jest nadal aktualne 🙂

Naprawdę?

Po co ci ta odpowiedź? Dla ciebie to tylko nazwa, której znaczenia nie rozumiesz 😄

3 minuty temu, Yodzisław napisał:

DCC?

Nie :)

Masz na myśli format zapisu ? 

2 minuty temu, bum1234 napisał:

Dla ciebie to tylko nazwa

Tiaaa :)

3 minuty temu, bum1234 napisał:

Naprawdę?

Nie wiesz ?

11 minut temu, baltfan napisał:

Wiesz jaki interfejs ? Pytanie jest nadal aktualne 🙂

Nie rozumiem o co ci chodzi.

51 minut temu, baltfan napisał:

:) Nie sposób odpowiadać wszystkim na kwestie oczywiste w temacie .

Może na początek trochę lektury :

Ukryta Zawartość

Bo to ,z tego co czytam partykuła mająca charakter wzmacniający, zwykle w zwrotach przeciwstawnych.

W tym linku nie ma ani słowa o "optymalnej" długości... 

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

Ja nie rozumię o co chodzi forumowiczowi bum1234 :)

Oczywiście nie każdy musi wiedzieć wszystko .

Chodzi o magistralę I2S  !

1 minutę temu, przemak napisał:

W tym linku nie ma ani słowa

Zażalenia proszę wysyłać do autora 

3 minuty temu, przemak napisał:

W tym linku nie ma ani słowa o "optymalnej" długości... 

Powinna być na ogół większa od odległości. 

9 minut temu, baltfan napisał:

Chodzi o magistralę I2S

Pisałem wyżej - Eitr, czyli USB/coaxial.

6 minut temu, Yodzisław napisał:

USB/coaxial.

bum1234 zapytał o połączenie wewnątrz odtwarzaczy cd .

Usb czy coaxial to dwa różne interfejsy ,nie maja nic wspólnego z I2s .

Ok. nie mieszajmy ,pozostańmy przy długości :) 

Edytowane przez baltfan
26 minut temu, baltfan napisał:
28 minut temu, przemak napisał:

W tym linku nie ma ani słowa

Zażalenia proszę wysyłać do autora 

Przepraszam, wziąłem Ciebie na poważnie, to się nie powtórzy.

nagrywamy.com

Ok. nie mieszajmy ,pozostańmy przy długości 🙂

Pytałeś się to odpowiadam. Mnie interesuje kwestia dlugości. Tu koleś też pisze że 1,5m jest najlepszy:

Ukryta Zawartość

At the beginning we said shorter is “almost” always better. Well, here are some situations where that is not the case. A digital cable, for one, is an example of where a shorter length may not be ideal. A number of manufacturers of digital gear (and cables) that I’ve spoken with suggest 1.5M as being preferable to shorter lengths, such a 1M or less. This theory applies to all digital cables including USB, SPDIF and AES/EBU.

I’ve heard more than one explanation for why the length is important, but a common one has to do with reflections that occur between the two connected components and with longer digital cables those reflections are less detrimental. Of the few times I've been able to compare a 1.5M vs. a shorter length of the same cable, in most cases, the 1.5M cable sounded a bit better the shorter cable. Let me add that there are several cable manufacturers who do not espouse to this concept and feel that there is no ideal length and simply use whatever length is appropriate for the application. Maybe this has to do with the particular design concepts the various manufacturers employ? For whatever reason, there is division in the industry regarding this philosophy.

Ukryta Zawartość

Furutech robi gotowce 1,2m:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Teraz, przemak napisał:

wziąłem Ciebie na poważnie

Widzę cię nie po raz pierwszy w tego typu dyskusjach. 

Wypadałoby jednak poznać temat od początku . Od pierwszej mojej wypowiedzi i odnieść się ewentualnie a nie gwiazdorzyć :) 

Teraz, Yodzisław napisał:

Pytałeś się

No,Sorry,kto pytał ? 

2 minuty temu, baltfan napisał:
5 minut temu, przemak napisał:

wziąłem Ciebie na poważnie

Widzę cię nie po raz pierwszy w tego typu dyskusjach. 

Wypadałoby jednak poznać temat od początku . Od pierwszej mojej wypowiedzi i odnieść się ewentualnie a nie gwiazdorzyć

Jak w cytacie. 

nagrywamy.com

No,Sorry,kto pytał ? 

OK, chyba zaszło nieporozumienie bo ja mam tego trolla hodowanego przez moderację ktory tu grasuje ignorowanego.

2 godziny temu, baltfan napisał:

W wypadku kabli coaxial niestety dłuższy jest teoretycznie lepszy.

Dlaczego? Czy nie wynika to czasem, że niektórzy podłączali kablami coax o impedancji z sufitu i mieli po prostu odbicia sygnału? Przyznaję, że akurat coax to zawsze miałem typowej długości (rejony 1,5m-2m), ale nie sądzę, by były problemy przy kablu coax 75 Ohm i odcinku 0,5m.

23 minuty temu, Yodzisław napisał:

Pytałeś się to odpowiadam. Mnie interesuje kwestia dlugości. Tu koleś też pisze że 1,5m jest najlepszy:

Ukryta Zawartość

At the beginning we said shorter is “almost” always better. Well, here are some situations where that is not the case. A digital cable, for one, is an example of where a shorter length may not be ideal. A number of manufacturers of digital gear (and cables) that I’ve spoken with suggest 1.5M as being preferable to shorter lengths, such a 1M or less. This theory applies to all digital cables including USB, SPDIF and AES/EBU.

I’ve heard more than one explanation for why the length is important, but a common one has to do with reflections that occur between the two connected components and with longer digital cables those reflections are less detrimental. Of the few times I've been able to compare a 1.5M vs. a shorter length of the same cable, in most cases, the 1.5M cable sounded a bit better the shorter cable. Let me add that there are several cable manufacturers who do not espouse to this concept and feel that there is no ideal length and simply use whatever length is appropriate for the application. Maybe this has to do with the particular design concepts the various manufacturers employ? For whatever reason, there is division in the industry regarding this philosophy.

Ten koleś co pisał po angielsku, to czasem nie Andersen? 😁 Swoją drogą miałem kabel AES/EBU 0,5m (długość przewodu licząc od zakończenia wtyczki do początku kolejnej wtyczki 40cm) i też nie zauważyłem problemów z transmisją (max sprawdzałem 192kHz 24bit).

41 minut temu, baltfan napisał:

Usb czy coaxial to dwa różne interfejsy ,nie maja nic wspólnego z I2s .

Dokładnie - to dwa różne światy.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi