Skocz do zawartości
IGNORED

Jak brzmi Marantz PM8006?

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy
2 godziny temu, Funnykris napisał:

To synonim złego sprzętu. Jeżeli w danych pieniądzach wzmacniacz gra gorzej od konkurencji tzn że jest to słaby wzmacniacz. Co z tego że gra lepiej niż 2x tańszy? Po prostu w danej klasie cenowej nie jest dobry a w niższej mógłby być ale nie jest. 

Słuchałeś?

3 godziny temu, Funnykris napisał:

To synonim złego sprzętu. Jeżeli w danych pieniądzach wzmacniacz gra gorzej od konkurencji tzn że jest to słaby wzmacniacz. Co z tego że gra lepiej niż 2x tańszy? Po prostu w danej klasie cenowej nie jest dobry a w niższej mógłby być ale nie jest. 

Pewnie się nie znam ale z pięcio czy dziesięcioletnich wzmacniaczy Marantz czy denon tych produkowanych w Japonii nie widzę filmików z poważnych napraw na YouTube a napraw kilku letnich NAD jest sporo a dzisiaj oglądałem z naprawy 12 letniego Cambridge Azur 840 który się zespół poważnie . Myślałem o Azur 851 ale po obejrzeniu mi ochota na Cambridge przeszła . Po 12 latach duże kondensatory na zasilaniu do wymiany to przesada. 

3 godziny temu, Marcinus napisał:

Słuchałeś?

Akurat nie 🙂 Ale to kolega Miccc napisał że:

W dniu 30.04.2021 o 15:27, Miccc napisał:

Marantz to przecież nie jest zły sprzęt tylko zbyt drogo wyceniony

A ja odpowiedziałem że to zdanie przeczy samemu sobie. Dobry wzmacniacz to taki który oferuje dobry stosunek jakość/cena 🙂 Ja tu nic o konkretnym modelu nie napisałem. Nie ma wzmacniaczy dobrych ale za drogich. Bo skoro w tych samych pieniądzach jest coś wyraźnie lepszego tzn. że nie jest dobry. Mam nadzieję że już wszystko jest jasne 🙂

• Moderatorzy
W dniu 10.05.2021 o 22:19, Funnykris napisał:

Akurat nie 🙂 Ale to kolega Miccc napisał że:

A ja odpowiedziałem że to zdanie przeczy samemu sobie. Dobry wzmacniacz to taki który oferuje dobry stosunek jakość/cena 🙂 Ja tu nic o konkretnym modelu nie napisałem. Nie ma wzmacniaczy dobrych ale za drogich. Bo skoro w tych samych pieniądzach jest coś wyraźnie lepszego tzn. że nie jest dobry. Mam nadzieję że już wszystko jest jasne 🙂

Niepochlebne opinie najczęściej piszą osoby, które nawet nie słuchały, bo jest to dla nich za drogi sprzęt.

5 godzin temu, Marcinus napisał:

Niepochlebne opinie najczęściej piszą osoby, które nawet nie słuchały, bo jest to dla nich za drogi sprzęt.

Pochlebne opinie piszą zazwyczaj osoby które wzięły za to pieniądze. 

Był Marantz pm8005 i kosztował około 4000 zł zmienili cyferkę na Marantz pm8006 i podnieśli cenę o 50 procent do 6200 zł i klienci mają to pochwalać i kupować za tyle ile oni chcą tylko dlatego żeby udowodnić sąsiadowi że ich stać ? To przecież frajerstwo. Oni liczą na krótką pamięć ludzi i niewiedzę tak samo jak politycy. 

Zapomnieli tylko że wychodzący z tej samej fabryki w Japonii Denon pma1600 kosztuje właśnie na amazon pl 5400 zł a ma sekcję cyfrową z Dac , USB typu b , dwa trafa itp a Rotel A14 kosztuje 4300 zł i dlaczego ktoś miałby kupić w pełni analogowy PM8006 jak może kupić tańsze lepiej wyposażone wzmacniacze tej samej klasy ? 

6 godzin temu, Miccc napisał:

Pochlebne opinie piszą zazwyczaj osoby które wzięły za to pieniądze. 

Był Marantz pm8005 i kosztował około 4000 zł zmienili cyferkę na Marantz pm8006 i podnieśli cenę o 50 procent do 6200 zł i klienci mają to pochwalać i kupować za tyle ile oni chcą tylko dlatego żeby udowodnić sąsiadowi że ich stać ? To przecież frajerstwo. Oni liczą na krótką pamięć ludzi i niewiedzę tak samo jak politycy. 

Zapomnieli tylko że wychodzący z tej samej fabryki w Japonii Denon pma1600 kosztuje właśnie na amazon pl 5400 zł a ma sekcję cyfrową z Dac , USB typu b , dwa trafa itp a Rotel A14 kosztuje 4300 zł i dlaczego ktoś miałby kupić w pełni analogowy PM8006 jak może kupić tańsze lepiej wyposażone wzmacniacze tej samej klasy ? 

Witam,

zgadzam się z tym w 100%.

Niestety takich firm, które szukają jeleni jest więcej.

Yamaha a-s1100/a-s1200 zdrożała podobnie i niestety ostatnio Rotel A14/A14 MKII.

Jak widać to taki Japoński styl prowadzenia interesu😁

Pozdrawiam

11 godzin temu, Marcinus napisał:

My tu rozmawiamy o wzmacniaczu za 5,5-6 tys. polskich złotych. Nie aż tak drogi jak na świat audio 🙂

• Moderatorzy
W dniu 17.05.2021 o 01:02, Miccc napisał:

dlaczego ktoś miałby kupić w pełni analogowy PM8006 jak może kupić tańsze lepiej wyposażone wzmacniacze tej samej klasy ?

Może dlatego, że lepiej brzmi...

Był Marantz pm8005 i kosztował około 4000 zł zmienili cyferkę na Marantz pm8006 i podnieśli cenę o 50 procent do 6200 zł

Nie wiem gdzie była taka promocja ale nie w Polsce. 10 lat temu płaciłem ponad 4kPLN za wcześniejszy PM KI Pearl lite i to po okazyjnej cenie jak się okazało wzmacniacz był zapewne z ekspozycji. PM8005 kosztował normalnie z 5kPLN jak nie więcej.

dlaczego ktoś miałby kupić w pełni analogowy PM8006 jak może kupić tańsze lepiej wyposażone wzmacniacze tej samej klasy

Może ktoś komu zależy na sekcji przedwzmacniacza phono, ponoć nie najgorszej.

nie każdemu potrzebny dac w Denku 1600ne, ja porównywalem brzmienie ich poprzednikow tzn. Denka 1520ae i Marantza pm8005 i Marantz zostawił przyjemniejsze odczucia...

oczywiście oba polegly z kretesem z Yamaszka as2000 🙂 

• 1 rok później...
W dniu 30.04.2021 o 15:27, Miccc napisał:

Słyszałem że jest takie forum o nazwie AntyMarantz ale nie mogłem go znaleść i dopiero teraz widzę że to chodziło o forum audiostereo . 

Marantz to przecież nie jest zły sprzęt tylko zbyt drogo wyceniony i po prostu tych drogich trzeba nie kupować i tyle. Inne firmy nie lepsze i również zdzierają ale może jakieś upusty dają a na Marantz nawet 100 zł nie opuszczą. Pm6006 kupiłem z wyprzedaży za 1500 zł w saturnmedia a na paragonie było upust 1000 zł i co jak się chcę to sia da sprzedać za tyle a jak zadzwonisz do sklepu i zapytasz o upust to chytrusy nawet 100 zł nie opuszczą. 

W niemieckich sklepach to za samą płatność na konto dają 3 procent upustu a u nas to cię wyśmieją . Większość sklepów w Polsce to mi nawet nie odpisało na pytanie o możliwy upust na na6006 nawet te na których stronach pisało możliwość negocjacji ceny. 

Znalazlem już nawet sklepy w Niemczech które wysyłają do Polski darmową przesyłką więc trzeba skończyć na dobre kupowanie u nas. 

Możesz podać nazwę tych sklepów 

A teraz pomyślcie sobie że w 2021 roku mówiliście że sprzęt marantza jest dobry ale za wysoko wyceniony.

A zobaczcie teraz 

Wspomniany model pm8006 był za 4.5k a później za 7k.

Dobrze że teraz obniżono jego cenę do 5-5500. 

No i z drugiej strony tutaj znowu mamy idealny przykład próby wyłudzenia wyższej kwoty sprzedaży wynikającej niby z wyższych kosztów produkcji.

Kosztował w swoim czasie 7000 ale jak widać można go puścić taniej i co producent w tym momencie dokłada do niego? no nie.

Dla marantza przejecie przez sound united było zbawienne. Ale próbują z tego zrobić produkt ultra premium którym nie jest. 

Obserwując rynek trudno nie odnieść odczucie że rynek audio wystrzelił z cenami jak patodevtoperka. Ale mieszkanie to artykuł pierwszej potrzeby, a wzmacniacz niekoniecznie...

• Moderatorzy
4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Ale próbują z tego zrobić produkt ultra premium którym nie jest. 

Chyba trochę przesadziłeś, seria 8 i produkt ultra premium...? Przeciętny wzmacniacz, za przeciętne pieniądze.

4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Wspomniany model pm8006 był za 4.5k a później za 7k.

Nigdy ten model nie był w cenie 4,5k 😞 .

17 godzin temu, chick napisał:

Obserwując rynek trudno nie odnieść odczucie że rynek audio wystrzelił z cenami jak patodevtoperka. Ale mieszkanie to artykuł pierwszej potrzeby, a wzmacniacz niekoniecznie...

Dokładnie tak wielu producentów zwężyło możliwość podniesienia ceny zakrywając się przy tym rosnącymi kosztami produkcji i tak dalej. W rezultacie tak nie jest co widać na przykładzie powyżej. 

17 godzin temu, Marcinus napisał:

Chyba trochę przesadziłeś, seria 8 i produkt ultra premium...? Przeciętny wzmacniacz, za przeciętne pieniądze.

Chyba nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi.

Bo ja właśnie o tym piszę że cały koncern chce z tej firmy zrobić produkt premium.

17 godzin temu, Marcinus napisał:

Nigdy ten model nie był w cenie 4,5k 😞 

Zaraz na samym początku jak wypierał model 8005. 

8005 był wtedy za 3500

Piotr 

• Moderatorzy
2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Dokładnie tak wielu producentów zwężyło możliwość podniesienia ceny zakrywając się przy tym rosnącymi kosztami produkcji i tak dalej. W rezultacie tak nie jest co widać na przykładzie powyżej. 

Chyba nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi.

Bo ja właśnie o tym piszę że cały koncern chce z tej firmy zrobić produkt premium.

Zaraz na samym początku jak wypierał model 8005. 

8005 był wtedy za 3500

Piotr 

Zaraz na początku był za 5,5 a 8005 w tym czasie za 4,9 ; oczywiście piszę o cenach katalogowych. 

Kiedyś miałem Pearl LIght i 8005. Fakt, że marże muszą być spore, bo kupowałem dużo niżej od cen katalogowych.

12 minut temu, chick napisał:

...I za tyle jest  8005 używany  po 10 latach na OLX. Chore

Popyt ustala ceny, a inna sprawa, że te same pieniądze 10 lat temu miały zupełnie inną siłę nabywczą.

20 minut temu, chick napisał:

....I za tyle jest  8005 używany  po 10 latach na OLX. Chore

Używki jak i nowe poszły zajebiście do góry 

Znajomy sprzedał ostatnio 8150 drożej niż kupil u mnie a to było 7 lat temu? Czy jakoś tak 

Piotr 

• Moderatorzy
27 minut temu, chick napisał:

Też tak uważam od niedawna :-) Polecają do niego Monitory audio silver, ale jakoś nie mam przekonania do monitorów.

Ja Marazmów serii 8xxx używałem kiedyś z Dali i byłem zadowolony. Może warto spróbować.

• 4 tygodnie później...

Witam, miałem kiedyś PM7004, po przesiadce na PM8006 zmiana była ogromną na plus.  Teraz nadal go mam, gra fajnie z Fyne Audio F502SP, co będzie za jakiś czas zobaczymy 🙂

W dniu 9.12.2022 o 09:20, chick napisał:

Też tak uważam od niedawna :-) Polecają do niego Monitory audio silver, ale jakoś nie mam przekonania do monitorów.

Są to specyficzne kolumny obok których nie da się przejść bez emocji.

Jedni je kochają i świadomienie wybierają a inni ich nie lubią.

Jest wielu takich producentów.

35 minut temu, Jacek_B napisał:

Witam, miałem kiedyś PM7004, po przesiadce na PM8006 zmiana była ogromną na plus.  Teraz nadal go mam, gra fajnie z Fyne Audio F502SP, co będzie za jakiś czas zobaczymy 🙂

Seria 7 była faktycznie czymś po środku oo między 6 a 8. 

Różnica była odczuwalna.

Piotrek 

• Moderatorzy
6 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Są to specyficzne kolumny obok których nie da się przejść bez emocji.

Jedni je kochają i świadomienie wybierają a inni ich nie lubią.

Jest wielu takich producentów.

Seria 7 była faktycznie czymś po środku oo między 6 a 8. 

Różnica była odczuwalna.

Piotrek 

Niby tak, ale 7004 ma więcej wspólnego z serią 8 niż z 7005. Od 8005 różni się w zasadzie tylko zasilaniem i kilkoma drobiazgami typu terminale głośnikowe...

Parę lat temu wymieniłem PM7004/CD6004/NA6005 na PM8006/ND8006 i ta przesiadka była dla mnie dużym skokiem jakosciowym jak i funkcjonalnym.  A od roku grają z F502SP, teraz to pięknie się zgrywa i na chwilę obecną nie planuje zmian (tak mi się teraz wydaje 😉

• Moderatorzy
Teraz, Jacek_B napisał:

Parę lat temu wymieniłem PM7004/CD6004/NA6005 na PM8006/ND8006 i ta przesiadka była dla mnie dużym skokiem jakosciowym jak i funkcjonalnym.  A od roku grają z F502SP, teraz to pięknie się zgrywa i na chwilę obecną nie planuje zmian (tak mi się teraz wydaje 😉

Serie 8 Maranta są IMHO bardzo dobre. Jednak nie są bez wad, ze względu na małą wydajność prądową, trzeba je zestawiać z bardziej skutecznymi głośnikami. 

CD6004/NA6005 vs ND8006, to duży progres, zarówno jakościowy, jak i funkcjonalny.

• Pokaż nowe odpowiedzi