Skocz do zawartości
IGNORED

Alternatywa dla Sonus Faber

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

buduję swój drugi system i szukam kolumn podłogowych o brzmieniu podobnym do starych Sonusów, gęsta nawet bardzo ocieplona średnica, muzykalne, energetyczne, z wycofaną górą na których da się słuchać również starych, gorzej zrealizowanych kawałków.

Śledzę Sonusy Grand Piano czy Domus ale trochę obawiam się ewentualnych serwisów i dostępności części.

Słuchałem Sonusa Sonetto III ale to już niestety nie to samo...

Co polecilibyście alternatywnie?

https://www.audiostereo.pl/topic/155371-alternatywa-dla-sonus-faber/

Coś z Audio Physic, ale żeby miały podobną barwę, to również

z pierścieniową Vifą - nieco większą na górze - np. Spark 3 - jest akurat

ale na Antypodach - Przemyśl 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

może coś z ProAc i Vienna Acoustics odsłuchaj. Te kolumny też potrafią czarować 😉

Edytowane przez Top Hi-Fi & Video Design

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Wymieniłem po prawie 20 latach słuchania Sonus Faber Minimy Amator na  Dynaudio Special Forty. Do roku myślałem że zrezygnuję z tych kolumn,, ale później było coraz lepiej. Teraz po prawie dwóch latach użytkowania wiem, że na pewno jeszcze długo ich  nie zamienię.  A czemu? posłuchaj, będziesz wiedział.

Pozdrawiam 

mam już system grający detalicznie ale tęsknię za ciepełkiem. Proac miałem u siebie D2R - świetne ale zależy mi na podłogowych, chciałem D20R ale to już był zupełnie inny dźwięk, za dużo basu, który zdominował całość...przynajmniej u mnie.

Czytałem, że Chario to podobny klimat

Edytowane przez Artistplant
Godzinę temu, Artistplant napisał:

Musiałbyś posłuchać ... jaki masz budżet? Rozumiem, że chcesz podłogówki?

14 minut temu, Artistplant napisał:

Nie upieram się ale muszą być ładne standy

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

No to posłuchaj jeszcze ProAc D Two R. Krok do przodu względem zwykłych dwójek. Poezja 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

1 godzinę temu, PioZ napisał:

Wymieniłem po prawie 20 latach słuchania Sonus Faber Minimy Amator na  Dynaudio Special Forty. Do roku myślałem że zrezygnuję z tych kolumn,, ale później było coraz lepiej. Teraz po prawie dwóch latach użytkowania wiem, że na pewno jeszcze długo ich  nie zamienię.  A czemu? posłuchaj, będziesz wiedział.

Pozdrawiam 

Rozumiem że ma ich słuchać rok? Po takim czasie ucho nie wygrzało 😉

2 godziny temu, Artistplant napisał:

mam już system grający detalicznie ale tęsknię za ciepełkiem. Proac miałem u siebie D2R - świetne ale zależy mi na podłogowych, chciałem D20R ale to już był zupełnie inny dźwięk, za dużo basu, który zdominował całość...przynajmniej u mnie.

ProAc 2.5    3.8

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sonus Faber Cremona

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, PioZ napisał:

Pozdrawiam 

sluch cie adaptowal.

wroc do sonusow.np electa amator

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

25 minut temu, jurek1 napisał:

Rozumiem że ma ich słuchać rok? Po takim czasie ucho nie wygrzało 😉

Porządna firma do odsłuchów posiada kolumny odpowiednio wygrzane, które trochę inaczej brzmią niż te świeżo wyjęte z pudła.

Pozdrawiam

7 minut temu, tomek7776 napisał:

ProAc 2.5    3.8

wroc do sonusow.np electa amator

Kolega miał jakiś czas Elekty Amator III, bajecznie realistyczny dźwięk nie będę się wgłębiał w szczegóły, opisy są w sieci. Dawno nie słyszałem takiego głośnika. Ale coś za coś, niestety kupno ich  byłoby kaprysem. a na kaprysy mnie nie stać.

Pozdrawiam

wersja III SF electy amator nie jest juz tak dobra jak dwie poprzednie.

tamte wersje czaruja dzwiekiem.tak jak proac.

p.s

zadne hobby nie jest tanie.

2 godziny temu, Artistplant napisał:

Nie upieram się ale muszą być ładne standy

Chario akurat ma ładne standy a niektóre podstawkowe modele potrafią zawstydzić niejedną podłogówkę jeżeli chodzi o bas.

Z czym ma to grać? Jaki budżet? Nowe czy używane? Niektóre modele używanych niezbyt często się trafiają.

Zadzwoń, spytaj się : 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , bardzo polecam. 

Pozdrawia m

Ukryta Zawartość

7 godzin temu, Artistplant napisał:

Czy do SF Concerto Domus lub SF Electa Amator 2 są dostępne w serwisie części?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

haha.tam zwrotnice sa fabrycznie zalane czarna masa .i nie ma opcji grzebania.

cos ty sie uparl z serwisem....zamierzasz katowac je ponad ich mozliwosci.....

electy maja juz swoje lata i sa sprawne.o czyms to swiadczy.

Cześć,

jeśli szukasz czegoś w stylu SF to może warto posłuchać włoskich Opera Audio? To granie bliskie temu co pokazuje SF.

Pozdrawiam,

Michał

Zapraszamy na odsłuchy i do wypożyczeń - www.natemataudio.pl