Skocz do zawartości
IGNORED

Modyfikacje źródeł TDA1541, lampowe analogówki.

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, eMCZe napisał:

Ja powiem Ci tylko że dokładnie taki sam efekt miałem. Duże zniekształcenia. Żadne kombinacje nie przyniosły poprawy. 

Zupełnie wypadło mi z głowy że miałem wysłać Ci płytkę która ja stosuje. Już ja wrzucam do pudełka. 

Może kwestia zbyt dużego prądu na wejściu do i/v i stąd te zniekształcenia?

Ja szarpnąłem się i kupiłem u chińczyka daca na 4x tda1541a. Chińczyk jednak nie wyregulował dobrze wejść na sekcje i/v i LPF co skutkowało przesterowaniem OPA. Na całe szczęście zrobiłem to sobie sam i teraz jest już ok. Oczywiście w miejsce ne5534 na i/v i bufor poszły Staccato OSH a na LPF odsprzeglone lme49990. Na odbiornik poszedł WM8805 a czekam jeszcze na jakąś lepszą kartę usb na cchd-575.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Delirium77
7 minut temu, Delirium77 napisał:

Może kwestia zbyt dużego prądu na wejściu do i/v

U mnie I/V robią lampy a rezystor był zmniejszony o połowę i to nie robiło znaczenia. Nie chciało mi się szukać przyczyny więc płytka leży gdzieś w szufladzie. 

Martin Logan CLS, Ayon Triton 8 x KT150, DAC STAX (2xPCM63K na 6414/ECC81), Rotel RCD (TDA1541 na 6N9S) ,Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (Shibata na boronie) z pre na 6N9S/6S2S, Volumio pod R Pi.

Może to mój błąd, mam  Marantz CD65 wmontowałem złącze goldpin i zamieniam płytki 1xTDA i 2xTDA pewnie źle to robię. Na razie mam na wyjściu układ standardwy oamp-y dyskretne, mam też ten moduł HDMA IV LPF i układ AVT 5469. Mam też drugi CD65 chcę zrobić dwa jeden pod wzmacniacz lampowy drugi pod tranzystor.

Witam przy zastosowaniu wspomnianej płytki 2xTDA 1541 i oryginalny układem wyjściowym, Po analizie schematu Marantza CD65 i Sony CDP 227ESD na pierwszym oamp-ie zmniejszyłem rezystor między in -  a out z 1,5Kohm do 750Ohm .  Teraz nic nie zniekształca gra prawidłowo. Jednak wychodzi brak doświadczenia. Pozdrawiam.

Chciałem na chwilę wrócić do układu Mu-Follower Konrada. 

Ukryta Zawartość

Zagościł u mnie w standardowej konfiguracji z ECC81 na pokładzie. Bardzo pozytywne odczucia 🙂 jeśli chodzi o dźwięk i wykonanie. W korespondencji ze mną Konrad napisał, że nie żonglował w nim innymi lampami niż ECC81. Nie ukrywam, że mam zapasy ECC82 i 6N2P i zastanawiam się nad możliwością spróbowania się z nimi w tym układzie zapewne po odpowiednich modyfikacjach (mam też zasilacz z możliwością regulacji napięcia anodowego 160-300V).

Czy ktoś z Was może podzielić sie swoimi doświadzczeniami i radą w tym zakresie? Z góry dziękuję.

Ukryta Zawartość

Zamiast ECC81 który pod każdą postacią przymula proponuję 6414. 

Konrad słyszał u mnie obie przy podmianie w SRPP i zostaliśmy na odsłuchach na 6414 bo ECC dużo z góry zabierał podbijając środek.

W Mu @Muzga też mi się 6414 sprawdza najlepiej. Kolejny DAC w tym secie jako drugi analog poskładałem. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Martin Logan CLS, Ayon Triton 8 x KT150, DAC STAX (2xPCM63K na 6414/ECC81), Rotel RCD (TDA1541 na 6N9S) ,Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (Shibata na boronie) z pre na 6N9S/6S2S, Volumio pod R Pi.

18 minut temu, eMCZe napisał:

W Mu @Muzga też mi się 6414 sprawdza najlepiej.

Ok, dziękuję Ci jak zwykle za konkret. Czy stosując 6414 w samym Mu coś zmieniałeś (poziom napięcia, któreś rezystory, itp)?

9 minut temu, pjasio253 napisał:

Czy stosując 6414 w samym Mu coś zmieniałeś (poziom napięcia, któreś rezystory,

Zamieniałem je w ciemno ale przy ostatnim Mu mistrz Konrad je przeliczal i punkty pracy wypadly tak samo. 

1 godzinę temu, eMCZe napisał:

Zamieniałem je w ciemno ale przy ostatnim Mu mistrz Konrad je przeliczal i punkty pracy wypadly tak samo. 

Rutyna 😁

1 minutę temu, OLES napisał:

Rutyna 😁

Konrada ?? 

7 minut temu, eMCZe napisał:

Konrada ?? 

Nie,  @Muzg przecie policzył.

Bo, mieć nosa, to słabo raczej by pasowało. 🙃

Edytowane przez OLES
1 godzinę temu, OLES napisał:

Bo, mieć nosa

No ja to patrzę tylko czy się napięcie zgadza i rozkład pinów a jak nie to przejściówkę robię 🙂 

Ale czasem mozna na ucho naprawdę dobrze trafić 🙂 

A jak już na ucho zadziała to wtedy dopiero się szuka punktu pracy.

3 godziny temu, eMCZe napisał:

Zamiast ECC81 który pod każdą postacią przymula proponuję 6414. 

Mam takie samo odczucia, mam również analog Mu jednak ta lampa ecc81 (próbowałem siemensa i RCA) gra za słodko w połączeniu z tda1541a jakaś msakra niby poprawnie, ale za dużo tego ciepła brakuje pazura tu i ówdzie. 

Pytanie jakie lampy 6414 tam  tesowałes?

4 minuty temu, Mariusz03 napisał:

Pytanie jakie lampy 6414 tam  tesowałes?

Mam w domu GE IBM 1960 , Raytheon 1958, Raytheon 1962 

Punkt pracy ten sam tylko trzeba pamiętać, że 6414 ma mniejsze wzmocnienie więc, jeżeli chcecie wyższy poziom sygnału to należy zwiększyć rezystor konwersji. 

59 minut temu, eMCZe napisał:

Mam w domu GE IBM 1960 , Raytheon 1958, Raytheon 1962

Jakie różnice pomiędzy GE i raytheon?

1 minutę temu, Mariusz03 napisał:

Jakie różnice pomiędzy GE i raytheon?

Mam wrażenie, że IBM gra ostrzej, ale po paru zmiananch i ślepym teście nie potrafię rozróżnić. 

Z tego co wiem, GE robił je brandowane IBM na pierwszy montaż. Każda ma numer zamówienia. Raytheon chyba był zamiennikiem.

Mam Raytheona ze starym logo 1958 i z nowym logo 1962. Osobiście używam dobranej kwadry z 1958 roku.

Panowie, mam taki oto DAC. 4x TDA1541A na opampach i gra to super ale jednak analogówka na tzw. HDAM jest o wiele lepsza. No ale to single TDA1541, gdzie spisuje się świetnie. Dla mnie np. takie TDA1540D z wyjściem HDAM, które niby 14-bit gra lepiej niż pojedyncze TDA1541A, pewnie dlatego, że jest większa separacja kanałów. Nie chciałbym skreślać tego daca 4x1541A, bo jest na opamapach (i tak wymieniłem 5534 na Staccato w części I/V i buforze, oraz na LME49990 w LPF). Podpowiedzcie proszę jak wstawić taki moduł HDAM, który ma wejścia L-0-R do każdej z płytek, kiedy wyciągnę opampy I/V oraz LPF. Zakładam, że na wyjściu dalej muszą pozostać opampy buforujące i łączące jedną i drugą fazę każdego kanały. 

Ukryta Zawartość

IMG_7333.jpeg

IMG_7332.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolejny eksperyment... w moim DAC Raytheon 6414 dostały do towarzystwa Brimar CV4042 

Ukryta Zawartość

Zrobiło się inaczej, bardziej lampowo na średnicy z zachowaniem szczegółowej góry. Dociążyło też bas. 

Ukryta Zawartość

• 3 miesiące później...

Długo tu cisza. Powiem więc, że w ramach kolejnego eksperymentu, zmieniłem gniazda w DAC na octal aby stosować 6N7S/6SL7 i pochodne, zrobiłem sobie przejściówki octal-noval pod różne kombinacje aby obsługować ECC81, 82, 83, 88, 6N23P inną pod ECC85, 6N1P, 6N2P i jeszcze inną pod 6N3P i jeszcze inną pod subminatury i na jednym DAC słuchałem cały weekend wszystkiego po kolei... a żeby nie było że za mało opcji to zrobilem sobie "fixed Rk" i w zasadzie w locie obsłuchałem różnicę w punkach pracy. 

Eksperymenty uczą i bawią, bo rzeczywiście wiele usłyszałem a jeszcze więcej zabawy miałem przy tym. 

Tylko rodzina po 20 razie tego samego setu muzycznego zaczeła protestować a na informację, że musze puszczać to samo bo robię porównania stwierdziła, że wyprowadza się do kampera. 

5 godzin temu, wojkubi napisał:

A jakie wnioski?

Po pierwsze, nie należy się sygerować mu, użycie lampy o wzmocnieniu około 20 razy jak ECC82, 12AU7, 6N8S, 6SN7 daje takie same efekty jak wrzucenie lampy o wysokim współczynniku wzmocnienia. Można je spokojnie porównywać w jednym analogu i po wybraniu lampy ewentualnie skorygować poziom wyjścia. Oczywiście mówię o analogu a nie użyciu lamp o skrajnym wspólczynniku wzmocnienia jako driver czy preamp gdzie kolejny stopień jest ściśle poączony i uzyskamy ogromny przester którego nie da się słuchać - też sprawdzałem we wzmacniaczu przy okazji 😉

Po drugie mając worek lamp, a dużą z nich część pomierzoną, przekonałem się, że lampy z takimi samymi parametrami na papierku nie zawsze oznaczają idealną parę na wyjściu. Przy podaniu sygnału 1000hz na wejściu na wyjściu rozbieżności sięgaja 0,6Vpp czyli jakieś 0,2Vrms. Wrzucenie w to miejsce lampy z innej pary potrafi poziomy wyjść wyrównać całkowicie.

Po trzecie sugerowanie się wartością katologową R katodowego to jednak dobry pomysł. Lampy z Rk na poziomie 600R użyte w układzie z rezystorem katodowym około 200R tracą w odsłuchu. W drugą stronę zastosowanie większego Rk niż katalogowy min ma mniejszy wpływ ( to mówi mi moje subiektywne ucho ). 

Po czwarte tam gdzie zmiana kondensatora nie jest mozliwa ( bo na przykład wydaliśmy na nie nie mało lub w drugą stronę nie chcemy wydawać więcej ) zmiana lampy potrafi wyrównać tor bądź dać nacick na pasmo na którym nam zależy. I nie mówię o delikatnym zmianie nalotu barwy tylko o skrajnościach jak krzycząca góra a dudniący bas.

Po piąte... znalazłem swoją nową ulubioną lampę w moim systemie.

9 godzin temu, eMCZe napisał:

Tylko rodzina po 20 razie tego samego setu muzycznego zaczeła protestować a na informację, że musze puszczać to samo bo robię porównania stwierdziła, że wyprowadza się do kampera. 

No powiem Ci, że patent na eksmisję niezły :), ale już chyba okres ochronny się zaczął, więc może być nieskutecznie :).

36 minut temu, eMCZe napisał:

znalazłem swoją nową ulubioną lampę w moim systemie.

No napięcie podniosłeś 🙂, nie trzymaj w niepewności, która to taka?

A tak na poważnie, to jak słucham filmików na Twoim kanale, to naprawdę cudnie to wszystko brzmi, więc jak tak pieszesz o tych eksperymentach, to widzę gościa, który ma w imadełku diamencik, ale jeszcze go szlifuje 🙂 

26 minut temu, pjasio253 napisał:

która to taka?

Niepozorna ECC85 na którą wpadłem przez przypadek odkrywając że ma pinout taki sam jak 6N2P. 6N2P gra średnicą i ma bardzo mocny dół który może być czasem przez niektóre systemy problematyczny w kontrolowaniu ale dla mnie ma niedobór góry. ECC85 jest bardzo wyrównana pod tym względem, basu ma pod pełną kontrolą za to tyle szczegółów u góry... do tego u mnie daje lepszą scenę niż ECC81 i pochodnej. 

Zaraz potem 6N16B i 6SN7 ale tu akurat konkretny model Sylwania z wczesnych lat 50 tych. Obecnie używam je jako drivery do KT150 i KT88 we wzmacniacz gdzie zastąpił bardzo dobre JAN 6189W 

A jak do tego dodam jeszcze możliwości zasilacza Konrada z regulowanym napięciem to robi się wiele możliwości kształtowania grania. 

22 minuty temu, wojkubi napisał:

Jak Cię znaleźć na youtubie

Ukryta Zawartość

Ale nie ma po co, filmiki nigdy nie oddadzą tego co jest w rzeczywistości. Wrzucam je głównie pod wątek na Audiokarma "Pokaż swój system, niech inni zobaczą i usłyszą". Tam do tego wątku podchodzi się na luzie i jest rozmowa na temat zmian w sprzęcie i co wniosły.

Ukryta Zawartość

O Daniel został subskrybentem to mam już z dwóch 🙂

Ostatnia zmiany w systemie wymusiła zmiana wzmacniacza. 

Chciałem lampę ale chciałem też zachować Martin Logan CLS a pogodzić to nie jest łatwo. Wybór padł więc na małego potworka czyli Ayon Triton na 8 x KT150 a jak wiadomo zmień wzmacniacz a roz...biesz sobie wszystko. Cała synergia poszła więc sobie. 

KT150 grają naprawdę mocno, naprawdę dynamicznie, naprawdę pełnym pasmem. Brzmią jak bardzo dobry tranzystor.... no właśnie, a ja chciałem lampę. Stąd najpierw kombinacje z lampami w sekcji pre i tam zasiadły Philips JAN 6189W. Dają precyzją, liniowość, dynamikę i szczegółowość. Na drivery poszły selekcjonowane przez producenta Sylvanie 6SN7 ze złotych lat 50 tych z chromowanymi deklami i pojawiła się "lampowa scena". Resztę suchego brzmienia tranzystora załatwiłem zmianą KT150 na KT88. W końcu pojawił się dźwięk KT w trybie triody który znam i lubię. Jak do tego ułożyły się w środku Miflex KPFM to można się było zabrać za DAC. 

Stąd właśnie cała zabawa w przejściówki, zmienne punkty pracy i żonglerka lampami opisana powyżej. 

Synergia powróciła 

Teraz czekam tylko na lampy Mazda z Japoni ale to już z ciekawości czy poprawią coś jeszcze w stosunku do lamp RWN Neuhaus. 

1 godzinę temu, eMCZe napisał:

Synergia powróciła 

Nawet na głośnikach z mojego laptopa słychać wyraźnie jaka jest plastyczność i namacalność tego dźwięku. Nic , tylko pogratulować osiągnięcia takiego poziomu.👍

...there is no spoon...

19 godzin temu, arturp napisał:

tylko pogratulować

A dziękuję, bardzo miło mi słyszeć i zawsze zapraszam na odsłuchy na żywo. Ty wiesz dobrze, że to nie wystarczy kupic, postawić i podłączyć ( takie rzeczy to tylko w TOPhifi 🤣 ). Głośniki rozebrane do gołych folii, wzmacniacz na nowych kondach, dobieranych pod głośniki lampach i zmienianym do bólu punkcie pracy aż znalazłem ten który jest dla mnie najlepszy. Zabawa z kablami. No ale największą robotę robią tu analogi lampowe w DAC i CD. Wprawdzie DAC to PCM'y 63-K ale CD to wciąż TDA1541 aby zostawić sobie różnorodność brzmienia. Niuanse wciąż słyszalne, TDA1541 gra ciemniej i bardziej lampowo. Gdzieś pośrodku jest mój gramofonowy preamp lampowy, który robiłem również pod cały system. 

Świadome zmiany wnoszą dużo. Bałem się zakupu lampy, nawet dużej bo często w zestawie z Martin Logan CLS następuje obcięcie góry.  A skoro i tak wrzuciłem linka do moich "nagrań" to mogę i ostatnią twórczość wrzucić.

Po małym "tjuningu" wzmaka i DAC'a...

braku góry nie stwierdzono.

• Pokaż nowe odpowiedzi