Skocz do zawartości
IGNORED

Modyfikacje źródeł TDA1541, lampowe analogówki.

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, Daniel_68412 napisał:

dziękuję, rozumiem, że Rk i to leci na jfeta - klasycznie? Jaka wartość Rk?

Poddaję się - co oznacza RK? 🙂 W technikaliach tego modułu nie siedzę. Co to dźwięku, to w porównaniu do klasycznego modułu zbudowanego na wzmacniaczach operacyjnych jest przepaść (a trochę tych opampów przerobiłem - od 627AU, LH0032CG, LME49990, 2134PA, 604AP. LT1028CN, AD797 czy klasycznie NE5534 od Sygnetics i TI.

Co do modułu to podaję link - 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

2 minutes ago, Delirium77 said:

Poddaję się - co oznacza RK?

Rezystor konwersji - na nim zamieniany jest prąd z TDA na napięcie.

Te moduły mają gdzieś schemat?

FETISHIZATOR ma bardzo prostą budowę (Rk + jfet) a tutaj jest znacznie więcej "towaru"

ostatnio dla zabawy polutowałem sobie go na płytce uniwersalnej z philipsem BF545B (smd) i faktycznie ruszyło od kopa całkiem sensownie ale nie obciążałem go

Daniel_68412 u mnie Rk myślałem ,że chodzi ci o rezystory katodowe 6N8S-300 ohm , jeśli chodzi o rezystor konwersji to mam 49,9R tak na próbę. Napięcie wyjściowe z Daca nie ma 2V RMS ale do wysterowania  Gainclona z 33x wzmocnieniem do sensownej głośności  wystarczyło.

Delirium77 lubię dla odmiany od czasu do czasu posłuchać na różnych DAC. Przetworniki które przygarnełem to PCM63 z upsamplingiem na DF1704, NOS TDA1543 na dwóch układach równolegle z konwersją na rezystorze, PCM1704 z upsamplingiem na DF1706, PCM56 jest w budowie też z upsamplingiem, SMSL MK2 na ES9038PRO, teraz w trakcie budowy NOS DAC na TDA1541.

Każdy ma zalety i wady w moim odczuciu. PCM63 ma chyba najdokładniejszy bas, dźwięk lekko słodki z dobra lokalizacja szczegółów na scenie, lecz ma analog od karty katalogowej PCM1704, może spróbuję lampizacji, bo dla TDA1541 to się fajnie zgrywa.

PCM1704 najbardziej zrównoważony DAC, z nisko schodzącym basem.

ES9038PRO w SMSL w moim odczuciu ma dźwięk szczegółowy  bez podbarwień, lecz słabiej kreuje emocje w nagraniach.

TDA 1543 dobrze kreuje scenę, ma dobrze wybrzmiewające instrumenty.

TDA1541 NOS z lampizacją na 6N8S wnosi do nagrań chyba najwięcej emocji, tak jakbym siedział w fotelu na środku sceny a przede mną była kapela. Wokale nie do pobicia.

elektron18 - dzięki za szczegółowy opis. Cenna wiedza dla potomnych. 

Ja ze swojego doświadczenia dopowiem, ze bardzo duże znaczenie ma oprócz samego daca, część analogowa. 

Co do SMSL to miałem m500 mkIII na es9038pro, który w pełni wykorzystywał wszystkie kanały w kostce. Szczegółowo ale aż za bardzo. Słuchanie aż kłuło w uszy, a dźwięk był sztuczny, aż nie chciało się tego sluchac.

55 minut temu, elektron18 napisał:

PCM63 ma chyba najdokładniejszy bas, dźwięk lekko słodki z dobra lokalizacja szczegółów na scenie, lecz ma analog od karty katalogowej PCM1704, może spróbuję lampizacji

Polecam na 6414. Jest precyzja i szczegóły + bardzo dobra scena. PCMy od 56 do 63 dla mnie w tej chwili tylko na 6414, aż ściągnałem z USA naście sztuk Raytheon'a z lat 58 i 62 mam też GE z 60 tych.

Ukryta Zawartość

Tak wchodzą, że połowa już z PCMami wyszła do ludzi. 

2 x PCM63 K na tych lampach testowałem u mnie razem z @Muzg i obciachu nie było chyba 😉 

TDA1541 w tej chwili dla mnie tylko na 6N9S ale na  Mufollower'ze Konrada z 6414 również zabrzmiał bardzo dobrze. Do wokali o których mówisz i sceny doszła pracyzja z PCMów. 

Tylko trzeba im ponad ampera na grzanie zapewnić. 

Ukryta Zawartość

Martin Logan CLS, Ayon Triton 8 x KT150, DAC STAX (2xPCM63K na 6414/ECC81), Rotel RCD (TDA1541 na 6N9S) ,Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (Shibata na boronie) z pre na 6N9S/6S2S, Volumio pod R Pi.

Tutaj STAX TALENT czy tam moja wariacja na temat STAX'a czyli 2 x PCM63K na 6414 właśnie.

20230211_180251.jpg

jako filtr siedzi SM5842 bo DF1704 był za ostry, jakby ktoś chciał to mogę zamienić na monety czy inne lampy 🙂

Ukryta Zawartość

a tu wspomianny i pokazywany już wcześniej :

2 x TDA1541 z dwoma ulubionymi analogami czyli 6N9S oraz Mufollower @MuzgAudio z 6414, do szczęścia tylko brakuje Konrada dyskretnych OPA.

20230222_003744.jpg

Nie wiem który z tych trzech lubię najbardziej. 

Ukryta Zawartość

Martin Logan CLS, Ayon Triton 8 x KT150, DAC STAX (2xPCM63K na 6414/ECC81), Rotel RCD (TDA1541 na 6N9S) ,Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (Shibata na boronie) z pre na 6N9S/6S2S, Volumio pod R Pi.

9 godzin temu, eMCZe napisał:

jako filtr siedzi SM5842 bo DF1704 był za ostry, jakby ktoś chciał to mogę zamienić na monety czy inne lampy

eMCZe gdzie zakupiłeś filtr SM5842 ,jak go oceniasz w porównaniu do DF1704 , oprócz tego ,że jest łagodniejszy.

Czy ten z Ebay będzie oryginalny: 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

48 minut temu, elektron18 napisał:

Czy ten z Ebay będzie oryginalny: 

Wiem, że pytanie nie do mnie, ale akurat u tego sprzedającego kupowałem AD1865 i CS8414, bez żadnego problemu. Gość ma dużo części z wylutu, więc raczej można mówić o oryginałach. Zresztą 100% poleceń też pozwala założyć, że gość nie naraził się podróbkami. Tego sprzedawcę polecił mi też arturp, więc to też dokłada się pozytywnie do oceny tego sprzedawcy 🙂

W dniu 28.03.2023 o 18:24, elektron18 napisał:

Witam. 

Chciałem się podzielić projektem NOS DAC TDA1541 z wykorzystaniem kondensatorów styrofleksowych 200nF 0,5% KSF-022  rodzimego Miflexa z dawnej produkcji do odsprzedania stopni konwersji układu TDA1541. Układ wzorowany jest na projekcie Adama Tatusia z Elektroniki Praktycznej. Styrofleksy mają niską absorpcję dielektryczną, co jest zaletą w układach próbkujących. Stopień wyjściowy na lampach 6N8S w układzie SRPP. Płytki są moimi wypocinami, zrobione w programie EasyEda i wyprodukowane w JLCPCB. Później będę miał dostęp do komputera to wrzucę schematy i fotografie płytek.

Ukryta Zawartość

IMG_20230328_174013_copy_1160x868.jpg

IMG_20230328_174626_copy_868x1160.jpg

IMG_20230328_174548_copy_1160x868.jpg

Co do płytki Adama Tatusia to szkoda że tak daleko kondensatory odsprzęgające są tam od nóżek TDA - co to za odsprzeganie jak kondensator jest kilometr od TDA 😕 szkoda że nie ma diód zabezpieczających na stabilizatorach (łączące wy z we). Szkoda też że po zastosowaniu rezystora 10R na wy stabilizatora i później dławik okazało się że mam za małe napięcie na TDA było to ok 4,5-4,6 i to wystarczyło aby przy wyłączeniu muzyki i podgłoszeniu dzwięku słychać było coś jak wiatr takie dziwne szumy. jak spadnie np. do 4,5V to już jest tylko charczenie. szkoda że w schemacie jest też błąd Vdd jest podłączony z VDD1 nie wiem czy to złośliwie ludzie robią. I po co te radiatory w jego projekcie jak bez nich stabilizatory są zimne

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pdyn

Pdyn sprawdzałem oscyloskopem sygnały przed wejściem do układów 74LVC1T45 i po. Na oscylogramie nie było zafalowań sygnałów I2s. Po wyjściu z tych translatorów napięcia też było wszystko w porządku. Ścieżki wzorowałem na Projekcie z EP tam też nie jest wszystko super blisko.  Dla mnie celem nadrzędny było zastosowanie styrofleksów do odsprzęgania stopnia konwersji. Kondensatory te mają pasek na obudowie, który oznacza okładzinę zewnętrzną. Paskiem tym łączymy do GND wtedy zmniejsza się oddziaływanie zakłóceń na te kondensatory. Dodatkowo wyprowadiziłem dwa piny J11 i J12 aby założyć ewentualny ekran z folii miedzianej 0,1mm na kondensatory.

4 minuty temu, elektron18 napisał:

Pdyn sprawdzałem oscyloskopem sygnały przed wejściem do układów 74LVC1T45 i po. Na oscylogramie nie było zafalowań sygnałów I2s. Po wyjściu z tych translatorów napięcia też było wszystko w porządku. Ścieżki wzorowałem na Projekcie z EP tam też nie jest wszystko super blisko.  Dla mnie celem nadrzędny było zastosowanie styrofleksów do odsprzęgania stopnia konwersji. Kondensatory te mają pasek na obudowie, który oznacza okładzinę zewnętrzną. Paskiem tym łączymy do GND wtedy zmniejsza się oddziaływanie zakłóceń na te kondensatory. Dodatkowo wyprowadiziłem dwa piny J11 i J12 aby założyć ewentualny ekran z folii miedzianej 0,1mm na kondensatory.

A napięcia ? Jakie masz na TDA ?

11 minut temu, elektron18 napisał:

Zasilające czy na innych pinach ?

Zasilające

A to moja płytka (odsprzęganie pod spodem kondensatorami c0g), zrobiłem też płyki do wymiany konwertera I/V o takiej samej wielkości jak w AVT: Pass D1 i AYA. Chcę jeszcze zrobić zamiankę z wejścia spdif żeby było amanero. Martwi mnie tylko ten kabel-taśma połączenia I2S to też powinno być krótkie a nie taka antena

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pdyn

Pdyn zmierzone i wyregulowane rezystorkami przy LM317/337. Starałem się ustawić jak najbliżej katalogowych +5V, -5V, -15V. Wyszło z odstępem max. do 0,02V. Tu niema PR-ków ,więc każdy LM będzie miał trochę rozrzutu, ale można to dostosować korygując warości rezystorów w dwójkach od pinów ADJ.

1 minutę temu, elektron18 napisał:

Pdyn zmierzone i wyregulowane rezystorkami przy LM317/337. Starałem się ustawić jak najbliżej katalogowych +5V, -5V, -15V. Wyszło z odstępem max. do 0,02V. Tu niema PR-ków ,więc każdy LM będzie miał trochę rozrzutu, ale można to dostosować korygując warości rezystorów w dwójkach od pinów ADJ.

A nie to spoko :) czyli zrobiłeś na LM317 - to lepiej masz szanse ustawić jak chcesz. A w AVT są 2 stabilizatory ma 5V i później po 10R i dławiku już niektórym może zabraknąć napięcia na TDA. To spoko

Pdyn , przypominam sobie ,że kiedyś składałeś ten DAC z AVT, albo ktoś inny , bo wiem ,że gdzieś natknąłem się na podobny wątek.

13 minut temu, pdyn napisał:

Zasilające

A to moja płytka (odsprzęganie pod spodem kondensatorami c0g), zrobiłem też płyki do wymiany konwertera I/V o takiej samej wielkości jak w AVT: Pass D1 i AYA. Chcę jeszcze zrobić zamiankę z wejścia spdif żeby było amanero. Martwi mnie tylko ten kabel-taśma połączenia I2S to też powinno być krótkie a nie taka antena

Pdyn, miałem w zapasie trochę kabla ekranowanego z gęstym oplotem, więc połączyłem WM8804 z płytką DAC tym i kabelkami ekranowanymi. Masy ekranów połączone przy DAC. Kabel łączący GND WM8804 i płytkę DAC dałem oddzielnie.

Edytowane przez elektron18

Tak ja ciągle narzekałem na tego AVT i sobie nie radziłem z tym, wydawało mi się że jestem jedyną osobą u której to nie zadziałało jak trzeba. A tu trzeba było zrobić najprostszą rzecz czyli pomierzyć napięcia :)

U mnie mam podobnie, z każdym projektem dowiaduję się czegoś nowego i uczę się na błędach na które natrafią inni.

Ja nie mam szczęścia do AVT. Mam też np dac: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . I ten ma wejściu transil który jest dobrany że jak mamy lekko za wysokie napięcie na trafie to już zaczyna się grzać - przewodzić - zwierać (trafo ma być 12V  transil przebija przy 14.4 ale już podad 13 zaczyna się grzać) . A jaki jest sens transilu bez bezpiecznika tuż przed nim ? transil się zjaraa bezpiecznik przy pierwotnej stronie może i się załączy ale jak już wszystko będzie zwęglone

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, pdyn napisał:

A jaki jest sens transilu bez bezpiecznika tuż przed nim ? transil się zjaraa bezpiecznik przy pierwotnej stronie może i się załączy ale jak już wszystko będzie zwęglone

Zgadzam się. Kiedyś stosowano też rezystory bezpiecznikowe.

2 godziny temu, elektron18 napisał:

eMCZe gdzie zakupiłeś filtr SM5842 ,jak go oceniasz w porównaniu do DF1704 , oprócz tego ,że jest łagodniejszy.

Filtr NPC SM5842 zakupiony od Konrada @Muzg. Filtr pewny bo z wylutu. Adapter pod filtr też od niego pochodzi, jego projekt i wykonanie. Wrzucasz SM584x i jumperami konfigurujesz pod urządzenie w którym go instalujesz. 

DF1704 natomiast zakupiony tutaj:

Ukryta Zawartość

Różnice... SM5842 ma naturalne pełne wokale, lepiej brzmiące gitary, średnica jest idealna gdy mam wrażenie, że DF1704 gra bardziej górą. Scena również lepsza jest tworzona na SM5842. Bas gra podobnie choć mam wrażenie że DF mniej wybrzmiewa a w SM jest większa rozpiętość. Ogolnie przy DF1704 mam wrażenie syntetycznośći przy SM naturalności.

Ukryta Zawartość

Oryginalnie był SM5803 i naprawdę nie mam pojęcia dlaczego starali się na tyle że dali do środka PCMy w gradacji K a potem wszystko przykryli kocem z filtra... 

Patrząc na schematy popularnych, gotowych CD z układem TDA1541, kondensatory odsprzegające stopnie konwersji są w wartościach 100nF, 220nF (Arcam miał troszkę rozróżnione wartości na pinach). Adam Tatuś wspominał w swoim projekcie , że Philips zalecał 100nF. Jakie wy macie doświadczenia odsłuchowe odnośnie tych wartości.

1 minutę temu, elektron18 napisał:

Jakie wy macie doświadczenia odsłuchowe odnośnie tych wartości.

było już nawet w tym temacie 🙂

Ja do standardowych decoupling capsów w wartości 100 czy 220nF dodaje od 1,5 do 2,2 uF tantale na dwóch pierwszych MSB a na reszcie od 0,47 do 0,65 uF tantali. 

Całkowita zmiana grania. Scena rośnie, wokale jeszcze bardziej.

Do Arcama też dodawałem 2,2 do tantalowych 0,47 uF które tam siedziały.

a do 220nF foli dodawałem 680nF tantala. Folie wymieniałem na 220 nF WIMA 

Przy okazji, zabawa z odsprzęganiem przy lampizowaniu  14 bitowych TDA1540 kończyła się katastrofą. Zniekształcenia i szumy...

12 minutes ago, elektron18 said:

Patrząc na schematy popularnych, gotowych CD z układem TDA1541, kondensatory odsprzegające stopnie konwersji są w wartościach 100nF, 220nF (Arcam miał troszkę rozróżnione wartości na pinach). Adam Tatuś wspominał w swoim projekcie , że Philips zalecał 100nF. Jakie wy macie doświadczenia odsłuchowe odnośnie tych wartości.

to zależy z jaką częstotliwością taktowany jest DEM

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W pudełeczku zostało mi jeszcze trochę kondensatorów styrofleksoych jak będę zamawiał coś w Jlcpcb to dodrukuje kilka płytek i wyśle do eksperymentów dla forumowiczów. Mam ich parę sztuk o wartościach 121nF 1%, 200nF 0.5%, 448nF 0,5%. 

Ukryta Zawartość

IMG_20230330_171643_copy_1856x1388.jpg

IMG_20230330_172059_copy_1856x1388.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciekawość mnie zżerała, więc z ciekawości sprawdzam jak wypadnie połączenie stopnia SRPP oraz bufora na pojedyńczej parze JFET 2SK209 z prądem spoczynkowym 8 mA. Od wyjścia układu SRPP kondensator 100nF/400V MKP i  za nim szeregowo rezystor 1,2kOhm oraz rezystor 1MOhm do GND, żeby nie obciążać stopnia SRPP. Dalej już bramka 2SK209.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez elektron18
3 minuty temu, elektron18 napisał:

Ciekawość mnie zżerała

i .... ????

• Pokaż nowe odpowiedzi