Skocz do zawartości
IGNORED

Modyfikacje źródeł TDA1541, lampowe analogówki.

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś było trochę czasu, więc udało się dokończyć eksperymenty z zasilaczem żarzenia 6,3V 3A/5A wraz z układem opóźniającym załączenie napięcia anodowego i wyjść DAC. Chciałem troszkę "poczuć" elektroniki, więc nie użyłem układów LT :). Układ opiera się na projekcie zasilacza ZU-1B z EdW. Założenia jakie chciałem, zasilacz posiadał:

1. Wolne narastanie napięcia żarzenia przez około 10s.

2. Opóźnienie napięcia anodowego na 1 minutę od momentu włączenia DAC.

3. Opóźnienie załączenia wyjść DAC po około 30s po załączeniu napięcia anodowego i szybkie odłączenie po wyłączeniu.

4. Precyzyjną stabilizację napięcia przy dużych prądach oraz jego stabilność.

5. Zabezpieczenie przeciwzwarciowe na poziomie 3,2A z możliwością łatwej zmiany zakresu maksymalnego prądu.

6. Natychmiastowe odłączenie przekaźnika od uzwojenia wtórnego od zasilacza anodowego po zaniku zasilania oraz odłączenie wyjść DAC. Zresetowanie układów czasowych, aby nawet po 1s na nowo rozpocząć proces załączania.

Układ wykonałem na komparatorze LM393 wraz z napięciem odniesienia na TL431 ustawionym na około 2,5V. Jako tranzystor główny szeregowy użyłem KD502 o wzmocnieniu około 100 dla 3A. Drivery tego tranzystora to BDP283 ze wzmocnieniem około 550 dla 0,2A oraz BC548B. Układy czasowe wykonałem na dwóch NE555 i transoptorze 817 . Do układu dołożyłem dodatkowo sygnalizatory na żarówkach 12V 50mA z trzonkiem T5,5 wraz z oprawkami mlecznymi dającymi według mnie super efekt ciepłego pomarańczowego światła, który komponuje się z światłem pracujących lamp. Polecam takie połączenie tej żarówki z tą oprawką, sprawi wielu osobom uśmiech na twarzy. Pierwsza lampka sygnalizuje gotowość pracy i pulsuje przez około 1 min 30s do momentu załączenia wyjść DAC. Druga lampka sygnalizuje odbiór Spdif i jest łączona z układem odbiornika przez transoptor 817. Żarówki są zasilane że źródeł prądowych na tranzystorach. Układ zasilacza przetestowany oscyloskopem, nie wzbudza się i nie oscyluje. Przy skoku obciążenia od 0A do 3A napięcie reguluje się w przedziale 40mV w przedziale kilkudziesięciu mikrosekund. Szumy na wyjściu wynoszą około 2 mV, i są mniejsze niż tętnienia układu LM317 w tym układzie pracy co sprawdziłem oscyloskopem. Schemat skończę przerysowywać do programu EasyEda z kartki być może jutro wieczorem skończę i podzielę się.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Światło żarówki w oprawce mlecznej 🙂

IMG_20230412_125814_copy_2320x1736.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, OLES napisał:

Szacun, za wyobraźnię przestrzenną. 🙃

Elektrolity wielkościowo w planach na pcb bez zmian (głównie Elwy 200uF/25V WP LL, czyli wersja militarna długowieczna. Parametry trzyma dobre, jedynie ESR ma na poziomie 0,02 do 0,04, lecz to nie jest kondensator Low ESR a mam ich troszkę w pudełku). Duży to 10mF/25V WP militarny. Małe tranzystory, układy scalone,diody oraz większość rezystorów w SMD. Postaram się zrobić jak najmniejszą płytkę, będzie ciężko, ale trochę radości będzie z lutowania. Radiator na KD502 i mostek prostowniczy będzie stanowiła obudowa DAC.

Edytowane przez elektron18

Schemat powyższego zasilacza żarzenia 6,3V wraz z układami sterującymi. Kondensatory zielone są to Elwy 220uF/25V WP LL. Dziś przepisałem schemat z kartki. Projektuję płytkę PCB jak znajdę jakiś błąd to dam znać. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez elektron18

Tylko trzeba pamiętać, że przy na przykład SRPP ten zasilacz będzie działał do około 180 - 200 V anodowego

Martin Logan CLS, Ayon Triton 8 x KT150, DAC STAX (2xPCM63K na 6414/ECC81), Rotel RCD (TDA1541 na 6N9S) ,Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (Shibata na boronie) z pre na 6N9S/6S2S, Volumio pod R Pi.

15 minut temu, elektron18 napisał:

Anodowy zasilacz będzie na mosfecie

ale do 200 V 

Martin Logan CLS, Ayon Triton 8 x KT150, DAC STAX (2xPCM63K na 6414/ECC81), Rotel RCD (TDA1541 na 6N9S) ,Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (Shibata na boronie) z pre na 6N9S/6S2S, Volumio pod R Pi.

Można będzie podbić o 50V napięcia żarnik-katoda, więc tak do 280V będzie bez przebić do żarnika z małym zapasem. Stopień wyjściowy to mu-follower lub SRPP na 6N8S.

16 minut temu, elektron18 napisał:

więc tak do 280V będzie bez przebić

przy max 100 V ?? 

18 minut temu, elektron18 napisał:

Można będzie podbić o 50V napięcia żarnik-katoda,

??

9 minut temu, elektron18 napisał:

Ciekawie pisze o tym zjawisku autor na stronie skarabo.

A możesz streścić ?? Albo odeślij pod konkretną podstronę. Stronę całą znam ale nie pamiętam tego o czym piszesz. 

Raczej wszędzie zaznacza, że w tych układach "powinny pracować lampy o niskim napięciu  anodowym i wysokim napięciu przebicia włókno żarzenia-katoda"

Z tego co pamiętam ,jeśli przekroczymy katalogowe napięcie żarnik - katoda to może dojść do przebicia od żarnika do katody i wzrost szumów, przydźwięku, trzaski w głośniku. 6N8S ma napięcie przebicia żarnik-katoda 100 V. Jest ono ważne w układach SRPP. Dlatego czasem sztucznie podnosi się napięcie żarnika np. o 50V, żeby zmniejszyć różnicę pomiędzy katodą a żarnikiem.

1 minutę temu, elektron18 napisał:

Jest ono ważne w układach SRPP. Dlatego czasem sztucznie podnosi się napięcie żarnika np. o 50V

Oczywiście bo sam dzwigałem potencjał na rezystorach ( nawet jest w tym wątku gdzieś na pierwszych stronach,  ale... Twój zasilacz do grzania ma symetryzację względem GND anodowego rezystorami 100R. 

Nie będzie się gryzło ??

7 minut temu, elektron18 napisał:

Dlatego czasem sztucznie podnosi się napięcie żarnika np. o 50V

podniesienie napięcia żarnika o 50V dało by nam 56,3V 😉 

Bez problemu można podać na rezystory symetryzacji, czyli łączenie rezystorów 100R. Napięcie żarnik katoda zmienia się.

14 minut temu, elektron18 napisał:

Bez problemu można podać na rezystory symetryzacji,

Co podać , nie nadążam 

🙂

8 minut temu, eMCZe napisał:

Co podać , nie nadążam 

Napięcie 50V uzyskane za pomocą dzielnika rezystorowego z wyjścia zasilacza anodowego.

5 minut temu, elektron18 napisał:

Napięcie 50V uzyskane za pomocą dzielnika rezystorowego z wyjścia zasilacza anodowego.

Przecież poprzez zastosowanie dzielnika napięcia nie podnosisz napięcia tylko podnosisz poziom, dzwigasz potencjały napięcia 6,3V względem masy napięcia anodowego.

Da się wtedy robić symetryzację napięcia żarzenia względem masy napięcia anodowego które ma masę na całkiem innym poziomie ?? 

2 minuty temu, eMCZe napisał:

Przecież poprzez zastosowanie dzielnika napięcia nie podnosisz napięcia tylko podnosisz poziom, dzwigasz potencjały napięcia 6,3V względem masy napięcia anodowego.

Da się wtedy robić symetryzację napięcia żarzenia względem masy napięcia anodowego które ma masę na całkiem innym poziomie ?? 

Napięcie uzyskane z takiego dzielnika jest zwierane dla przebiegów zmiennych do masy anodowego poprzez kondensator 47uF-100uF/100V. 

Moim zdaniem po podniesieniu potencjałów żarzenia nie powinieneś symetryzować względem masy anodowego, tylko względem tego podniesionego potencjału.... 

... ale ja się nie znam. 

Tutaj skopiowałem wpis ze strony skarabo.net: 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wysokie napięcie na katodzie
Szeregowe połączenie lamp niesie ze sobą pewien problem. Zauważ, że anoda dolnej lampy połączona jest  przez rezystor o niewielkiej wartości, z katodą lampy górnej. Przy szeregowym łączeniu elementów napięcie zasilające, jak wiemy rozkłada się proporcjonalnie do wartości rezystancji tych elementów. Tak więc na katodzie lampy górnej występuje wysokie napięcie względem masy, czasami nawet większe od połowy napięcia zasilającego. W takim układzie katoda górnej lampy na wysokie napięcie względem żarnika, który zwykle jest połączony z masą. Implikuje to dwa niekorzystne zjawiska:
1. Przy napięciu wyższym niż napięcie przebicia katoda-żarnik, może wystąpić przebicie do żarnika. Napięcie przebicia zwykle wynosi 50-100V, jedynie w przypadku triod specjalnie przystosowanych do pracy w układach kaskodowych jest wyższe, (np. dla  ECC88 napięcie przebicia wynosi 150 V).
2. Przy wysokim, dodatnim  napięciu na katodzie, pomiędzy nią a żarnikiem powstaje dioda, gdzie żarnik staje dodatkowym emitentem elektronów dążących do katody, która je przyciąga ze względu na wysoki, dodatni potencjał względem żarnika. Takie, "dzikie" elektrony powodują niekontrolowany wzrost prądu anodowego co objawia się głównie zwiększeniem szumów.
Środkiem zaradczym jest podniesienie napięcia także na żarniku lamp, tak by różnica napięć pomiędzy katodą a żarnikiem była mniejsza. W tym celu, w zasilaczu napięcia anodowego zastosowano dzielnik rezystorowy (R16, R17), na którym uzyskuje się napięcie ok. 30-50V względem masy  i następnie napięcie to podaje na żarniki lamp. Żarniki w tym przypadku muszą być odizolowane od masy. Przeanalizuj schemat zasilacza, jak sądzę wszystko jest jasne. Zauważysz też, że o ile w przypadku lampy górnej, różnica napięć pomiędzy katodą a żarnikiem zmniejszy się, to w przypadku lampy dolnej sytuacja stanie się odwrotna - żarnik będzie miał wyższy potencjał niż katoda. Dlatego napięcia na żarnikach podnosi się metodą "złotego środka". 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

30 minut temu, elektron18 napisał:

Tutaj skopiowałem wpis ze strony skarabo.net: 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ale o tym wiemy. było nawet tutaj:

Moje pytania i wcześniejsze słowa o max 200V na anodzie wynikały tylko i wyłącznie z tego, że na zasilaniu żarzenia zastosowałeś symetryzację względem GND anody, gdy zacząłeś mówić o podniesieniu potencjałów grzania to jakoś mi to nie pasowało. 

Co do zasilania lamp to idealnie w swoim zasilaczu zastosował dzwiganie potencjałów grzania Konrad. Zasilacz @MuzgAudio Premium dzwiga te napięcia proporcjonalnie do ustawionego napięcia anodowego. 

P.S. Taki ze mnie "znafca tematu" a jak poczytałem temat od początku to aż wstyd czytać jakie "problemy" miałem... no ale to było naście/dziesiąt lampizacji temu 🙂 

P.S2. Z ciekawostek, składam teraz układ na 6N8S ale dla doświadczenia rozdzieliłem triody stosując na każdą połówkę po jednej 6S2S a triody z 6N9S użyłem  połączone równolegle dla zmniejszenia szumów. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

7 godzin temu, eMCZe napisał:

P.S2. Z ciekawostek, składam teraz układ na 6N8S ale dla doświadczenia rozdzieliłem triody stosując na każdą połówkę po jednej 6S2S a triody z 6N9S użyłem  połączone równolegle dla zmniejszenia szumów. 

eMCZe co to będzie za topologia pracy w tym połączeniu ?. Na własne uszy nie wiem jak brzmi lampa 6N9S, ale ciekawy jestem takiej kombinacji lamp 6N9S i 6S2S.

50 minut temu, elektron18 napisał:

6N9S

Parę stron wcześniej jest wrzuconych trochę lampizacji na niej opartych. To dla mnie najlepsza lampa pod TDA1541 w SRPP. Daje przestrzeń, przy "lampowych" średnich nie obcina góry a przy swoim wzmocnieniu V/V około 70 jest łatwa do wysterowania. Gra szeroko i bardzo przestrzennie. Takiej sceny i klimatu nic z rodziny ECC nie daje. W tej chwili w DAC na TDA1541 wrzucam właśnie 6N9S w SRPP i do tego Mu z inną lampą i są do wyboru dwa odmienne charaktery grania. 

Oba układy zasilam wtedy z 300V

Mówię o 1541 bo już przy PCM nie wypada tak fajnie dźwiękowo. 

Układ z równolegle podłączoną 6N9S i dwoma 6S2S na kanał to akurat pre gramofonowe. Liczę na zmniejszenie szumów i zwiększenie wzmocnienia na wejściu 6N9S i pozbycie się wpływu na siebie pracy triod w 6N8S

Podawałem wcześniej schemat zasilacza żarzenia wraz z układami załączającymi przekaźniki. Był błąd w poprawnym dołączeniu rezystora R45. Poprawnie powinien być przyłączony do bazy tranzystora T9. Na płytce będzie dołączony zworką. Płytka będzie dwustronna o wymiarach 10cm na 8,3cm z wszystkimi elementami na płytce oprócz KD502, który będzie znajdował się na obudowie DAC w celu chłodzenia. Podaję poprawiony schemat, uaktualniony do połączeń na płytce PCB typu dłuższe krosy kabelkami. Załączam również zdjęcia dolnej i górnej warstwy płytki. Jeśli uruchomienie płytki przebiegnie pomyślnie to dla chętnych roześle za darmo pozostałe sztuki. Płytki zamówione w JlcPcb oraz jest dodatkowy dodruk płytek odbiornika Spdif i DAC w drodze do rozdania.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do zasilania anodowego planuję użyć układu z aktywnym filtrem RC na mosfetach STF6N60M2 po jednym dla lewego i prawego kanału. Przekaźnikiem załączającym napięcie AC od uzwojenia anodowego będzie sterował moduł żarzenia ,który zamieściłem post wyżej. Układ przetestowałem na pająka i po testach rozrysowałem schemat i szkic PCB w EasyEda. Większość elementów będzie przewlekanych z kilkoma elementami SMD. Do ewentualnych testów na innych mosfetach, które nie mają wbudowanych diod Zenera dołożyłem na płytce pady pod potrzebne diody. Neonówki są wskaźnikiem, że na układzie jest wysokie napięcie. Kondensatory 22nF/1000V KFMP są produkcji dawnego Miflexu i jest to kondensator polipropylenowy odpowiednik zachodnich KP, czyli elektrody ma z folii aluminiowej, MKP ma elektrody napylane na dielektryk polipropylen. Z ciekawości rozkruszyłem jednego szczypcami i zrobiłem zdjęcie. Podaję schemat zasilacza oraz widoki górnej i dolnej warstwy PCB.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

IMG_20230419_170938_copy_1856x1388.jpg

Płytka PCB będzie o wymiarach 10cm x10cm

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez elektron18
Gość

(Konto usunięte)
7 minut temu, elektron18 napisał:

Podaję schemat zasilacza

proponuję ciut lepszą filtrację przez dołożenie rezystora  który da 0,83 napięcia przed mosfetem

oczywiście dzielnik można dobrać na innych rezystorach chodzi o ideę

image.thumb.png.0c0d73c13b9a8b7ae9d64f15223a8c9b.png

Slawek.xm dzięki za wskazówkę. Spadek napięcia na Mosfecie jest około 3V, tętnienia na kondensatorze 270uF są dużo mniejsze przy obciążeniu 40 mA, więc zrezygnowałem z obniżania napięcia poprzez Mosfet. Dla większych poborów można delikatnie zniżyć napięcie tak jak napisał slawek.xm. Sprawdziłem przy 40mA obciążeniu na wyjściu oscyloskopem było czysto na zakresie 5mV/Dz.

2 godziny temu, Muzg napisał:

Nie obserwujesz drgań relaksacyjnych o częstotliwości ~1Hz na wyjściu zasilacza?

Linia czasem przesunie się  na oscyloskopie o małą wartość, ale raczej nie ma to charakteru generatora raczej jakieś nieregularne wahania. Głównie chciałem ten zasilacz dać dla MU-follower 6N8S a ten ma lepszy PSRR od SRPP (Na wyjściu SRPP czasem było widać jak od czasu do czasu linia na oscyloskopie delikatnie przesunie się, w mu follower tego nie zaobserwowałem).  W testach Mu-follower dałem zamiast tranzystora IRF830 traznzystor STF6N60M2. Nie sądziłem ,że zmiana tego tranzystora sprawi ,że wokale będą miał takie nasycenie bez sybilantów.  Pytanie dlaczego, ze względu na mniejsze pojemności STF6N60M2 ?. Pasmo przenoszenia delikatnie wyższe w wersji na STF6N60M2 (około 210kHz)

To raczej pochodna wahania napięcia w sieci, u mnie potrafi na strzał polecieć o 1V, a w ciągu minuty o 10V. Dlatego stosuje wszędzie stabilizację. Ja stosuje AOT1N60, ma super niską pojemność bramki.

• Pokaż nowe odpowiedzi