Skocz do zawartości
IGNORED

BLUESOUND NODE 3

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 30.06.2022 o 21:44, darwroc napisał:

Zmiana zasilania to może być i 900zł.Też mam wersję 2 i dużą różnicą na plus.

Jakie zmiany,to opisane w wątku o zasilaniu od Pawła.

Zmiana zasilania to więcej niż 900 zł, u Pawła to już chyba 1400 zł. Przeczytałem wątek i jeżeli dobrze wyciągnąłem wnioski z całości opinii, to jest poprawa tylko na samym BS, natomiast BS+zewnętrzny DAC nie koniecznie. Nie rozumie też pewnych audiofilskich określeń używanych nagminnie a znaczących tyle co nic. Jedynie Paweł testował obok siebie dwa BS (stary - nowy) jednak nic nie wspomniał jak zachowują się wyjścia np. coax z zewnętrznym dakiem. 

W dniu 30.06.2022 o 17:31, Jargier napisał:

Witam, Mam Noda 2 pierwszą wersję jak tylko wyszła i na przestrzeni kilku dobrych lat, nigdy nie było większego sensu zmieniać na 2i czy teraz na 3. Gram tylko przez coax do zewnętrznego DAC, który i tak nie ma HDMI.
Czy zmienić teraz na Noda 3 czy coś da się poprawić w "dwójce"?. Czy wydatek 1400 zł na zasilanie jest uzasadniony? Czy może kupić lepszy coax? Czy jednak kupić Noda 3? Z tego co zrozumiałem te wszystkie zmiany to są niuanse ... bo może odpowiedni coax zrobi to samo? 

W swoim systemie używam Node 3. Reszta to Dayens Menuetto i Pylon D18. Kable Melodiki i zasilacz stabilizowany 1200 W (fotowoltanika w sąsiedztwie). Przyjechał do mnie znajomy z Node 2i i Toppingiem D50s. Podłączyliśmy pod mój system, odsłuchiwaliśmy muzykę z plików flac 24/48 do 24/192 głównie Chopin, ale i Jarret, Molvær, Melua. Node 2i w moim systemie grał wyraźnie słabiej we wszystkich zakresach. Rozdzielczość, muzykalność, wybrzmiewanie, scena. Po użyciu zewnętrznego DAC Toppinga dużo zyskała scena i rozdzielczość ale jak dla mnie granie było suche. Konkluzja N2i + DAC to rozsądne rozszerzenie. Później podłączyliśmy mój N3 do ww. DAC. Granie było zupełnie inne. Ani lepsze ani gorsze coś w bok. Baaardzo ale to bardzo rozdzielcze lecz gdzieś zatraciła się muzykalność i wybrzmiewanie. Takie cięcie skalpelem. Wcześniej słuchałem z N3 pożyczonego kolegi Denafrips Ares II. Tu był w moim systemie faktyczny duży progres. Wszystko mi odpowiadało u nie miałem do czego się przyczepić. Kupuję go po wakacjach. Odsłuchy i konkluzje przeprowadzanie były na trzeźwo😄. Koniaczek kawusia i WZ były później.

Za bardzo nie rozumie co z tego wynika. Lepszy zewnętrzny DAC z BS (nie ważne czy z BS2 czy NS3) zagra lepiej, tak? Czy nie ma to znaczenia? Inny sprzęt, inna konfiguracja zagra inaczej? Jakie są wnioski z tych odsłuchów Twoim zdaniem?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Godzinę temu, Jargier napisał:

Za bardzo nie rozumie co z tego wynika. Lepszy zewnętrzny DAC z BS (nie ważne czy z BS2 czy NS3) zagra lepiej, tak? Czy nie ma to znaczenia? Inny sprzęt, inna konfiguracja zagra inaczej? Jakie są wnioski z tych odsłuchów Twoim zdaniem?

N2i i N (3) to zupełnie inne urządzenia. O ile z N2i zewnętrzny dac D50s dał dużo dobrego to już z N(3) nie. W moim odsłuchu postęp był dopiero po podłączeniu z dużo droższym Ares II, ale to już jest R-2R. Słuchałem innych DAC typu Delta/Sigma i w budżecie do ~5000zł nie widzę sensu ich zakupu. Poprzedni wpis dotyczył jednak porównania N2i i N(3).

N2i i N (3) to zupełnie inne urządzenia. O ile z N2i zewnętrzny dac D50s dał dużo dobrego to już z N(3) nie. W moim odsłuchu postęp był dopiero po podłączeniu z dużo droższym Ares II, ale to już jest R-2R. Słuchałem innych DAC typu Delta/Sigma i w budżecie do ~5000zł nie widzę sensu ich zakupu. Poprzedni wpis dotyczył jednak porównania N2i i N(3).

Tomek a jakie zasilanie ? Bo to ma kolosalny wpływ na jakość w przypadku odsłuchu z wewnętrznym DAC i rowniez mniejszy ale jednak przy zewnętrznym.
Zgadzam się że delta-sigma (choć tu wrzucamy do jednego worka różne aplikacje kości) nie bardzo mają sensu za kwotę 5k a jak damy liniowe zasilanie to już całkowicie bez sensu. Moje porównania opisywałem z DAC w cocktail audio X45 oraz z Gustard X26PRO i jeszcze jakimś już nie pamiętam.

Poprobujcie z zasilaniem a później kasa na DAC takie maje zdanie

1 godzinę temu, Marcin Wielgus napisał:

Tomek a jakie zasilanie ? Bo to ma kolosalny wpływ na jakość w przypadku odsłuchu z wewnętrznym DAC i rowniez mniejszy ale jednak przy zewnętrznym.
Zgadzam się że delta-sigma (choć tu wrzucamy do jednego worka różne aplikacje kości) nie bardzo mają sensu za kwotę 5k a jak damy liniowe zasilanie to już całkowicie bez sensu. Moje porównania opisywałem z DAC w cocktail audio X45 oraz z Gustard X26PRO i jeszcze jakimś już nie pamiętam.

Zasilanie audio mam na oddzielnym nieaudiofilskim😃 zasilaczu stabilizowanym o mocy szczytowej 1200 W. Mam prawie wszędzie wokół instalacje fotowoltaniczne i z parametrami oraz jakością zasilania jest dosłownie cyrk. Wahania napięcia do 40 - 50 V, siejące wszelkimi możliwymi zakłóceniami chińskie przetwornice do PV. Jak a mnie taki system zasilania usuwa wszystkie wady zasilania toru audio i nie kosztuje ....dyliona złotówek . Mam zaufanie do konstruktorów sprzętu. Oczywiście pod warunkiem że w zasilaniu, sieci będą odpowiednie parametry. Po podłączeniu audio pod zasilacz stabilizowany pozbyłem się zarówno przysłowiowej waty na głośnikach jak i brumienia transformatora we wzmacniaczu. 

No właśnie o to mi chodzi. A przetworniki są różne. I w zasadzie bo to chyba normalne, czym lepszy tym lepiej powinien brzmieć. Pod warunkiem czy wpisze się w nasze preferencje. To czyli co przetwornik za 5K nie ma sensu? Wystarczy sam BS3 ?

Zasilanie audio mam na oddzielnym nieaudiofilskim zasilaczu stabilizowanym o mocy szczytowej 1200 W. Mam prawie wszędzie wokół instalacje fotowoltaniczne i z parametrami oraz jakością zasilania jest dosłownie cyrk. Wahania napięcia do 40 - 50 V, siejące wszelkimi możliwymi zakłóceniami chińskie przetwornice do PV. Jak a mnie taki system zasilania usuwa wszystkie wady zasilania toru audio i nie kosztuje ....dyliona złotówek . Mam zaufanie do konstruktorów sprzętu. Oczywiście pod warunkiem że w zasilaniu, sieci będą odpowiednie parametry. Po podłączeniu audio pod zasilacz stabilizowany pozbyłem się zarówno przysłowiowej waty na głośnikach jak i brumienia transformatora we wzmacniaczu. 

Czyli tylko stabilizator napięcia i dalej standardowy wewnętrzny zasilacz impulsowy w BS ?

Godzinę temu, Jargier napisał:

Czyli tylko stabilizator napięcia i dalej standardowy wewnętrzny zasilacz impulsowy w BS ?

Dokładnie, znacznie polepszył jakość odsłuchu. Urządzenia też stabilniej pracują. Obecnie mam 2 stabilizatory, audio i do lodówek oraz 2 ups do serwerów, łączności i do gazowego pieca CO.

6 godzin temu, TomekB166 napisał:

Zasilanie audio mam na oddzielnym nieaudiofilskim😃 zasilaczu stabilizowanym o mocy szczytowej 1200 W. 

Jakie urządzenie konkretnie posiadasz do stabilizacji ?

Przymierzam się również do zakupu. 

25 minut temu, 77Mariusz77 napisał:

Jakie urządzenie konkretnie posiadasz do stabilizacji ?

Przymierzam się również do zakupu. 

Power Walker, ale może występować pod innymi nazwami. Kupiłem bo mieścił się pomiędzy komodą a ścianą i miał zapas mocy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zasilanie audio mam na oddzielnym nieaudiofilskim zasilaczu stabilizowanym o mocy szczytowej 1200 W. Mam prawie wszędzie wokół instalacje fotowoltaniczne i z parametrami oraz jakością zasilania jest dosłownie cyrk. Wahania napięcia do 40 - 50 V, siejące wszelkimi możliwymi zakłóceniami chińskie przetwornice do PV. Jak a mnie taki system zasilania usuwa wszystkie wady zasilania toru audio i nie kosztuje ....dyliona złotówek . Mam zaufanie do konstruktorów sprzętu. Oczywiście pod warunkiem że w zasilaniu, sieci będą odpowiednie parametry. Po podłączeniu audio pod zasilacz stabilizowany pozbyłem się zarówno przysłowiowej waty na głośnikach jak i brumienia transformatora we wzmacniaczu. 

Tomek dobrze zrobiłeś ale to w żadnej mierze nie wyklucza zasilania liniowego dla twojego BSN. Nadal masz w nim tani zasilacz impulsowy który bardzo szumi i pod względem wydajności i stabilności nie dorasta do pięt temu co oferuje np PD Creative. Ja nie miałem takich problemów z prądem jak ty - wahania +/- 5 volt i falownik Froniusa a pomimo to przejście na zasilanie liniowe w BSN 2i dalo bardzo dużo. Pamiętaj że to nie jest tylko albo aż zasilacz ale też cały układ wewnątrz BSN. Masz to szczegółowo opisane w wątku na forum "zasilanie liniowe Bluesound Node 2/2i" oraz całe mnóstwo opinii osób które się zdecydowały

Link do PD Creative

Ukryta Zawartość

Zapoluj też na olx

No właśnie o to mi chodzi. A przetworniki są różne. I w zasadzie bo to chyba normalne, czym lepszy tym lepiej powinien brzmieć. Pod warunkiem czy wpisze się w nasze preferencje. To czyli co przetwornik za 5K nie ma sensu? Wystarczy sam BS3 ?

Tak przetwornik za 5k może nie mieć sensu. Miałem takie i porównywałem do BSN 2i z liniowym zasilaniem i nie było różnicy lub tak mała że nie warta 5k. Mówię o cenach nowych.
Może dobra używka jakaś z lampami ? Czy drabinka 2R2 by była lepsze ale nie miałem okazji porównać.
Co zastąpiło u mnie w głównym systemie BSN ... Lumin T2 ale to Inna bajka za inna kasę. BSN dalej gra w drugim systemie bez zewnętrznefo DACa.

Ukryta Zawartość

No tak, ale ja mam Node (3). A on gra u mnie zupełnie inaczej niż porównywany Node 2i. Gdyby można było wypożyczyć zmodyfikowany o zasilanie liniowe N 3 to chętnie bym porównał. Nie zaryzykuję wydania w ciemno pieniędzy i utraty gwarancji. 

PS. Zresztą i tak planuję zakup Denafrips Ares II a Node zostanie jako transport.

Edytowane przez TomekB166
PS

Co zastąpiło u mnie w głównym systemie BSN ... Lumin T2 ale to Inna bajka za inna kasę. BSN dalej gra w drugim systemie bez zewnętrznefo DACa.

No i masz …. wyskoczył z T2
A tak na poważnie, wcale nie uważam aby BSN jako dac był jakiś rewelacyjny a BS3 nie przypuszczam, że jest tak dobry jak dac za 5k .
A no właśnie - BSN + dobry zewnętrzny Dac ( który jeszcze ma wbudowany konwerter Digital-Digital Converter) albo zewnętrzny DDC wpięty między BS a Dac i „świat i ludzie”. Ja BSN traktuje raczej jako centrum sterowania, bardzo dobrym i niezawodnym, z bardzo dobrą apką i systemem BlueOs z dostępem do wielu serwisów, i serwerów. Jednak jako dac? Do „gęstych” plików? Do DSD?
Z drugiej strony BSN jest tak dobry, że dopiero T2 go przebił. Gratuluje zakupu T2 .
Mnie tylko interesuje na ile zmiana zasilania w BS poprawi jego wyjście cyfrowe coax. Czy gra jest warta świeczki, chociaż nie jest to wielki problem żeby samemu sprawdzić. Jestem ciekaw bo różne opinie krążą.

• 4 tygodnie później...

Kupiłem do BSN zestaw z zasilaczem liniowym. I testuje. Na razie tylko przez S/PDIF do DAC. 
Ale chciałem się jeszcze odnieść do zewnętrznego DAC za 5k - to nie zgadzam się, że BSN jest na tym samym poziomie. Absolutnie. To jakiś żart ? ...  możliwe, że wzmacniacz a zwłaszcza kolumny osiągnęły szczyt swoich możliwości i dalsze ulepszenia siłą rzeczy są niedostrzegalne/niesłyszalne.

8 hours ago, Jargier said:

Kupiłem do BSN zestaw z zasilaczem liniowym. I testuje. Na razie tylko przez S/PDIF do DAC. 
Ale chciałem się jeszcze odnieść do zewnętrznego DAC za 5k - to nie zgadzam się, że BSN jest na tym samym poziomie. Absolutnie. To jakiś żart ? ...  możliwe, że wzmacniacz a zwłaszcza kolumny osiągnęły szczyt swoich możliwości i dalsze ulepszenia siłą rzeczy są niedostrzegalne/niesłyszalne.

Wierzę w to, może to był jakiś średni DAC, cena nie zawsze jest wyznacznikiem dobrego dźwięku. 

Ja zawszę miałem podejście że DAC w BS Node jest pewnie taki sobie, wrzucony aby urządzenie było kompletnym pudełkiem. Aczkolwiek ostatnio miałem szansę potestować wysoko ocenianego DAC Toppinga za ok 2tyś, no i mam również dwa zewnętrzne DACi, jak i DAC w wzmacniaczu, na podstawię tego dopiero teraz widzę że DAC w BS Node jest naprawdę dobry, patrząc na to że BS Node to przedwzmacniacz, odtwarzacz sieciowy/multimedialny i DAC za 2.5 tys zł bym powiedział że jest DAC jest bardzo dobry, ponieważ jest w stanie się obronić przed dedykowanymi DACami z podobne pieniądze. 

W tych pieniądzach ciężko się przyczepić do BS Node, ale dopiero teraz zacząłem to doceniać :) 

Pisałem o BSN w standardzie. I jako urządzenie w cenie 2,5K jak najbardziej posiada wiele zalet a zwłaszcza bardzo dobra aplikacja do sterowania. Niektóre DACi w tej cenie faktycznie nie są lepsze od tego w BSN ( np. irDac ) ale i są lepsze. Możliwe, że Tpping np. d30 czy d50 takim jest. Mam innego zmodyfikowanego pod siebie chińczyka XiandSheng Dac za ok. 1,2k opisywanego w innym wątku tego forum. I ciężko było mi znaleść w sklepie DACa za ok.5-8k, który mógłby konkurować z chińczykiem po modach. W końcu kupiłem Daca NuPrime ale tylko dlatego, że odpowiadał mi ciepłym analogowym, dociążonym brzmieniem a jednocześnie szczegółowym. Toppingów nie słuchałem, a chciałem kupić Toppinga d90, to odradzono mi gdyż, wykluczyli go jako przeciwieństwo moich preferencji, podobnie jak DAC - RME Adi2. Natomiast jeżeli weźmiemy pod uwagę ogólną jakość brzmienia, to wewnętrzny DAC w BSN nie jest rewelacyjny. A zwłaszcza jakość niskich tonów i "ostrość" wysokich. I dlatego set z zasilaczem zewnętrznym do BSN tak bardzo poprawia jego brzmienie wg przeczytanych tu opinii. Osobiście jeszcze nie słuchałem bezpośrednio z wyjść analogowy BSN. Przez coax do zewnętrznego DACa - trudno mi stwierdzić, w każdym razie nie jest to dzień i noc. Na razie słyszę różnicę w przy zmianie kabla AC do zasilacza liniowego. 

No tak, ale ja mam Node (3). A on gra u mnie zupełnie inaczej niż porównywany Node 2i. Gdyby można było wypożyczyć zmodyfikowany o zasilanie liniowe N 3 to chętnie bym porównał. Nie zaryzykuję wydania w ciemno pieniędzy i utraty gwarancji. 
PS. Zresztą i tak planuję zakup Denafrips Ares II a Node zostanie jako transport.

Tomek nie w ciemno. Dziesiątki pozytywnych opinii na tym forum i kolejne dziesiątki jak nie setki na innych również z innymi zasilaczami i nie tylko w PL . Znalazłeś jakaś negatywna ?

A czemu utratą gwarancji ? Zmiana jest w pełni odwracalna bez śladu no chyba że siekiera go rozkręcić chcesz. Żadnego lutowania czy cięcia kabli . Złączki na kostki.

No ale to twoja kasa więc ty decydujesz. Ja kupiłem w ciemno po literaturze forum. Nie żałuję.

No i masz …. wyskoczył z T2
A tak na poważnie, wcale nie uważam aby BSN jako dac był jakiś rewelacyjny a BS3 nie przypuszczam, że jest tak dobry jak dac za 5k .
A no właśnie - BSN + dobry zewnętrzny Dac ( który jeszcze ma wbudowany konwerter Digital-Digital Converter) albo zewnętrzny DDC wpięty między BS a Dac i „świat i ludzie”. Ja BSN traktuje raczej jako centrum sterowania, bardzo dobrym i niezawodnym, z bardzo dobrą apką i systemem BlueOs z dostępem do wielu serwisów, i serwerów. Jednak jako dac? Do „gęstych” plików? Do DSD?
Z drugiej strony BSN jest tak dobry, że dopiero T2 go przebił. Gratuluje zakupu T2 .
Mnie tylko interesuje na ile zmiana zasilania w BS poprawi jego wyjście cyfrowe coax. Czy gra jest warta świeczki, chociaż nie jest to wielki problem żeby samemu sprawdzić. Jestem ciekaw bo różne opinie krążą.

Wyskoczył bo kupił a się męczył porównaniami wcześniej. W wątku o BSN 2i o zasilniu opisałem moje porównania . No np. Gustard X26PRO. Było lepiej trochę ale nie żeby wydać 8k na Gutka .
Twoje plany z konwerterem DD brzmią ciekawie. Jak znajdziesz coś wartego uwagi za 5k to koniecznie napisz bo wiele osób pytało ale żaden DAC jakoś tak zdecydowanie nie zawojował serc. Coś tam komuś z czymś zagrało ale zawsze była uwaga że "trochę lepiej"

Do gęstych plików to pewnie masz rację z BSN - BTW zapraszam bo T2 bryluje z nimi - ale ja za wiele ich nie mam głównie Tidal I wav lub FLAC ripy CD oraz MQA .

Masz rację to żart , czasem BSN jest lepszy niż DAC za 5K np miałem na test MKS004.
A już tak całkiem serio przeczytaj wątek znajdziesz wpisy forumowiczów z różnych systemów z konkretnymi modelami DAC Gdzie poprostu zakup za 5k mijał się z celem bo jak wydajesz kasę to chcesz lepiej a ciut lepiej . Ciut to może być za 500 zl a nie za 5000.
Ale na pewno forumowicze nie przetestowali wszystkiego tym bardziej że co chwilę coś nowego pojawia na rynku . Daj znać co ci zagrało .

Co do ograniczeń pewnie są ale jak zapiąłem T2, do którego podchodzilem jak do jeża po doświadczeniach z Sabre, to był odjazd i płacz bo cena ale udało się wyrwać to stoi.
U mnie całość gra z PRE lampowym BAT vk-31se plus końcówka mocy BAT VK-600SE oraz kolumny JBL L-300. Obawiam się że jeśli mowa o ograniczeniach to są w moim aparacie sluchowym

A aplikacja i bluOS bije Lumina z którym da się żyć bo ma Tidal connect.

Wierzę w to, może to był jakiś średni DAC, cena nie zawsze jest wyznacznikiem dobrego dźwięku. 

Ja zawszę miałem podejście że DAC w BS Node jest pewnie taki sobie, wrzucony aby urządzenie było kompletnym pudełkiem. Aczkolwiek ostatnio miałem szansę potestować wysoko ocenianego DAC Toppinga za ok 2tyś, no i mam również dwa zewnętrzne DACi, jak i DAC w wzmacniaczu, na podstawię tego dopiero teraz widzę że DAC w BS Node jest naprawdę dobry, patrząc na to że BS Node to przedwzmacniacz, odtwarzacz sieciowy/multimedialny i DAC za 2.5 tys zł bym powiedział że jest DAC jest bardzo dobry, ponieważ jest w stanie się obronić przed dedykowanymi DACami z podobne pieniądze. 
W tych pieniądzach ciężko się przyczepić do BS Node, ale dopiero teraz zacząłem to doceniać :) 

W 100% zgadzam się z twoim wpisem tj ocena . I nie pytajcie mnie jak oni to zrobili bo nie wiem. Tam w środku naprawdę nooo "bidnie" jest ale za tą kasę to naprawdę dobrze gra.
Można lepiej ? Pewnie że tak, tylko trzeba się naszukac bo nie jest to oczywiste jak napisałeś . Ja chcieli iść w R2R ale nie mogłem znaleźć do odsłuchu to czego szukałem no i finał znacie

Pisałem o BSN w standardzie. I jako urządzenie w cenie 2,5K jak najbardziej posiada wiele zalet a zwłaszcza bardzo dobra aplikacja do sterowania. Niektóre DACi w tej cenie faktycznie nie są lepsze od tego w BSN ( np. irDac ) ale i są lepsze. Możliwe, że Tpping np. d30 czy d50 takim jest. Mam innego zmodyfikowanego pod siebie chińczyka XiandSheng Dac za ok. 1,2k opisywanego w innym wątku tego forum. I ciężko było mi znaleść w sklepie DACa za ok.5-8k, który mógłby konkurować z chińczykiem po modach. W końcu kupiłem Daca NuPrime ale tylko dlatego, że odpowiadał mi ciepłym analogowym, dociążonym brzmieniem a jednocześnie szczegółowym. Toppingów nie słuchałem, a chciałem kupić Toppinga d90, to odradzono mi gdyż, wykluczyli go jako przeciwieństwo moich preferencji, podobnie jak DAC - RME Adi2. Natomiast jeżeli weźmiemy pod uwagę ogólną jakość brzmienia, to wewnętrzny DAC w BSN nie jest rewelacyjny. A zwłaszcza jakość niskich tonów i "ostrość" wysokich. I dlatego set z zasilaczem zewnętrznym do BSN tak bardzo poprawia jego brzmienie wg przeczytanych tu opinii. Osobiście jeszcze nie słuchałem bezpośrednio z wyjść analogowy BSN. Przez coax do zewnętrznego DACa - trudno mi stwierdzić, w każdym razie nie jest to dzień i noc. Na razie słyszę różnicę w przy zmianie kabla AC do zasilacza liniowego. 

Znam wątek o XiangSheng i modyfikacjach które z opisów wynika że mocno go dźwigają w klasie no i lampka daje miękkość to może być bardzo dobry kierunek i wówczas budżet "do 5k" się zamknie.

Dobra dość pisania
Teraz ty opisuj swoje wrażenia ale jak słyszysz zmianę kabla to znaczy że jest bardzo rozdzielczo / selektywnie. Plus dla zestawu - kolejny

Stosunek ceny tej skrzyneczki do możliwości to największy jej atut, no i bluos .... chyba nie ma na rynku nic lepszego. Osobiście nie mam już "3-ki" wiec czas odhaczyć powiadomienia w tym wątku.

Na koniec powiem, że mój Node pracował z DAC Moon 280D (coax - Siltech Classic Legend 380D / USB -  AudioQuest Carbon, więc troche monety w kable włożono). Pomimo zasilacza liniowego ( + sieciowy AQ Blizzard) niestety było słychać, że to budżetowe urządzenie (używany tylko jako transport). Podejrzewam ze im lepszy DAC tym bardziej będzie to słychać, dziś w tym miejscu jest inny transport (granie z Qobuz) i ten potrafi godnie rywalizować z transportem płyt CD (CEC TL5) czego N3 absolutnie nie potrafił.

Wystarczy zgodzić się na pewne ograniczenia/ułomności w graniu a Node odwdzięczy się funkcjonalnością i ... nic lepszego na rynku dziś w cenie Node "3" się nie znajdzie.

Pozdrawiam i życzę dużo radości z użytkowania "3-ki".

Stosunek ceny tej skrzyneczki do możliwości to największy jej atut, no i bluos .... chyba nie ma na rynku nic lepszego. Osobiście nie mam już "3-ki" wiec czas odhaczyć powiadomienia w tym wątku.
Na koniec powiem, że mój Node pracował z DAC Moon 280D (coax - Siltech Classic Legend 380D / USB -  AudioQuest Carbon, więc troche monety w kable włożono). Pomimo zasilacza liniowego ( + sieciowy AQ Blizzard) niestety było słychać, że to budżetowe urządzenie (używany tylko jako transport). Podejrzewam ze im lepszy DAC tym bardziej będzie to słychać, dziś w tym miejscu jest inny transport (granie z Qobuz) i ten potrafi godnie rywalizować z transportem płyt CD (CEC TL5) czego N3 absolutnie nie potrafił.
Wystarczy zgodzić się na pewne ograniczenia/ułomności w graniu a Node odwdzięczy się funkcjonalnością i ... nic lepszego na rynku dziś w cenie Node "3" się nie znajdzie.

Zdrajca albo raczej "kontynuje podróż audio" .....

Widząc z czym się musiał BSN zmierzyć zeby wymięknąć ... Chwała mu.

Posiadam Creeka 100 i 50 oba zestawy grają z Dynaudio monitorami. Wcześniej B&W i z Harbetami, z których nie do końca byłem zadowolony. Gram na niskich poziomach tzn. w miarę cicho - co ogólnie ma znaczenie. Nie lubię już przejaskrawionych systemów i od samego początku próbuje okiełznać i uspokoić brzmienie. A to dlatego, że dużo słucham a analityczne systemy są dobre na przesłuchanie jednej, dwóch płyt, a na dłuższą metę jest to dla mnie męczące. Praktycznie udało mi się to osiągnąć m.inn. poprzez wymianę wewnętrznego okablowania wzmacniaczy, nie mówiąc już o "złotych bezpiecznikach", gniazdach i okablowaniu czasem droższym od klocka. Jednak cały czas podkreślam, że DAC nie jest korektorem graficznym, ani też kable, ani bezpieczniki. Jednak kropelka do kropelki może dać już zadawalający efekt. Modyfikując Xiangshenga nauczyłem się jak wiele zmienia zasilanie i zastosowanie lepszych części ( kondensatory, stabilizatory, szybkie diody, transformator, tak samo jak w torze cyfrowym - wzm. operacyjne tzw. opampy - najlepsze dostępne na rynku ) To co niekiedy znajduje się w wysokiej klasy DAC - i stąd ich tak wysoka cena, niestety wszystko kosztuje. Moje okablowanie to raczej średnia półka - do zasilania to głównie Furutech, IC różne - Cardasy, ostatnio Parsec, były też głośnikowy Canare 4s11  i Mogami ( na prawdę b dobre kable, tylko jak na audio za tanie 🙂 ) a ostatnio MPS też bardzo dobre kable - zastąpiły Cardasy ( wszystkie dopasowane pod moją preferencję czyli ocieplenia i płynności brzmienia, zbliżonego do analogowego ) tak samo jak DAC Nuprime. Serwisów muzycznych praktycznie nie słucham, tzn. czasami, bo moim zdaniem nie brzmią tak jak dobry gęsty plik 24 bitowy, są jakieś "chropowate". Chociaż następna kwestia - to bardzo dużo zależy od realizacji nagrania. Dwa, te same albumy płyty wydane w różnych latach, przez różne wydawnictwa potrafią się dość mocno od siebie różnić. Po prostu nie lubię słuchać przesterowanych, streamów. Gram z plików umieszczonych na dysku NAS w dwojaki sposób. Bezpośrednio do DAC, przeważnie pliki DSD oraz przez Noda - jedynie pliki do 24-192kHz ze względu na jego ograniczenie. ( myślałem, że w Nodzie "3" włożą już lepszy scalak obsługujący przynajmniej DSD64. Lipa ). Słuchając natywnych DSD, i dobrze zrealizowanych, czy konwertorowanych w locie, to później nie chce się wracać do "zwykłych flaków" 16-44 czyli CD.
Niestety w NAS Synology po aktualizacji softu wyłączyli obsługę USB - DAC. no cóż .. brak słów. Pozostaje tylko macbook i Roon albo Audirvana. Jednak z wygody i przede wszystkim z wygody używam BS jako centrum sterowania. Ale też nie chce wydawać kroci na coś lepszego w audio bo mam drugie jeszcze kosztowniejsze hobby. 
Niebawem podłącze bezpośrednio Noda + zasilacz do wzmacniacza to porównam - z DAC Nuprime. No sam jestem ciekaw. O czym chciałem jeszcze wspomnieć - BSN na wyjściach analogowych "podaje" niższy poziom sygnału niż wszystkie DACi które miałem. Tak co najmniej o 5-6 dB muszę podkręć wzmacniacz. Co do "słyszalności" kabelków i szczegółowości systemu to ostatnio bawiłem się zmianą kabli Ethernet RJ45 - masakra, słyszę różnicę - i jako "techniczny" nie potrafię tego wyjaśnić.       

Edytowane przez Jargier

Przepraszam, że post za postem ale chce się podzielić moimi spostrzeżeniami ( w nocy lepiej słyszę ) odnośnie porównania:
1. "Nod + zasilacz" - wzmacniacz.
2. "Nod + zasilacz" - coax - DAC Nuprime - wzmacniacz.

ad. 1. Pierwsze wrażenie - o ku...rde. ale basiko,,,, mniej góry, brak tych smaczków i niuansów, dużo basu, ogólnie ciemne, gęste granie, w porównaniu do standardowego Noda prawie dzień i noc. Jednak,,,, bas duuuży trochę błotnisty, rozlany i rozciągnięty, nie jest taki teksturowy, natomiast górę w miarę bym zaakceptował bo nie lubię sybilantów ani kłucia w uszach, jednak brakuje jej błysku/blasku, bardzo ciepłe granie, którego szukałem, a które już słyszałem, zawsze z tą jedną wadą - nie ma takiego szczegółu i blasku tam, gdzie być powinien. Bardzo podobne granie do wcześniej wspomnianego Xsiangshen DACa w standardzie z tanimi podzespołami. ( Xiang po modach z lepszymi wzm, operacyjnymi np. Burson Vivid  to inna bajka ). Ogólnie rzecz biorąc jest dobrze, moje granie,,,, być by mogło.  Możliwe, że zmiana kabelków by pomogła, bo gram na IC Furutecha s22, które mają już doooobry bas tak samo jak zasilający FP-3TS762 ( do Noda 🙂, tzn. do zasilacza teraz ). I kabel lan RJ45, jeden jaśniejszy CAT8 a drugi ciemniejszy CAT7 na jakim teraz gram. Teraz Nod przypomina mi włoskie przetworniki. No,,,, jest potencjał.   
ad. 2. Jednak, Nuprime DAC daje trochę więcej szczegółu, blasku, gładkości a zwłaszcza bas jest bardziej sprężysty i teksturowy. Słowem, nie jest tak dominujący. Wzmacniacz Creek zmienił oblicze, bo jednak ma dobry bas wbrew opiniom. Przez ten bas w Nodzie, Nuprime wydaje się troszeczkę jaśniejszy. Nie jest to dzień a noc, ale jednak jest różnica na korzyść Nuprime. Wiadomo, czym wyżej i drożej tym subtelniejsze te "różnice". Zawsze wybierałem sprzęt o określonym charakterze, i u mnie te różnice nie będą takie duże. Tak jak kable, srebra ( Nordostów ) się pozbyłem bo to nie moje brzmienie. I dlatego świadomie wybrałem Noda i Nuprime. Czy warto wydawać na zewnętrzny DAC? Jak komuś odpowiada charakter brzmienia samego NODa + zasilacz to możne być. Chyba, że charakter pasuje a chce się jeszcze lepiej w tej samej tonacji to trudno będzie znaleźć taki DAC. Może R2R - któ®ych nie słuchałem. No i ich cena! Natomiast jak ktoś chce trochę rozjaśnić i rozdzielać na czworo poszczególne dźwięki to w dzisiejszych czasach nie problem ze znalezieniem takiego DACa. Na Sabre dużo tego "natłukli". To tak jak w fotografii albo patrzysz ogólnie na zdjęcie albo analizujesz każdy piksel. Połączyć te dwie cechy nie jest prostą sprawą. Ale jest możliwe. 

Nasuwa mi się taki wniosek, "BSN + zasilacz" to bardzo dobre zestawienie w dobrej cenie jako całość. Bardzo przyjemnie mi się tego słucha. Teraz mogę się zgodzić w pewnym sensie, że niektórych DAC-ów nie ma sensu kupować do "Niebieskiego". No jestem pod wrażeniem, chociaż jak wcześniej wspomniałem, z doświadczenia wiem co robi dobre zasilanie, i teraz się też trochę nie dziwię, że streamy z Tidala czy Qobuza mogą brzmieć lepiej - bo maskuje tą ich "chropowatość". Szerokość sceny bardzo podobna, bo Nuprime też nie ma "szerokości i głębokości" wysokich lotów. 
A.... i jeszcze, zależy jakiej muzyki słuchamy, do dżezu i wokalu preferuje Nuprime DAC ( dużo smaczków i wybrzmień) do klasycznej wolę bardziej szczegółowy DAC, natomiast Heavy Rocka ani "gęstej" muzy już nie słucham, oczywiście oprócz legendarnych kapel. Może w niej sprawdziłby się lepiej sam NOD+zasilacz. Co do grania Noda w standardzie oraz z zasilaczem liniowym - przez coax do zewnętrznego DACa - nie mam zdania. Jeżeli są jakieś różnice to nie na tyle aby były tak zauważalne jak dodanie zasilacza do samego Noda i granie po analogu. 

22 hours ago, Jargier said:

Mam innego zmodyfikowanego pod siebie chińczyka XiandSheng Dac za ok. 1,2k opisywanego w innym wątku tego forum. I ciężko było mi znaleść w sklepie DACa za ok.5-8k, który mógłby konkurować z chińczykiem po modach. 

Z ciekawości, jaki to jest model XiandSheng który masz? 

14 minut temu, pawlardo napisał:

Z ciekawości, jaki to jest model XiandSheng który masz? 

Dobrych kilka lat temu, kupiłem 05A i zdziwiłem się, że za 800zł ( na tamten czas ) gra to tak dobrze a po wymianie kilku opampów jeszcze lepiej. Później miałem też jednocześnie wersje B, którą sprzedałem koledze. Wersja B w standardzie grała lepiej od A. Zostawiłem sobie 05A, jest też i trzecia wersja chyba C - tej nie słuchałem, jedynie z opisów na forum. 

17 godzin temu, Bogusław_59825 napisał:

Cześć 

A jaki to transport u Ciebie działa w tym momencie? Tez mam Node 2i z zasilaniem liniowym, który robi za transport do DAC lampowego  LECTOR Digitube S192.  DAC wewnętrzny Node oczywiście nie ma szans z Lectorem dlatego używam go jako transportu Tidala.  

Ale chodzi mi po głowie lepszy transport, mam świadomość, że może być lepiej. Dlatego fajnie byłoby wiedzieć na co przeszedłeś.  Czy też jak kolega na Lumina?

Edytowane przez sebgla

ART LOUDSPEAKERS DECO10 + LECTOR AUDIO (CDP707+ZOE+2xVM200M+EDISON230) + ROSE RS250 + SAP RELAXA + TIGLON +  PURIST AUDIO DESIGN +  OYAIDE

11 minut temu, sebgla napisał:

Ale chodzi mi po głowie lepszy transport, mam świadomość, że może być lepiej.

iFi Zen Stream + Topping HS01 -> USB. Lepiej się nie da.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Przepraszam, że post za postem ale chce się podzielić moimi spostrzeżeniami ( w nocy lepiej słyszę ) odnośnie porównania:
1. "Nod + zasilacz" - wzmacniacz.
2. "Nod + zasilacz" - coax - DAC Nuprime - wzmacniacz.

ad. 1. Pierwsze wrażenie - o ku...rde. ale basiko,,,, mniej góry, brak tych smaczków i niuansów, dużo basu, ogólnie ciemne, gęste granie, w porównaniu do standardowego Noda prawie dzień i noc. Jednak,,,, bas duuuży trochę błotnisty, rozlany i rozciągnięty, nie jest taki teksturowy, natomiast górę w miarę bym zaakceptował bo nie lubię sybilantów ani kłucia w uszach, jednak brakuje jej błysku/blasku, bardzo ciepłe granie, którego szukałem, a które już słyszałem, zawsze z tą jedną wadą - nie ma takiego szczegółu i blasku tam, gdzie być powinien. Bardzo podobne granie do wcześniej wspomnianego Xsiangshen DACa w standardzie z tanimi podzespołami. ( Xiang po modach z lepszymi wzm, operacyjnymi np. Burson Vivid  to inna bajka ). Ogólnie rzecz biorąc jest dobrze, moje granie,,,, być by mogło.  Możliwe, że zmiana kabelków by pomogła, bo gram na IC Furutecha s22, które mają już doooobry bas tak samo jak zasilający FP-3TS762 ( do Noda , tzn. do zasilacza teraz ). I kabel lan RJ45, jeden jaśniejszy CAT8 a drugi ciemniejszy CAT7 na jakim teraz gram. Teraz Nod przypomina mi włoskie przetworniki. No,,,, jest potencjał.   
ad. 2. Jednak, Nuprime DAC daje trochę więcej szczegółu, blasku, gładkości a zwłaszcza bas jest bardziej sprężysty i teksturowy. Słowem, nie jest tak dominujący. Wzmacniacz Creek zmienił oblicze, bo jednak ma dobry bas wbrew opiniom. Przez ten bas w Nodzie, Nuprime wydaje się troszeczkę jaśniejszy. Nie jest to dzień a noc, ale jednak jest różnica na korzyść Nuprime. Wiadomo, czym wyżej i drożej tym subtelniejsze te "różnice". Zawsze wybierałem sprzęt o określonym charakterze, i u mnie te różnice nie będą takie duże. Tak jak kable, srebra ( Nordostów ) się pozbyłem bo to nie moje brzmienie. I dlatego świadomie wybrałem Noda i Nuprime. Czy warto wydawać na zewnętrzny DAC? Jak komuś odpowiada charakter brzmienia samego NODa + zasilacz to możne być. Chyba, że charakter pasuje a chce się jeszcze lepiej w tej samej tonacji to trudno będzie znaleźć taki DAC. Może R2R - któych nie słuchałem. No i ich cena! Natomiast jak ktoś chce trochę rozjaśnić i rozdzielać na czworo poszczególne dźwięki to w dzisiejszych czasach nie problem ze znalezieniem takiego DACa. Na Sabre dużo tego "natłukli". To tak jak w fotografii albo patrzysz ogólnie na zdjęcie albo analizujesz każdy piksel. Połączyć te dwie cechy nie jest prostą sprawą. Ale jest możliwe. 

Nasuwa mi się taki wniosek, "BSN + zasilacz" to bardzo dobre zestawienie w dobrej cenie jako całość. Bardzo przyjemnie mi się tego słucha. Teraz mogę się zgodzić w pewnym sensie, że niektórych DAC-ów nie ma sensu kupować do "Niebieskiego". No jestem pod wrażeniem, chociaż jak wcześniej wspomniałem, z doświadczenia wiem co robi dobre zasilanie, i teraz się też trochę nie dziwię, że streamy z Tidala czy Qobuza mogą brzmieć lepiej - bo maskuje tą ich "chropowatość". Szerokość sceny bardzo podobna, bo Nuprime też nie ma "szerokości i głębokości" wysokich lotów. 
A.... i jeszcze, zależy jakiej muzyki słuchamy, do dżezu i wokalu preferuje Nuprime DAC ( dużo smaczków i wybrzmień) do klasycznej wolę bardziej szczegółowy DAC, natomiast Heavy Rocka ani "gęstej" muzy już nie słucham, oczywiście oprócz legendarnych kapel. Może w niej sprawdziłby się lepiej sam NOD+zasilacz. Co do grania Noda w standardzie oraz z zasilaczem liniowym - przez coax do zewnętrznego DACa - nie mam zdania. Jeżeli są jakieś różnice to nie na tyle aby były tak zauważalne jak dodanie zasilacza do samego Noda i granie po analogu. 

Bardzo fajny i szczegółowy opis. Jedno pytanie . Zakładam że BSN 3 wygrzany, a Zasilacz z PD Creative ? Ile pograł ?
Bo u mnie 2i z PD Creative I musiało trochę pograć żeby się "ustabilizowało" ale to nie było dużo godzin - już nie pamiętam ale tak 48h i już później nie słyszałem zmian .
A moze daj mu te "jasne kabelki" to go poprawi choc Nuprime nie przeskoczy .
Czyli BSN w roli transportu to wpływu zasilacza nie wylapujesz ?

W zasadzie bardzo rzadko grałem bezpośrednio z BSN, zawsze przez zewnętrzny DAC. Zasilacz już od dobrych kilku dni non-stop więc już się ustabilizował. Ni i takie spostrzeżenie, z racji, że wewnętrzny dac w BSN nie był wykorzystywany więc znowu musiał się trochę pogrzać. Po kilku godzinach ten bas już nie jest taki "błotnisty" trochę się uspokoił. To mogę jedynie powiedzieć, że dalej jest tak jak opisywałem lecz różnice już są mniejsze. Jednak co zauważyłem, że bas jest dalej głęboki, poprawił się i nie jest już taki misiowaty, jednak wyższa średnica jest wyżej niż w Nuprime, Jest delikatnie wyżej a same końcówki wysokich tonów są odrobinę cichsze. W Nuprime wyraźniej je słychać a wcale nie są "kłójące". Nie są to jakieś drastyczne różnice, jednak są i mam wrażenie, że muzyka z samego BSN nie jest taka jednolita-liniowa w całym paśmie, jest taki lekki przeskok z basu na średnie. Ale to już wcześniej zauważyłem w BSN, że tak ma. Wokal Diany Krall jest odrobinę niższy w Nuprime, natomiast jej sybilanty ( i też tylko same najwyższe tony sssss ) z kolei są wyraźniejsze. W BSN + zasilacz też słychać sybilanty, ale są mniej wyraźne, cichsze. Jednak ani w Nupirime ani w BSN nie przeszkadzają mi. Przy modach z Xsiangiem doprowadziłem go w pewnym momencie do dużej szczegółowości, krótkiego basu i ostrych, szczegółowych wysokich. Na dłuższą metę nie do słuchania dla mnie. Laboratorium. Brak fluidu pomiędzy nutami. Natomiast Nuprime ma trochę tych harmonicznych przyjemnych dla ucha. Jednak tu i tam jest bardzo poprawnie. Zależy kto co preferuje i do jakiej muzy. Tak, teraz już wszystko jest wygrzane i ułożone. Niestety nie mam jasnych kabelków RCA tylko XLR, tzn. mam Balden 8402, schowałem gdzieś, bo wydawał mi się za ostry na górze. Znajdę to sprawdzę.    
Co do porównania grania BSN przez coax - z zestawem PD-Creative i - w standardzie to nie mam zdania, bo jeżeli są jakieś zmiany to znacznie mniejsze niż na wy. analogowych BSN. Znowu odniosę się do Xsianga, najbardziej słyszalne zmiany odniosłem przy zmianie zasilania w torze analogowym, mniejsze w torze cyfrowym. Pewnie w BSN jest tak samo. Więc aby wyraźnie poprawić brzmienie BSN przez wy. cyfrowe trzeba by wsadzić tam lepsze elementy. ( niemożliwe do realizacji ) Jednak i tak jest lepiej przez coax z Nuprime, oczywiście piszę to w skali "audio" a nie makro 🙂 Musiałbym mieć dwa BSN, jeden w standardzie a drugi z zasilaczem liniowym, do szybkiego bezpośredniego testu. Chyba ktoś już tak robił. 
Kolega wyżej wspomniał transporcie/streamerze iFi, - ciekaw jestem porównania z BSN. Mnie z kolei chodzi po głowie inny transport -  Nuprime Streamer 9. 

Acha. ogólnie z dysku NAS - DAC grało to trochę lepiej niż przez BSN, nie mówiąc już o dobrze zrealizowanych płytach nagranych w formacie DSD. Robi się przestrzeń, powietrze i trójwymiarowość. Tego BSN jako transportu brakuje. Jednak wygoda - niezastąpiony. 

Edytowane przez Jargier
27 minut temu, Jargier napisał:

Jednak wygoda - niezastąpiony. 

Bez przesady z tą wygodą 😉 Chromecast Audio i sporo innych też są wygodne. Dla mnie super wygodna jest malina, bo konfiguruje raz i mam parę miesięcy (do czasu jak zainstaluje coś nowego) idealną stabilność, szybkość i wygodę użytkowania z komórki...

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

• Pokaż nowe odpowiedzi