Skocz do zawartości
IGNORED

BLUESOUND NODE 3

Rekomendowane odpowiedzi

Jak to się ma w porównaniu z Tidal - pod kątem ilości materiału i jakości.
Bo 180zł rocznie, to jest ok.
Powiem tak. Gęste pliki to gęste pliki a nie jak w przypadku Tidal stratne MQA. Czy jest różnica? Na to pytanie każdy musi sobie sam odpowiedzieć bo to kontrowersyjny temat. Ja słucham głównie z Qobuz (jeśli chodzi o pliki) choć Tidal też mam.

Nabyłem node 3.

Jak to optymalnie powinno być ustawione jako transport po usb?

Jakieś wyrównanie zegara..? Inne w aplikacji?

Ktoś rzuci gotowy przepis?

Rozumiem że głośność w node max i sterowanie w dac, ale nie da sie ustawić stałego poziomu w Node ?

Cyferek większych niż 48 nie pokazuje na wyświetlaczu Dac. Powinien?

A zauważyliście że tidal gra inaczej przez connect, a inaczej przez apkę Bluos? Tak przynajmniej jest na Node 2i. Wolę connect. Pomiędzy Deezer, a Tidal przez Bluos nie słyszałem różnicy, jak kiedyś sprawdzałem. Za to między Tidal connect a Tidal Blous słyszę chyba na każdym moim zestawieniu sprzętowym. W moim wypadku chyba nie ma sensu sprawdzać Qobuza. 

A to ciekawe nigdy nie sprawdzałem . Muszę obadać ale w teorii komórka czy apka na komórce jest "pilotem" a strumień danych leci bezpośrednio do BSN. Jak np zamkniesz appke czy wyłączysz telefon to gra dalej .
Mam w drugim systemie sprawdzę u siebie ale nie szybko.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ja mam tak. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak miałem Aresa na testach, musiałem wyłączyć dostrojenie zegara audio, bo czasem cięło. 

Ukryta Zawartość

.

Panowie

Node podłączony do Dac kablem usb.

Drukarkowym.

Pokazuje mi wyświetlacz Dac max 24/48

Podłączony coax pokazuje 24/96.

Po coax można ustawić stały poziom głośności wyjściowej, można wyłączyć opcję Dac mqa. Muzyka gra.

Po usb wyłączenie regulacji głośności oznacza ciszę w głośnikach .

O co chodzi z cyferkami? O co chodzi z mqa, nadal to nadpróbkowanie Tidal pcha jak dawniej? Dac odczytuje max 96.

Co tam jest na rzeczy z Node i zewnętrznym dakiem? Może to jest lipa i zwykły pakiet bez hires dekodowanych jako mqa to optimum. Apka blueos pokazuje mqa, mój dac tego nie obsługuje tylko wypuszcza to co dostanie po Node. Node bez trybu Dac mqa po coax powinien puszczać czysty pakiet do obróbki dla podpietego dac, jak po usb?

Kupiłem Tidal hifi plus testując czy to zrobi różnicę. Node kupony dla Tidal connect i ewentualnie właśnie grania po usb, Dac Matrix ma chyba niezłe usb na pokładzie.

Ktoś może się podzielić swoimi doświadczeniami w tym zakresie ?

Nie o to pytam, mnie nie jest potrzebne podobnie jak format Sony 360 czy Dolby.

Interesuje mnie poprawna współpraca transportu Node z dac. Jego optymalne podłączenie i ustawienie. Po coax nie pojawia sie w apikacji Node jako zewnętrzny przetwornik - czyżby to oznaczało że coax Node nie puszcza gołego sygnału tylko aktywuje swój wewnętrzny dac??

Korekta zegara, pozom wyjściowy, kontrola głośności automat, nagrania, albumu itp

Obecnie gra w ustawieniu dac mqa jako wyłączony. Aplikacja pokazuje mqa, na dac 24/88.2

Poziomy cyferek rzędu 192 to ściema? Dostrojenie dac-Node? Czy Tidal obcina?

Edytowane przez miętowy

U mnie sygnał idzie z bsn po usb do zewnętrznego dac gustard x26 pro wszystko jest ok. Dekoduje mqa. Wcześniej miałem dac topping i przy plikach mqa dźwięki się zacinał.

Spoko, mój matrix nie ma mqa, ale do 32/384 przyjmuje. 

Jakie parametry pokazuje Ci mqa?

Jak ustawisz w opcjach bez mqa, to nadal dekoduje tak samo? Cyferki się nie zmieniają?

Powinien po usb przy odznaczonej opcji dac mqa wypuszczać to co dostanie z tidala bez obróbki do dac.

Czy na pewno?

Dawno nic nie pisałem ale mam dac na starej kości PCM1794 i ona chyba nie przyjmuje dużych bitrate, fakt że dostaję przez amanero, które może zmniejszać. U mnie dac ma max 24/196 i NODE podaje cały sygnał bez problemu nawet jak jest fikcyjne MQA

Dodam - po USB.

Czasami wręcz uważam, że dźwięk w standard CD jest odsłuchowo lepszy, czyżby mastering nowych pokoleń ABCDE....XYZ miał znaczenie? Jakaś kompresja masteringu?

Nie obrażając  nikogo oczywiście.

Edytowane przez szy_a

Po coax nie pojawia sie w apikacji Node jako zewnętrzny przetwornik - czyżby to oznaczało że coax Node nie puszcza gołego sygnału tylko aktywuje swój wewnętrzny dac??
Korekta zegara, pozom wyjściowy, kontrola głośności automat, nagrania, albumu itp

Też się nad tym zastanawiam u siebie. Słucham po COAX i zewnętrzny DAC (u mnie na pokładzie integry Rotel A14) - też się nie pojawia.
Pomyślałem sobie: na wyświetlaczu integry pokazuje prawidłowe cyferki, więc komunikacja cyfrowa JEST i nie podejrzewałem w tym dodatkowego udziału DAC-a BS3.

Jestem ciekaw Waszych dalszych opinii w tej kwestii.
Może TOP-ki się wypowiedzią i dopytają wcześniej serwis - bodajże Audioklan?

U mnie odpowiedź na to pytanie, powinna być (teoretycznie) łatwiejsza. Bo Rotela i BS obsługuje serwis Audioklan.

Oba produkty sprzedają/sprzedawały TOP-ki, więc pewnie pomogą

Ok. U mnie . Subiektywnie. 

Coax działa jakby brał w tym udział  wewnetrzy dac. Ciszej i za miękko....

Po USB głośniej i wszystko sie zmienia od rozdzielczości po wybrzmienia.

Czy przypadkiem nie mam racji? Coax NODE daje coś od siebie?

BSN dostaje spakowany MQA 44,1kHz lub 48kHz i jako dekoder robi pierwsze rozpakowanie/dekodowanie do 88,2kHz lub 96kHz następnie jeżeli korzystasz z pełnej ścieżki jego DAC-ka i wychodzisz analogiem to BSN robi pełne rozpakowanie/rendering. Jeżeli korzystasz z niego jako transportu, zostawia ten drugi krok przetwornikowi zewnętrznemu, który bierze to na siebie jeżeli ma zaimplementowaną obsługę MQA. Gdy przesuniesz suwak "zewnętrzny DAC dla MQA" wtedy BSN w roli transportu wyrzuca z siebie spakowany 44,1kHz lub 48kHz i to właśnie ten zewnętrzny przetwornik bierze na siebie oba kroki. Stąd właśnie biorą się różnice w tym co raportuje zewnętrzny DAC.

Ukryta Zawartość

Dodatkowa uwaga: grając po koncentryku korzystasz z zegara BSN-a, grając po USB wykorzystywany jest zegar zewnętrznego DAC-ka. Stąd też mogą wynikać różnice w percepcji.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez re.ac.tor
gramatyka

Dzięki za zwięzłe i systematyczne podsumowanie naszych pytań.

Czyli z tego wynika że Tidal podaje max 92 wstępnie zakodowane, reszta to dodatkowe zabiegi spakowanego materiału w mqa?

Korzystając z zewnętrznego dac  po usb, omijając funkcię w ustawieniach jako dac mqa - otrzymuję to co idzie z Tidal.

Czyli to co określają master to zakodowane mqa, reszta przyzwoitych dac które tej funkcjonalności nie mają otrzyma to co dostawca sobie wymyślił, czyli 88 lub 92. Pomijam równicę w percepcji dźwięku, ich raczej nie ma. Ale fakt taki - serwis hi res to serwis mqa. Albo się na to godzisz, albo nie. Nie widzę sensu zatem dopłacać do subskrypcji hifi plus. Racja?

Chyba że pominąc Matrixa i grać samym node. Sprawdzę co wtedy pokaże aplikacja, chyba że okaże się że muzyka popłynie ciekawiej niż przez mój dac..

Edytowane przez miętowy

Gdzieś słyszałem/czytałem, że TIDAL zmienił nazwy pakietów i oznaczenia jakości plików, bo ma zamiar wzbogacać bibliotekę o prawdziwe hi-res 24/192. Pierwsze podobno już są. Do sprawdzenia. 

„Wszystkim co potrzeba” jest sztuka podana tak żeby sprawić przyjemność. To bardzo subiektywna sprawa. Dla jednych będzie to CD, dla innych winyl, dla jeszcze innych pliki hi-res. Jedni wolą lampę, inni jej nie cierpią. Fajnie jest doświadczać i dyskutować, nie? Ważne żeby sztuka nie zeszła na zbyt odległy plan. 🙂

Edytowane przez re.ac.tor

Chodzi o to by materiał był dobry. Bez cudowania z dynamiką czy obcinkami. Czy to cyfra niższa czy wyższa - płacisz za wyższy pakiet to masz dostać plik lepszej jakości. Niekoniecznie kompresowane efektowo mqa, czy flac z masteringu obciętego jakościowo w porównaniu do tego z płyty cd.

Po to zmieniłem odtwarzacz by usłyszeć co stream może zaoferować. Po kablu cyfrowym do dac.

Gra to dobrze obecnie lekko, rozdzielczo bardzo, kulturalnie, ale mam wątpliwości czy ktoś nas nie dmucha jako konsumentów propagandy audio.

Nadal jak odpalę cd to wszystkiego jest więcej, bardziej, wokalu więcej z przodu. Basu więcej i raczej niżej.

A może to jest tylko efekciarstwo cedeka plus mastery płyt ..kto wie.

Naukowo można by zbadać materiał grany z cd i taki sam z serwisu.

Edytowane przez miętowy
Chodzi o to by materiał był dobry. Bez cudowania z dynamiką czy obcinkami. Czy to cyfra niższa czy wyższa - płacisz za wyższy pakiet to masz dostać plik lepszej jakości. Niekoniecznie kompresowane efektowo mqa, czy flac z masteringu obciętego jakościowo w porównaniu do tego z płyty cd.
Po to zmieniłem odtwarzacz by usłyszeć co stream może zaoferować. Po kablu cyfrowym do dac.
Gra to dobrze obecnie lekko, rozdzielczo bardzo, kulturalnie, ale mam wątpliwości czy ktoś nas nie dmucha jako konsumentów propagandy audio.
Nadal jak odpalę cd to wszystkiego jest więcej, bardziej, wokalu więcej z przodu. Basu więcej i raczej niżej.
A może to jest tylko efekciarstwo cedeka plus mastery płyt ..kto wie.
Naukowo można by zbadać materiał grany z cd i taki sam z serwisu.

A BSN z liniowym zasilaczem masz ? Choć jeśli zewnętrzny DAC to wpływ jest mniejszy choć jednak jest.

A jakie CD masz ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Node standard.

Zasilacz liniowy który musiałbym wbudować w sprzęt mnie nie kręci. Dac ma sensownie wyglądające zasilanie, przynajmniej po zdjęciach..vs poprzedni mój streamer.

Cd to stary Marantz cd 6003 , sygnał cięty kontrolerem pasywnym.

Gra toto naprawdę dobitnie lepiej na moje uccho niż zestaw stream i dac.

Cd puszczony przez dac też zagrał lepiej ten sam materiał muzyczny. Pliki z sieci są..jakieś inne.Jak baby.

Zasilacz linowy stanowi osobne urządzenie. Wbudowujesz tylko moduł - to prosta sytuacja dałem radę sam a raczej nie jestem "techniczny". Warto koszt stosunkowo niewielki a efekt duży.

W dniu 18.11.2023 o 18:57, szy_a napisał:

Czasami wręcz uważam, że dźwięk w standard CD jest odsłuchowo lepszy, czyżby mastering nowych pokoleń ABCDE....XYZ miał znaczenie? Jakaś kompresja masteringu?

Dla mnie dzwięk z CD dalej jest wzorcem w warunkach domowych,żadne Hi resy i inne bzdety,może dlatego że został stworzony przez zawodowców,gdzie obyło śię porad audio-oszołomów.

Szkoda że dziś w erze streamerów nikt nie napisze czegoś w rodzaju "red book" dla tego rodzaju sprzętu,a tak mamy radosną twórczość i każdy wie "swoje" a potem debaty o graniu i jakosci serwisów muzycznych.

• Pokaż nowe odpowiedzi