Skocz do zawartości
IGNORED

BLUESOUND NODE 3

Rekomendowane odpowiedzi

Bo niestety Node, nawet z liniowym zasilaniem to nadal budżetowe urządzenie i to słychać, im lepszy SET tym szybciej BS zmienia właściciela. Oczywiście ... są jeszcze użytkownicy którym ta "jakość" grania wystarczy i nie potrzebują nic więcej.

Tak sobie czytam ten temat, czytam tematy o Roon i jednak ostatecznie wolę moje Daphile. Raz, że darmowe, dwa mimo tej darmowości problemów zdecydowanie mniej. Dziwi mnie kupowanie tak wadliwych produktów jak te dwa wcześniej wymienione. Bo wypuszczanie do sprzedaży takich niedorobionych produktów przez producenta nie dziwi mnie wcale. Skoro i tak ktoś kupi?

Edytowane przez Misio38

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Oczywiście ... są jeszcze użytkownicy którym ta "jakość" grania wystarczy i nie potrzebują nic więcej.

Każdy by chciał willę z ogrodem, basenem i inne luksusy. Ale większość (jak i ja) musi egzystować w bloku...

Jeśli ktoś ma na głowie tylko sprzęt audio - to Node nie bierze nawet pod uwagę w planach zakupowych.

Jest też wielu kupujących high end by mieć, choć nie słyszą żadnej różnicy. Ale to już inna historia...

Używam N130 od kilku miesięcy. Podłączony jest do zintegrowanego DAC we wzmaku Peachtree Nova 150. Nie są to wyżyny jeżeli chodzi o przetwornik ale na asynchronicznym USB z MacBooka jest naprawdę dobrze, wiec oczywiście podłączyłem BSa po USB i rozczarowanko: może i przestrzennie ale blado, mgliście, cofnięta średnica i brak ataku. Przejście na coax daje dużo realniejsze brzmienie, nie tak ofensywnie bezpośrednie jak z wewnętrznego przetwornika w NODE ale uporządkowane choć nadal angażujące, nie tak blade i nudne jak z USB. No i jak to się ma do tego, że zegar słaby w BSie a i USB w moim DAC/integrze naprawdę satysfakcjonujące? MacBook dopasowany przez Loseless Switcher kładzie NODE na łopatki. W przypadku BS wybieram coax. 

Pewnie by coś dała ale koszty chyba niewspółmierne.
p.s...
Zawsze mnie to fascynowało, że co drugi użytkownik NODE, najpierw się cholernie cieszy z zakupu a potem chce go modyfikować, po co? Kupta se streamer za 10 tysięcy i będziecie mieć z głowy kombinowanie

Zdecydowanie nie. Jedyna zmiana to liniowe zasilanie i mamy granie na poziomie jakościowym niespomienym do wydanych pieniędzy. Nikt nie robi żadnych innych modyfikacji. To że jakieś są dostępne - zegar - nie znaczy że ktoś to robi.

Bo niestety Node, nawet z liniowym zasilaniem to nadal budżetowe urządzenie i to słychać, im lepszy SET tym szybciej BS zmienia właściciela. Oczywiście ... są jeszcze użytkownicy którym ta "jakość" grania wystarczy i nie potrzebują nic więcej.

Bogus tak ale BSN z liniowym nie kosztuje 10k. Jeśli ktoś ma taką kasę to idzie wyżej więc jabłek z gruszkami nie porównujemy.
Tak sobie czytam ten temat, czytam tematy o Roon i jednak ostatecznie wolę moje Daphile. Raz, że darmowe, dwa mimo tej darmowości problemów zdecydowanie mniej. Dziwi mnie kupowanie tak wadliwych produktów jak te dwa wcześniej wymienione. Bo wypuszczanie do sprzedaży takich niedorobionych produktów przez producenta nie dziwi mnie wcale. Skoro i tak ktoś kupi?

Ja dla odmiany poczytałem wątek o RP przez zmiana i ilość palowania się z softem mnie zniechęciła skutecznie. Kupiłem BSN 2i z liniowym i zero problemów. Do dzisiaj gra w drugim systemie bo dopiero Lumin T2 okazał się godnym zdecydowanym następca który za kasę dawał zdecydowany postęp.

Każdy by chciał willę z ogrodem, basenem i inne luksusy. Ale większość (jak i ja) musi egzystować w bloku...

Jeśli ktoś ma na głowie tylko sprzęt audio - to Node nie bierze nawet pod uwagę w planach zakupowych.

Jest też wielu kupujących high end by mieć, choć nie słyszą żadnej różnicy. Ale to już inna historia...

I się tym całkowicie nie przejmuj bo BSN za wydana kasę daje bardzo dobra jakość. Niestety za małe pieniądze ciezka ją poprawić. W wątku o 2i opisałem porównania do innych urządzeń i wniosek jak powyżej napisałem - bardzo dobra jakość grania za wydana kasę
6 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

Ja dla odmiany poczytałem wątek o RP przez zmiana i ilość palowania się z softem mnie zniechęciła skutecznie.

Ja mam Daphile na normalnym minipececie z Celeronem postawione. Używam wyjścia optycznego. To RaspberryPi mnie nie przekonuje. Nie wiem po co w to brnąć. Możliwe, że te wszystkie problemy są tylko na tym RP. Może wynikają z ciągłego "niewiadomopoco" aktualizowania softu. Ja zainstalowałem w 2020 Daphile i cztery miesiące temu pierwszy i ostatni raz zdecydowałem się na aktualizację. Obecnie działa - po prostu.

Wcześniej używałem KODI, ale nie udało się uruchomić mi na tym Spotify, a że filmów nie oglądam stanęło na Daphile. Ale Kodi też bardzo dobre moim zdaniem.

Jeśli miałbym zapłacić za tego typu soft to nie chciałbym być zmuszanym do aktualizacji skoro to co mam działa, a jednocześnie żeby na bieżąco były wtyczki do streamingu typu Spotify, Deezer etc.

Edytowane przez Misio38

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

16 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

Zdecydowanie nie. Jedyna zmiana to liniowe zasilanie i mamy granie na poziomie jakościowym niespomienym do wydanych pieniędzy. Nikt nie robi żadnych innych modyfikacji. To że jakieś są dostępne - zegar - nie znaczy że ktoś to robi.

Bogus tak ale BSN z liniowym nie kosztuje 10k. Jeśli ktoś ma taką kasę to idzie wyżej więc jabłek z gruszkami nie porównujemy.
Ja dla odmiany poczytałem wątek o RP przez zmiana i ilość palowania się z softem mnie zniechęciła skutecznie. Kupiłem BSN 2i z liniowym i zero problemów. Do dzisiaj gra w drugim systemie bo dopiero Lumin T2 okazał się godnym zdecydowanym następca który za kasę dawał zdecydowany postęp.
I się tym całkowicie nie przejmuj bo BSN za wydana kasę daje bardzo dobra jakość. Niestety za małe pieniądze ciezka ją poprawić. W wątku o 2i opisałem porównania do innych urządzeń i wniosek jak powyżej napisałem - bardzo dobra jakość grania za wydana kasę

ale podłączanie dodatkowych "wynalazków" do Node jest tylko dla ludzi z forum. Nikt, z ulicy kto to kupuje, to nie będzie się w to bawił, po to się płaci raz aby nie tracić czasu na "tuning" albo wydajesz więcej i się dalej nie martwisz.

Node właśnie zaproponował upgrade odtwarzacza, odłożyłam na razie na 24h.

Poczekam na innych 😉.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

ale podłączanie dodatkowych "wynalazków" do Node jest tylko dla ludzi z forum. Nikt, z ulicy kto to kupuje, to nie będzie się w to bawił, po to się płaci raz aby nie tracić czasu na "tuning" albo wydajesz więcej i się dalej nie martwisz.

Wedle uznania i zasobności portfela. Jeśli masz więcej kasy to oczywiście tak. problem w tym że trzeba sporo więcej żeby zagrało lepiej. W klubie Bluesound opisałem parę moich doświadczeń / porównań i wniosek jak powyżej . Zresztą potwierdzony wielokrotnie przez innych.

Jeśli się nie boisz śrubokręta i możesz poświęcić 20minut czasu to zapewniam że warto kupić zasilacz liniowy i zafundować sobie znaczącą poprawę jakości. Jeśli używasz go jako transport to ... Już nie jest to duża zmiana.

Wybór należy do każdego z nas indywidualnie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Node właśnie zaproponował upgrade odtwarzacza, odłożyłam na razie na 24h.
Poczekam na innych .

Nie ma co czekać.
U mnie po upg, żadnych zmian nie widzę i nie słyszę. Panel wybudza się cyklicznie nadal.

Nooo, nie wiem. Przez jeden dzień nie miałam żadnej łączności z Node - ani apka go nie widziała, ani Tidal/Spotify. Żadne resety nie pomagały.
Następnego dnia niespodziewanie ruszył - po ponownym uruchomieniu routera* i pokazał komunikat o upgradzie, którego nie zrobiłam. Od tej chwili wygasza się jakby nigdy nic.

Zaczynam wierzyć, że Node ma duszę... tylko rogatą 😈 😉.

* Streamer Sonosa podłączony do tegoż samego routera cały czas pracował bez zakłóceń.

Edytowane przez Absolute beginners

Żadnych zmian po apgrejdzie. Gra jak grał, reaguje jak reagował. 
Odnośnie wybudzania panelu… Na początku odprawiałem gusła i pomogło. Faza na pinie od wewnętrznej i dobrze dociśnięty wtyk. Nie dam sobie ręki uciąć, że to pomogło, równie dobrze mógł być to taniec i odymianie wykonane przy okazji 😉

Edytowane przez re.ac.tor

Byłem wczoraj u kolegi, gra na chińskim streamerze Wiim pro podpiętym do Musical Fidelity M6cd po coax. Wziąłem pożyczonego od kolegi Lumina u1 mini, żeby zrobić porównanie. 

Znając Lumina w sumie z 3 różnych systemów przecierałem oczy ze zdumienia, bo ten Wiim za 800pln zagrał lepiej w tej konfiguracji. Ale żeby nie wyciągać pochopnie wniosków wziąłem to całe Wiim do siebie. 

No i czar prysł. W porównaniu do Lumin i mojego transportu Audio gd Di20he zagrał po prostu płasko, plastikowo i śmiesznie. 

Najzabawniejsze jest to, że ten Wiim u kolegi zagrał porównywalnie lub lepiej z napędem cd Musical Fidelity M6cd. Wzmak M6si. 

Wzmak jest fajny, ale ten transport i dac to jest śmiech przez łzy. 

W dniu 28.02.2023 o 05:41, Misio38 napisał:

To RaspberryPi mnie nie przekonuje. Nie wiem po co w to brnąć. Możliwe, że te wszystkie problemy są tylko na tym RP.

To zależy jak i do czego. Jako mostek roon żadnych problemów, używam od 2 lat. Być może na innym software jest tak jak mówisz. U mnie wywala tylko przez to, że mam w swojej kamienicy łączę adsl i jest po prostu wolne i niestabilne. Raz skonfigurowana (dobrze) malina nie nastręcza problemów. 

Dzień bez muzyki dniem straconym.

Chciałbym naprostować, dlaczego mój wpis w tym wątku, bo jest "od czapy". Wątek o Bluesound a gość piszę o jakiś Wiim i MF. 

Kolega stwierdził, że ten Wimm to jest killer Bluesound, nie określił której generacji, podejrzewam, że chodziło mu o dwójkę. W każdym razie, jeżeli Bluesound jest zbliżony brzmieniem do tego Wiim jako transport, to jest to słabe granie, bardzo słabe. Ja Bluesound nie testowałem i nie jest moim celem nikogo zdyskredytować, być może z zasilaniem liniowym faktycznie gra dobrze. 

11 godzin temu, negatyw napisał:

Czy masz na myśli Wiim w postaci takiego małego kółeczka? Bo widzę kilka modeli tego ustrojstwa.

Nie, Wiim pro. 

Godzinę temu, miętowy napisał:

Konkretnie,  co z odtwarzacza gra jeśli podpinasz go pod inny dac?

Kolega stwierdził (...) Ja Bluesound nie testowałem i nie jest moim celem nikogo zdyskredytować, być może z zasilaniem liniowym faktycznie gra dobrze. 

"Niemowa powiedział głuchemu, że szczerbaty wygryzł włosy łysemu."
Dokładnie taką wartość merytoryczną ma Twój post. Bazujesz na opiniach kolegi, do końca nie wiesz, czy chodzi o BS2 czy BS3, a na deser radzisz zasilanie liniowe...

58 minut temu, negatyw napisał:

"Niemowa powiedział głuchemu, że szczerbaty wygryzł włosy łysemu."
Dokładnie taką wartość merytoryczną ma Twój post. Bazujesz na opiniach kolegi, do końca nie wiesz, czy chodzi o BS2 czy BS3, a na deser radzisz zasilanie liniowe...

Radzę zasilanie hmmm. Nawet ciężko mi się odnieść do tych głupot które wypisujesz. Masz Bluesound że tak zabolało? 

Nawet ciężko mi się odnieść do tych głupot które wypisujesz. Masz Bluesound że tak zabolało? 

Mam BS3 i nic mnie nie zabolało. Mam świadomość jego plusów i minusów - o czym jednoznacznie piszę w tym wątku.

Boli mnie jedynie czytanie Twoich głupot. Zero w tym rzeczowych informacji, a bazujesz na opiniach kolegi i tworzysz gównoburzę.

3 godziny temu, negatyw napisał:

Mam BS3 i nic mnie nie zabolało. Mam świadomość jego plusów i minusów - o czym jednoznacznie piszę w tym wątku.

Boli mnie jedynie czytanie Twoich głupot. Zero w tym rzeczowych informacji, a bazujesz na opiniach kolegi i tworzysz gównoburzę.

Bazowanie na cudzych opiniach nie jest niczym złym, jest raczej powszechne. Wiele osób kupuje opierając się tylko o takie opinie. Nie sposób przesłuchać wszystkich sprzętów świata. I nie robię żadnej gównoburzy. Ciesz się swoim Bluesound, nie potrzebnie się tak pienisz, jak napisałem już, nie było moim celem nikogo tutaj zdyskredytować. 

Ciesz się swoim Bluesound, nie potrzebnie się tak pienisz, jak napisałem już, nie było moim celem nikogo tutaj zdyskredytować. 

Nie musisz mi podpowiadać czym mam się cieszyć.
Bazowanie na testach czy opiniach innych jest nawet wskazane. Ale robienie z tego (nawet nie mając okazji przesłuchać sprzętu) osądów - jest zwyczajnie bez sensu. Nic to nie wnosi.

Z mojej strony to tyle.

Taka ciekawostka, bs vs lumin:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, Radosław_68242 napisał:

Witam ekipę, czy aplikacja Apple Music puszczona przez wifi z androida działa na BS? Chodzi o zasadę działania jak przez Chromecast Audio

Ale Bluesound nie ma Chromecast... ma AirPlay, ma Tidal Connect. Dziwny pomysł Android i Apple Music, no ale oryginalnie 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

W dniu 2.03.2023 o 00:34, Marcin Wielgus napisał:

Wedle uznania i zasobności portfela. Jeśli masz więcej kasy to oczywiście tak. problem w tym że trzeba sporo więcej żeby zagrało lepiej. W klubie Bluesound opisałem parę moich doświadczeń / porównań i wniosek jak powyżej . Zresztą potwierdzony wielokrotnie przez innych.

Jeśli się nie boisz śrubokręta i możesz poświęcić 20minut czasu to zapewniam że warto kupić zasilacz liniowy i zafundować sobie znaczącą poprawę jakości. Jeśli używasz go jako transport to ... Już nie jest to duża zmiana.

Wybór należy do każdego z nas indywidualnie.

słuchaj nie twierdzę, że taki pomysł się nie przełoży. Ja, jestem zwolennikiem "gotowców" dlatego też przechodzą obok tego obojętnie. 

11 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Ale Bluesound nie ma Chromecast... ma AirPlay, ma Tidal Connect. Dziwny pomysł Android i Apple Music, no ale oryginalnie 😉

Dlaczego dziwny? Obecnie puszczam z aplikacji Apple Music przez Chromecast Audio wszystko działa bez zarzutu ale chciałbym kupić dużo lepszy dźwiękowo streamer właśnie z wbudowanym Chromecast 

1 godzinę temu, Tonnii99 napisał:
słuchaj nie twierdzę, że taki pomysł się nie przełoży. Ja, jestem zwolennikiem "gotowców" dlatego też przechodzą obok tego obojętnie. 

A ja nie i każdy ma prawo do swojego
Btw po testach w zeszłym roku w głównym systemie pojawił się u mnie Lumin T2 który w końcu zagrał zdecydowanie lepiej niż BSN no ale ma swoje wady, to tak jakbyś chciał gotowca innego spróbować.

BSN 2i gra w drugim systemie. Ciężko się rozstać

Edytowane przez Marcin Wielgus

Z tym wypatroszeniem pod liniowca się w sumie zastanawiam. Nie wiem tylko, czy usłyszę różnicę gdy korzystam z zewnętrznego DAC. Ponoć ma to głównie sens, gdyż korzystamy z DAC w Node.

Swoją drogą, macie jakiś filmik pokazujący te czynności w czytelny sposób?

Wczoraj wymieniałem. Instrukcja obrazkowa dołączona do modułu jest bardzo czytelna. Sama wymiana jest prostą pracą na 15-20min. Trzeba trochę odwagi przy otwieraniu obudowy, bo stawia spory opór i trzask odpuszczających zaczepów jest dosyć niepokojący 🙂 Zamykanie wymaga trochę cierpliwości z powodu ciasno spasowanych zaczepów właśnie. 

• Pokaż nowe odpowiedzi