Skocz do zawartości
IGNORED

Subwooferowa końcówka mocy w klasie AB

Rekomendowane odpowiedzi

31 minut temu, Lech36 napisał:

wzmacniacz z pasmem do 50kHz (-3dB) będzie całkowicie wystarczający. 

nie będzie

filtry oprócz obcinania pasma kręcą też fazę sygnału

dlatego pasmo wg mnie powinno sięgać przynajmniej do 100khz

no chyba ,że jest to wzmak dla suba 🙂

5 minut temu, slawek.xm napisał:

tak

No to dawca licencji powinien ją cofnąć firmie Vishay, może nawet wystąpić o jakieś odszkodowanie. W końcu naruszają tą zmianą parametrów podstawowych wiarygodność firmy IRF. W licencjach zazwyczaj ustala się warunki w takich sytuacji.  

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

24 minuty temu, Lech36 napisał:

Rozumiem że nie masz nic na przeciw podkolorowanemu dźwiękowi

każdy układ jest na swój sposób podkolorowany lub osuszony lub zaszumiony

lub może być tylko nie pasujący do nastroju 🙂

dla mnie wierność odtworzenia tego co na płycie czy pliku nie ma znaczenia

największe znaczenie na radocha ze słuchania

5 minut temu, slawek.xm napisał:

filtry oprócz obcinania pasma kręcą też fazę sygnału

I co z tego że kręcą fazą? Potrafił byś wskazać kiedy filtr np. 30kHz jest włączony a kiedy nie na sygnale muzycznym?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

3 minuty temu, Lech36 napisał:

No to dawca licencji powinien ją cofnąć firmie Vishay, może nawet wystąpić o jakieś odszkodowanie. W końcu naruszają tą zmianą parametrów podstawowych wiarygodność firmy IRF. W licencjach zazwyczaj ustala się warunki w takich sytuacji. 

🙂

3 minuty temu, Lech36 napisał:

Dla 2SK135 do jest ok. 7V.

Otwiera.

Ale z reguły jest jakiś bias spowodowany wstępną polaryzacją. 

Wówczas przyrosty napięcia na bramce względem źródła są dużo niższe...

Co zaś do skoków amplitud w audio. To co się obserwuje szybkiego to w zasadzie zakłócenia. Najszybszy możliwy sygnał nie przekroczy wolta ma us. Oczywiście jak zauważa @przemak na wyjściu końcówki mocy to już więcej o wzmocnienie.  Wciąż to niewiele.

Natomiast wspomniałem o pewnej zasadzie. Otóż w układach wielostopniowych z głębokim ujemnym sprzężeniem zwrotnym, każdy następny stopień powinien być szybszy. Wiąże się to choćby ze zniekształceniami dynamicznymi. Wówczas ostatni stopień z tranzystorami mocy musi być najszybszy. Upraszczając; sygnał sprzężenia zwrotnego musi być jak najszybciej dostarczony do wejścia aby nie powodować jego przesterowania. Chodzi tu również o opóźnienie co dla uproszczenia wrzucam do jednego wora.

2 minuty temu, Lech36 napisał:

I co z tego że kręcą fazą? Potrafił byś wskazać kiedy filtr np. 30kHz jest włączony a kiedy nie na sygnale muzycznym?

tak i to bezwzględnie

w ten sposób na ucho dobieram filtr analogowy do dac

11 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Ale z reguły jest jakiś bias spowodowany wstępną polaryzacją. 

Te japońskie tranzystory mają a w zasadzie miały (nie są już produkowane) start bardzo nisko położony, niektóre egzemplarze mogą mieć napięcie odcięcia w okolicach 0,7V. Najwyższe podane w karcie z parametrami to chyba coś 1,5V o ile dobrze pamiętam. IRFP mają napięcie odcięcia na dużo wyższym poziomie, najmniej to chyba coś 2V.

16 minut temu, slawek.xm napisał:

A taki zwykły filtr 12dB/okt. włączony i wyłączony o tej w/w częstotliwości potrafisz rozpoznać? Żaden z moich kolegów nie potrafił rozpoznać, ja też. Oczywiście test był ślepy.

22 minuty temu, slawek.xm napisał:

Po co dobierasz? Przecież powinien być możliwie jak najwyższy żeby nie ograniczyć pasma.

29 minut temu, slawek.xm napisał:
34 minuty temu, Lech36 napisał:

🙂

Zgłoś Twoje zastrzeżenie dotyczące jakości produkcji w firmie Vishay do firmy IRF, zobaczymy co powiedzą 😉.

42 minuty temu, slawek.xm napisał:

dlatego pasmo wg mnie powinno sięgać przynajmniej do 100khz

A co ze sprzętem nagrywającym w studiu nagraniowym? Jak pokonasz jego ograniczenia? Często są to ograniczenia zaprojektowane. Te Twoje (moje też) wzmacniacze to tylko mikro wycinek toru bez większego znaczenia jeżeli chodzi o pasmo.  

4 godziny temu, Lech36 napisał:

Zgłoś Twoje zastrzeżenie dotyczące jakości produkcji w firmie Vishay do firmy IRF, zobaczymy co powiedzą

robiłem wzmacniacze i na jednych i na drugich

mam możliwośc wyboru dla siebie i wybieram IR

masz z tym jakiś problem?

5 godzin temu, Lech36 napisał:

A co ze sprzętem nagrywającym w studiu nagraniowym? Jak pokonasz jego ograniczenia? Często są to ograniczenia zaprojektowane. Te Twoje (moje też) wzmacniacze to tylko mikro wycinek toru bez większego znaczenia jeżeli chodzi o pasmo.  

nadal teoretyzujesz , ale mnie to nie przeszkadza

poza tym ma w nosie kto i jak bardzo kaszami swoje produkty

moje dzialają zajebiście i slychac na nich wszystko 🙂

7 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

Otóż w układach wielostopniowych z głębokim ujemnym sprzężeniem zwrotnym, każdy następny stopień powinien być szybszy

Z grubsza wzmocnienie x częstotliwość, jaka nas interesuje, czyli pole wzmocnienia.

7 godzin temu, slawek.xm napisał:

mam możliwośc wyboru dla siebie i wybieram IR

masz z tym jakiś problem?

Dlaczego sądzisz że ja mam problem? 

7 godzin temu, slawek.xm napisał:

moje dzialają zajebiście i slychac na nich wszystko

Wierzę Tobie na słowo. 😉 

• Pokaż nowe odpowiedzi