Skocz do zawartości
IGNORED

CD z Biedronki

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, porlick napisał:

Dziś wracając z roboty wyhaczyłem Def Leppard, Hysteria.

Również Hysterie wychaczylem +Black Sabbath The end i jutro będę osłuchiwał. I wreszcie płyty były wystawione elegancko na widoku a nie upchane pod dywanikami i skarpetkami. 

13 godzin temu, Wuelem napisał:

A w Biedronce jest pakowana w jakiś kartonik?

Chce się darmowej dostawy do salony, to jakoś trzeba za nią "zapłacić".

Można zamówić z dostawą do np. paczkomatu - zapłacić za to - i wtedy dostarczą zabezpieczoną.

Też tak uważam. Ja traktuję zakup z odbiorem u nich,tak jak zakup płyty z półki czy to w Biedrze, czy innym sklepie, z resztą jestem za tym aby produkować mniej śmieci. Ostatnio dostałem płyty z Media Mark do paczkomatu zapakowane w zwykłą tekturową kopertę, słabe to zabezpieczenie, gdzie przesyłka przechodzi przez paru kurierów, sortownie. Jak trafi się uszkodzona to zwrot i tyle. W tym tygodniu odebrałem dwie płyty z Empiku, obejrzane przy odbiorze, zero uszkodzeń, nawet jakby po otwarciu coś wyszło, to jest przecież prawo do reklamacji, tak samo jakby coś wyszło nie tak z płytą z Biedronki.

Edytowane przez Prewwit
7 godzin temu, Prewwit napisał:

W tym tygodniu odebrałem dwie płyty z Empiku, obejrzane przy odbiorze, zero uszkodzeń,

To miałeś szczęście 👍😊

23 godziny temu, mdavis napisał:

To miałeś szczęście 👍😊

Jak na razie jakoś tak się udaje😉 przy zakupach z OLX i przesyłkach do paczkomatu, to już niestety tak dobrze nie jest, parę pudełek pękniętych😕 ale płyty całe🙂

7 minut temu, Prewwit napisał:

Jak na razie jakoś tak się udaje😉 przy zakupach z OLX i przesyłkach do paczkomatu, to już niestety tak dobrze nie jest, parę pudełek pękniętych😕 ale płyty całe🙂

U mnie odwrotnie Wszystko dociera bez uszkodzeń 👍

W dniu 2.04.2022 o 10:19, Prewwit napisał:

przy zakupach z OLX i przesyłkach do paczkomatu, to już niestety tak dobrze nie jest, parę pudełek pękniętych😕 ale płyty całe🙂

Zgadzam się u mnie sytuacja wyglądała podobnie z uszkodzonymi pudełkami najważniejsze że środek przeżył, a w odsyłanie itp nie bawiłem się. 

Do mnie dziś napisała moja przyjaciółka, że kupiła sobie dwie płyty Nightwisha, a w sumie odtwarzacz to ma jeszcze u rodziców. No, ale za 20 złotych to można (Biedronka). Ja sam zawsze miałem jakiś wewnętrzny opór przed kupowaniem tam płyt. Jak teraz na to patrzę, to myślę, że może być znacznie więcej ludzi, którzy nie kupowali muzyki wcześniej bo był to dla nich za duży koszt, a teraz przy głupich zakupach mogą sobie coś złapać i posłuchać nawet w aucie, czy u kogoś. Fajnie, że to nie ginie. 

Ciekawostka, jakiś czas temu w rankingu światowym Polska była na 3 miejscu w kupowaniu fizycznych nośników muzyki. 1. miejsce oczywiście Japonia, 2. Niemcy. 

4 godziny temu, iFi Audio napisał:

Ciekawostka, jakiś czas temu w rankingu światowym Polska była na 3 miejscu w kupowaniu fizycznych nośników muzyki. 1. miejsce oczywiście Japonia, 2. Niemcy. 

Bo wiemy co dobre🙂 Tak poza tym to fajna ciekawostka, nie wiedziałem o tym fakcie.

W dniu 5.04.2022 o 14:11, iFi Audio napisał:

Fajnie, że to nie ginie. 

Jak nie ginie? Przecież po tygodniu czy dwóch wynoszą cały majdan. Spóźnisz się - nic nie kupisz.

I to ma być podstawa dla popularności płyt...

6 godzin temu, Prewwit napisał:

Raczej chodziło, że słuchanie z CD nie ginie u nas w kraju, a nie płyty z Biedronki🙂

Zobacz i policz tematy, ile z nich jest o odtwarzaczach CD.

Jak nie ginie, jak ginie?

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, Wuelem napisał:

Zobacz i policz tematy, ile z nich jest o odtwarzaczach CD.

Jak nie ginie, jak ginie?

Według danych za 2021 sprzedaż CD wzrosła na całym świecie. Winyli najbardziej. Jednak w ogólnej puli zakupów muzyki przewodzi streaming. Płyta CD powoli staje się "kultowa" jak winyl. Na to wygląda. Zdaje się, że obecni dwudziestolatkowie i więcej trochę, odkrywają niejako ten nośnik, który w bardzo wielu przypadkach, i mimo swoich ułomności, jest dobrym nośnikiem, imo.

Parę płytek z "Bursztynowej kolekcji" w cenie czteropaka🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

O ile sam nie jestem ogromnym fanem składanek, to doceniam to, że pozwalają łatwiej wejść w twórczość danego artysty :) 

Szczególnie za tak bajońskie sumy :D

Kiedyś lepsze wydawnictwa były podpinane pod miesięczniki.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

• 4 tygodnie później...

Faktycznie część nowa , choć kilka " standardów" jak zawsze

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Ciekawostka 🙂 W PL w 2021 sprzedano 1.3mln nowych płyt i to tylko z pierwszej setki najlepiej sprzedających się albumów. W stosunku do 2020 wzrost o 7%.

"Raport RIAA wskazuje, że w 2021 roku w USA sprzedano o 15 milionów płyt CD więcej niż w przypadku poprzedniego roku. Wzrost sprzedaży płyt CD odnotowano również na rynkach brytyjskim, francuskim, japońskim, hiszpańskim czy włoskim."

Czyżby CD wracało do łask na styl winyli?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, Prewwit napisał:

Ciekawostka 🙂 W PL w 2021 sprzedano 1.3mln nowych płyt i to tylko z pierwszej setki najlepiej sprzedających się albumów. W stosunku do 2020 wzrost o 7%.

Płytę włączasz i działa , a ściągane często na lapka który zdycha , kto ma osobne dyski ? , a z serwisów muzycznych dobry  sprzęt hifi  trzeba aktualizować itd z czym często firmy ''audiofilskie'' mają kłopot , część ludzi się przekonała jakie to ułatwienie 

7 minut temu, Prewwit napisał:

"Raport RIAA wskazuje, że w 2021 roku w USA sprzedano o 15 milionów płyt CD więcej niż w przypadku poprzedniego roku. Wzrost sprzedaży płyt CD odnotowano również na rynkach brytyjskim, francuskim, japońskim, hiszpańskim czy włoskim."

Czyżby CD wracało do łask na styl winyli?

Ukryta Zawartość

Ja wiedziałem, że tak będzie,yhy,yhy.

Ukryta Zawartość

8 godzin temu, Prewwit napisał:

w 2021 roku w USA sprzedano o 15 milionów płyt CD więcej niż w przypadku poprzedniego roku.

Warto sięgać do danych źródłowych. Pomiędzy 2019 i 2020 spadek był tak duży, że aktualny wzrost pomiędzy 2020 i 2021 oznacza... poziom niższy niż w 2019 r. Czyli trudno mówić o rozwoju nośnika czy istotnym odbiciu. Zresztą, CD i winyl stanowią 11% rynku (odpowiednio udział 30% CD i 70% LP), gdy źródła cyfrowe 89%.

Jeśli w innych krajach też trwają wyprzedaże magazynów za 1/3 ceny, to po wzroście przez 2-3 lata będzie... załamanie. I ostatecznie okaże się, że CD jest kaput.

Ratunkiem dla sytuacji jest kupowanie CD z regularnych półek, zamawianie nowości - a nie kupowanie w promocji Biedronki i głównie wydań sprzed 20 lat. 

Nie ma tendencji, bo porównanie 2019 roku i 2021 roku pokazuje spadek (w 2019 więcej CD się sprzedało niż w 2021).

A jeśli chodzi o tendencję w dłuższym czasie... Spadek CD leci na łeb na szyję.

Wyskoczył wzrost w jednym roku do poprzedniego - tak samo sprzedaż książek ratuje czytelnictwo w Polsce, ale to książki z... Biedronki. Jak się ludzie będą potykać o książki lub płyty, to co któryś zapłaci, jak są książki za 9,90 zł i płyty za 19,90 zł. Za pół ceny się skusi na przypadkowy tytuł (bo przecież nie wszedł jak do księgarni czy sklepu płytowego po coś konkretnego).

Według mnie kto miał co kupić z oferty płyt biedronkowych, to już kupił. Jak sądzę w przyszłym roku już wcale takich akcji wyprzedażowych nie będzie. To też przypadek, gdy płyty z polską muzyką i zagraniczną są w tej samej cenie. Okazja goni okazję :-))

On 5/6/2022 at 9:46 PM, mdavis said:

Nowa dostawa płyt:

Ukryta Zawartość

Chyba ceny idą nieco w górę.

Mi udało się zakupić Franka Zappę.

Ukryta Zawartość

A o jakiej mówimy?

Bo właśnie w bieżącej jest

''We're only in it for the money”

A jakiś czas temu można było upolować Apostrophe i Hot Rats.

Edytowane przez TAtomicus
  • Pokaż nowe odpowiedzi