Skocz do zawartości
IGNORED

Ifi Zen Stream

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, Pawel Pw napisał:

A mógłbyś napisać dlaczego to rozwiązanie nie działa dobrze? Myślałem że Tidal Connect to fajne i wygodne rozwiązanie biorąc pod uwagę to jak działa Spotify Connect.

Jasne 🙂  Po pierwsze aby w opcji Tidal Connect był widoczny IFI Stream, muszę najpierw uruchomić apke IFI na tablecie. Często zdarza się, że aby uruchomić apkę musze zatrzymać jej działanie i następnie otworzyć. Wówczas na 100% IFI Stream widoczny jest w Tidal Connect.

Jeśli chodzi o sam Tidal. Jeśli włączę jakiś album i odstawię tablet, w 99% nic się nie dziel. Jak zaczynam wybierać utwory, zdarza się że IFI znika z Tidal Connect i trzeba przytrzymać przycisk na "strimerze".  Dodam że to moje doświadczenia, nie wiem jak jest u innych użytkowników. Może robię coś nie tak i sta te niedogodności.

Zależało mi na czystym transporcie gdyż chce sprawdzić kilka DACów, dlatego padł wybór na ten produkt. Rozważałem jeszcze Prisme NP5 lub SOTm ale to zbyt drogie zabawki. Kierowałem się także tym aby było dekodowanie MQA, a okazuje się że np realizacje z wytwórni ACT graja lepiej niż większość MQA. 

Reasumując. Tidal Connet to fajne i wygodne rozwiązanie. Aby zmienić płytę w CD czy gramofonie także trzeba ruszyć cztery litery 🙂

Nie wiem co jest z tym Tidal connect, bo u mnie działał czasem dobrze, czasem po wybraniu kawałków, sam przełączał do następnego, częściej wyłączał się sam, ale.... na Bluesound node 2i. 

W przypadku ifi faktycznie nie działa to najlepiej, ale dużo lepiej niż Tidal connect w bluesound. Generalnie Roon robi robotę najlepiej, mimo, ze drożej, to przy nim zostaje. Oprogramowanie usb audio player na androida działało fajnie i bardzo dobrze radziło sobie z tidalem, lecz ifi purifier na złączu coax oraz możliwość wyboru tylko jednego programu do odtwarzania robi robotę. Czysty sygnał i dobry DAC i mam spory problem, bo Marantz SA11S3 gra tak samo na CD jak te dwa klocuszki. SACD i Japończyki są nadal lepsze i brzmią dużo bardziej analogowo 

W dniu 11.12.2021 o 11:57, Leszek_52381 napisał:

Jasne 🙂  Po pierwsze aby w opcji Tidal Connect był widoczny IFI Stream, muszę najpierw uruchomić apke IFI na tablecie. Często zdarza się, że aby uruchomić apkę musze zatrzymać jej działanie i następnie otworzyć. Wówczas na 100% IFI Stream widoczny jest w Tidal Connect.

Jeśli chodzi o sam Tidal. Jeśli włączę jakiś album i odstawię tablet, w 99% nic się nie dziel. Jak zaczynam wybierać utwory, zdarza się że IFI znika z Tidal Connect i trzeba przytrzymać przycisk na "strimerze".  Dodam że to moje doświadczenia, nie wiem jak jest u innych użytkowników. Może robię coś nie tak i sta te niedogodności.

Zależało mi na czystym transporcie gdyż chce sprawdzić kilka DACów, dlatego padł wybór na ten produkt. Rozważałem jeszcze Prisme NP5 lub SOTm ale to zbyt drogie zabawki. Kierowałem się także tym aby było dekodowanie MQA, a okazuje się że np realizacje z wytwórni ACT graja lepiej niż większość MQA. 

Reasumując. Tidal Connet to fajne i wygodne rozwiązanie. Aby zmienić płytę w CD czy gramofonie także trzeba ruszyć cztery litery 🙂

Użytkuję np5 prisma z zasilaczem liniowy, kupiłem właśnie ze względu na wbudowany chromecast i powiem Ci, że jest niesamowicie stabilny. Słucham od rana do wieczora, radio 357, streaming, i od ponad roku jeszcze nigdy nie zerwało mi połączenia, do tego bardzo szybko się uruchamia. Dla mnie pod kątem wygody i stabilności działania jest bez zarzutu. Wcześniej miałem wypasioną malinkę z Volumio i Moode. Dźwiękowo porównywalnie 🙂

• 3 tygodnie później...
W dniu 22.08.2021 o 18:51, markal napisał:

Testuję od tygodnia, mam połączony przez kabel do sieci domowej i streamuje z telefonu (przez siec nie przez wi-fi), za pomocą mconnect z qobuza. Połączenie stabilne tylko raz zerwał połączenie. Jakość lepsza niż z Intel nuca przez Audirwane. Bardzo fajna zabawka w tej cenie.Spotify dziala z aplikacji, Tidala jeszcze nie testowałem, aplikacja qobuza niedostepna w Polsce, nie mogę ściągnąć pomimo tego że mam aktywne konto.

Czy przez mconnect można strem'owac Tidal? Od kilku dni mam tak że zrywa połączenie Tidal connect i to co utwór. Jest to mega uciążliwe.

Pozdrawiam

13 minut temu, Leszek_52381 napisał:

Czy przez mconnect można strem'owac Tidal? Od kilku dni mam tak że zrywa połączenie Tidal connect i to co utwór. Jest to mega uciążliwe.

Pozdrawiam

Edytowałem - pomyliłem wątek, przepraszam.

Edytowane przez maciek1

Jak ifi zen stream czyta pliki prosto z dysku? Jeden z Forumowiczów twierdzi, że nie ma co liczyć na poprawny odczyt, ponieważ to nie komputer tylko bridź i nie te możliwości. Jak to jest?

Edytowane przez maciek1
3 godziny temu, maciek1 napisał:

Jak ifi zen stream czyta pliki prosto z dysku? Jeden z Forumowiczów twierdzi, że nie ma co liczyć na poprawny odczyt, ponieważ to nie komputer tylko bridź i nie te możliwości. Jak to jest?

Cześć,

u mnie czyta bez problemu. Załadowałem bibliotekę przez apkę IFI i jej używam. Apka pokazuje rozdzielczość pliku i zmienia kolor diody w zależności od gęstości. 

Generalnie, lepiej jak Tidal Connect 🙂

W dniu 5.01.2022 o 16:39, Leszek_52381 napisał:

Cześć,

u mnie czyta bez problemu. Załadowałem bibliotekę przez apkę IFI i jej używam. Apka pokazuje rozdzielczość pliku i zmienia kolor diody w zależności od gęstości. 

Generalnie, lepiej jak Tidal Connect 🙂

Rozumiem, że dysk spokojnie pociagnie, a jakość odtwarzanych plików lepsza niż Tidal?

W dniu 19.08.2021 o 13:24, venom200 napisał:

Tak

Wysłane z mojego LE2123 przy użyciu Tapatalka

Porównywałem z Malina jak i JFeng MX1 Pro vs laptop i inne android boxy

Wysłane z mojego LE2123 przy użyciu Tapatalka

Jak wypadła Malina i laptop przy tym Ifi? Słychać różnicę? 

Denon DCD-3000 / Creek 4330 / Xavian Perla Esclusiva 

• 3 tygodnie później...

Trafiłem na ten wątek bo także szukam streamera. Ale Wasze komentarze nie zachęcają.

Prześledziłem ten test. Obecnie mam Project Stream Box S2 Ultra. I wygląda że soft w obu tych urządzeniach jest bardzo podobny. A z obsługi Projecta jestem bardzo niezadowolony.

Obecnie najbliżej mi było do Maliny 4 + Allo DiGi One Signature

W dniu 10.01.2022 o 20:20, soberowy napisał:

Jak wypadła Malina i laptop przy tym Ifi? Słychać różnicę? 

Podbijam. Szczególnie jeśli ktoś ma nakładkę Signature.

Mając Stream Boxa i tak wole w tej chwili puszczać z laptopa.

58 minut temu, 5z0p3n napisał:

Trafiłem na ten wątek bo także szukam streamera

To sprawdź Silent Angel M1T. Sam go kupiłem i twierdzę, że to doskonały wybór. Kapitalna rozdzielczość i neutralność brzmienia. Z dobrym przetwornikiem udowadnia, że streaming jest pełnowartościowym źródłem dźwięku.  

16 minut temu, piotrek7 napisał:

To sprawdź Silent Angel M1T. Sam go kupiłem i twierdzę, że to doskonały wybór. Kapitalna rozdzielczość i neutralność brzmienia. Z dobrym przetwornikiem udowadnia, że streaming jest pełnowartościowym źródłem dźwięku.  

Potwierdzam.  Ja za radą Piotra mam M1 z dac i wyjściem sluchawkowym ale stosuje jako goły transport  ewentualnie wyjście słuchawkowe. W połączanie z dobrym dackime to już jazda na wysokim poziomie. Zasilanie liniowe z Keces P8. Rewelacyjny po wyjściu I2S\hdmi z dobrym kablem robi niewiarygodna robotę. Pierwszy raz w przygodzie z audio włączam i zapominam o zmianach. Oczywiście reszta toru doszlifowana jak diament.

Potwierdzam streaming z Amzona przy użyciu SA M1 uwalnia mnie i od dysku Nas i od transportu cd. Po prostu różnice sa za małe aby odczuwać jakikolwiek dyskomfort

Edytowane przez Tomek1777

M1  >Weavelight  >Vanguard /  Xti 2000 > Audiosynergia Pira > Amazonia Miusik

9 minut temu, piotrek7 napisał:

Kurde na chwilę obecną za drogo dla mnie,

Wiem że to ceny Projecta. Ale właśnie szukam czegoś tańszego. Bo nie widzę przeskoku cenowego z laptopa którego i tak w domu mam. Project gra lepiej ale nie na cenę. A soft to już w ogóle padaka.

5 minut temu, Tomek1777 napisał:

W połączanie z dobrym dackime to już jazda na wysokim poziomie. Zasilanie liniowe z Keces P8. Rewelacyjny po wyjściu I2S\hdmi z dobrym kablem robi niewiarygodna robotę. Pierwszy raz w przygodzie z audio włączam i zapominam o zmianach. Oczywiście reszta toru doszlifowana jak diament.

Fakt, że trzeba poświęcić trochę czasu aby znaleźć właściwą dla niego konfigurację i optymalne połączenie z przetwornikiem ale WARTO!!!!!!!

2 minuty temu, 5z0p3n napisał:

Kurde na chwilę obecną za drogo dla mnie,

To zapisz w pamięci tą markę bo chyba nie powiedzieli ostatniego słowa i ze swym potencjałem i podejściem do dźwięku mogą z czasem stać się konkurentem dla bardziej doświadczonych graczy.

Ale mają w swej ofercie też tańszy model - Bremen B1.  Skontaktuj się z dystrybutorem i może to będzie satysfakcjonujące dla Ciebie rozwiązanie? 

A może Auralic Mini z zasilaczem w bardzo korzystnej cenie? Trochę lat ma już na karku ale ma niewątpliwą zaletę. Jest niezawodny 

Ten aniołek nie taki cichy. Od pierwszego strzału w teście wypadł tak słabo, że testujący odpuścił sobie dalsze testowanie. Czyli jak zwykle marketing robi swoje, a najlepszy to ten szeptany 😉

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

5 minut temu, Mikha'el napisał:

Ten aniołek nie taki cichy. Od pierwszego strzału w teście wypadł tak słabo, że testujący odpuścił sobie dalsze testowanie. Czyli jak zwykle marketing robi swoje, a najlepszy to ten szeptany 😉

Ukryta Zawartość

Nasze słowo przeciwko tym szlaczkom które tylko ty rozumiesz lub zrozumiałeś poprawnie co piąte zdanie w translatorze . Posluchaj i wyrób sobie własne zdanie.

Ukryta Zawartość

8 minut temu, Mikha'el napisał:

Ukryta Zawartość

Kolejny tester specjalizujący się w pomiarach? 😁 Jesteś w stanie ocenić jego wiarygodność? 

Możesz wyjaśnić co wynika z tych jego testów i tego strzału? Pytam się, bo sam nie dysponuję odpowiednią wiedzą techniczną i odpowiednim sprzętem pomiarowym. Swoje oceny opieram na jakości brzmienia i stabilności oprogramowania 

U mnie zdeklasował Auralica Mini i wypadł o wiele lepiej niż Roon i Audirvana . I mi to wystarczy 

Ukryta Zawartość

Jeden obrazek więcej znaczy niż 1000 słów. Jak się komuś podoba jak mu zniekształcenia grają to jego sprawa. Tester bardzo znany i szanowany "Wolf" z forum ASR.

Edytowane przez Mikha'el
3 minuty temu, Mikha'el napisał:

Jeden obrazek więcej znaczy niż 1000 słów.

7 minut temu, piotrek7 napisał:

Jesteś w stanie ocenić jego wiarygodność? 

5 minut temu, Mikha'el napisał:

Jak się komuś podoba jak mu zniekształcenia grają to jego sprawa.

Jakoś nie słyszę tych zniekształceń. A system mam bardzo rozdzielczy. Gdzie one są? Możesz mi je wskazać?

A tak przy okazji. Oczywiście jeśli to nie stanowi dla Ciebie problemu. Czy możesz mimo wszystko zinterpretować ten obrazek i opisać, co zobaczyłeś na nim? 

2 godziny temu, 5z0p3n napisał:

Trafiłem na ten wątek bo także szukam streamera. Ale Wasze komentarze nie zachęcają.

Prześledziłem ten test. Obecnie mam Project Stream Box S2 Ultra. I wygląda że soft w obu tych urządzeniach jest bardzo podobny. A z obsługi Projecta jestem bardzo niezadowolony.

Obecnie najbliżej mi było do Maliny 4 + Allo DiGi One Signature

Podbijam. Szczególnie jeśli ktoś ma nakładkę Signature.

Mając Stream Boxa i tak wole w tej chwili puszczać z laptopa.

Mam digione signature na liniowym. Możnaby sprawdzić i porównać

35 minut temu, Mikha'el napisał:

Jeden obrazek więcej znaczy niż 1000 słów. Jak się komuś podoba jak mu zniekształcenia grają to jego sprawa. Tester bardzo znany i szanowany "Wolf" z forum ASR.

Uwielbiam te testy i oceny sprzętu wydawane na podstawie wykresów. Faktycznie opisz nam na czym polega wadliwość urządzenia które kupiliśmy. Musisz nam pomóc ponieważ sami tego... Nie słyszymy.

Edytowane przez Tomek1777

3 godziny temu, piotrek7 napisał:

Przypadkiem mam jeden zbędny 😁

Wróć! odpada. Nie wspiera Androida tak?

2 godziny temu, ciszyn11 napisał:

Mam digione signature na liniowym. Możnaby sprawdzić i porównać

O widzisz. To powiedz mi o nim więcej.

Shanti zasila od razu oba gniazda? Jest znaczna różnica względem seryjnego zasilacza?

Volumio z Tidal Connect czy Moode?

1 minutę temu, 5z0p3n napisał:

Niestety. Bezpośrednio - nie

Wszelkie ustawienia i pełna konfiguracja urządzenia poprzez przeglądarkę internetową na komputerze a sterowanie i codzienne użytkowania poprzez UPNP i programy typu mconnect lub Bubble. 

38 minut temu, 5z0p3n napisał:

O widzisz. To powiedz mi o nim więcej.

Shanti zasila od razu oba gniazda? Jest znaczna różnica względem seryjnego zasilacza?

Volumio z Tidal Connect czy Moode?

U mnie na podwójnym liniowym z Lucarto. Zamawiałem odrazu z lepszym zasilaniem. System to Moode z wgranym skryptem na Tidal Connect. 

10 godzin temu, ciszyn11 napisał:

U mnie na podwójnym liniowym z Lucarto. Zamawiałem odrazu z lepszym zasilaniem. System to Moode z wgranym skryptem na Tidal Connect. 

To widze cena podobna do Shanti

Jest różnica w zasilaniu czystej strony?

Gdzieś mi się obiło że ten skrypt wywala się kiedy Maline się wyłączy?

• Pokaż nowe odpowiedzi