Skocz do zawartości
IGNORED

Ifi Zen Stream

Rekomendowane odpowiedzi

19 godzin temu, StachMuszel napisał:

Widzę, że nikt nic nie napisał. Zdaję sobie sprawę, że to pewna profanacja porównywać takie produkty między sobą. Ale jeśli jest osoba, która słuchała obu (Audi Pro Link 1 vs iFi Zen Stream) i może coś napisać, będę wdzięczny.

Ja ze swej strony, jako posiadacz AP LIink 1 mogę napisać, że bardzo odpowiada mi pewna mantra tego streamera, polegająca na lekkim faworyzowaniu dolnych rejestrów, co szczególnie w muzyce rockowej (Dream Theater etc.) mi odpowiada. Czasami brakuje mi blasku wyższych rejestrów w muzyce jazzowej (Pat Metheny, Diana Krall, Wynton Marsalis etc). 

Rozglądam się za jakimś transportem sieciowym (DAC'a mam w Rotelu RC-1570 na Wolfson 8740), ale takim, który łączyłby obie opisane przez ze mnie cechy. Dlatego gdzieś tam w myślach spoglądam na iFi Zen Streamer, pytanie czy słusznie?

Słusznie bardzo. Ja jeszcze po drodze zatrzymałem się na Daphile, którego bardzo chwalę i gdyby nie obsługa Tidal Connect (jej brak), pewnie bym dłużej przy nim został . Może w ogóle? Brzmienie bardzo satysfakcjonujące. A ifi? Sporo już tutaj było i jest. U mnie też jest:)

Zainteresowałem się zasilaczami liniowymi do streamerów itp.

Przeanalizowałem budowę np. zasilacza MuzgAudio:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dochodzę do wniosku,. że teraz można wszystko wcisnąć "audiofilom". Toszto zwykły zasilacz, trafo-prostownik-kondensator-dławik-scalony stabilizator i malutki kondensator wygładzający na wyjściu, ubrane to wszystko w obudowę DIY. Co tu jest za 1100pln, pytam się? A w opiniach jakie zachwyty 🙂

Ukryta Zawartość

8 minut temu, StachMuszel napisał:

Zainteresowałem się zasilaczami liniowymi do streamerów itp.

Przeanalizowałem budowę np. zasilacza MuzgAudio:

Ukryta Zawartość

Dochodzę do wniosku,. że teraz można wszystko wcisnąć "audiofilom". Toszto zwykły zasilacz, trafo-prostownik-kondensator-dławik-scalony stabilizator i malutki kondensator wygładzający na wyjściu, ubrane to wszystko w obudowę DIY. Co tu jest za 1100pln, pytam się? A w opiniach jakie zachwyty 🙂

Jeśli korzystasz z USB możesz kupić izolator galwaniczny USB. Efekt jeszcze lepszy niż zasilacz liniowy. A taniej.

Ukryta Zawartość

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

13 minut temu, StachMuszel napisał:

No właśnie.

A taki zasilacz myślę, że każdy z nas jest w stanie zrobić samemu. Koszt części max. 150-200pln.

Bez przesady. Sama obudowa to 100 zł. A trafo ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

11 minut temu, Piopio napisał:

Bez przesady. Sama obudowa to 100 zł. A trafo ?

Ok, niech będzie 300pln 🙂

Edytowane przez StachMuszel
5 godzin temu, StachMuszel napisał:

taki zasilacz myślę, że każdy z nas jest w stanie zrobić samemu

Hehehe juz tyle razy się czyta takie wypowiedzi, pozostaje klepać samemu. 

Proponuje się zainteresować zasilaczami PD Creative.  Są lepsze i ciut tańsze. 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Co do Chromecasta, to można powiedzieć, że dla Googla jesteśmy ostatni w kolejce. Tyle mogę zdradzić. 

W dniu 12.08.2022 o 01:15, Zigapp napisał:

Cześć, możecie pomóc. Dzisiaj uruchomiłem iFi Zen Streamer w zasadzie bez problemu. Ustawiłem tryb na "śrubce" Tidal.

Problemem jest to, że podczas korzystania z apki Tidal na MacBook iFi potrafi się rozłączyć, wpada dźwięk na głośniki MacBooka. Nie trzyma się stabilnie TidalConnect.

Jeżeli ktoś z Was już to przerabiał prośba o pomoc.

To brzmi jak kłopoty z łącznością. Używasz Wi-Fi, czy po kabelku? Czy w innych trybach też tak się zachowuje? Czy używasz najnowszego softu dla Zen Stream?

W dniu 11.08.2022 o 21:39, maciek1 napisał:

Jaki jest najnowszy firmware? Coś na temat chromecast pojawiło się?

Najnowszy firmware to 2.31.7

1 godzinę temu, iFi Audio napisał:

@jus6 dziękuję za sugestię, przerzuciłem ją do RND. 

Tak dla podsumowania problemów z Tidal Connect (rozłączania się), wymieniłem iFi Zen Streamer na drugi egzemplarz i problem jest taki sam. Dodatkowo sprawdziłem w innej sieci WiFi na innym routerze (od Orange) i dzieje się dokładnie tak samo tzn. po kilku utworach rozłącza się - nie ma tu prawidłowości. Pomoc iFi ograniczyła się do porady w postaci pokręcenia śrubką na poz. 1 lub 3. Dziękuję ale nie pomogło. Prościej się nie da podłączyć - tylko router i światłowód Orange oraz jedno urządzenie MacBook lub Samsung Galaxy S21 (wszystko inne odpięte) a problem jest.

pozdrawiam wszystkich użytkowników, dla mnie strata czasu

3 godziny temu, Zigapp napisał:

Tak dla podsumowania problemów z Tidal Connect (rozłączania się), wymieniłem iFi Zen Streamer na drugi egzemplarz i problem jest taki sam. Dodatkowo sprawdziłem w innej sieci WiFi na innym routerze (od Orange) i dzieje się dokładnie tak samo tzn. po kilku utworach rozłącza się - nie ma tu prawidłowości. Pomoc iFi ograniczyła się do porady w postaci pokręcenia śrubką na poz. 1 lub 3. Dziękuję ale nie pomogło. Prościej się nie da podłączyć - tylko router i światłowód Orange oraz jedno urządzenie MacBook lub Samsung Galaxy S21 (wszystko inne odpięte) a problem jest.

pozdrawiam wszystkich użytkowników, dla mnie strata czasu

😞 no ale jak z drugim egzemplarzem masz to samo i tą drugą sztukę podłączyłeś do innej sieci wifi i jest to samo to naprawdę jakieś dziwy 😞

5 minut temu, Kajo napisał:

😞 no ale jak z drugim egzemplarzem masz to samo i tą drugą sztukę podłączyłeś do innej sieci wifi i jest to samo to naprawdę jakieś dziwy 😞

Inny router, inna sieć, inne urządzenie. Przed chwilą iFi odpisało że problemem może być ostatnia aktualizacja Tidal, mają to sprawdzić... Jak by co dajcie znać czy po aktualizacji będzie podobnie u Was.

3 minuty temu, Zigapp napisał:

Inny router, inna sieć, inne urządzenie. Przed chwilą iFi odpisało że problemem może być ostatnia aktualizacja Tidal, mają to sprawdzić... Jak by co dajcie znać czy po aktualizacji będzie podobnie u Was.

Strach wracać do domu po urlopie...😉

24 minuty temu, Zigapp napisał:

no ja mam na tą chwile tidal 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

przy mojej wersji tidal raz zerwało po 6 utworze z playlisty ale szybko się połączył sam i później już nie zrywał do końca playlisty czyli przez 23 utwory ale no trzeba to obserwować 

Panowie, a brzmieniowo jak to wygląda? Lubię lekko wyartykułowany dolny zakres basu, spokojną górę pasma. Mam tak obecnie przy AP Link 1. Zamiana na Zen Stream coś pogorszy w tym zakresie?

25 minut temu, StachMuszel napisał:

Panowie, a brzmieniowo jak to wygląda? Lubię lekko wyartykułowany dolny zakres basu, spokojną górę pasma. Mam tak obecnie przy AP Link 1. Zamiana na Zen Stream coś pogorszy w tym zakresie?

Pożycz na odsłuchy i sam sprawdź czy zgrywa z resztą toru . Jak nie masz dystrybutora ifi u siebie to zagadaj np z audiomagic.pl to wyślą tobie na testy 🙂 u mnie z resztą toru od ifi zgrywa się rewelacyjnie 🙂 🙂 🙂

25 minut temu, lemo napisał:

Potwierdzam ,zagra tak jak na to pozwoli reszta toru . Wyraźnie słyszę to testując toppinga d 30 .

A z Toppingem jak w porównaniu do ifi dać?

1 godzinę temu, StachMuszel napisał:

Serio sądzisz, że transport USB ma własne brzmienie ? 

iFi gra dobrze bo jego USB generuje mało zakłóceń. A to zakłócenia "grają". 

Edytowane przez Piopio

41 minutes ago, maciek1 said:

A z Toppingem jak w porównaniu do ifi dać?

Ja porównywałem iFi Zen DAC V2 vs Topping D30 Pro, i osobiście bardziej podobała mi się sygnatura dźwięku z iFi. 

Ja p…..dziu czy jest jakieś źródło w którym nie ma problemów ??
Puściłem z wiatrem malinę
Chccialem node z zasilaniem
Lub
Zen stream
A czytam ze tu i tu problemy
Wiec gram po ca n15d a tam brak TIDAL connect

Jak ktoś kupi n15d zostanę bez źródła …

5 minut temu, bopich napisał:

Ja p…..dziu czy jest jakieś źródło w którym nie ma problemów ??
Puściłem z wiatrem malinę
Chccialem node z zasilaniem
Lub
Zen stream
A czytam ze tu i tu problemy
Wiec gram po ca n15d a tam brak TIDAL connect

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) emoji94.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak ktoś kupi n15d zostanę bez źródła …

Oj oj 🙂 kupuj zen stream-a lub najpierw wypożycz i go spróbuj 🙂 mi tam nie doskwiera z problemami a dźwiękowo się broni 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi