Skocz do zawartości
IGNORED

Ifi Zen Stream

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się nad oboma urządzeniami (Zen i HS01) ale z racji ceny najpierw topping. Na logikę - jeśli mam toppinga to muszę automatycznie mieć dwa kable USB. I teraz znowu inwestować w dwa sensowne?

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

Hejcik? Absolutnie. Proszę tego tak nie odbierać. Od wielu miesięcy próbuję się przekonać do ifi. Jeszcze pół roku temu w ogóle mnie stream nie interesował. Po uszy siedziałem w winylach. Spróbowałem... Najpierw prosty AudioPro Link 1 z CA dacmagic. Fajne, ale ograniczone możliwości. Najbardziej irytowała mnie redukcja streamu do 44.1. Potem przypadkiem zakupiłem mini serwer z Daphile. I tutaj już inny świat. Zmiana dać na Topping i wydaje się że wszystko jest ok. Zestawik awansował do podłączenia do głównego systemu (lampa plus VAMozart). No ale szukam dalej... Stąd moje dopytywania. To nie hejcik chociaż w naszej szerokości geograficznej zarówno pytania jak i odmienne zdanie szybko trafiają do tej szufladki.  Ja też włączam i wszystko gra. Dac po usb automatycznie się uruchamia. Tidal mam w aplikacji obsługowej więc Tidac Connect mi jest niepotrzebny. Co ma do całości problemu pytanie o Roon, upnp itd? Ale odpowiem : mówi mi coś. Może ktoś odpowie na moje pytania? Można streamować ze smartfona bezstratnie gęste pliki do ifi? Znając odpowiedź byłbym bliżej zakupu... Pozdrawiam:)

47 minut temu, maciek1 napisał:

Można streamować ze smartfona bezstratnie gęste pliki do ifi?

Można. Bubble upnp to umożliwia lub mconnect.

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

39 minutes ago, fan64 said:

Czy to całe Ifi Zen da śię sterować przez laptopa? zabawa w tel.dla mnie jest średnio wygodna.

Bez problemu, Tidal, Roon, AirPlay - jak Ci wygodniej. 

Z poziomu PC się konfiguruje. Steruje z telefonu lub tabletu. 

Nie używasz apki Tidala na telefonie ? Przecież to idealny sposób sterowania odtwarzaniem.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

43 minuty temu, Piopio napisał:

Z poziomu PC się konfiguruje. Steruje z telefonu lub tabletu. 

Nie używasz apki Tidala na telefonie ? Przecież to idealny sposób sterowania odtwarzaniem.

Mam już po uszy tych "wspaniałych" apek na tel. ifi miał by za zadanie robić za wirtualny kabel miedzy laptopem a głosnikami aktywnymi.

Teraz robi za to malinka.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

7 minut temu, fan64 napisał:

Mam już po uszy tych "wspaniałych" apek na tel. ifi miał by za zadanie robić za wirtualny kabel miedzy laptopem a głosnikami aktywnymi.

Teraz robi za to malinka.

Ukryta Zawartość

Jednak Malinka to co innego niż iFi. Malinka to DIY a iFi produkt komercyjny.

Apka jest od Tidala - to Tidal Connect. Nie wiem w czym problem ...

Ukryta Zawartość

Moj egzemplarz odebralem z paczkomatu wczoraj. Dziś podłączyłem z polowicznym sukcesem, tzn gra po Tidal Connect ale nie mogę otworzyć aplikacji Volumio poprzez 192.168.211.1 aby grać z Qobuza. Nie łączy mnie. 

Dźwięk? Jestem w szoku na jaki poziom wskoczyl zestaw. Mikrodetale , przestrzeń, muza unosi się w pokoju. Sadzilem, ze ciezko bedzie "nausznie" oczekiwac jeszcze czegos lepszego od mojego zestawu. Nie spodziewalem się takiej roznicy w przekazie po zmianie samego transportu.

Na półce jutro stanie skarbonka z napisem: Ifi Zen Stream.

Hegel H120 & KEF R3

15 minut temu, Prawie Audiofil napisał:

Dźwięk? Jestem w szoku na jaki poziom wskoczyl zestaw.

A z czym porównujesz? 😉

W dniu 22.04.2022 o 10:54, Piopio napisał:

Jednak Malinka to co innego niż iFi. Malinka to DIY a iFi produkt komercyjny.

Obstawiam że nie zamieniłbym swojej "malinki" na IFI.. 😉 zobaczymy, potestuje, może zmienie zdanie... 😛 

W dniu 22.04.2022 o 10:03, Piopio napisał:

chyba najgorszy możliwy...

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

5 minut temu, marcinmarcin napisał:

chyba najgorszy możliwy...

Testowałem Tidal, Roon, Mconnect, Bubble upnp, MusicLife, MusicCast.

Tidal jest najwygodniejszy. 

Nie porównuję. Po prostu włączylem muzykę....i slucham.

Znam swoje ulubione plyty na pamięć, wiec po prostu jestem w stanie gołym uchem stwierdzic , ze tak nie gralo mi na Malinie( mualem 2 lata) ani na krążku hokejowym pt. Wiim Mini podpietym do dziś od jakiegos miesiaca.

Hegel H120 & KEF R3

28 minut temu, Prawie Audiofil napisał:

nie mogę otworzyć aplikacji Volumio poprzez 192.168.211.1 aby grać z Qobuza.

Przecież iFi to nie Volumio ... spróbuj Mconnect albo Bubble upnp.

10 minut temu, Piopio napisał:

Przecież iFi to nie Volumio ... spróbuj Mconnect albo Bubble upnp.

Aaa ok, dzięki. Ja jako informatyk jestem inteligentny inaczej;)

Hegel H120 & KEF R3

36 minut temu, Piopio napisał:

Tidal jest najwygodniejszy

Może i tak ale jakościowo u mnie zawsze zostawal z tyłu. Ich apka robiła jakieś kombinacje z dźwiękiem. Zdecydowanie lepiej mi stream Tidala grał z innych aplikacji niż natywna. Z pół roku przynajmniej nie używałem, może coś się poprawiło w międzyczasie 😋

23 minuty temu, Prawie Audiofil napisał:

Aaa ok, dzięki. Ja jako informatyk jestem inteligentny inaczej;)

Zalogowalem sie i tu i tu. Teraz wybiore sobie , ktora bardziej siedzi mi pod reką. Chyba ten Bubbel przyjemniejszy.

Hegel H120 & KEF R3

1 minutę temu, Prawie Audiofil napisał:

Chyba ten Bubbel przyjemniejszy.

Grają trochę inaczej.... Mam oba i słychać różnice 

6 minut temu, marcinmarcin napisał:

Będę porównywał. Ciekawie zaczyna się tydzień.

Hegel H120 & KEF R3

14 minut temu, marcinmarcin napisał:

A u mnie wszystko gra tak samo 😉 Chyba przesadzasz z tymi różnicami.

1 minutę temu, Piopio napisał:

A u mnie wszystko gra tak samo 😉

Jak miałem Toppingi (3) to też mi wszystko grało tak samo na jedno kopyto 😉

Niestety lepszy sprzęt bardziej różnicuje... 

A różnica w graniu mconnect /bubble jest... duża 

1 minutę temu, marcinmarcin napisał:

Jak miałem Toppingi (3) to też mi wszystko grało tak samo na jedno kopyto 😉

Niestety lepszy sprzęt bardziej różnicuje... 

Ja jestem audiofilem realistą. Nie szukam różnic brzmieniowych tam gdzie ich nie ma. 

1 godzinę temu, Piopio napisał:

Testowałem Tidal, Roon, Mconnect, Bubble upnp, MusicLife, MusicCast.

Tidal jest najwygodniejszy. 

Też testowałem,to prawda tidal natywny najbardziej intuicyjny i wygodny.

Moj egzemplarz odebralem z paczkomatu wczoraj. Dziś podłączyłem z polowicznym sukcesem, tzn gra po Tidal Connect ale nie mogę otworzyć aplikacji Volumio poprzez 192.168.211.1 aby grać z Qobuza. Nie łączy mnie. 
Dźwięk? Jestem w szoku na jaki poziom wskoczyl zestaw. Mikrodetale , przestrzeń, muza unosi się w pokoju. Sadzilem, ze ciezko bedzie "nausznie" oczekiwac jeszcze czegos lepszego od mojego zestawu. Nie spodziewalem się takiej roznicy w przekazie po zmianie samego transportu.
Na półce jutro stanie skarbonka z napisem: Ifi Zen Stream.
Narobiłeś mi smaka. Mnie moja malina czasem wkurza i tak sobie szukam alternatywy

13 godzin temu, Prawie Audiofil napisał:

Cześć.

Gratuluję. Spektakularne zmiany zatem usłyszałeś.

Wspominasz o Quobuz. Daj znać proszę, gdy zatrybi.

Z tego transportu gdzie sygnał idzie dalej?

pozdrawiam

24 minuty temu, imbryk82 napisał:

Narobiłeś mi smaka. Mnie moja malina czasem wkurza i tak sobie szukam alternatywy

Cześć Imbryk, grasz nadal na Dayensie? ( mielismy wspolny etap - Ampino, potem Menuetto). Teraz jest u Ciebie chyba lampa Yaquin?

Ifi Stream mnie zaskoczył bardzo pozytywnie. Wypożycz , warto poznać.

11 minut temu, TubeAudioMusic napisał:

Cześć.

Gratuluję. Spektakularne zmiany zatem usłyszałeś.

Wspominasz o Quobuz. Daj znać proszę, gdy zatrybi.

Z tego transportu gdzie sygnał idzie dalej?

pozdrawiam

Zatrybil, zatrybił. Na Bubble UPnP Qobuz gra przepieknie. Nawet sympatyczna ta apka. Wczesniej jej nie znalem. Ladnie wskazuje wszystkie parametry jakosci przesylu danych. W przypadku Qobuz jest to do 24/192 , czego chciec więcej. 

Dla mnie jest to w tej chwili mój best ever zestaw.

Sygnal idzie do Dac SMSL DO200

Hegel H120 & KEF R3

Menuetto pojechał w świat. Został Yaqin MS90b. Do zmiany Xiangsheng 05b no i malina ( z zasilaniem liniowym).

Jeszcze piszesz, że Qobuz hula pięknie a ja gram bardzo dużo z Qobuza + Tidal.

Tylko się zastanawiam czy najpierw jednak dac do zmiany czy streamer.

15 godzin temu, Prawie Audiofil napisał:

Miałem podobne objawy gdy z tyłu pokrętło z wyborem trybu przestawiłem z 1 na 3 (dedykowane dla Todal).

Przy pozycji innej niż 1 nie łączyła się również aplikacja IFI z telefonu.

15 godzin temu, Prawie Audiofil napisał:

I nie będzie działać :) Software bazuje na rdzeniu Volumio, ale praktycznie wszystkie wtyczki i funkcjonalności są napisane przez nas na nowo, więc Zen Stream nie jest kompatybilny z Volumio :)

Ja, podobnie jak reszta używam Tidala przez apkę na Telefonie. Jeżeli komuś to nie odpowiada, to warto pobawić się Roonem. Nie jest tanio, ale robi robotę. 

18 minut temu, iFi Audio napisał:

I nie będzie działać 🙂 Software bazuje na rdzeniu Volumio, ale praktycznie wszystkie wtyczki i funkcjonalności są napisane przez nas na nowo, więc Zen Stream nie jest kompatybilny z Volumio 🙂

Ja, podobnie jak reszta używam Tidala przez apkę na Telefonie. Jeżeli komuś to nie odpowiada, to warto pobawić się Roonem. Nie jest tanio, ale robi robotę. 

Jesli chodzi o Tidal Connect nie ma problemu. Natomiast czesciej korzystam z Qobuza i tutaj juz dzięki pomocy Piopio problem rozwiazalem grając z Bubble. 

Hegel H120 & KEF R3

• Pokaż nowe odpowiedzi