Skocz do zawartości
IGNORED

Ifi Zen Stream

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Kw202

(Konto usunięte)
2 godziny temu, imbryk82 napisał:

Kable nic nie dają?

Teraz to się uśmiałem. W sumie dobrze, że to napisałeś. Miałem kupić HS 01, ale już teraz wiem, że to bez sensu. Parę stów do przodu.

Można słuchać nawet 50 lat i nie słyszeć.

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

Mi też chodziło po głowie czy nie kupić. Ale kolega @marcinmarcinrozwiał moje wątpliwości 😉

8 minut temu, Kw202 napisał:

Mi też chodziło po głowie czy nie kupić. Ale kolega @marcinmarcinrozwiał moje wątpliwości 😉

Jakby ktoś to pożyczał, czemu by nie sprawdzić...

Ale nie kupuje w ciemno nic do audio, zwłaszcza coś co jak widać sprawdzi się raczej tylko w słabszym systemie. 

Z moich doświadczeń z kablami USB - miałem oryginalne z Toppingów, z Adi i kilka drukarkowych - nie było slycgac różnicy. Kupiłem Klotza i nagle wszystko siadło - dźwięk nie trzeszczał i nie przerywał ale był zmulony. Oddałem go i kupiłem Lindy (chciałem po prostu głownie krótszy kabel), gra równie dobrze jak drukarkowe i ten dodany do RME. 

Zastanawiam się czy dwa kable zamiast jednego plus pasywna izolacja galwaniczna zawsze muszą poprawiać dźwięk (w przypadku pętli masy czy szumów) , czy wręcz mogą szkodzić w niektórych przypadkach, osłabiajac poziom sygnału np? 🙄

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

@Piopio

Godzinę temu, Piopio napisał:

W żadnym teście audio nie zanotowano różnić pomiędzy kablami.

Akurat w testach audio zanotowano, w testach właściwości fizycznych nie zanotowano znaczących różnic.

A wiesz co dodam Cię do zbanowanych bo zaśmiecasz wątek. (moim zdaniem).

Gość Kw202

(Konto usunięte)
23 minuty temu, Piopio napisał:

Żałosne. Prawda jest widać niewygodna. Zabawniej jest wierzyć w bzdury.

Próbowałeś różnych kabelków? 

Naprawdę nie słyszysz różnicy w dźwięku?

3 minuty temu, Kw202 napisał:

Próbowałeś różnych kabelków? 

Naprawdę nie słyszysz różnicy w dźwięku?

30 lat bawię się w audio. Miałem różne kable. Zmiany, które wprowadzają są na granicy percepcji. W ślepym teście bym nie rozróżnił. Ja się z tym pogodziłem i nie kombinuję. Lepiej tą kasę przeznaczyć na lepsze kolumny.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Gość Kw202

(Konto usunięte)
Teraz, Piopio napisał:

30 lat bawię się w audio. Miałem różne kable. Zmiany, które wprowadzają są na granicy percepcji. W ślepym teście bym nie rozróżnił. Ja się z tym pogodziłem i nie kombinuję. Lepiej tą kasę przeznaczyć na lepsze kolumny.

Osobiście sam używam ytdy. Ale miałem okazję przez kilka dni testować Kimber bodajże 8 tc, Melodike Purple i kilka no name z czystej miedzi i różnice były łatwe do wychwycenia. 

W,, ślepym teście '' nie powiedziałbym który aktualnie gra ale za każdym razem wiedziałem kiedy gra mój ulubiony 😉

A tak przy okazji kto następny w kolejce do testów Ifi? 

51 minut temu, Piopio napisał:

Żałosne. Prawda jest widać niewygodna. Zabawniej jest wierzyć w bzdury.

Zauważasz jak bardzo to pasuje do tego co wypisujesz? Testy obalają skuteczność gadżetu którym nas tu wszystkich zamęczasz, ale nie przyjmujesz tego do wiadomości w swojej ślepej wierze. 

Mało tego nie przyjmujesz do wiadomości tego że różnice między kablami w dobrym systemie potrafią być od razu słyszalne, co jakoś słyszymy więc obstawiam że masz zwyczajnie problem ze słuchem. Tym bardziej nie rozumiem natręctwa z tym Toppingiem. 

Kolega Piopio tlucze nadal swoj temat gdzie tylko popadnie. I tak dla niego wszyscy jestesmy IGNORANTAMI HIGH LEVEL. 

Nie moglem juz go czytac, ale coraz bardziej chce mi sie smiac.

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

16 godzin temu, Piopio napisał:

Akurat kable NIC nie dają.

A czy nie dużo roztropniej byłoby napisać: "Ja swoim słuchem i na swoim systemie nie słyszę różnic między kablami." ?

Jestem z tych co słyszą te różnice, więc takie kategoryczne opinie budzą we mnie tylko współczucie, bo jak to ktoś powiedział: "Dla głuchych tańczący wyglądają na obłąkanych".

Sorry za off, bo to nie o Streamie, ale poczułem się dziwnie.

21 minut temu, marcinmarcin napisał:

Zauważasz jak bardzo to pasuje do tego co wypisujesz? Testy obalają skuteczność gadżetu którym nas tu wszystkich zamęczasz, ale nie przyjmujesz tego do wiadomości w swojej ślepej wierze. 

Mało tego nie przyjmujesz do wiadomości tego że różnice między kablami w dobrym systemie potrafią być od razu słyszalne, co jakoś słyszymy więc obstawiam że masz zwyczajnie problem ze słuchem. Tym bardziej nie rozumiem natręctwa z tym Toppingiem. 

Testy tym bardziej obalają istnienie różnić pomiędzy kablami. A Ty słyszysz różnice. Topping (izolacja galwaniczna) to audiovoodoo a kable wpływają na brzmienie ? Nie widzisz braku logiki w tym co piszesz ?

"The Topping HS01 therefore is one USB2.0 doohickey I can recommend for those of you that need USB isolation without much expense." Archimago

3 minuty temu, spokojnie napisał:

Jestem z tych co słyszą te różnice, więc takie kategoryczne opinie budzą we mnie tylko współczucie, bo jak to ktoś powiedział: "Dla głuchych tańczący wyglądają na obłąkanych".

Zrób z kimś ślepy test. Jeśli rozpoznasz 8/10 to znaczy, że słyszysz. Odszczekam to co napisałem.

21 minut temu, Mikelas76 napisał:

Nie moglem juz go czytac, ale coraz bardziej chce mi sie smiac.

Z własnej naiwności ? 😉

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 godziny temu, Piopio napisał:

Zrób z kimś ślepy test. Jeśli rozpoznasz 8/10 to znaczy, że słyszysz. Odszczekam to co napisałem.

No proszę Cię, bez żartów. Słucham muzyki dla własnej przyjemności, nie biorę udziału w jakimś konkursie "Zgadnij co to za kabel". Kable dobrałem sobie odsłuchując je w moim systemie i pomieszczeniu, a jak znalazłem takie jakie mi odpowiadają (niewiarygodne, ale słyszałem różnice), to na tym poprzestałem, bo szkoda mi czasu i kasy kiedy już mam to co mi pasuje. 

Nie mam potrzeby robienia testów ani udowadniania komukolwiek czegokolwiek. Nie mam też potrzeby żebyś cokolwiek odszczekiwał, nie zależy mi na tym.

Nie przeciągajmy tego offu - masz prawo nie słyszeć różnic między kablami, lub słyszeć i uznawać że nic nie dają. Twoja sprawa. Tylko nie rób ze swojej opinii prawdy objawionej.

Nie ma sensu kopać się z koniem.
Szkoda energii i czasu.

Wracając do tematu: czy ktoś jeszcze porównywał ifi do maliny? Albo jeszcze lepiej - maliny z zasilaniem liniowym?

3 minuty temu, imbryk82 napisał:

Wracając do tematu: czy ktoś jeszcze porównywał ifi do maliny? Albo jeszcze lepiej - maliny z zasilaniem liniowym?

Ja chciałem porównać z usbridge signature z liniowym ale @iFi Audio nie chce mnie dopisać 😋

No mnie kusi żeby sprawdzić ifi, ale myślę o zmianie daca i robi się trochę ciasno z pieniążkami. Pewnie gdybym się przekonał że jest przeskok brzmieniowy no to byłoby łatwiej podjąć decyzję.

1 godzinę temu, imbryk82 napisał:

Wierzysz w różnice w brzmieniu transportów USB ? Serio ? 

Jedyne co różni transporty to zakłócenia.

A wiesz co eliminuje zakłócenia w 100% ?

Wiesz, wiesz 😉

1 godzinę temu, spokojnie napisał:

Kable dobrałem sobie odsłuchując je w moim systemie i pomieszczeniu, a jak znalazłem takie jakie mi odpowiadają (niewiarygodne, ale słyszałem różnice), to na tym poprzestałem, bo szkoda mi czasu i kasy kiedy już mam to co mi pasuje. 

A może to była tylko autosugestia ? Nie zastanawiałeś się nad tym ?

Edytowane przez Piopio

10 godzin temu, Piopio napisał:

Szkoda z Tobą dyskutować. Ignorancja Level High. 

A czym je rozwiał ?

Izolacja galwaniczna ZAWSZE działa w ten sam sposób. Nie ma znaczenia jakie urządzenie. Czy to będzie Topping, Intona, iFi iGalvanic, ADUM4160 czy następcy.

Skoro Ty słyszysz kable to nie powołuj się na testy audio. Bądź konsekwentny ! W żadnym teście audio nie zanotowano różnić pomiędzy kablami. A podobno różnice są takie, że "O Panie" !

Wklejalem Ci tu ostatnio pomiar kabla usb wireworld ktory wykazywal ze RME Adi mierzyl sie z nim lepiej bo mial mniej zakłóceń. Nie odniosles sie bo nie pasuje do Twojej teorii

Wklejalem Ci tu ostatnio pomiar kabla usb wireworld ktory wykazywal ze RME Adi mierzyl sie z nim lepiej bo mial mniej zakłóceń. Nie odniosles sie bo nie pasuje do Twojej teorii

Ja jestem za pomiarami i uwazam, ze w miedzyczasie „wszystko“ mozna pomierzyc .

Ale…

Najwazniejsze jest rozumiec, czy i w jakim stopniu te pomierzone roznice maja wplyw na brzmienie!

To ze cos ma „mniej zaklocen“ nie jest automatycznie rownoznaczne z tym, ze lepiej brzmi.

Przyklad: jiter.
Co z tego ze cyfrowy kabel XYZ generuje mniej zaklocen jiter, jesli na koncu DAC stosuje recloking, i generuje nowy takt (czyli te „mniejsze zaklocenia“ byly bez znaczenia)

Kolego Piopio

Myslalem sobie pare tygodni temu ze jestes tylko zachwycony swoim odkryciem dotyczacym IFI + izolator Toppinga. Pozniej naszla mnie mysl ze moze jestes skrytym naganiaczem tych klockow, jednakze na dzien dzisiejszy jestem pewien ze styl i sens twoich wypowiedzi w tym temacie SKUTECZNIE ZNIECHĘCA NAS WSZYSTKICH  do zaproponowanej przez ciebie konfiguracji.

Jak to mowi moja 15-letnia corka ja juz ŻYGAM TĘCZĄ jak slysze IFI +izolator. 

Bravo Ty, odniosles prawdopodobnie skutek odwrotny do zamierzonego. 

A chcialem sprobowac tego Ifi gdy kupie nowego daca. 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

19 minut temu, xajas napisał:

Ja jestem za pomiarami i uwazam, ze w miedzyczasie „wszystko“ mozna pomierzyc

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Ale…

Najwazniejsze jest rozumiec, czy i w jakim stopniu te pomierzone roznice maja wplyw na brzmienie!

To ze cos ma „mniej zaklocen“ nie jest automatycznie rownoznaczne z tym, ze lepiej brzmi.

Przyklad: jiter.
Co z tego ze cyfrowy kabel XYZ generuje mniej zaklocen jiter, jesli na koncu DAC stosuje recloking, i generuje nowy takt (czyli te „mniejsze zaklocenia“ byly bez znaczenia)

Ja nie twierdzę ze to ma wplyw na cokolwiek ale Piopio raz twierdzi ze skoro sie nie da pomierzyc to nie ma sensu zawracac sobie glowy a innym razem ze pomiary niewiele mowia. Zmienia zdanie w zaleznosci od dyskutanta

Raz zaklocenia sa istotne innym razem pomijalne. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
9 minut temu, Tal napisał:

Jesteś na tyle niedojrzały i prosty aby projektować na mnie swoje upierdliwe wciskanie zagadnień na które nawet nie znasz mojego zdania, czy Ty naprawdę nie widzisz że zafiksowałeś całe forum i nie ma chyba nikogo kto by nie słyszał o tej poronionej izolacji galwanicznej od której już rzygam bo wiesz mam gdzieś czy gra mi śrut, filc pod monitorem, czy powieszona wycieraczka. Zbudowałem swój system samodzielnie w oparciu o własny gust i własne preferencje bez opierania się ofensywnymi ekspertami jak Ty i każdemu życzę aby w ten sposób ukierunkować swój wysiłek i zaangażowanie w kompletowaniu swojego zestawu bo to największa gwarancja moźliwie największej satysfakcji.

Polecam to co działa. Mam misję edukacyjną 😉

Skoro nazywasz izolację "poronioną" to masz do całej sprawy stosunek emocjonalny. Dlaczego kwestia izolacji galwanicznej tak pobudza Cię emocjonalnie ? Wkurza Cię logiczne myślenie i racjonalizm ? Uderza to w Twoje, być może, błędne przekonania ?

Jeśli sprawdzisz jak działa to zrozumiesz moje podejście. Polecam. 

21 minut temu, Mikelas76 napisał:

Kolego Piopio

Myslalem sobie pare tygodni temu ze jestes tylko zachwycony swoim odkryciem dotyczacym IFI + izolator Toppinga. Pozniej naszla mnie mysl ze moze jestes skrytym naganiaczem tych klockow, jednakze na dzien dzisiejszy jestem pewien ze styl i sens twoich wypowiedzi w tym temacie SKUTECZNIE ZNIECHĘCA NAS WSZYSTKICH  do zaproponowanej przez ciebie konfiguracji.

Nie rozumiem jak rozmowa o technice może powodować takie wzburzenie emocjonalne. Przedstawiam fakty a nie bajki. Owszem często wspominam o izolacji galwanicznej jak słyszę bzdurę o tym jak to przesył po USB może się różnić w zależności od transportu. Transporty różnią się w brzmieniu z powodu zakłóceń. Izolacja je eliminuje. Proste.

To staram się wszystkim wytłumaczyć. 

19 minut temu, biniek napisał:

Ja nie twierdzę ze to ma wplyw na cokolwiek ale Piopio raz twierdzi ze skoro sie nie da pomierzyc to nie ma sensu zawracac sobie glowy a innym razem ze pomiary niewiele mowia. Zmienia zdanie w zaleznosci od dyskutanta

Raz zaklocenia sa istotne innym razem pomijalne. 

Jak tak nie twierdzę. Nigdy tak nie napisałem. Zakłócenia zawsze są istotne i trzeba je eliminować. 

Edytowane przez Piopio

@Piopio jesteś zabetonowany na to co starałem się wyjaśnić.

Ciebie opętało i będziesz wszędzie i wszystkim wmawiał tak naprawdę swoje spojrzenie na system.

Zrozum tylko że wszyscy mają już dosyć Twojej agresywnej promocji tego bubla. 

PS. Mógłbyś przyłożyć się do czytania ze zrozumieniem.

Edytowane przez Tal

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Kolego Piopio
No muszę się pod tym podpisać. Z toppinga już się wyleczyłem. Co do ifi - jeszcze nie, ale skupiam się na czym innym.

Pomijając już fakt, że boję się otworzyć lodówkę żeby nie natknąć się na bojownika racjonalności i izolacji galwanicznej i jego tyrady, de facto śmieszne i uciążliwe, totalnie słabe jest to zachowanie. Naprawdę odechciewa się dyskusji. A szkoda.

Za duże ego, za duża miłość do racjonalności tudzież rozsądku a za mało pokory i klasy czy po prostu zwykłej empatii. No cóż, w dzisiejszych czasach, w dobie internetu taka forma interakcji sprzyja pewnym zachowaniom. Pozwala na ich szerzenie pomimo braku zgody ze strony innych rozmówców. I tu nie chodzi o rację. To po prostu kwestia kultury.

A może ktoś napisać jakie efekty daje wpięcie tego Toppinga? Słyszalne efekty oczywiście. Ja na moim zestawie z podstawowym dac'iem Toppinga (świetnie ocenianym poza naszymi granicami) nie słyszę żadnych szumów, a tylko słyszalne mnie interesują. Być może to kwestia słabego słuchu? Czy poprawiają się także aspekty samego dźwięku? Planów dźwiękowych itp?

spokojnie mógł bym się założyć , ale jest jeden problem ,taki odsłuch nie można zrobić z marszu, potrzebny jest zestaw słuchawkowy który się zna ,potem trzeba poświęcić trochę czasu każdemu kablowi aby zapamiętać ich wpływ na dźwięk ,cały test twał by jakieś pół dnia

• Administratorzy
2 minuty temu, folab napisał:

potrzebny jest zestaw słuchawkowy który się zna

Problem w tym że niektórzy lubia bardziej ciepłe brzmienie a inni zimniejsze. I takowa osoba w dość łatwy sposób mogła by rozróżnić zmianę. Kwestia co się lubi i co komu gra lepiej i jakościowo fajniej.

ps. nie jestem audiofilem ale lubię dynamikę i szerokość barw.

https://www.audiostereo.pl/subskrypcja/

1 minutę temu, Espectro napisał:

ps. nie jestem audiofilem ale lubię dynamikę i szerokość barw.

Audiofil to miłośnik brzmienia w najwyższej możliwej jakości ,nie jaramy się sprzętem a interesuje nas muzyka ,dlatego czasem mamy brzydki sprzęt ale taki co gra, odróżniasz barwę i czujesz dynamikę dźwięku to już idziesz w kierunku ausiofilskim

• Administratorzy
Teraz, folab napisał:

Audiofil to miłośnik brzmienia w najwyższej możliwej jakości ,nie jaramy się sprzętem a interesuje nas muzyka ,dlatego czasem mamy brzydki sprzęt ale taki co gra, odróżniasz barwę i czujesz dynamikę dźwięku to już idziesz w kierunku ausiofilskim

Tego samego zdania jestem. Choć wielu z tego co sam zauważyłem lubi jak gra głośno. I tylko głośno. Nic więcej.

Powodzenia i miłego dnia. Gdyby coś to proszę mnie oznaczać inaczej nei widzę wpisów. 

https://www.audiostereo.pl/subskrypcja/

Gość Kw202

(Konto usunięte)

Zacznę może od podziękowania ekipie z Ifi Audio za możliwość przetestowania Zen Stream.

Tak się niestety poskładało że mogłem go używać na zapasowym, dość budżetowym dac'u (Audio Dacmagic 100) podłączonym do Hegla H100 i kolumnami podstawkowymi Martin Logan 

Motion 35xt. 

Co mogę powiedzieć o Ifi? 

Robi to do czego został stworzony.... 

Wygląd rzecz gustu może się podobać lub nie,nie mi oceniać. Budowa i waga budzą zaufanie, które ciut nadszarpuje grzanie się urządzenia. Nie są to takie temperatury żeby można było zimą sobie pokój dogrzać, czy usmażyć jajko sadzone ale ciepełko czuć 😉

Ktoś się pytał czy będzie różnica w porównaniu do malinki. Według mnie nie będzie,jeśli radzisz sobie z Maliną to szkoda pieniążków na Zenka. 

Porównywałem go z Cocktail audio n15d i laptoptopem. 

Przyczyną braku różnic w dźwięku u mnie może być Dac. W każdym bądź razie w ślepym teście nie zczaiłem co aktualnie gra.  

Wiadomo gdybym miał izolacje 😜 wynik mógłby być inny 

A teraz do meritum, pewnie konkursu nie wygram ale może zaoszczędzę komuś rozczarowań. Jeśli macie trochę tańsze przetworniki cyfrowo-analogowe szkoda waszych pieniędzy na ifi różnicy raczej nie usłyszycie. 

Lepiej kupić coś tańszego 😉

2 godziny temu, Kw202 napisał:

A teraz do meritum, pewnie konkursu nie wygram ale może zaoszczędzę komuś rozczarowań. Jeśli macie trochę tańsze przetworniki cyfrowo-analogowe szkoda waszych pieniędzy na ifi różnicy raczej nie usłyszycie. 

Dużą zaletą iFi jest funkcjonalność. Nie ma tańszego streamera z Tidal Connect. Moim zdaniem to funkcjonalność niezbędna jeśli mówimy o nowoczesnym sprzęcie.

Abstrahując od izolacji galwanicznej iFi ma bardzo małe szumy własne magistrali USB. Tak jak Malinka 4. Oczywiście, że będzie grać podobnie. Ale iFi ma Tidal Connect, jest Roon Ready. Moim zdaniem dla tej funkcjonalności warto go mieć. Granie po DLNA jest niewygodne. Apki nie są tak dobre jak Tidal czy Roon.

• Pokaż nowe odpowiedzi