Skocz do zawartości
IGNORED

Ifi Zen Stream

Rekomendowane odpowiedzi

hmmm poza tym te kolory w IFI to kolory oznaczające częstotliwość próbkowania oraz format (PCM lub DSD) - instrukcja nic nie pisze o rozpoznawaniu MQA po światełkach. Czyli znaczy, że świeci bo poznało DSD - to chyba bzdura. Chyba, że iFI zrobiło jakiś updated po wydrukowaniu instrukcji...

UPDATE po kliku chwilach szukania w necie

"Napisano 18 Kwietnia (edytowane)

Dzisiaj iFi do ZEN stream wydało aktualizacje Firmware i oprócz lepszego wsparcia dla Roon i SSL dla radia internetowego wprowadzili takie zmiany:

Cytat

Yellow 44/48kHz,

White 88/96/176/192/352/384kHz,

Cyan DSD64/128,

Red DSD256,

Green MQA,

Blue MQA Studio,

Magenta Original Sample Rate(OFS)."

koniec cytatu, źródło 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez dekoracja

????

10 minut temu, dekoracja napisał:

hmmm poza tym te kolory w IFI to kolory oznaczające częstotliwość próbkowania oraz format (PCM lub DSD) - instrukcja nic nie pisze o rozpoznawaniu MQA po światełkach. Czyli znaczy, że świeci bo poznało DSD - to chyba bzdura. Chyba, że iFI zrobiło jakiś updated po wydrukowaniu instrukcji...

Masz taką fiszkę, gdzie są kolorki (na początku błędnie opisane, ale może teraz już prawidłowo) wskazujące na format.

29 minut temu, maciek1 napisał:

Masz taką fiszkę, gdzie są kolorki (na początku błędnie opisane, ale może teraz już prawidłowo) wskazujące na format.

Na stronie iFi jest prawidłowa instrukcja.

Inni mogli zaimplementować małe wyświetlacze, do nawet sporo tańszych urządzeń, a tu zabawy z kolorkami. Podstawowe parametry powinny  być przedstawione w czytelnej formie, a tu trzeba się kolorków uczyć na pamięć.

Generalnie urządzenie dobrze gra, ale obsługa jest do du...

Edytowane przez StachMuszel

A ja mam  problemyz rozpoznawaniem kolorów i muszę się pytać domowników . Popełniłem błąd,  a na dodatek jeszcze dołączyłem Qutest do dyskoteki.

Tyle ze to gra super.

The Great American Songbook świetne radio tak przy okazji.

Moim zdaniem pa zabawa jak to nazwaliście kolorami siadła w przypadku chorda.

Ifi też jest z UK chodź tam nie produkowane. Może po prostu chcieli zapożyczyć pomysł.

Swoją drogą to ciekawe czy dojdziemy tutaj do setnej strony gdzie znowu ktoś napisze

"Mam zen stream...... Pomożecie?"

🙂

Piotr 

bo powinien jakiś FAQ powstać tu na wątku, może coś przykleić na początku? nie znam się, może się nie da, ale też nikt normalny nie przejdzie kilkudziesięciu stron w poszukiwaniu wiedzy.

dziś w ramach dalszej zabawy przytargałem sboostera 😉 nic nie wybuchło i gra. Zasilacz z kablem zasilającym droższe od ifi, o losie!

zrobiłem też ołtarzyk dla ifi - niech ma! mam 3 sztuki isoacoustic orea i nie mam z nimi, co zrobić. Podsumowując mój zen jest odpimpowany lub, jak pewien znajomy mówi, dokokoszony.

Ukryta Zawartość

image0.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

????

powiedziałbym, że wyraźną! ALE, patrz na samym dole.

odpalam You Want It Darker śpiewane przez Iggiego Popa z płyty Here it is z coverami Cohena. Jest bardziej realistycznie, głębiej. Być może najbardziej poprawia się przestrzenności i namacalność. Chyba też mniej cyfrowo, nieco cieplej. 

ALE - mam dopiero 4 dzień wzmacniacz, 2 dzień zen stream, nowy kabel USB a dziś zupełnie świeży zasilacz. To za dużo zmiennych aby wydawać wyroki...kto wie, jak to się wszytsko ułoży. Np. Copland (a może cały system?) ma od wczoraj DUŻY bas. wcześniej było wyraźnie mniej.

????

Gość Kw202

(Konto usunięte)
48 minut temu, payong napisał:

Spoko, dojdziemy, gra fajnie ale obsługa do d..y (niestety, jak to z systemem Volumio)

W minidsp też mam volumio i póki co śmiga 😉

53 minuty temu, dekoracja napisał:

powiedziałbym, że wyraźną! ALE, patrz na samym dole.

odpalam You Want It Darker śpiewane przez Iggiego Popa z płyty Here it is z coverami Cohena. Jest bardziej realistycznie, głębiej. Być może najbardziej poprawia się przestrzenności i namacalność. Chyba też mniej cyfrowo, nieco cieplej. 

ALE - mam dopiero 4 dzień wzmacniacz, 2 dzień zen stream, nowy kabel USB a dziś zupełnie świeży zasilacz. To za dużo zmiennych aby wydawać wyroki...kto wie, jak to się wszytsko ułoży. Np. Copland (a może cały system?) ma od wczoraj DUŻY bas. wcześniej było wyraźnie mniej.

Pograj tydzień na nowym zasilaczu, przyzwyczaj uszy, a potem zamień na pudełkowy i sprawdź co się zmienia. W tę stronę jest mi łatwiej wychwycić charakter różnicy, kiedy słyszę co ubyło a nie co przybyło.

W dniu 21.11.2022 o 14:32, StachMuszel napisał:

Inni mogli zaimplementować małe wyświetlacze, do nawet sporo tańszych urządzeń,

wyświetlacz zazwyczaj ma negatywny wpływ na dźwięk

W dniu 21.11.2022 o 17:07, dekoracja napisał:

zrobiłem też ołtarzyk dla ifi - niech ma! mam 3 sztuki isoacoustic orea

one mają wyraźny wpływ na zena ,wystarczy jedna sztuka ,ale na niej musi zen stać ,nie tak jak ty zrobłeś

14 godzin temu, folab napisał:

wyświetlacz zazwyczaj ma negatywny wpływ na dźwięk

one mają wyraźny wpływ na zena ,wystarczy jedna sztuka ,ale na niej musi zen stać ,nie tak jak ty zrobłeś

oko - zmienione, posuchamy

????

Własnie to otrzymałem także panowie lać się 🤪

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@Audiomagic.pl

Czy u Was też będzie ta promocja ? Rok Roon przy zakupie iFi Zen Stream ?

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

kilka słów podsumowania odnośnie sboostera. Tak, gra to lepiej. Po wpięciu tego małego chińskiego z pudełka następuje typowy efekt pomniejszenia sceny i ogólne zapadnięcia się "realności" zjawiska dźwiękowego. Głosy tracą iluzję "bycia człowiekiem".  Dla mnie to oznacza, że nie mógłbym już słuchać bez sboostera. Bawiłem się też dziś 3 kablami USB, same tanie. Supra, Wireworld (ten fioltetowy) i Chord Clearway. Supra totalny przymuł, może być jako filtr jak komuś wali górą i ogólnie chce mieć "lampowe" brzmienie 🙂 Wireworld ok, ale Chord lepiej zagrał - trochę więcej słychać informacji i nic nie drażni. Sprawdziłem jeszcze po Coax, ale mam tylko zwykły kabel c-line chorda - na nim wyraźnie gorzej od USB zagrało, znów spadek detaliczności wyraźny. Bas gorzej definiowany, krótsze wybrzmienia etc.

????

32 minuty temu, dekoracja napisał:

kilka słów podsumowania odnośnie sboostera. Tak, gra to lepiej. Po wpięciu tego małego chińskiego z pudełka następuje typowy efekt pomniejszenia sceny i ogólne zapadnięcia się "realności" zjawiska dźwiękowego. Głosy tracą iluzję "bycia człowiekiem".  Dla mnie to oznacza, że nie mógłbym już słuchać bez sboostera. Bawiłem się też dziś 3 kablami USB, same tanie. Supra, Wireworld (ten fioltetowy) i Chord Clearway. Supra totalny przymuł, może być jako filtr jak komuś wali górą i ogólnie chce mieć "lampowe" brzmienie 🙂 Wireworld ok, ale Chord lepiej zagrał - trochę więcej słychać informacji i nic nie drażni. Sprawdziłem jeszcze po Coax, ale mam tylko zwykły kabel c-line chorda - na nim wyraźnie gorzej od USB zagrało, znów spadek detaliczności wyraźny. Bas gorzej definiowany, krótsze wybrzmienia etc.

To spróbuj jeszcze Topping HS01 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Ja jeszcze dorzucę do stawki nasze zasilacze

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Moim zdaniem są w sam raz do Streama.

Dzięki @dekoracja za podrzucenie nowego opisu światełek. Rozumiemy, że nie wszystkim światełka pasują, prześlę ten feedback do kwatery. Wyświetlacz ominęliśmy celowo, to zawsze jakieś dodatkowe zakłócenia.

Ukryta Zawartość

Panowie, mam pytanie.

Czy wiecie może, czy można do naszego Ifi Zena podłączyć Toppinga D50s dwoma kablami USB, tzn. kabel danych i kabel zasilania 5V z obu wyjść USB Ifi Zena? Ifi Zen mam zasilany z dużego zasilacza liniowego 12V/5A.

Cześć Wam !

Od wczoraj jestem posiadaczem ZEN Stream'a. Łącze go przez usb z zen Daciem i zen Canem.

Kupiłem, skonfigurowałem w 2 minuty, działa... Korzystam na razie głównie z Tidala i pewnie tak zostanie. Mam kilka pytań:

1. Jest sens coś aktualizować w oprogramowaniu urządzenia, skoro jest ok ? 🙂 Z tego co wyczytałem to nie u każdego działa jak powinno...

2. W przyszłości będę chciał zakupić jakiś wzmacniacz z daciem + kolumny i również korzystać ze Stream'a jako żrodło. Z tego co wyczytałem to działa albo na USB albo na SPDIF, czyli jak będę miała nadal zen daca podłaczonego przez USB a drugi dac przez SPDIF to będę musiał za każdym razem przełączać w ustawieniach IFI Stream'a które wyjscie ma obecnie działać ?

3. Dołączony zasilacz wygląda na najtańszy zasilacz świata. Pewnie będę chciał niebawem go zmienić. Próbówał ktoś zasilać Stream'a zasilaczem od Nostromo ? Lub polecicie jakiś sprawdzony model ?

Ad1 . Jak gra to lepiej nie ruszać. 

Ad2. Tak będziesz musiał przelączać i to tylko w poz 1 w poz 3 czyli Tidal jeśli będziesz miał podlaczone usb i coax to i tak pójdzie po usb.

Ad3. Warto zmienić . Ja używam ifi ipawer2  i na pewno można coś lepszego co zależy też od reszty systemu.

Gość Kw202

(Konto usunięte)
12 godzin temu, element21 napisał:

W przyszłości będę chciał zakupić jakiś wzmacniacz z daciem

Przeważnie dac zewnetrzny jest lepszy od tego wbudowanego w wzmacniacz 

• Pokaż nowe odpowiedzi