Skocz do zawartości
IGNORED

Mundorf M-Lytic AG vs Kemet ALC10S vs UCC KMH

Rekomendowane odpowiedzi

Patrząc po budowie np. mojego wzmaka, 8x10.000uF + 4x1000uF, łączenie różnych pojemności jest stosowane przez producentów.

10 minut temu, Szymek_47295 napisał:

U mnie wpływ bocznikowania tez był wyraźny o czym pisałem. Miał on plusy i minusy. Minusy zwłaszcza dla wzmacniacza, który to zaczął mi się mocniej grzać co było co najmniej niepokojące.🙂

U siebie nie zauważyłem negatywnych efektów, szczególnie nagrzewania. 

Dobrze że o tym napisałeś, bo to daje do myślenia. 

haj-fajowo jest;)

42 minuty temu, Prewwit napisał:

Patrząc po budowie np. mojego wzmaka, 8x10.000uF + 4x1000uF, łączenie różnych pojemności jest stosowane przez producentów.

A czy one razem pracują w końcówce? Nie sądzę. 

Jaki to wzmak.

5 godzin temu, tedi02 napisał:

A czy one razem pracują w końcówce? Nie sądzę. 

Jaki to wzmak.

Sekcja zasilania w Heglu H200

Na wejściu sygnału do końcówek, są dodatkowe 4sztuki po 1000uF na stronę

Edytowane przez Prewwit

Dla jasności

Na płytkach bocznych na wejściu jest 8 sztuk po 1000uF

Na płytkach sekcji zasilania przy trafo obok kondów po 10000uF są 4 sztuki po 1000uF i dodatkowo duże kondy mają boczniki Wima 100nF

Edytowane przez Prewwit
  • Moderatorzy
W dniu 26.03.2022 o 22:00, Szymek_47295 napisał:

Teraz Jest wszystko to co było przy samych 10k plus lepszy bas oraz jeszcze lepsze wysokie tony i scena.

No to czekam aż się znów pojawią 15 tys uF.

Tylko muszę poznać DOKŁADNĄ wysokość kondka bo jest napisane 60.... . I nie wiem czy 58 czy 61.

Bo u mnie na stojąco to już po bandzie i pokrywa praktycznie będzie dotykać góry kondensatora.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

W dniu 27.03.2022 o 08:09, Szymek_47295 napisał:

Są jakieś negatywne skutki takiego łączenia?

Wielcy producenci (chocby Accuphase) robia tak od lat. Ja nie widze zadnych przeciwskazan.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Chętnie zobaczę schemat Accuphase z takim rozwiązaniem. 

Edytowane przez manieq

haj-fajowo jest;)

Schemat Hegla to nie słyszałem aby ktoś ze zwykłych użytkowników widział na oczy. Czy któryś z producentów nowych sprzętów, udostępnia obecnie schematy? Sony, dawno temu dodawało w instrukcji  wzmacniacza na końcu schematy.

Edytowane przez Prewwit
14 godzin temu, tedi02 napisał:

Nie sądzę....trzeba przejrzeć schemat ,mogą zasilać tranzystory sterujące w końcówce. 

Tak na szybko znalazlem przyklad. DC950. Maly bocznik wyraznie widoczny obok duzego. O ile dobrze pamietam kilka razy uzyli Nichicon VR do bocznikowania kondensatorow glownych.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

DP-560. Nichicony VK 2200uF + Rubicony ZL 1000uF

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, manieq napisał:

Nie jest tak, że Rubycony mają własny mostek i tworzą odrębny zasilacz? 

Mostek jest jeden na cala plytke.

Zachecam do obejrzenia plytki pod roznymi katami ale ja nie bede wam wyszukiwal fotek 😉

W takim razie co to jest na Twojej fotce, czarny element za Rubyconami oznaczony d7? To nie jest mostek prostowniczy? 

Na szybko znalezione w sieci. 

Czy to nie jest mostek prostowniczy? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez manieq

haj-fajowo jest;)

9 godzin temu, rafa napisał:

Tak na szybko znalazlem przyklad. DC950. Maly bocznik wyraznie widoczny obok duzego. O ile dobrze pamietam kilka razy uzyli Nichicon VR do bocznikowania kondensatorow glownych.

Ukryta Zawartość

To bocznik może ale nie o to  hodzilo..🙂

A na tej focie ,oczywiście  jest mostek .

Ukryta Zawartość

Wzmacniacz gra drugi dzień i póki co nie zauważyłem nic niepokojącego. Nic się nie grzeje i nie słychać żadnych niepokojących dźwięków spod obudowy. Jestem ciekaw czy rzeczywiście coś się zmieni po 200-300h grania tak jak ktoś pisał kilka postów wcześniej, a jak się zmieni to w jakim kierunku. Ciekawe jest tez to czy słyszalna byłaby jakakolwiek różnica pomiędzy obecnym rozwiązaniem czyli 10000uf+3300uf na stronę oraz 2x6800 na stronę i 1x15000uf na stronę 🙂 nie jest to symetryczne rozwiązanie i tak jak ktos pisał, mniejszy kondek szybciej się rozładuje i naładuje. Pytanie jaki to ma wpływ na dźwięk. Rozwiązanie chyba bardzo rzadko stosowane przez producentów. 

21 godzin temu, manieq napisał:

Czy to nie jest mostek prostowniczy? 

Tak w tym wypadku bezapelacyjnie.

Godzinę temu, tedi02 napisał:

To jest droższe rozwiązanie, po drugie więcej miejsca zajmuje .

Ale w domowych warunkach mozna sobie ekperymentowac bez zadnej szkody.

2x6800uF wydaje mi się najbardziej sensowne i to bym przetestował, ale to pchanie się w koszty i nie ma pewności sukcesu 😉

haj-fajowo jest;)

8 godzin temu, manieq napisał:

2x6800uF wydaje mi się najbardziej sensowne i to bym przetestował, ale to pchanie się w koszty i nie ma pewności sukcesu 😉

Teraz to już po ptakach 😉 tez by mi się bardziej podobało takie rozwiązanie ale koszty sprawdzenia zbyt duże, a nie wiadomo czy coś by się zmieniło 😄 

1 minutę temu, Leo1973 napisał:

Panowie - nauka kosztuje .

Aż taki ciekawy nie jestem 😁. Tym bardziej że w swoim wzmacniaczu nawet nie mam możliwości wlutować dwa, zamiast jednego kondensatora 😉

haj-fajowo jest;)

• 2 tygodnie później...

Ja nie testowałem różnych, ze względu na czas wygrzewania, oraz fakt, że wymieniałem kondensatory w moim jedynym wzmacniaczu, więc nie mogłem sobie pozwolić na nieustanne rozkręcanie i skręcanie. Wiem, że większość forumowiczów to bardzo doświadczeni fani dobrego dźwięku, więc dla nich mój post nic nie wnosi. Ale dla mniej doświadczonych mogę powiedzieć, że uzyskałem bardzo dużą różnicę w dźwięku. Mogę polecić te Mundorfy - największa poprawa w stereofonii, lepsze detale i bardziej kontrolowany i niżej schodzący bas (stare rubicony miałem w oryginale). Co mogę dodać, to po jakichś 40 godzinach grania dźwięk się pogorszył w tym względzie, że bas stał się dziwnie "słodki", trwało to trochę. Teraz mam już ponad 200 godzin odsłuchu i ten efekt zniknął. Jest super.

Edytowane przez zombie7
W dniu 30.03.2022 o 18:54, Szymek_47295 napisał:

Teraz to już po ptakach 😉 tez by mi się bardziej podobało takie rozwiązanie ale koszty sprawdzenia zbyt duże, a nie wiadomo czy coś by się zmieniło 😄 

Jak wcześniej pisałem, mniejsze pojemnosci szybciej się lądują, tozladowuja ,spada esr ,wzrasta współczynnik tłumienia wzmaka ,koszty idą, nic darmo.

• Moderatorzy
20 godzin temu, zombie7 napisał:

Jest super.

Przypomnij zostawiłeś ori pojemność czy zwiększyłeś ?

41 minut temu, stench napisał:

Przypomnij zostawiłeś ori pojemność czy zwiększyłeś ?

Zostawiłem, było 6800uF i włożyłem 6800uF. Chciałem zwiększyć, ale mój Rotel jest bardzo niski i nie weszło nic więcej, max wysokość 40mm. Jedynie co, to zmieniło się max napięcie, Mundorf ma 63V a ten Rubicon był na 50V. Jeszcze zmierzyłem miernikiem, oczywiście mając na uwadze tolerancję, Mundorfy 6800 na mierniku były 6500, a Rubicony 6800 po zmierzeniu pokazały 6200.

Edytowane przez zombie7
  • Moderatorzy
8 minut temu, zombie7 napisał:

włożyłem 6800uF.

Czyli przy zachowaniu pojemności basu jednak przybyło i niżej schodzi ?

Pytam bo mam rotela 06 z ori 10000 tys i gdybam czy wsadzać ori czy kombinować nad 15 tys.

15 minut temu, stench napisał:

Czyli przy zachowaniu pojemności basu jednak przybyło i niżej schodzi ?

Pytam bo mam rotela 06 z ori 10000 tys i gdybam czy wsadzać ori czy kombinować nad 15 tys.

Bardzo przybyło. To też pewnie zależy od jakości kondensatora. Mój znajomy, dużą wiedzą teoretyczną, ale małym doświadczeniem, choć cały sprzęt audio w domu ma własnej produkcji, mówi, że ważniejsza jest "prędkość i swoboda oddawania prądu" niż sama pojemność, ale z mojej lektury tego forum wynika, że najczęściej ludzie polecają dać więcej, jak się da. Oczywiście z pewną dozą rozsądku ze względu na wydajność mostka prostowniczego. 

• Pokaż nowe odpowiedzi