Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jestem w trakcie poszukiwania słuchawek, a że jestem laikiem w tym temacie, proszę o pomoc. W grę wchodzą tylko słuchawki zamknięte, budżet do 2500. Słuchawki będą podłączone do Onkyo P3000R, który ma wbudowany niezależny wzmacniacz słuchawkowy. Znalazłem w necie kilka interesujących mnie egzemplarzy:

Bayerdynamic DT1770PRO

Audio-Technica ATH-A1000Z

Meze 99 Classic

Focal Elegia, trechę przekraczają budżet

Nie jestem pewien czy wzmacniacz słuchawkowy w Onkyo poradzi sobie prądowo z wszystkimi w/w słuchawki.

https://www.audiostereo.pl/topic/156345-s%C5%82uchawki-zamkni%C4%99te-do-2500/

Ekkkhm.

ATH-A1000 to bym sobie darował..chyba, że kochasz szczegółowy do bólu na serio dźwięk, firma zacna i z tradycjami.W ciemno nawet nie kupuj!

DT1770Pro nie znam, ale miałem długo DT880Pro z dawnych czasów i poza spiralnym kablem to reszta była ok z dźwiękiem włącznie. Otwartą wersję 880 bez PRO mam do dziś już 6 lat... nawet właśnie jak teraz to piszę.. do słuchania muzy na p.c stosuję.

Posłuchałbym Fostex TH610 bo warto i chyba mieszczą się w budżecie.

Dziś testowałem Denony AH-D 7200 i to są jeszcze lepsze Fostexy (ponoć to fostexy th900 w denona wykonaniu takie plotki sobie tam biegają).. D7200 idzie wyłapać z drugiej ręki w znakomitym stanie i wtedy to polecam.

Elegie ludzie bardzo chwalą, coś w tym jest, pytanie- chwalą bo wtopili i chcą na aleegro sprzedać, czy chwalą bo na serio dobrze grają, Cleary słuchałem i dałbym za nie maks 3000tys zł.

Mezze nie miałem przyjemności słuchać. To się nie wypowiem.

19 godzin temu, Piotrek608 napisał:

Dziś testowałem Denony AH-D 7200 i to są jeszcze lepsze Fostexy (ponoć to fostexy th900 w denona wykonaniu takie plotki sobie tam biegają).. D7200 idzie wyłapać z drugiej ręki w znakomitym stanie i wtedy to polecam.

Ja od wczoraj zacząłem poszukiwania słuchawek, w większości salonów hifi na Śląsku brak na stanie w/w słuchawek, a jak już są to ze względów na 4 fale, która się zbliża, nie ma możliwości odsłuchu. Ale dzisiaj pożyczyłem od kolegi słuchawki Denon AH-D5200, po godzinie słuchania nie czułem zmęczenia odsłuchem, wydają się bardzo dynamiczne i mają piękne brzmienie. Szkoda, że nie mogę ich porównać do innych słuchawek, które mi zaproponowałeś.

Po pierwszym odsłuch, chce je mieć. Ale tu rodzi się pytanie, czy w tej cenie 2200zł można mieć coś lepszego i gdzie to odsłuchać.

Pozdrawiam,

• Moderatorzy
W dniu 27.08.2021 o 17:10, Sławomir_71767 napisał:

Denon AH-D5200

Miałem te słuchawki i moim zdaniem dźwiękiem się nie różnią od modelu 7200. Najlepsze w nich jest to, że do wysterowania wystarczał im iPad. Niestety na wakacjach mi zaginęły 😞 .

• Moderatorzy
W dniu 26.08.2021 o 21:07, Piotrek608 napisał:

Mezze nie miałem przyjemności słuchać. To się nie wypowiem.

Mocno basowe

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

Szukałem zamkniętych a kupiłem otwarte 🙂 Jak tylko założyłem na uszy Sennheiser HD660S, powiedziałem sobie, chce je mieć. Brzmienie mi spasowało, grają równo w całym zakresie, dynamika i szczegółowość jest super. Teraz czas na wygrzewanie, podobno po tym procesie mają zagrać jeszcze lepiej.

• Moderatorzy
6 minut temu, Sławomir_71767 napisał:

Teraz czas na wygrzewanie

Pytanie co się ma wygrzać, słuchawki, czy użytkownik? 🙂 

A tak serio, to gratuluję. Ja obecnie też użytkuję otwarte AKG k702 (zakupione przez przypadek) i jest ok.

Jak już się wygrzeją, to napisz coś i fajnie jakbyś opisał różnice względem AH-d5200.

• Moderatorzy
9 minut temu, Barthuss napisał:

Dobrze napędzone Beyerdynamic DT150 w dobrym towarzystwie zalatawiają sprawę 🙂 

Czym je napędzasz?

8 godzin temu, Marcinus napisał:

Czym je napędzasz?

Ja mam stary przedwzmacniacz grundig XV7500 i grał z nimi wybornie (poza tym że obecnie akurat nie posiadam DT150 ale miałem je wiele lat). Miałem do niech prosty wzmacniacz kolegi Darkula w układzie symetrycznym, ale jestem przekonany że zagrają np. z poczciwym forum608(jest chyba jeden na allegro). Jako że jako rasowe słuchawki studyjne grają wiernie i detalicznie (bez nienaturalnej ostrości znanej np. z DT880,990) to źródło do nich musi być dobrej klasy, ot np. nie koniecznie super nowoczesny ale dobrej klasy DAC lub CD. I będziesz zdumiony efektem finalnym 😉 

DT150 bardzo dobrze grają ze stricte interfejsami studyjnymi , ja miałem m.in combo Myteka. Ale nie jest powiedziane że Twój Onkyo nie zagra z nimi zadowalająco. Skoro na DT150 produkuje się muzykę to i odsłuchać ją można pewnie należycie 😉

• Moderatorzy
5 minut temu, Barthuss napisał:

Ja mam stary przedwzmacniacz grundig XV7500 i grał z nimi wybornie (poza tym że obecnie akurat nie posiadam DT150 ale miałem je wiele lat). Miałem do niech prosty wzmacniacz kolegi Darkula w układzie symetrycznym, ale jestem przekonany że zagrają np. z poczciwym forum608(jest chyba jeden na allegro). Jako że jako rasowe słuchawki studyjne grają wiernie i detalicznie (bez nienaturalnej ostrości znanej np. z DT880,990) to źródło do nich musi być dobrej klasy, ot np. nie koniecznie super nowoczesny ale dobrej klasy DAC lub CD. I będziesz zdumiony efektem finalnym 😉 

DT150 bardzo dobrze grają ze stricte interfejsami studyjnymi , ja miałem m.in combo Myteka. Ale nie jest powiedziane że Twój Onkyo nie zagra z nimi zadowalająco. Skoro na DT150 produkuje się muzykę to i odsłuchać ją można pewnie należycie 😉

Ja nie mam Onkyo.

Gram na słuchawkach głównie w samolotach i wcześniej słuchałem Denon AH-D5200 + tablet. Obecnie mam do tego AKG k702 + Denon DA-10.

Ostatnio w domu w nocy, zacząłem słuchać z odtwarzacza CD Marantz.

• 2 tygodnie później...
W dniu 1.09.2021 o 21:52, Marcinus napisał:

Jak już się wygrzeją, to napisz coś i fajnie jakbyś opisał różnice względem AH-d5200.

Słuchawki HD660S już się chyba „wygrzały”, jestem bardzo zadowolony z zakupu. Brzmienie jest doskonałe, wokale, przestrzeń, separacja jest niesamowita. Słuchając Dire Straits- Private Investigation poczułem się jak na koncercie, ta naturalność dźwięku, niczym nie ubarwiona, spowodowała, że utwór leciał w pętli bardzo długo 😉. Lubie słuchać muzyki naprawdę głośno, po odkręcenie volume na maxa (w ramach testu), nadal dźwięk jest pod pełną kontrolą. A mam jeszcze możliwość trochę dodać mocy w moim P3000R, obecnie HPLEVEL mam ustawiony na ZERO, gdzie zakres regulacji +/-12.
W słuchawkach AH-D5200 nie czułem tej przestrzeni, dół wydawał się mniej naturalny, taki napompowany.  Podsumowując, dobrze że zmieniłem zdanie i nie zostałem przy zamkniętych. Otwarte pokazały sceniczne brzmienie, czego brakowało mi w zamkniętych. Może gdym miał możliwość odsłuchu innych modeli, wybrałbym co innego. Na tą chwile zostaje z Sennheiser.

Pozdrawiam

Edytowane przez Sławomir_71767
Literówka
W dniu 26.08.2021 o 11:25, Sławomir_71767 napisał:

Witam,

Jestem w trakcie poszukiwania słuchawek, a że jestem laikiem w tym temacie, proszę o pomoc. W grę wchodzą tylko słuchawki zamknięte, budżet do 2500. Słuchawki będą podłączone do Onkyo P3000R, który ma wbudowany niezależny wzmacniacz słuchawkowy. Znalazłem w necie kilka interesujących mnie egzemplarzy:

Bayerdynamic DT1770PRO

Audio-Technica ATH-A1000Z

Meze 99 Classic

Focal Elegia, trechę przekraczają budżet

Nie jestem pewien czy wzmacniacz słuchawkowy w Onkyo poradzi sobie prądowo z wszystkimi w/w słuchawki.

Nigdy nie bierz zamkniętych ATH. Jak już ATH to otwarte i flagowe, reszta to kakofonia. 
DT1770 to jedne z najmniej udanych słuchawek Beyera, 1990 były nieporównywalnie lepsze. 
Meze można bardzo łatwo zmodować. Dajesz pady brainwavz i z tyłu komory dokładasz wacik higieniczny i masz o 3 klasy lepsze słuchawki. Bez tego... No niekoniecznie. 
Zamkniętych tych Focali chyba nie słuchałem. 

Zainteresuj się jeszcze:
MrSpeakers AEON
Fostex TH610

Poza tą dwójką więcej mi do łba nie przychodzi z zamkniętych. 

A dobra, fuckup czasowy, nie zauważyłem z kiedy jest post i nie czytałem komentarzy xD 
Ale niech będzie dla potomnych. 

W dniu 1.09.2021 o 20:29, Rucia1 napisał:

Mocno basowe

Autor tematu wymienił Meze 99 Classic, a mocno basowe są Meze 99 Neo.

Dużą poprawę w przypadku Meze daje zmiana padów na Dekoni oraz wymiana kabla.

• Moderatorzy

Podtrzymuje moje zdanie Meze 99 Classic są mocno basowe, bez aspiracji analitycznych. 

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

W dniu 26.08.2021 o 21:07, Piotrek608 napisał:

Posłuchałbym Fostex TH610 bo warto i chyba mieszczą się w budżecie.

Podpisuję się pod tym. Fostex TH610 to naprawdę dobre słuchawki.

Edytowane przez Elhaz_77
Literówka