Skocz do zawartości
IGNORED

Open baffle na aktualnie dostępnych głosnikach

Rekomendowane odpowiedzi

48 minut temu, Lutek napisał:

w sumie te zmiany ksztaltu nie sa duze. W sumie zamiast krawedzi wypuklych (lukowatych), proste. Niskotonowy tylko  3 cm nizej podlogi i od gory pare cm skrocona wysokosc.

🙂

a ja myślałem , że lata czytania forum i obcowania z  systemami audio powodują , że człowiek nawet niechcący trochę się uczy...

a tu nic , null , zero

wg mnie zmiany które chcesz wprowadzić to absolutnie nowy inny projekt , który trzeba robić od zupełnie od nowa

rozumiesz ? 🙂

Ciekawie to wyglada, możesz napisać coś o konstrukcji? Aktywne pasywne? Czym napędzasz?
Aktywnie- minidsp SHD z dirac live + 2 końcówki mocy stereo na hypex. Cztery kanały. Głośniki AE + RCF ND950. Sory za dwa nicki, inaczej się loguje z kompa inaczej z telefonu

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

3 cm to dla oka niewiele ale dla zestawu głośnikowego już sporo jeśli chodzi o przesunięcie któregokolwiek z przetworników.

Lutek nie zrozum mnie źle ale podejrzewam, że te odgrody kosztowały Cię i trochę czasu i trochę pieniędzy(materiał plus robota meloV8), mniemam że projekt od początku był przemyślanie aranżowany tak by i wizualnie i technicznie był jak najlepiej spięty więc jak to się stało, że nagle po raptem miesiącu okazuje się, że nie wpasował się w anturaż Twojego pomieszczenia i chcesz zmian?
Mnie jako osobie kompletnie postronnej może łatwo się to mówi ale jednak gdzieś ta wyobraźnia na tyle pracuje, że jestem w stanie ocenić czy dany kształt będzie komponował się z otoczeniem w moim pomieszczeniu - i kształtem i kolorystycznie. 
Nie ukrywam, że jestem trochę zdziwiony. 

Edytowane przez robert19091990

Lutek, tylko proszę nie zrozum mnie źle. Moim zdaniem szukasz dziury w całym nie tam gdzie jest sens i nie tam gdzie faktycznie można by ją znaleźć. Jeśli chcesz coś poprawić to zmień elektronikę, bo ta którą posiadasz marnuje potencjał tej konstrukcji.

11 godzin temu, slawek.xm napisał:

a ja myślałem , że lata czytania forum i obcowania z  systemami audio powodują , że człowiek nawet niechcący trochę się uczy...

Niestety, ale samo czytanie forum niewiele nauczy, a juz na pewno nie zawansowanej umiejetnosci projektowania, pomiarowania i budowania kolumn glosnikowych. Do tego potrzeba pasjonaty, ktory uczy sie juz od mlodych lat z roznych zrodel, a do tego z czasem dochodza umiejetnosci praktyczne wynikajace z przeroznych doswiadczen w tym zakresie.          Na forum sa przede wszystkim sprzeczki, klotnie i wzajemne obrazanie, a na pewno nie jest to wlasciwe zrodlo, z ktorego mozna czerpac wiedze, aby sie stac dobrym fachowcem w jakiejs dziedzinie. Tak, ze zupelnie w tym przypadku sie z Toba nie zgadzam.

A przy okazji Slawku: nie wiem czy zauwazyles, ze pisalem cos na PW.  

Godzinę temu, robert19091990 napisał:

Lutek nie zrozum mnie źle ale podejrzewam, że te odgrody kosztowały Cię i trochę czasu i trochę pieniędzy(materiał plus robota meloV8), mniemam że projekt od początku był przemyślanie aranżowany tak by i wizualnie i technicznie był jak najlepiej spięty więc jak to się stało, że nagle po raptem miesiącu okazuje się, że nie wpasował się w anturaż Twojego pomieszczenia i chcesz zmian?

Zgadza sie..., kosztowaly czasu i  pieniedzy, oraz inne rzeczy byly przemyslane, jednak zaraz po wstawieniu do pokoju (nie dopiero po miesiacu) okazalo sie, ze konstrukcje o tych ksztaltach nie pasuja mi w pokoju i to tyle. 

Godzinę temu, zbuj napisał:

Jeśli chcesz coś poprawić to zmień elektronikę, bo ta którą posiadasz marnuje potencjał tej konstrukcji.

Ja tak nie uwazam, aby inna elektronika mozna by jeszcze cos wyraznie zmienic w brzmieniu - zreszta nie musze nieczego zmieniac, bo brzmi swietnie z ta, ktora jest. A doswiadczalnie zostalo to sprawdzone akurat wczoraj. A mianowicie, pozyczylem od Wojtka (szatan) tranzystor (jakis Quad - pre z koncowka mocy) i porownalem brzmienie z moja lampa. No i co sie okazalo ? Brzmienia pod kazdym wzgledem sa takie same. Aby nie miec watpliwosci, co do mojego sluchu w kwestii rozrozniania ewentualnych roznic, to zaprosilem tez bardzo dobrze slyczacego kolege, ktory po wielu probach doszedl do takiego samego wniosku. Nie rozlaczam jeszcze niczego (sporo kabelkow i przelacznik do natychmiastowego przelaczania), bo zaprosilem tez Wojtka, aby tylko potwierdzic, ze i on zadych ronic nie slyszy i te brzmienia dla nikogo nie sa rozroznialne.   Nie wiem, kto zna Wojtka, ale to juz naprawde doswiadczony audiofil (np. w tej chwili ma na stanie 7 par roznych kolumn) i wiele roznej elektroniki. 

12 godzin temu, slawek.xm napisał:

wg mnie zmiany które chcesz wprowadzić to absolutnie nowy inny projekt , który trzeba robić od zupełnie od nowa

Ok. jesli tak powiadacie i z takim przekonaniem, pomimo tylko tak znikomych zmian w ksztalcie konstrukcji, to nie pozostaje mi nic innego, jak tylko sie zgodzic z Wasza (szczegolnie meloV8 i Twoja) opinia.  Czyli tylko nowe, zupelnie od podstaw konstrukcje o ksztalcie i kolorze, ktory mi bedzie odpowiadal, ale to jest juz trudne do zrealizowania.                                                                          

>zbuj  

A  w planach i tak mam zmiane lampy na tranzystor, aby miec spokoj z wymiana lamp po jakims okresie pracy, regulacja biasu, do czego musze kogos prosic o pomoc, bo sam nie daje rady nawet przesunac tego wzmacniacza.

No i jesli ktorys z kolegow mialby ochote wpasc, posluchac i wyrazic swoja opinie na temat tych odgrod (na wspolczesnych glosnikach), to oczywiscie zapraszam.

2 godziny temu, Lutek napisał:

A przy okazji Slawku: nie wiem czy zauwazyles, ze pisalem cos na PW.

nic nie dostałem

moja poczta ostatnio ma taką wadę , że niektóre wiadomości nie dochodzą

możesz pisać tu ... jak dotąd nie pamiętam tematu , który poruszaliśmy a który nie nadawałby się na forum 🙂

Godzinę temu, Lutek napisał:

No i jesli ktorys z kolegow mialby ochote wpasc, posluchac i wyrazic swoja opinie na temat tych odgrod (na wspolczesnych glosnikach), to oczywiscie zapraszam.

Byłem u Ciebie kilka lat temu i mile wspominam. Mam bardzo daleko i nie wybieram się w tamtym kierunku w najblizszej przyszłości. Jednak śledząc ten wątek i Twoje rozterki to w kwestii kolumn kompromisowym rozwiazaniem, na które już ktoś wskazywał jest jakieś malowanie (pasy itp. praca dla grafika) które odwróciłoby uwagę od tego gruchowatego kształtu.

Natomiast co do sprzętu to nie pamiętam jaki masz CD. Ja byłem spceptycznie nastawiony do istotnych różnic między odtwarzaczami  jednak  szarpnąłem się ostatnio na nowy  CD i przeżyłem szok. Była to najistotniejsza zmiana w systemie w ostatnich 5 latach. Nie wiem czy to kwestia tego, że poprzedni był tak kiepski czy nowy jest tak dobry, myślę, że po trochę jedno i drugie ale jestem z tej zmiany bardzo zadowolony. Polecam zatem przemyślenie takiego kroku przez Ciebie.

Edytowane przez audiofan01
3 godziny temu, Lutek napisał:

Ja tak nie uwazam, aby inna elektronika mozna by jeszcze cos wyraznie zmienic w brzmieniu - zreszta nie musze nieczego zmieniac, bo brzmi swietnie z ta, ktora jest. A doswiadczalnie zostalo to sprawdzone akurat wczoraj. A mianowicie, pozyczylem od Wojtka (szatan) tranzystor (jakis Quad - pre z koncowka mocy) i porownalem brzmienie z moja lampa. No i co sie okazalo ? Brzmienia pod kazdym wzgledem sa takie same. Aby nie miec watpliwosci, co do mojego sluchu w kwestii rozrozniania ewentualnych roznic, to zaprosilem tez bardzo dobrze slyczacego kolege, ktory po wielu probach doszedl do takiego samego wniosku. Nie rozlaczam jeszcze niczego (sporo kabelkow i przelacznik do natychmiastowego przelaczania), bo zaprosilem tez Wojtka, aby tylko potwierdzic, ze i on zadych ronic nie slyszy i te brzmienia dla nikogo nie sa rozroznialne.   Nie wiem, kto zna Wojtka, ale to juz naprawde doswiadczony audiofil (np. w tej chwili ma na stanie 7 par roznych kolumn) i wiele roznej elektroniki. 

Ok. jesli tak powiadacie i z takim przekonaniem, pomimo tylko tak znikomych zmian w ksztalcie konstrukcji, to nie pozostaje mi nic innego, jak tylko sie zgodzic z Wasza (szczegolnie meloV8 i Twoja) opinia.  Czyli tylko nowe, zupelnie od podstaw konstrukcje o ksztalcie i kolorze, ktory mi bedzie odpowiadal, ale to jest juz trudne do zrealizowania.                                                                          

Jeśli uważasz, że inna elektronika nie zmieni wiele, szacun. Ja uważam inaczej, co miałeś okazję słyszeć przy okazji mojej wizyty u Ciebie.

5 godzin temu, slawek.xm napisał:

nic nie dostałem

moja poczta ostatnio ma taką wadę , że niektóre wiadomości nie dochodzą

Nie wiem o ktorej poczcie mowisz, bo ja napisalem na PW tutaj na tym forum. Po prawo na gorze strony ta koperta. Ty tam pierwszy do mnie napisales, nadales tytul: " obudowy " i bylo to 21-go lutego b.r. W tym samym temacie w srode zamiescilem wpis do Ciebie - sprawdz, czy masz tam ten wpis ode mnie. 

6 godzin temu, audiofan01 napisał:

Natomiast co do sprzętu to nie pamiętam jaki masz CD.

Rotel RCD 971. Pamietam, kiedys z kolega porownywalismy brzmienie tego CD-ka z Audioresearch CD-8 i obaj wybralismy Rotela.

5 godzin temu, zbuj napisał:

Jeśli uważasz, że inna elektronika nie zmieni wiele, szacun. Ja uważam inaczej, co miałeś okazję słyszeć przy okazji mojej wizyty u Ciebie.

Napisalem, ze nie zmieni wyraznie - albo jak piszesz: " wiele ", bo tak naprawde, to sa to zmiany bardzo niewielkie. Nie raz mialem okazje sie o tym przekonac. Pewnie jeszcze niektorzy pamietaja odbywajace sie u mnie slynne Wielkopolskie testy ABX, gdzie kilku sluchaczy, ktorzy przywiezli swoje wzmacniacze lampowe bylo zmuszonych zrezygnowac z tych testow, bo juz na poczatku stwierdzili, ze nie slysza roznic miedzy swoimi wzmacniaczami. Malo tego..., nie slyszeli rowniez miedzy moim tranzystorem Rotela, a tymi wzmacniaczami. A wczesniej na forum oczywiscie bylo wciaz chwalenie, jakie to rzeczy i roznice oni slysza. Tak, ze w kwestii skali roznic w brzmieniu sprzetow nikt mnie nie musi juz uswiadamiac.

Co do okazji slyszenia jak byles u mnie i przywiozles jakis 1000 watowy wzmak, to przyznaje, ze dalo sie wyslyszec nieco lepsza kontrole dolnego zakresu. Ale w tym przypadku nie mozna mowic o roznicach okreslajac je jako wyrazne, badz, ze zmienilo sie wiele - ot odrobine lepsza kontrola, ktora tylko sama w sobie nie moze zaraz decydowac o zmianie - skadinad bardzo dobrej lampy. I bardziej dla wygody (zmiany lamp, regulacje biasu, spory ciezar wzmacniacza), a przy okazji moze bedzie lepsza kontrola, mysle o zmianie wzmacniacza na tranzystorowy, a mysle o Rotelu, model 1592, lub 1572. 

36 minut temu, LUKAS 84 napisał:

Lutek a co masz za wzmacniacz kolego? Na jakich lampkach? 

Cayin A-88T, aktualnie na lampach mocy: Electro-Harmonix 6550, a sterujace i w stopniu wstepnym: 6SN7 i 6SL7

Edytowane przez Lutek
39 minut temu, Lutek napisał:

Cayin A-88T, aktualnie na lampach mocy: Electro-Harmonix 6550, a sterujace i w stopniu wstepnym: 6SN7 i 6SL7

Dzięki ,nie dziwie się że grasz na lampie.Ja u siebie przerobiłem z 10 tranzystorów ,hegle ,h80 ,h200, nady ,atolle am100 ,monoblocki am200. Chińska lampa na 6ca7 EH zagrała o klasę lepiej nawet od atollowych końcówek mocy w mono.Wydaję mi się że żeby przebić nawet tani wzmacniacz lampowy trzeba celować w tranzystor z zupełnie innego przedziału cenowego .   Na twoim miejscu zostawiłbym tego cayina co masz teraz .

54 minuty temu, Lutek napisał:

to dobra konstrukcja i nie pozbywałbym się jej

1 godzinę temu, Lutek napisał:

sprawdz, czy masz tam ten wpis ode mnie. 

nie mam już tamtych wiadomości po czyszczeniu skrzynki

napisałem Ci nową

jeśli chcesz o coś zapytać możesz odpowiedzieć w tej , którą dziś wysłałem

18 godzin temu, Lutek napisał:

czy masz tam ten wpis ode mnie. 

wielu kolegów gościsz i masz opinie o swoich kolumnach i myslę ,że to powinno wystarczyć

ja nie byłbym obiektywny zupełnie 🙂

a obecnie stan zdrowia nie pozwala mi na wycieczki nawet na AVS nie dam rady pojechać a jest to co roku żelazna impreza na której bywam

3 minuty temu, slawek.xm napisał:

wielu kolegów gościsz i masz opinie o swoich kolumnach i myslę ,że to powinno wystarczyć

Nie dlatego zapraszam, aby pozyskac jakies opinie o kolumnach, lecz by milo spedzic czas przy muzyce z osobami majacymi takie  same hobby - a jak jeszcze gosc przywiezie ciekawe plytki...  :-) A co do opini i wrazen ze sluchania wlasnego sprzetu, to kazdy z nas ma swoje i to jest wazne, aby muzyka sluchana z wlasnego systemu dawala nam jak najwiecej przyjemnosci.

12 minut temu, slawek.xm napisał:

ja nie byłbym obiektywny zupełnie 🙂

Nie chodzi o to, czy oceniajac jakosc grania, w moim odczuciu bylbys obiektywny czy nie, bo ja swoja opinie i tak mam, ale jak akurat przypadkiem dzwiek by Ci sie podobal, to opisujac taka konstrukcje na forum mozesz zachecic tez innych do posluchania i ewentualnego zainteresowania sie Open Baffle. Nie ma tez problemow, aby sluchacz goszczacy u mnie opisal tutaj aspekty dzwieku, jesli mu sie nie beda podobac.  

21 minut temu, slawek.xm napisał:

a obecnie stan zdrowia nie pozwala mi na wycieczki nawet na AVS nie dam rady pojechać a jest to co roku żelazna impreza na której bywam

To podobnie jak ja z tym zdrowiem 😞, ale jak ktos zaprosi z niezbyt daleka (jak np. Poznan), to jeszcze sie mobilizuje, pytam, czy moge zabrac ze soba rowniez kolege (bo razniej) i jedziemy. No ale to sa odleglosci ok. 100-u kilometrowe. No i czesto spotykamy sie z kolega z mojej miejscowosci (raz u mnie, a raz u niego) - szczegolnie, jak ktorys z nas wzbogaci sie o nowa plytke, a takze bywam u Wojtka (szatan), mieszkajacego ode mnie tylko ok. 14 km, jak i on u mnie.                                            Bardzo przykro mi, ze obecny stan zdrowia nie pozwala Ci przyjechac, bo pamietam, ze byles chetny, aby posluchac tej konstrukcji zbudowaniej przez meloV8. W kazdym razie, jak sie poprawi, a nadal bedziesz mial ochote posluchac, to prosze  o kontakt.  

Lutek, jeśli nie odpuścisz i będziesz chciał robić sobie odgrody w nowym kształcie nawet przy użyciu tych samych przetwornikow to zrób sobie makiety 1:1 z jakiegoś taniego materiału, kup kawałki forniru który wchodzi w grę, pokryj go podkładem i lakierem ze dwa razy w oczekiwanym wykończeniu ( mat/półmat/gloss), bo pod lakierem też się odcień zmieni. fotorealistyczny wydruk driverów umieść w planowanym kształcie ( konsultując nowy kształt i akceptowalność rozplanowania rozmieszczenia driverów z wykonawcą projektu). Makieta pochłonie kilka stówek ale wówczas nic cię nie zaskoczy w kwestii oczekiwania vs efekt końcowy. Prototypowanie to jedyna droga do efektu zgodnego z oczekiwaniami jeśli nie wykonujesz sam dla siebie ( bo wówczas nie masz możliwości wprowadzania zmian do projektu na bieżąco, reagując na bieżąco na poszczególnych etapach).

Sprzedaż odgród to raczej sprzedaż konkretnego projektu, takiego jakim on jest. Jeśli nie potrafisz żyć z tym kształtem a nie znajdzie się za rozsądne pieniądze kupiec na całość to ja na Twoim miejscu nie traciłbym pieniędzy na odsprzedaży glosników ( przetworników), sprzedałbym same obudowy - no cóż tracąc ileś na tym , ale po co tracić pieniądze na sprzedaży dobrych driverów? Jeśli dźwiękowo odpowiada to z tych driverów ułożysz nowy projekt w innym kształcie. Niewykorzystane elementy zwrotnic odsprzedasz osobno.

2 godziny temu, Airmike napisał:

Lutek, jeśli nie odpuścisz i będziesz chciał robić sobie odgrody w nowym kształcie

Dzieki za porade, ale to troche sporo zachodu. Rysunek konstrukcji, ktory zamiescilem jest w skali i beda one dokladnie tak wygladac w pokoju. Reszte sobie bez problemu wyobrazam. Nie wiem jeszcze czy odpuszcze, czy tez nie, bo to przede wszystkim kwestia finansow. Na razie najwazniejsze, ze muzyka z nich plynaca bardzo sie podoba.

niestety bez zachodu każdy sukces jest tylko kwestią szczęścia. Niemniej jednak najważniejsze, że dźwiękowo się podobają, a może się przyzwyczaisz lub zmienisz np. wystrój pokoju tak aby pasował do obecnych kolumn. Kreatywność zawsze podpowie jakieś wyjście z sytuacji 😉

6 godzin temu, Lutek napisał:

jak akurat przypadkiem dzwiek by Ci sie podobal, to opisujac taka konstrukcje na forum mozesz zachecic tez innych do posluchania i ewentualnego zainteresowania sie Open Baffle.

w Twoim przypadku warto by konstruktor lub właściciel opisywał ....

ja już nie mam ochoty

i ludzie i forum zmieniło się mocno

pewnie ja też... 🙂

Czy ktos już może coś napisać o konstrukcjach OB i pochodnych obecnych na AVS ? Chciałbym pójść w celowane miejsce a nie latać i męczyć kolana 😉 

• Moderatorzy
49 minut temu, Mikoski napisał:

Czy ktos już może coś napisać o konstrukcjach OB i pochodnych obecnych na AVS ?

Klasyczne OB widziałem wystawione na SN ale grają w Sobieskim chyba pokój dwieście ileś - może dziś tam zajrzę.

Na SN warto posłuchać tego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co prawda nie są to OB na klasycznych przetwornikach ale zasada działania jest podobna. Kontrabas brzmiał fenomenalnie. Miałem okazję porównać z tymi mniejszymi stojącymi obok TLkami - też grały fajnie ale to już nie to. 

Ukryta Zawartość

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

2 godziny temu, Seyv napisał:

Klasyczne OB widziałem wystawione na SN ale grają w Sobieskim chyba pokój dwieście ileś - może dziś tam zajrzę.

Ukryta Zawartość

Co prawda nie są to OB na klasycznych przetwornikach ale zasada działania jest podobna. Kontrabas brzmiał fenomenalnie. Miałem okazję porównać z tymi mniejszymi stojącymi obok TLkami - też grały fajnie ale to już nie to. 

Jeszcze mógłbyś napisać co to za sprzęt 😉 

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy
Teraz, krolewicz napisał:

Jeszcze mógłbyś napisać co to za sprzęt 😉 

Opisuję w temacie Audio Video Show 2023 - relacje w zakładce Hi-hi

W dniu 28.10.2023 o 08:05, Seyv napisał:

Ukryta Zawartość

Kontrabasu nie słuchałem więc nie będę w tym zakresie kruszył kopii. Dla mnie te kolumny nie miały jednak w ogóle dolnych rejestrów ( powiedzmy zakres poniżej 80 Hhz) . Gdy wszedłem leciał utwór Dead Can Dance: Song of the Stars i było bardzo cienko w dole. Utworu nie znałem ale znając trochę ich twórczość zapytałem czy to tak ma być , prowadzący powiedział  ,że jak najbardziej . Później w domu odtworzyłem go z Tidala i dół  tam był oczywiście , co zmieniało całkowicie odbiór tego nagrania. Więc.. 

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy
2 minuty temu, Wojtek napisał:

Kontrabasu nie słuchałem więc nie będę w tym zakresie kruszył kopii. Dla mnie te kolumny nie miały jednak w ogóle dolnych rejestrów ( powiedzmy zakres poniżej 80 Hhz) . Gdy wszedłem leciał utwór Dead Can Dance: Song of the Stars i było bardzo cienko w dole. Utworu nie znałem ale znając trochę ich twórczość zapytałem czy to tak ma być , prowadzący powiedział  ,że jak najbardziej . Później w domu odtworzyłem go z Tidala i dół  tam był oczywiście , co zmieniało całkowicie odbiór tego nagrania. Więc.. 

Z tego repertuaru, który grał wydawało się bardzo ok. Później słuchałem tych mniejszych i ogólnie zakres wydawał się podobny (to akurat była TLka). W Sobieskim słuchałem podobnej konstrukcji, która na początku mnie zachwyciła ale po posłuchaniu większej ilości utworów poczułem się tak jakbym poznał piękna laskę po czym nad ranem okazało się, że ma ... po kolana. Tak więc tu może być podobnie. Pomijając samo zejście basu czy inne problemy tych konstrukcji to bas z głośnika, który nie siedzi zamknięty w skrzynce ma zupełnie inną swobodę grania i brzmienie niż "tradycyjnych" obudów.

• Pokaż nowe odpowiedzi