Skocz do zawartości
IGNORED

Open baffle na aktualnie dostępnych głosnikach

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 30.12.2023 o 12:40, meloV8 napisał:

W systemie pasywnym musisz zbic gore pasma, aby osiagnac wyrownanie z basem (piszac w bardzo duzym uproszczeniu). Taki zabieg istotnie wymaga wiekszej mocy dla osiagnieciecia okreslonego SPL.

Aby miec te sama odpowiedz czestotliwosci w systemie aktywnym, musisz skorygowac spadek basu podbijajac go. Czyli potrzebujesz dodatkowej mocy, aby uzyskac te same pasmo przenoszenia co w systemie pasywnym. Dlatego finalnie w obu przypadkach tracisz moc i skoro podbijasz bas, to glosnik szybciej osiagnie swoj xmax, szczegolnie w konstrukcjach otwartych.

Niestety kazda opcja to jakis kompromis, ale dzisiaj moc i elektronika jest tania i gdybym mial robic mozliwie bezkompromisowa konstrukcje, to bylaby ona aktywna.

meloV8 a w takiej bezkompromisowej konstrukcji aktywnej jaką aktywną zwrotnicę polecasz ?

30 minut temu, Lok napisał:

meloV8 a w takiej bezkompromisowej konstrukcji aktywnej jaką aktywną zwrotnicę polecasz ?

Dla mnie wystarczająco bezkompromisowy byłby 8 kanałowy DAC Topping DM7, końcówki mocy Hypex'a, a oprogramowanie to już wg potrzeb.

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, Lutek napisał:

Ale nie wiem czy zauwazyles, ze na poprzedniej stronie - 30-go grudnia - napisalem - miedzy innymi:

ależ zauważyłem czytałem i wg jednego ze słuchaczy masz lepszy system niż miał Sylwek

z całego serca gratuluję Ci topowego systemu , wspaniałego dźwięku i super pomysłu na kolumny

dobrze , że tak się wszystko skonczyło... ale po doświadczeniach ...już nigdy nikomu nie polecę konkretnego układu biorąc pełną odpowiedzialność ... w tym finansową

fajnie , że AE i 18M znalazły uznanie Twojego konstruktora

bo te woofery to dostałeś w super cenie 🙂

6 minut temu, slawek.xm napisał:

fajnie , że AE i 18M znalazły uznanie Twojego konstruktora

Można powiedzieć, ze cenie sobie głośniki SS od wielu lat, dlatego nie oponowalem przy użyciu 18m. Natomiast co do AE, to nie jestem przekonany w 100% ze był dobrym pomysłem, bo przy docelowym zastosowaniu stary HW1800 miał bardzo mocne strony, szczególnie na basie nie ustępował AE, a nawet może go przewyższal. W kategorii ceny do jakosci zakup AE jest wg mnie zupełnie nieopłacalny.

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, meloV8 napisał:

Można powiedzieć, ze cenie sobie głośniki SS od wielu lat, dlatego nie oponowalem przy użyciu 18m. Natomiast co do AE, to nie jestem przekonany w 100% ze był dobrym pomysłem, bo przy docelowym zastosowaniu stary HW1800 miał bardzo mocne strony, szczególnie na basie nie ustępował AE, a nawet może go przewyższal. W kategorii ceny do jakosci zakup AE jest wg mnie zupełnie nieopłacalny.

nie ma to jak porównywać piętnastkę do osiemnastki 🙂

opinie na temat tych AE były pisane już w tym wątku ...Twoja jest ważna ale jest tylko jedną z wielu

i... trzeba było zaaplikować HW 🙂

tym bardziej , że szerokość odgrody jest taka , że aplikacja 18 cali nie robiła by problemu

Gdyby Lutek polegał wyłącznie na mojej opinii, to pewnie by tak było. W końcu to nie ja namawiałem go na zakup AE. 

Ale, że klient ma prawie zawsze rację, to posłusznie realizowałem jego (i nie tylko jego) pomysły.

• Moderatorzy

AE LO15 to głośniki które mogą grać również wyższe pasmo i być używane w konstrukcjach dwudrożnych.

Jak np te:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

4 godziny temu, Mikoski napisał:

Nie łam się 😉 .Jeśli tylko będę w pyrolandii to się zaproszę 😉 od czasu kiedy się wyprowadziliśmy z Poznania bywa niezwykle rzadko 😉 - gdzie dokładniej ?

Nie musisz sie zapraszac, bo juz jestes zaproszony.  Gdybys aktualnie mieszkal w Poznaniu, to mialbys zabi skok, bo ja mieszkam w Krzyzu Wielkopolskim.

3 godziny temu, slawek.xm napisał:

ależ zauważyłem czytałem i wg jednego ze słuchaczy masz lepszy system niż miał Sylwek

Ze lepszy system, to on tak sie nie wyrazil, lecz, ze dzwiek podoba mu sie nawet bardziej. Wprawdzie te wypowiedz mozna rozumiec dwojko, ale jak wyzej mapisalem, Sly30 mial system tak drogi, potezny (widowiskowy), robiacy juz dla oczu niesamowite wrazenie, ze moj przy jego niemal sie nie liczy - to malutki ulamek tamtej wartosci, a do tego moje odgrody napedzane bardzo starymi, taniutkimi klockami Rotela.

z całego serca gratuluję Ci topowego systemu , wspaniałego dźwięku i super pomysłu na kolumny

Dziekuje bardzo, ale dopatruje sie w tym wpisie odrobine ironii, bo to nie jest Twoja opinia na podstawie fizycznego posluchania osobistego, ale tego, co odczuwal ktos inny, a na tej podstawie nie mozesz wyrazac opinii, ze to dzwiek taki czy siaki, bo nie sluchales. Poza tym, ja na poprzedniej stronie zamiescilem wpis kierowany do Ciebie ze wzgledu na to, ze kiedys napisales, ze nikt jeszcze nie wyrazil opinii na temat jakosci grania u mnie, nie widziales zadnego WOW, ktore mogloby Cie sklocic na przyjazd, bo jesli nie ma entuzjastycznych wpisow innych, to Twoj przyjazd moglbys zaliczyc do zmarnowanego dnia.                                                                                                                                                                        A dlaczego zalezy mi na przyjazd, posluchanie i wyrazenie opinii o dzwieku kogos takiego jak Ty ? A no z prostej przyczyny: Bo posiadasz bardzo duza wiedze w temacie audio i osluchanie (wiem, ze szczegolnie, co do projektowania i sposobu budowania kolumn glosnikowych). Poza tym napisales kiedys do mnie, ze jestes "wredny" , co do  oceny jakosci dzwieku i jego mankamentow, a mi wlasnie o to chodzi, aby nie tylko chwalic - jak to wiekszosc czyni - bo inaczej nie wypada bedac u kogos gosciem - no chyba, ze nie ma sie do czego przyczepic, a jak wiemy tak nie jest i zawsze wystepuja jakies wieksze czy niewielkie niedomagania.  Mi zalezy wlasnie, abys na nie wskazal, czy ja rownie szybko rowniez takowe dostrzege, a co najwazniejsza, abys doradzil, co mozna ewentualnie jeszcze zrobic, aby takich wad sie pozbyc - no chyba, ze bedziesz uwazal, ze raczej nic z dana rzecza nie da sie zrobic w kierunku poprawy - i to bedzie rowniez pomocne.  Nie mysl sobie, ze ja na tyle zachlysnalem sie dzwiekiem, ze kompletnie nie slysze zadnego niedomagania, bo slysze. Ale ono niestety dotyczy wszystkich kolumn jakie mialem i jakich sluchalem. 

dobrze , że tak się wszystko skonczyło... ale po doświadczeniach ...już nigdy nikomu nie polecę konkretnego układu biorąc pełną odpowiedzialność ... w tym finansową

To niedobrze, ze nie zechcesz polecac i pomagac innym forumowiczom. W kazdym razie ja nie mam do nikogo o nic zadnych pretensji, a wrecz przeciwnie: Jestem za wszystko bardzo wdzieczny i Tobie rowniez za polecenie tych glosnikow. Zgadza sie, ze te 18-ki Fonicsa byly rowniez super, co do reprodukcji niskiego zakresu, a zwazywszy ich smieszna cene, to mozna powiedziec, ze wybitne. Ale raz, ze to 18-ki, a dwa, ze niedostepne.

3 godziny temu, meloV8 napisał:

Gdyby Lutek polegał wyłącznie na mojej opinii, to pewnie by tak było. W końcu to nie ja namawiałem go na zakup AE. 

Moze by i tak bylo, ale wiesz jak to jest, jak ma sie w zasiegu do zdobycia glosniki, ktore sa przynajmniej 40 razy drozsze od AE, to natychmist przywodzi mysl, ze beda tez jakosciowo i dzwiekowo duzo lepsze i to troche przyslania trzezwe myslenie.    Zreszta - jak pisalem -  slawkowi.xm za polecenie AE jestem rowniez bardzo wdzieczny. On polecil, ale to ja z powyzszych wzgledow podjalem decyzje o zakupie - zreszta zarowno 15-ki, jak i 18-ki udalo sie kupic sporo taniej, anizeli mialbym ktores z nich sciagac ze Stanow.  Najwazniejsze, ze z dzwieku jestem bardzo zadowolony.

Edytowane przez Lutek
Gość

(Konto usunięte)

Lutek , konstruktywna krytyka jest możliwa na neutralnym gruncie

nie da się bez poczucia niesmaku krytykować systemu fantastycznego gospodarza , który zaprasza częstuje , docenia jest miły kulturalny i do tego jest facetem na poziomie

Musisz zrozumieć , że w świecie audiofili ważniejszy jest takt , kurtuazyjna pochwała, skierowanie nawet delikatnego uznania w stronę gospodarza niż podkreślanie tych aspektów , które w jego systemie są mniej zachęcające.

Znam wiele przykładów takiego właśnie kanonu.

Podstawowa sprawa to Twoje zadowolenie... jeśli nie słyszysz wad swego systemu to nikt nie powinien być w stanie zmienić tej opinii

Z tego co pisałeś dla Ciebie jest super jesteś w pełni zadowolony słuchasz codziennie godzinami i jest znakomicie... to naprawdę nie szukaj ani potwierdzeń ani negacji własnych odczuć i odsłuchów

ufaj własnej ocenie i niech Cię to cieszy co masz.

i piszę to naprawdę szczerze

Mnie jeśli się granie systemu podoba to nawet jeśli wszyscy w koło gadaliby , że jest do niczego nie ma to znaczenia ...zawsze liczy się tylko to co mnie odpowiada i moja subiektywna opinia jest jedyną ,która się liczy

6 godzin temu, Mikoski napisał:

tylko uprzedźcie - posprzątam 😉 

no takiej hecy to chyba nawet ja nie mógłbym przegapić 😄

.............nie o to chodzi by złapać króliczka, ale by ciągle gonić go!

Gość

(Konto usunięte)

Lutek miarą jakości kolumn dla postronnych słuchaczy powinny być dla Ciebie oferty kupna

podobnie jak @piano usłyszał i kupił

ktoś kto usłyszał kolumny i oferuje cenę adekwatną do ich jakości ...wtedy możesz być pewien , że mu się naprawdę podobają

Gość

(Konto usunięte)
55 minut temu, Lutek napisał:

To niedobrze, ze nie zechcesz polecac i pomagac innym forumowiczom.

🙂

Może nie jestem tak aktywny jak Ty ale staram się ...i ci , którym zależy na moim zdaniu zawsze znajdują sposób by poradę uzyskać. 🙂 🙂 🙂

17 godzin temu, slawek.xm napisał:

Lutek , konstruktywna krytyka jest możliwa na neutralnym gruncie

nie da się bez poczucia niesmaku krytykować systemu fantastycznego gospodarza , który zaprasza częstuje , docenia jest miły kulturalny i do tego jest facetem na poziomie

Musisz zrozumieć , że w świecie audiofili ważniejszy jest takt , kurtuazyjna pochwała, skierowanie nawet delikatnego uznania w stronę gospodarza niż podkreślanie tych aspektów , które w jego systemie są mniej zachęcające.

A ja uwazam, ze da sie bez poczucia niesmaku i nie ma to nic do rzeczy, ze ten gospodarz w oczach (ocenie) goscia jest taki czy inny, jesli gospodarz sam cos takiego proponuje, a wrecz sie domaga aby osluchany - z wiedza - gosc wskazal na jakies mankamenty systemu, ktore on zauwaza, a gospodarz bardzo chetnie chcialby sie przekonac, czy rowniez dostrzega - slyszy -  te rzeczy, na ktore zwraca uwage gosc. Malo tego, gdyz gospodarz - czyli ja - bardzo chcialby uslyszec jakas porade, czy da sie ten czy tamten mankament poprawic i ewentualnie jak ? I nie ma to nic wspolnego z - jak piszesz - krytyka systemu jako takiego calosciowo, ale jest to tylko wskazanie na jakies ewentualne wady (niedociagniecia w jakis aspektach dzwieku), ktore sa takimi - byc moze - tylko dla Ciebie - tylko w Twoim odczuciu, bo kto wie, czy ja je uslysze, choc bardzo bym chcial, aby jednoczesnie uslyszec porade. No i tez bardzo jestem Ciekawy opinii, co do ewentualnych roznic dzwiekowych miedzy Scan Speakami: modele Revelator, a Ellipticor.  Bo jesli - Twoim zdaniem -  Ellipticory graja lepiej, to moze pomysle jeszcze o trzeciej wersji odgrod na tych glosnikach i na dole te AE 18-ki, bo leza mi odlogiem  :-)   

Acha..., bo wczesniej zapomnialem napisac, ze oczywiscie zwracam koszty zwiazane z przyjazdem do mnie.  

1 godzinę temu, Lutek napisał:

te AE 18-ki, bo leza mi odlogiem

Zaraz, to ty masz zarowno 15 jak i 18 AE w swoim posiadaniu?

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

56 minut temu, rafa napisał:

Zaraz, to ty masz zarowno 15 jak i 18 AE w swoim posiadaniu?

Tak..., z tym, ze w zwiazku z moimi powaznymi klopotami z pamiecia, nie pamietam dokladnie szczegolow, dlaczego tak sie stalo. Wiem tylko, ze w zwiazku z zamiarem budowania mi odgrod przez melo V8 szukalem 18-tek AE i jednoczesnie trafily mi sie 15-ki, wiec je od razu wzialem, jak rowniez 18-ki, bo zdawalem sobie sprawe jaka, kwote musialbym w sumie za nie zaplacic sciagajac ze Stanow, bo takie bylo na poczatku zalozenie.  Na zamiane w odgrodach 15-tek na 18-ki bylo juz za pozno.

Edytowane przez Lutek

To klopot bogactwa widze masz 😄 Az sie prosza zeby drugie alternatywne OB budowac 😉 

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Gość

(Konto usunięte)
9 godzin temu, Lutek napisał:

A ja uwazam, ze da sie bez poczucia niesmaku i nie ma to nic do rzeczy, ze ten gospodarz w oczach (ocenie) goscia jest taki czy inny, jesli gospodarz sam cos takiego proponuje, a wrecz sie domaga aby osluchany - z wiedza - gosc wskazal na jakies mankamenty systemu, ktore on zauwaza, a gospodarz bardzo chetnie chcialby sie przekonac, czy rowniez dostrzega - slyszy -  te rzeczy, na ktore zwraca uwage gosc. Malo tego, gdyz gospodarz - czyli ja - bardzo chcialby uslyszec jakas porade, czy da sie ten czy tamten mankament poprawic i ewentualnie jak ? I nie ma to nic wspolnego z - jak piszesz - krytyka systemu jako takiego calosciowo, ale jest to tylko wskazanie na jakies ewentualne wady (niedociagniecia w jakis aspektach dzwieku), ktore sa takimi - byc moze - tylko dla Ciebie - tylko w Twoim odczuciu, bo kto wie, czy ja je uslysze, choc bardzo bym chcial, aby jednoczesnie uslyszec porade. No i tez bardzo jestem Ciekawy opinii, co do ewentualnych roznic dzwiekowych miedzy Scan Speakami: modele Revelator, a Ellipticor.  Bo jesli - Twoim zdaniem -  Ellipticory graja lepiej, to moze pomysle jeszcze o trzeciej wersji odgrod na tych glosnikach i na dole te AE 18-ki, bo leza mi odlogiem  🙂  

Acha..., bo wczesniej zapomnialem napisac, ze oczywiscie zwracam koszty zwiazane z przyjazdem do mnie.  

melo sam wie , że elli jest lepszy na średnicy więc nie ma co nawet dyskutować

18 AE możesz dać w drugim rzędzie a dźwięk wypuścić dwoma szczelinami po bokach piętnastki

zwiększasz tylko głębokość kolumny

18m był przeze mnie proponowany do grania z AMT , który grałby do przodu i do tyłu bez przesunięcia fazowego

niestety Twój konstruktor wybrał inną koncepcję

tera se myśl 🙂

5 godzin temu, rafa napisał:

To klopot bogactwa widze masz 😄 Az sie prosza zeby drugie alternatywne OB budowac 😉 

zbuduje trzecie odgrody zobaczysz 🙂

trochę już się nauczył , posłuchał ....zobaczył , że bezproduktywnie inwestował w tannoye bo przyrostu jakości nie było

a teraz nadrabia stracony czas w przyspieszonym tempie

podziwiam go za to i cieszę się , że zaraziłem choć jednego na maxa 🙂

Edytowane przez slawek.xm

Czy dobrze czytam  Sławka , OB z wooferem 96dB , średniak z 89 dB , amt pewnie 94 nie wiem o który chodzi , cięcie koło 1khz ( chyba, że nie tego SS 18m czytam) , dobrze rozumiem ? Nie to, że się chce coś ocenić ,ale taki miałby być skład OB ? 

Gość

(Konto usunięte)

image.png.e6533a6676ea8bd48fe84461697f3cd0.thumb.png.01ab5edd4ff2ff0b382c57f39f6fd894.png

tu np 18wu jest zaaplikowany z dwoma szpilkami

zamiast dwóch tweeterów można włożyć AMT zdjąć tylne tłumienie i jest tweeter grający w dwie strony jedną membraną

34 minuty temu, Mikoski napisał:

OB z wooferem 96dB , średniak z 89 dB

z dwóch 15 AE ledwie wychodzi 85 db

dipole.PNG.b52ddc85492f25de174340c42e0969ce.thumb.PNG.aebe7aa9b4017baa1dfb10499ac85c15.PNG

znów ....napisz o co Ci konkretnie chodzi bo  nie rozumiem

28 minut temu, slawek.xm napisał:

czemu

Powyżej 1khz spory wzrost w zakresie największej czułości . Ja się tylko dopytuję bo chce złożyć propozycję w projekt. A, że jak ognia unikam rezystorów to tak w tej propozycji widzę kilka. Nie to, że to źle , tylko mam inne preferencje. Poza tym wszystko trzeba zjechać do ok 90 db a to pod lampę już za mało. Jeszcze raz , dopytuje tylko 😎 , nie oceniam. 

Gość

(Konto usunięte)
Teraz, Mikoski napisał:

Powyżej 1khz spory wzrost w zakresie największej czułości . Ja się tylko dopytuję bo chce złożyć propozycję w projekt. A, że jak ognia unikam rezystorów to tak w tej propozycji widzę kilka. Nie to, że to źle , tylko mam inne preferencje. Poza tym wszystko trzeba zjechać do ok 90 db a to pod lampę już za mało. Jeszcze raz , dopytuje tylko 😎 , nie oceniam. 

do triody to się nie nadaje

aby uzyskać rozciągnięcie pasma poniżej 40hz i spl powyżej 90db trzeba zwielokrotnić woofery

obraz.png.72e4e81e44b2a21dd5de2dfd81355bdd.thumb.png.d496dcf83bf27e12b235ded8ea33cd15.png

nie mam na obecną chwilę projektu OB do kilkuwatowej lampy

może ten się nada 🙂

flanagangster_8173.thumb.jpeg.9498b65168cb2d1e98f243dfef78a0fe.jpeg

flanagangster_polar_spectrum_1-6oct_25dB_contours.thumb.png.033cf766b49ae9821b827b23e73ad076.png

flanagangsterlinearphase-180-0-15-30-45-60-75-90_thirdoctave.thumb.png.47bbae3f478e848fe1529b1efdabf75a.png

https://www.diyaudio.com/community/threads/ultimate-open-baffle-gallery.123512/page-204

11 minut temu, slawek.xm napisał:

dwóch 15 AE ledwie wychodzi 85 db

A ja myślałem, że to dobry głośnik w tej materii …. 🤔

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, Mikoski napisał:

A ja myślałem, że to dobry głośnik w tej materii …. 🤔

IMG_4631.png

te symulacje nie mają nic wspólnego z dipolem

tu masz opis warunków symulacji akurat misiomorowa jest rzetelna

W dniu 29.12.2021 o 14:29, misiomor napisał:

PS. EQ nie zawsze jest niezbędne przy dipolu. Przedstawiam przykładową symulację - głośniki (2x 15" równolegle) dostępne w handlu (choć drogie i trzeba ciągnąć z USA), odgroda "deska" o szerokości wyznaczonej przez głośniki plus niewielki margines, filtracja całkowicie pasywna jedną cewką (plus kompensacja Levc układem RC równoległym do głośnika). Symulacja uwzględnia wszystko - dipolowe "zwarcie" wraz z podbiciem 400Hz oraz roll-off związany z Fc i Qtc głośnika oraz interakcję cewki filtrującej z zespoloną impedancją głośnika. Jest też znormalizowana do 2.83V @ 1m w sensie efektywności i to uczciwie, bez żadnego dodawania 6dB na Baffle Step.

dipole.thumb.PNG.48e3f6c42f85bbe3051d03edaf4e7f31.PNG

Jak widać efektywność zupełnie zjadliwa, impedancja ma uczciwe 8ohm, f3 jest wręcz rekordowo niskie (ok. 31Hz), ale należy pamiętać że dipolowi pomieszczenie tak nie pomaga jak obudowie klasycznej. Gdyby zbocze lowpass na górze było nieodpowiednie do podziału ze średniakiem (a i podział pewnie chciałoby się trochę obniżyć), trzeba by kombinować z wyższymi rzędami na filtrze elektrycznym (co daje się zrobić, been there done that). Ja tu tylko pokazuję że można pasywnie dostać dipol o niezłych osiągach i skupiłem się na dolnej części pasma.

Przy czym głośniki są zaprojektowane specjalne do dipola, o niskim Mms i bardzo wysokim Vas. W ten sposób dostajemy zresztą mniejsze "bezwładnościowe" kiwanie deską i dipola w najczystszej formie płaskiej, bez brzęczeń ściankami układów "zwiniętych" i z najmniejszym możliwym wzbudzaniem fal stojących wpoprzek osi dipola. A wysokie Vas nie szkodzi, bo obudowy i tak nie ma.

14 minut temu, slawek.xm napisał:

projektu OB do kilkuwatowej lampy

Cała idea, przyjemność , frajda ze słuchania OB polega na połączeniu z kilkuwatowa lampą . A najlepiej dla mnie z np 2a3 🤔.

16 minut temu, slawek.xm napisał:

uzyskać rozciągnięcie pasma poniżej 40hz i spl powyżej 90db trzeba zwielokrotnić woofery

35 spokojnie wystarczy , do 94-96 wystarcza dwie 15 tki bardzo często. 

18 minut temu, slawek.xm napisał:

może ten się nada

Ja nie szukam , ja jakby mam . Ja się tylko czegoś dowiedzieć, czegoś z innej strony niż moja. 

8 minut temu, slawek.xm napisał:

symulacje nie mają nic wspólnego z dipole

A dlaczego ? 

10 minut temu, slawek.xm napisał:

masz opis warunków symulacji

Symulacja, już tu pisaliśmy, że symulacja a rzeczywistość to różne rzeczy. Poza tym z opisu wynika, że to symulacja dla głośnika free air - deska minimalnie szersza ….. a co jeśli deska jest większa ? Co wtedy z cytowana symulacją ? 

Gość

(Konto usunięte)
8 minut temu, Mikoski napisał:

Ja nie szukam , ja jakby mam . Ja się tylko czegoś dowiedzieć, czegoś z innej strony niż moja.

gdzieś mi się rzuciło ... że wystawiałeś na AVS ... nie byłem na wystawie

ale chętnie bym poczytał jeśli przedstawiłbyś swoją konstrukcję

13 minut temu, Mikoski napisał:

A dlaczego ? 

bo program , który pokazałeś nie uwzględnia szerokości odgrody i zwarcia akustycznego

15 minut temu, Mikoski napisał:

do 94-96 wystarcza dwie 15 tki bardzo często. 

jeśli zaprojektujesz odpowiednio dużą przegrodę to może się uda 🙂

10 minut temu, slawek.xm napisał:

chętnie bym poczytał jeśli przedstawiłbyś swoją konstrukcję

Możesz nawet posłuchać w Krakowie ✌️ poza tym nie ma o czym pisać. OB jest prosta jak budowa cepa. Jak ktoś dorabia ideę i technikarium do odgrody to jego sprawa a tym bardziej słucha się symulacji. Ja wybrałem tak opcje - 2 x 15 cali na dole w H-frame , dobry szerokopasmowy papier , uzupełnienie kompresja na górze (nie niżej niż 7khz). H-frame ma wymiar 120x 60 x 50 (. W tym wątku są zdjęcia )  do tego na 92 cale w tubie ( bo bez tuby było za malo SPL) uzupełnione @Devon Visaton - bo taki miał . Ja wolę Beyme 😁. Zwrotnica ? Dobrana do preferencji, reszty toru i pomieszczenia . Przeważnie dół 2rz / średnica 3 rz/ tweeter 2 lub 3rz - zależnie …. Przeważnie o tak do tej pory mi wychodzilo  - bez rezystorów. I to wszystko. Wygląd dla mnie nie ma znaczenia ( tzn ma i taki jak zrobiłem mi się podoba , innym nie musi to nie komercja 😎) i caly opis ….. 

Gość

(Konto usunięte)
21 minut temu, Mikoski napisał:

35 spokojnie wystarczy , do 94-96 wystarcza dwie 15 tki bardzo często. 

47 minut temu, Mikoski napisał:

czegoś z innej strony niż moja. 

78199670-5A05-428A-AE99-14FABAACE9E4.jpeg.3dbf9a8787347e89283aa3e8e64baf28.thumb.jpeg.e265c34d10dec838b9b100b3a5705b16.jpeg

4x 18 cali AE

9FE7D804-3215-4DB9-BA88-819A9E0D67DA.jpeg.5adf055ae04da90aa7c61b0e4083363e.thumb.jpeg.af7a4d0d33a53db210291e2db2932def.jpeg

55CA228A-D6A4-493D-8845-8248E1453F90.jpeg.ff8d951024ab071a59880f89dd4219f4.thumb.jpeg.d5bbaad238bfaa2418c1afe85f12c16c.jpeg

• Pokaż nowe odpowiedzi