Skocz do zawartości
IGNORED

Open baffle na aktualnie dostępnych głosnikach

Rekomendowane odpowiedzi

Na pewno łatwiejszy do zrobienia 🙂 

Same SB34NRX75-16 w przystępnej cenie są.

A czy na średnice można rozważać Revelatora albo Purify? Co z Elipticor?

Edytowane przez rafa
Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

2 godziny temu, slawek.xm napisał:

...The Kronos designers stated in one article that each of the two 12" woofers has a different crossover frequency, and a different "controllable" equalization curve, and a different amplifier....

Przy DSP można robić cuda. Przy układzie pasywnym czy to ma w ogóle sens robić osobne punkty odcięcia?

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Gość

(Konto usunięte)
15 minut temu, rafa napisał:

Na pewno łatwiejszy do zrobienia 🙂 

Same SB34NRX75-16 w przystępnej cenie są.

A czy na średnice można rozważać Revelatora albo Purify? Co z Elipticor?

18we  będzie ok jeśli podzial byłby w okolicach 400hz tylko trzeba dograć szerokośc przegrody ....

nie mam na razie pomiarow o odpowiedniej rozdzielczości by pokazać pełną charakterystykę

ten można opublikować

pomiar odgrodowy

wg takiego układu

image.thumb.png.8ddee489d9defb3d17a24e0472d3ee6d.png

pomiar pokazuje charakterystykę wypadkową połączonych głośników

ale widać pik dipola na 650hz od którego zaczyna się zwarcie akustyczne

gdyby rozdzielczość pomiaru była lepsza charka opadalaby  jak kreska pomarańczowa

coz tym zrobić?

... filtrowac kondem szeregowym zbocznikowanym rezystorem

obnizy to pik i podniesie zakres ponizej

ale to juz trzeba w docelowej odgrodzie dogrywać i znaleźć odpowiedni punkt podzialu

im szersza bedzie odgroda tym pik z 650hz przesunie sie niżej ale powyżej piku może sie zrobic dolek ktorego nie da sie wyprostować

odgroda byla prosta bez skrzydel , mozna zastosować nierównej glębokosci skrzydelka

... to nie jest latwy projekt 🙂

image.thumb.png.7bae729353f3166b7e55d85b36053938.png

Gość

(Konto usunięte)
44 minuty temu, rafa napisał:

Przy DSP można robić cuda. Przy układzie pasywnym czy to ma w ogóle sens robić osobne punkty odcięcia?

zawsze masz osobne czy to będzie filtr pasywny czy aktywny

programowo filtry są liczone na F3

a my chcemy zazwyczaj polączyć je przy F6 tak by w punkcie podziału charakterystyka wzniosla się o 6db i siegnela punktu rownego z resztą pasma

to wszystko teoria , a pracowac trzeba nad pomiarami wykonanymi w docelowej odgrodzie

3 hours ago, slawek.xm said:

SB Acoustic SB34NRX75-16

Szkoda że poszli na łatwiznę i zostawili długą cewkę w krótkiej szczelinie. Mms jest raczej spore jak na dipol, zwłaszcza w klasie 12".

Fajny jest ten wątek. Czy można u kogoś posłuchać OB porządnie zrobionych, gdybym chciał zmienić swoje zg? Nie mam żadnego doświadczenia w DIY żeby cokolwiek dłubać...

ATC SCM150SL // NAIM NDX 2 + NAIM XPS DR + Furutech DPS - 4.1// Musical Fidelity M8Pre + 3 x M8s-500s + 4x GigaWatt LC-2 EVO// GigaWatt PF-2 EVO + Enerr Transcenda Ultimate// Albedo Monolith Reference

Gość

(Konto usunięte)

image.thumb.png.646dbffaddd799005eeaf5e38cd80f46.png

dla porownania proba dla szerokiej odgrody z dużymi skrzydlami ktorej dlugość całkowita to  2,3m

przesunięcie głosnikow z osi 15cm w bok 

roznica teoretycznie mała w umieszczeniu na konkretnej wysokości a jak wplywa to na odpowiedź glosnika...

w rzeczywistości w porownaniu do poprzednio wklejonego pomiaru tam podziałka jest 5db tu tylko 1 db ale ta symulacja pokazuje z jakie problemy nas czekają

czasem w rzeczywistości moze byc jeszcze gorzej 🙂

Widac za to ,że przy bardzo szerokiej odgrodzie pik dipolowy przesuwa sie niżej ale powyżej powstaja zafalowania

17 minut temu, muzofan napisał:

Fajny jest ten wątek. Czy można u kogoś posłuchać OB porządnie zrobionych, gdybym chciał zmienić swoje zg? Nie mam żadnego doświadczenia w DIY żeby cokolwiek dłubać...

z odrodami jest podobnie jak z kazdymi innymi kolumnami , rzadko trafiają się fajnie grające 🙂

w przypadku braku chęci lub wiedzy do samodzielnej pracy  trzeba kupic gotowe

osobiście nie znam nikogo kto ma odgrody na obecną chwilę mogące potencjalnie zagrać na wysokim poziomie poza sly30

Dzięki za odpowiedź @slawek.xm, myślę że set @sly30jest jednak poza moim zasięgiem finansowym... na ten moment 😉 

ATC SCM150SL // NAIM NDX 2 + NAIM XPS DR + Furutech DPS - 4.1// Musical Fidelity M8Pre + 3 x M8s-500s + 4x GigaWatt LC-2 EVO// GigaWatt PF-2 EVO + Enerr Transcenda Ultimate// Albedo Monolith Reference

Gość

(Konto usunięte)
Teraz, muzofan napisał:

Dzięki za odpowiedź @slawek.xm, myślę że set @sly30jest jednak poza moim zasięgiem finansowym... na ten moment 😉 

ale ma doświadczenie w procesie produkcyjnym i zawsze może poradzić jak zrobic cos podobnego w mniejszej skali

a koszty to jest naprawde względna sprawa

nie ma sensu szukac polsrodków bo w rezulatcie i tak  wychodzi drozej

Do 23m2 otwartego salonu to w ogóle OB się nadają? Właśnie czekam na profesjonalną poprawę akustyki...

Gość

(Konto usunięte)
Teraz, muzofan napisał:

Do 23m2 otwartego salonu to w ogóle OB się nadają? Właśnie czekam na profesjonalną poprawę akustyki...

pogadaj z Mirkiem on ma Trii Art Audio Open 5 teraz u siebie w podobnym metrażu

wątek w hi-endzie

Znam, czytam wątek Mirka. On jednak miał Harbeth. One grają inaczej niż ATC a szukałbym ewentualnie poprawy...

Gość

(Konto usunięte)
Teraz, muzofan napisał:

Znam, czytam wątek Mirka. On jednak miał Harbeth. One grają inaczej niż ATC a szukałbym ewentualnie poprawy...

nie kumasz 🙂

Harbeth poszły na sprzedaż teraz ma dipole

te dipole też grają inaczej niż Harbeth

niedługo kolega ktory mial ATC będzie miał dipol poczekaj trochę 🙂

@slawek.xm sporo kumam... Wiem że czekamy w wątku na 18" @Miroslav1... Mogę się mylić ale kolegów z ATC w high end za dużo nie było 😉 

Gość

(Konto usunięte)
7 minut temu, muzofan napisał:

@slawek.xm sporo kumam... Wiem że czekamy w wątku na 18" @Miroslav1... Mogę się mylić ale kolegów z ATC w high end za dużo nie było 😉 

jak chcesz znaleźć odgrody dla siebie to chyba trzeba sluchac bez wzgledu na to jakie kto mial wczesniej kolumny 🙂

na pewno wg mnie nie znajdziesz takich grających podobnie do ATC

Edytowane przez slawek.xm

Przepraszam Panowie za włączenie się w ten wątek, nie chciałem robić OT...

15 minut temu, slawek.xm napisał:

jak chcesz znaleźć odgrody dla siebie to chyba trzeba sluchac bez wzgledu na to jakie kto mial wczesniej kolumny 🙂

na pewno wg mnie nie znajdziesz takich grających podobnie do ATC

Fikus powiedziałby, że Atc spokojnie poskłada Saba Greencone czy podobny Isophon ale ja mając styczność z projektemi na jednym i drugim chyba bym się z tym nie zgodził. Atc ma wyjątkowa średnicę, która przebije tylko garstka wybitnych przetworników. 

Ja jestem cienki w DIY i ogólnie w audio ale uważam właśnie że ATC potrafi grać dobrze muzykę, nie chciałbym sobie strzelić w kolano...

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, meloV8 napisał:

Fikus powiedziałby, że Atc spokojnie poskłada Saba Greencone czy podobny Isophon ale ja mając styczność z projektemi na jednym i drugim chyba bym się z tym nie zgodził. Atc ma wyjątkowa średnicę, która przebije tylko garstka wybitnych przetworników. 

przede wszystkim odgrody inaczej grają niz pudelka  a kopulkowa srednicę cięzko jest odwzorować ... no chyba że uzyje sie do odgrody kopulki ATC ale to tez bedzie inne granie

nie mam recepty dla kogos kto mowi " dam ci 50tysi zrób mi odgrody grające podobnie do ATC tylko lepiej "

i nie znam nikogo kto sie tego podejmie .... no może poza misiomorem 🙂

Ja Panowie nie chcę nikogo prowokować, proszę tego tak nie odbierać 😊

7 minut temu, muzofan napisał:

Ja jestem cienki w DIY i ogólnie w audio ale uważam właśnie że ATC potrafi grać dobrze muzykę, nie chciałbym sobie strzelić w kolano...

Dobrze potrafi grać muzykę sporo ZG, nie tylko ATC. 

ps. fajny wątek, czyta się ciekawie. Uważam, że razem zbudowalibyście super ZG 🙂

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Odgroda nie sprawi, że dany przetwornik straci swój charakter brzmienia, który nadaje mu jego konstrukcja, a w szczególności materiał membrany. Problem jaki widzę z odgroda/dipolem, to narzucenie pewnych rozwiązań związanych z filtracja, w szczególności w systemach pasywnych. Odgrody choć wydają się proste, to na poziomie powiedzmy hiendu, okazuje się, że jest z tym cholernie dużo roboty, aby to miało ręce i nogi. 

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, muzofan napisał:

Ja Panowie nie chcę nikogo prowokować, proszę tego tak nie odbierać 😊

ale ja bardzo dobrze rozumiem Twój punkt widzenia

pomysł jest taki

musisz znaleźć fachowca ktory zrobi Ci z obecnych ATC odgrody

na pewno trzeba będzie dolożyć ze dwa trzy glośniki

i to jest jedyne wyjście

2 minuty temu, meloV8 napisał:

Odgroda nie sprawi, że dany przetwornik straci swój charakter brzmienia, który nadaje mu jego konstrukcja, a w szczególności materiał membrany.

ale nie odfiltrujesz jej na tej samej częstotliwości co w pudełku i już leżysz pan i ,,,itd 🙂

Dzięki za radę @slawek.xm😊. Na jakich obecnie zg sam słuchasz, jeśli można wiedzieć? 😊

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, muzofan napisał:

Dzięki za radę @slawek.xm😊. Na jakich obecnie zg sam słuchasz, jeśli można wiedzieć? 😊

na kolumnach własnej konstrukcji na Ellipticorach ....

Można posłuchać gdzieś? 😊😊

Gość

(Konto usunięte)
5 minut temu, muzofan napisał:

Można posłuchać gdzieś? 😊😊

będzie można jak sam będę zadowolony z konstrukcji

ale nie grają jak ATC i są droższe niż kolumny sly

Gość

(Konto usunięte)

@xajas

pomiar dla Ciebie 🙂

różnica pomiędzy ustawieniem odgrody bezpośrednio na podlodze a na kólkach ze szczeliną pomiędzy podlogą a odgrodą

image.thumb.png.865769bd63321ca4a5efd4f47d950918.png

Gość

(Konto usunięte)

6 godzin temu, rafa napisał:

Przy układzie pasywnym c

przenioslem symulację misiomora dla AE 15Dipole i dodalem 18we

bez filtracji

trzeba dodać nastepny glosnik Ae 15 cali wtedy charakterystyka podniesie sie o 6db lub stlumic 18we

w kazdym przypadku taki projekt jak Kronos ma szansę  zagrać na filtrach pasywnych i nie bedzie to wcale trudne do polaczenia miedzy 300hz a 400hz

Edytowane przez slawek.xm
  • Pokaż nowe odpowiedzi