Skocz do zawartości
IGNORED

Open baffle na aktualnie dostępnych głosnikach

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, Seyv napisał:

Design z przeznaczeniem do garażu choć nie sposób odmówić pewnej innowacyjności. Możliwe, że fan Transformersów kupi.

nie do garażu tylko do loftów new design

jesteś do tyłu z modą 🙂

2 minuty temu, Seyv napisał:

nie sposób odmówić pewnej innowacyjności

a ta innowacyjność to kryje się tylko pod hasłem : custom made

a to już Sylwek Michalik miał kilka lat temu .... AE robione wg jego osobistej specyfikacji

Ale dbałości o szczegóły można się z tej konstrukcji uczyć .... np ręcznie obszywana skórą podstawa

iodesignvoet-high.thumb.webp.6b98c79953e828b3022cf598569d91ca.webp.d1c0d348017255e256685cd145844398.webp

Uśmiech dyskoteki wrzuciłeś skąd te podejrzenia?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

W dniu 5.07.2024 o 18:13, slawek.xm napisał:

a tu zwrotka odgrody z diy audio

i miflexowe kondy 10uF ... 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Objetosc wieksza niz cylindrow komarka 😉

Te dane odnosnie zjescia i skutecznosci z 2 x 12" nie nazbyt optymistyczne? Chyba ze dol napedzany aktywnie a zwrotnica tylko od srednicy w gore?

Ukryta Zawartość

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Gość

(Konto usunięte)
4 godziny temu, rafa napisał:

Te dane odnosnie zjescia i skutecznosci z 2 x 12" nie nazbyt optymistyczne? Chyba ze dol napedzany aktywnie a zwrotnica tylko od srednicy w gore?

Wiesz skoro ja bez problemu 23hz na f6 bez użycia AE mogę uzyskać w wersji biernej to przy modyfikowanych AE jest to możliwe.... pytanie tylko z jakim rzeczywistym spadkiem...

same głośniki basowe 18 cali plus 15 cali

bas.png.70402082196410d74bff47228c1a3847.thumb.png.2fb298eb740c438650a9aaaf9a4b9314.png

Gość

(Konto usunięte)

rafa tu przypominam symulację misiomora dla dwóch 15 AE F3 na 31 prostym filtrem

W dniu 29.12.2021 o 14:29, misiomor napisał:

PS. EQ nie zawsze jest niezbędne przy dipolu. Przedstawiam przykładową symulację - głośniki (2x 15" równolegle) dostępne w handlu (choć drogie i trzeba ciągnąć z USA), odgroda "deska" o szerokości wyznaczonej przez głośniki plus niewielki margines, filtracja całkowicie pasywna jedną cewką (plus kompensacja Levc układem RC równoległym do głośnika). Symulacja uwzględnia wszystko - dipolowe "zwarcie" wraz z podbiciem 400Hz oraz roll-off związany z Fc i Qtc głośnika oraz interakcję cewki filtrującej z zespoloną impedancją głośnika. Jest też znormalizowana do 2.83V @ 1m w sensie efektywności i to uczciwie, bez żadnego dodawania 6dB na Baffle Step.

dipole.thumb.PNG.48e3f6c42f85bbe3051d03edaf4e7f31.PNG

Jak widać efektywność zupełnie zjadliwa, impedancja ma uczciwe 8ohm, f3 jest wręcz rekordowo niskie (ok. 31Hz), ale należy pamiętać że dipolowi pomieszczenie tak nie pomaga jak obudowie klasycznej. Gdyby zbocze lowpass na górze było nieodpowiednie do podziału ze średniakiem (a i podział pewnie chciałoby się trochę obniżyć), trzeba by kombinować z wyższymi rzędami na filtrze elektrycznym (co daje się zrobić, been there done that). Ja tu tylko pokazuję że można pasywnie dostać dipol o niezłych osiągach i skupiłem się na dolnej części pasma.

Przy czym głośniki są zaprojektowane specjalne do dipola, o niskim Mms i bardzo wysokim Vas. W ten sposób dostajemy zresztą mniejsze "bezwładnościowe" kiwanie deską i dipola w najczystszej formie płaskiej, bez brzęczeń ściankami układów "zwiniętych" i z najmniejszym możliwym wzbudzaniem fal stojących wpoprzek osi dipola. A wysokie Vas nie szkodzi, bo obudowy i tak nie ma.

• 2 tygodnie później...

Panowie mam pytanie. Przymierzam się do zrobienia kolumn, średnio mam wiedzę na ten temat ale wymagań wielkich też nie mam. Tzn o elektronice coś tam wiem. Robiłem wzmacniacze, preampy itd. Umiem też całkiem dobrze lutować. O kolumnach kiedyś coś czytałem ale nie za wiele. Zrobiłem też jig do arty, posiadam mikrofon pomiarowy i mam odpowiednie pomieszczenie (chyba) żeby zrobić pomiary. I teraz pytanie do was… ma być to open baffle bo mam deski 4cm grubości dębowe bardzo ładne, dostęp do lakierni a na lakierowaniu znam się bardzo dobrze więc wizualnie będzie ok. Z tym że te deski mają taką szerokość że estetycznie mogę tam wsadzić głośnik 12” i tu pytanie czy to ma w ogóle sens. Zauważyłem że do open baffle zazwyczaj wsadza się kolosy typu 18” ale u mnie nie ma szans. Po drugie głośniki prawdopodobnie mogę mieć za darmo od kumpla te 12” to jakieś scan speaki nie pamiętam modelu. Nie mam wymagań co do głębokiego basu i zdaje sobie sprawę że nie miałbym na to też szans ale… czy w konstrukcji otwartej jestem w stanie uzyskać całkiem ładne granie przy tak małych niskotonowych czy nie ma to sensu kompletnie. Wiem że są tu ludzie co na głośnikach zjedli zęby więc proszę was o opinię. Mogę znaleźć nazwę tych scanów jeżeli to coś ułatwi. 

7 minut temu, Audiovintyge4you napisał:

Mogę znaleźć nazwę tych scanów jeżeli to coś ułatwi. 

To jest podstawowa informacja. Do OB (i kazdych innych kolumn) nie ma sensu wstawiac czegokolwiek co pod reka 😉

Panowie wybaczcie potężną pomyłka z tymi 12cali….. nie wiem jak o czym myślałem jak to napisałem. Głośniki to scan 18W4424G00 18cm mają gdzie to do 12 cali… wybaczcie 

Deski mają 25cm szerokości.

• Moderatorzy
57 minut temu, Audiovintyge4you napisał:

Deski mają 25cm szerokości

W takiej desce można by dać W.20.80.8.MC STXa dwie sztuki. Szkoda, że nie mają wersji 16 omowej bo przy tej cenie to i 4 sztuki nie problem, chyba żeby po dwie łączyć szeregowo. Może w OB miało by to sens?

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Mam potencjalnie dostęp tylko do 2 sztuk i są one 4 ohmowe. Nie da się w ogóle zrobić na tym kolumn ? Nie zależy mi na dole pasma zbytnio. No chyba że to ma rację bytu od 500hz to bez sensu.

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, Audiovintyge4you napisał:

Mam potencjalnie dostęp tylko do 2 sztuk i są one 4 ohmowe. Nie da się w ogóle zrobić na tym kolumn ? Nie zależy mi na dole pasma zbytnio. No chyba że to ma rację bytu od 500hz to bez sensu.

kup sobie coś gotowego i nigdy nie zaczynaj własnych konstrukcji kolumn

1 minutę temu, slawek.xm napisał:

kup sobie coś gotowego i nigdy nie zaczynaj własnych konstrukcji kolumn

Dlaczego nigdy? Tylko ty możesz? Nie sądzę żebyś urodził się z pojęciem jak się to robi? Przecież mogę się tego nauczyć. Jakbym umiał to bym nie pytał o poradę. 

Gość

(Konto usunięte)
4 minuty temu, Audiovintyge4you napisał:

Dlaczego nigdy? Tylko ty możesz? Nie sądzę żebyś urodził się z pojęciem jak się to robi? Przecież mogę się tego nauczyć. Jakbym umiał to bym nie pytał o poradę. 

przestudiuj cały ten wątek i zastanów się później czy znów zaczynałbyś projekt od posiadanej deski?

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, Audiovintyge4you napisał:

Od wybudowania komory bezechowej… jak nie masz nic wartościowego do powiedzenia to nie komentuj.

ok, sorry, powodzenia

2 godziny temu, Audiovintyge4you napisał:

Panowie wybaczcie potężną pomyłka z tymi 12cali….. nie wiem jak o czym myślałem jak to napisałem. Głośniki to scan 18W4424G00 18cm mają gdzie to do 12 cali… wybaczcie 

Deski mają 25cm szerokości.

To w najlepszym razie masz material na sredniotonowce 😉

Dobra a w takim razie rafa mógłbyś powiedzieć mi jaki najmniejszy głośnik można zastosować jako średnio-niskotonowy bez łączenia dwóch równolegle o ile coś takiego da się zrobić w ob żeby głośnik pracował jako średnio-nisko….? Zakładając ze te deski już nie mają znaczenia. Tzn one nie ograniczają już wielkości głośnika. Mogę je połączyć albo znaleźć sobie inne.

Ukryta Zawartość

jak jest ładna,ale wąska deska,to w poprzek ją😉

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, Audiovintyge4you napisał:

Dobra a w takim razie rafa mógłbyś powiedzieć mi jaki najmniejszy głośnik można zastosować jako średnio-niskotonowy bez łączenia dwóch równolegle o ile coś takiego da się zrobić w ob żeby głośnik pracował jako średnio-nisko….? Zakładając ze te deski już nie mają znaczenia. Tzn one nie ograniczają już wielkości głośnika. Mogę je połączyć albo znaleźć sobie inne.

Tak jak bylo w tym watku pisane, 12" albo 2x10" i nie pierwsze lepsze tylko o odpowiednich do OB parametrach.

Koledzy wrzucili przyklady tanich konstrukcji, mozesz wybierac.

Gość

(Konto usunięte)
3 godziny temu, Audiovintyge4you napisał:

jaki najmniejszy głośnik można zastosować jako średnio-niskotonowy bez łączenia dwóch równolegle o ile coś takiego da się zrobić w ob żeby głośnik pracował jako średnio-nisko…

Przy odgrodzie 2-way trzeba rozważać woofer plus szerokopasmówka i będzie to znacznie lepszy układ niż midwoofer z tweeterem

W wątku sprzedażowym jeden z Kolegów sprzedaje OB wg jakiegoś uznanego projektu. 

Nie mówię o desce ale sam komplet głośników jest tani a efekt znakomity; słyszałem je w innej "desce". Głośnik basowy stosunkowo mały. Spójrz tam i wysnuj wnioski. 

Same dachy być może można skleić aby było te 500mm...? Ale tu wymagany dostęp do maszyn... 

• Pokaż nowe odpowiedzi