Skocz do zawartości
IGNORED

24/192 z Blu ray po coax

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Czasami przychodzi mi ochota na posłuchanie jakiegoś koncertu jaki mam na Blu Ray w pokoju, gdzie mam zestaw stereo z DAC. Pytanie czy pojawiło się na rynku jakieś urządzenie (odtwarzacz, konsola, cokolwiek), które potrafi wystawić sygnał 24/192 pod coax lub s/pdif na DAC-a ? Ew. są jakieś alternatywne firmware'y, które obchodzą te blokadę na którymś z urządzeń ?

Ew. robiliście może jakieś testy, który z odtwarzacz BR najlepiej sprawuje sie jako transport po coax do w/w zastosowania. Z racji rzadkiego używania takiej kombinacji celowałbym raczej w jakaś używkę typu jakiś starszy Oppo, Pioneer, Sony PS3 itd. Sekcja video czy jakość audio po HDMI nie ma znaczenia, w tym zastosowaniu nie będzie to w ogóle wykorzystane.

https://www.audiostereo.pl/topic/156587-24192-z-blu-ray-po-coax/
24 minuty temu, barni napisał:

Witam wszystkich

Czasami przychodzi mi ochota na posłuchanie jakiegoś koncertu jaki mam na Blu Ray w pokoju, gdzie mam zestaw stereo z DAC. Pytanie czy pojawiło się na rynku jakieś urządzenie (odtwarzacz, konsola, cokolwiek), które potrafi wystawić sygnał 24/192 pod coax lub s/pdif na DAC-a ? Ew. są jakieś alternatywne firmware'y, które obchodzą te blokadę na którymś z urządzeń ?

Ew. robiliście może jakieś testy, który z odtwarzacz BR najlepiej sprawuje sie jako transport po coax do w/w zastosowania. Z racji rzadkiego używania takiej kombinacji celowałbym raczej w jakaś używkę typu jakiś starszy Oppo, Pioneer, Sony PS3 itd. Sekcja video czy jakość audio po HDMI nie ma znaczenia, w tym zastosowaniu nie będzie to w ogóle wykorzystane.

Oppo 95 umie wypuścić po COAX/SPDIF bitstream(Dolby Digital, DTS) albo to co Ciebie interesuje down mix 2-channel LPCM 48/96/192 kHz. Jak 95 umie to i Oppo 105 pewnie też. Niestety łoppo trzyma cene więc za tanio nie będzie.

A jaki masz odtwarzacz Blueray w tej chwili?

Edytowane przez gimza

Oppo 103D mam w drugim pokoju, ale Oppo ma 24/192 po wyjściu HDMI. Po coax jest albo bitstream albo zwykły LPCM, W manualu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) na stronie 68 cała matryca.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
15 godzin temu, barni napisał:

które potrafi wystawić sygnał 24/192 pod coax lub s/pdif na DAC-a ?

Chyba każde urządzenie to potrafi w połączeniu S/PDIF, ważne żeby materiał miał taką rejestrację. Nie spotkałem jeszcze ścieżki audio do koncertu zapisanej z samplingiem 192 kHz. 96 kHz oczywiście tak. Mam tak podłączony odtwarzacz BD z systemem, po S/PDIF. S/PDIF ma w standardzie chyba maks. 24/192. 

15 godzin temu, barni napisał:

Po coax jest albo bitstream albo zwykły LPCM,

Mam ustawiony w opcjach Oppo LPCM.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Tylko dlaczego o wyjściu HDMI piszą, ze moze tam byc w przypadku ścieżki z DTS-HD Master Audio

LPCM up to 96kHz 24-bit 7.1ch or 192kHz 24-bit 2ch

a w przypadku coax/opt jest tylko wskazanie

LPCM 2ch

a nie pełny opis j/w ?

Chyba musze wywlec to Oppo z drugiego zestawu i manualnie sprawdzic czy to big czy ficzer

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

22 godziny temu, barni napisał:

Tylko dlaczego o wyjściu HDMI piszą, ze moze tam byc w przypadku ścieżki z DTS-HD Master Audio

Nie wiem, nie zastanawiam się nad tym. Jak możesz to zapoznaj się co zależy od częstotliwości samplingu a co od rozdzielczości bitowej. Nie mieszaj do tego kodeków kompresji stratnej i bezstratnej. Jak się z tym zapoznasz to można wrócić do dyskusji sampling i rozdzielczość bitowa vs. jakość rejestracji czyli ścieżki na płycie np. BD. I rozważ jeszcze czy jakość zależy bardziej o masteringu ścieżki dźwiękowej czy od tych w/w cech czyli samplingu i rozdzielczości bitowej. Można też uwzględnić w tym możliwości ludzkiego słuch a nawet wskazane jest to uwzględnić.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

W dniu 25.09.2021 o 15:37, barni napisał:

LPCM up to 96kHz 24-bit 7.1ch or 192kHz 24-bit 2ch

a w przypadku coax/opt jest tylko wskazanie

LPCM 2ch

a nie pełny opis j/w ?

Chyba musze wywlec to Oppo z drugiego zestawu i manualnie sprawdzic czy to big czy ficzer

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

No a nie dlatego, że coaxial/spdif nie ma takiej przepustowości (bandwidth), żeby wypchnąć strumień z ileś tam kanałami surround?

Chyba starcza mu tylko mocy przerobowej na maksymalnie dwa kanały. Dlatego musi być złącze HDMI dla Dolby True HD/DTS Master Audio.Inaczej się nie da...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez gimza

Jest dokładnie tak jak pisze instrukcja, czyli po coax jest zawsze max 48 kHz.

Czyli jeżeli ścieżka audio na płycie jest LPCM 2 stereo to po coax zawsze wychodzi 48kHz.

Jeżeli ścieżka na płycie  jest DTS HD MA i ustawie wyjście na bitstream to odtwarzacz wysyła strumień zakodowany, którego standardowy DAC nie odtworzy. Jeżeli natomiast w menu odtwarzacza ustawie na wyjściu LPCM to nie ma znaczenia jaką opcję wybiorę - zawsze jest 48 kHz, mimo że wskaże 96 lub 192 kHz LPCM.

Pytanie wiec czy jest odtwarzacz, który potrafi zrobić po coax 24/192, wydaje mi sie, że w jakiś sposób ograniczają to prawa w standardzie BR, pyta ie czy na pewno i czy wszyscy się tego trzymają.  Niestety w porównaniu z dwukanałowym audio dwiękiem stereo z SOTM czy napędu MBL ścieżka  LPCM z koncertu na BR brzmi jak kupa. Pytanie dlaczego ? Przecież na CD i BR sygnał LPCM powinien być taki sam, czy się mylę ?

Wiem, że to trochę herezja wymagać od odtwarzacza BR robiącego za sam transport cudów albo porównania do sprzętu wielokrotnie droższegoi, ale pytanie czy taka kicha jest zarejestrowana na płycie, czy można powalczyć coś z tematenm zasilaniem liniowym odtwarzacza lub jakimiś reclockerami S/PDIF. Teraz Oppo wraca do zestawu kinowego 😉 Tam pracując na sygnale rozkodowanym przez dekodery amplitunera brzmi ....co ciekawe lepiej.

Od razu podpowiem że PS4 odpada - wysyła tylko 48kHz. Mam tylko jedną płytę BR-Audio ale nie słucham bo nie mam na czym 😛 Jest tam 96/24 ale ani nie ma jak zrippować nie ma czym 😞 

W dniu 27.09.2021 o 22:06, barni napisał:

Wiem, że to trochę herezja wymagać od odtwarzacza BR robiącego za sam transport cudów albo porównania do sprzętu wielokrotnie droższego

Jestem właścicielem trzech Oppo łącznie z 205, i one jako transport po SPDiF brzmią fatalnie (po analogu zresztą też).

10 godzin temu, barni napisał:

Wiec jesteś masochista,, skoro ciagle kupujesz nowe 😉

Aż tak to nie, OPPO do kina jest super. Kupowałem nowszy model, no i 205 po tym jak postanowiłem sprawdzić czy rzeczywiście po samym HDMI pomiędzy "3" a "5" nie ma różnicy jak większość twierdzi.

A jak jest z jakością po S/PDIF pomiędzy Oppo jest jak wychodzisz na zewnetrznego DAC-a z jakims koncertem ? Dłubałeś może coś w Oppo, w sensie wstawiałeś zasilacz liniowy ?

Edytowane przez barni
6 godzin temu, barni napisał:

A jak jest z jakością po S/PDIF pomiędzy Oppo jest jak wychodzisz na zewnetrznego DAC-a

Kiepsko, ale ja próbowałem tego w klasycznym stereo, w sensie grałem plik stereo z NASa po SPDiF, bo rozumiem że pytasz o dźwięk zakodowany w jakiejś formie video. Ja mam hiendowy procesor AV (Krella 1200) więc dla mnie coś takiego nie ma sensu. Nie przerabiałem żadnego OPPO, mam 205 która ma fabrycznie liniowy zasilacz, i znacząco lepszy dźwięk po HDMI niż "3".

Godzinę temu, XMC napisał:

Sorki ale nie zgadzam się się z tobą w żadnym przypadku.

OK każdy ma prawo do swojej opinii, mógłbyś dać trochę kontekstu ??? Np. z czym porównywałeś OPPO jako transport ??? Bo w moim systemie i w porównaniu z transportem CD który mam - ML No.37 i ze źródłem USB którego obecnie używam OPPO gra fatalnie.

59 minut temu, kaviter napisał:

źródłem USB którego obecnie używam OPPO gra fatalnie.

Rozumiem, że źródłem USB jest NAS o którym wcześniej pisałeś, zgadza się?

1 godzinę temu, kaviter napisał:

Bo w moim systemie i w porównaniu z transportem CD który mam - ML No.37 i ze źródłem USB którego obecnie używam OPPO gra fatalnie.

To tylko się pozostaje pochlastać i sprzedać to gówniane Oppo 😉.

Edytowane przez Lech36

55 minut temu, XMC napisał:

Rozumiem, że źródłem USB jest NAS o którym wcześniej pisałeś, zgadza się?

NAS (od angielskiego Network Attached Storage) to dysk podłączony do sieci, na którym przechowuje się pliki. Nigdy nie spotkałem się z rozwiązaniem żeby go używać jako streamera USB.

23 minuty temu, Lech36 napisał:

To tylko się pozostaje pochlastać i sprzedać to gówniane Oppo

OPPO to odtwarzacz kina domowego i to bardzo dobry. Do tego go kupiłem i sprawdza się bardzo dobrze. W HiEndowym stereo jest kiepski, a o tym jest ten wątek.

5 minut temu, kaviter napisał:

HiEndowym stereo jest kiepski, a o tym jest ten wątek.

Jasne, wierzę Koledze na słowo 😉.

15 minut temu, kaviter napisał:

Nigdy nie spotkałem się z rozwiązaniem żeby go używać jako streamera USB

To widać , że jeszcze nie za wiele wiesz w tym temacie. Bez problemu można użyć NAS-a jako streamer, czy to bezpośrednio czy też przez konwerter. 

No ale ja nie o tym. 

Moim zdaniem źle klasyfikujesz Oppo. Piszesz że masz CD za ponad 10 koła i porównujesz je do CD w Oppo. To zupełnie inna liga i nie należy robić takich rzeczy. Ty powiesz to o CD. Ktoś inny powie, jaki ten Dac w Oppo to bieda bo mój dsc bartok bije go na głowę, ktoś inny , jakie słabe te pre bo mój mcintosh c70 zjada te Oppo i tak dalej.

Zdaj sobie sprawę, że Oppo to urządzenie wielofunkcyjne gdzie mamy w/w rzeczy. Znajdź mi Dac z mqa, pre, CD, procesor KD , blu-ray w cenie 7 tyś razem , które zagra na tym poziomie co Oppo to będziesz gość.

2 godziny temu, XMC napisał:

To widać , że jeszcze nie za wiele wiesz w tym temacie. Bez problemu można użyć NAS-a jako streamer, czy to bezpośrednio czy też przez konwerter. 

No ale ja nie o tym. 

Moim zdaniem źle klasyfikujesz Oppo. Piszesz że masz CD za ponad 10 koła i porównujesz je do CD w Oppo. To zupełnie inna liga i nie należy robić takich rzeczy. Ty powiesz to o CD. Ktoś inny powie, jaki ten Dac w Oppo to bieda bo mój dsc bartok bije go na głowę, ktoś inny , jakie słabe te pre bo mój mcintosh c70 zjada te Oppo i tak dalej.

Zdaj sobie sprawę, że Oppo to urządzenie wielofunkcyjne gdzie mamy w/w rzeczy. Znajdź mi Dac z mqa, pre, CD, procesor KD , blu-ray w cenie 7 tyś razem , które zagra na tym poziomie co Oppo to będziesz gość.

marantz dv 12

W dniu 24.09.2021 o 23:17, barni napisał:

Pytanie czy pojawiło się na rynku jakieś urządzenie (odtwarzacz, konsola, cokolwiek), które potrafi wystawić sygnał 24/192 pod coax lub s/pdif na DAC-a ?

Każdy odtwarzacz blu-ray to potrafi. Jedynie w postaci dwukanałowej. Do przesłania postaci wielokanałowej z więcej niż 16/44 potrzeba medium z wiekszą przepustowością ... kabla HDMI.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Ale właśnie o tym pisze, ze nie działa. Przeczytaj co napisałem już wcześniej o konfiguracji mojego Oppo i wskaz gdzie ew. robie błąd. Zależy mi właśnie aby uzyskać po SPIDF dźwięk dwukanałowy 24/192 z koncertów na BR.

Nie wiem gdzie jest błąd. Być może masz ustawione w opcjach dźwieku bitstream zamiast PCM. Poza tym jak napisano na płytach BD nie ma gęstych ścieżek dwukanałowych (24/96 czy 24/192). A przynajmniej ja sobie nie przypominam. Być może są na płytach Pure Audio BD. A jeśli są to są zakodowane w DTSHD MA lub DDTHD. Wtedy OPPO musi je zdekodować i wypuścic czysty PCM.

Najlepiej sprawdzić na płycie DVD-Audio. Tam masz ściezki zapisane w PCM 24/96 lub 24/192. Dwukanałowe też.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

• Pokaż nowe odpowiedzi