Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilski Switch?

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Dodam... im więcej datku tym więcej sceny, basu, ciemnego tła, detali. itd.

Racja, po co poprawić istotnie jakość dźwięku znikomym kosztem, lepiej dać te 100 na tace 😁

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Słabo to wszystko widzę, wszędzie wkrada się byle jakość, za jakiś czas i tak większość będzie słuchała muzyki z allinone, jeśli nie ze słuchawek. Po co im zasilacze liniowe, okablowanie czy redukowanie wibracji itp.

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

3 godziny temu, marcinmarcin napisał:

Racja, po co poprawić istotnie jakość dźwięku znikomym kosztem, lepiej dać te 100 na tace 😁

I wierzyć, że się pójdzie do nieba 😉

Wierzę w to że dobry zasilacz może wnieść coś pozytywnego...
Ale w opowieści o schodzącym bassie po wymianie zasilacza od routera 🤔😏

7 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

I wierzyć, że się pójdzie do nieba 😉

Wierzę w to że dobry zasilacz może wnieść coś pozytywnego...

Racja. Ja ostatnio wymieniłem i nic szczególnego się nie wydarzyło. Im mniej zasilaczy impulsowych w okolicach systemu audio tym lepiej, ale żadnych opadów szczęk i tym podobnych nie należy się spodziewać. Dużo u mnie dało rozdzielenie na dwie osobne listwy audio i rtv. Więcej niż zasilacz liniowy do routera. 

Dzień bez muzyki dniem straconym.

46 minut temu, staropolanka2000 napisał:

Dużo u mnie dało rozdzielenie na dwie osobne listwy audio i rtv. Więcej niż zasilacz liniowy do routera. 

Ja kompa, TV i dekoder zawsze miałem oddzielnie. Router i switche mam w listwie do audio. W sumie audio zasilane mam na osobnej linii.

Pewnie jest tak jak piszesz, jestem skłonny temu wierzyc, że rozdzielenie sprzętu dało wiekszy efekt

Godzinę temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Ale w opowieści o schodzącym bassie po wymianie zasilacza od routera

W moim przypadku to router jako pierwszy dostał zasilacz liniowy, efektem był lepszy bas i właśnie cichsze tlo. Bas bardziej sprężysty, pamiętam że pierwsze wrażenia to też fajniejsze wybrzmienia. 

Dlaczego? Napisze tak: Nie mam kur... zielonego pojęcia. Ale tak było. 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Godzinę temu, staropolanka2000 napisał:

Dużo u mnie dało rozdzielenie na dwie osobne listwy audio i rtv. Więcej niż zasilacz liniowy do routera. 

Pewno tak. 

Tylko, że trzeba pamiętać o tym, że urządzenia wpięte w jedną listwę też wzajemnie na siebie działają.

A ta listwa od TV i dekodera jak jest w jednym obwodzie co listwa do audio też nie jest bez wpływu na ten audio sprzęt.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

54 minuty temu, Mikelas76 napisał:

W moim przypadku to router jako pierwszy dostał zasilacz liniowy, efektem był lepszy bas i właśnie cichsze tlo. Bas bardziej sprężysty, pamiętam że pierwsze wrażenia to też fajniejsze wybrzmienia. 

Dlaczego? Napisze tak: Nie mam kur... zielonego pojęcia. Ale tak było. 

Ależ widomo dlaczego ... to nie magia a mniejsze szumy zasilania. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

37 minut temu, sir.jax napisał:

Pewno tak. 

Tylko, że trzeba pamiętać o tym, że urządzenia wpięte w jedną listwę też wzajemnie na siebie działają.

A ta listwa od TV i dekodera jak jest w jednym obwodzie co listwa do audio też nie jest bez wpływu na ten audio sprzęt.

Jasna sprawa. Już do tego doszedłem. Dlatego też zastosowałem listwę filtrowaną do rtv. Pewnie można to zrobić jeszcze lepiej, tylko koszty, koszty, koszty. Czy współmierne do osiągniętego efektu? 

Teraz, staropolanka2000 napisał:

Czy współmierne do osiągniętego efektu?

A czy w temacie audio, cokolwiek ma sens finansowy? 🤭

17 minut temu, Piopio napisał:

Ależ widomo dlaczego ... to nie magia a mniejsze szumy zasilania.

Hehe, na sąsiednim forum podważają sens stosowania zasilaczy liniowych nawet przy zasilaniu streamerow i dacow, a co dopiero routera, który jest przecież przedsionkiem cyfry. Zdaje się że ty też nie widziałeś w tym sensu, nieprawdaż?

2 minuty temu, Mikelas76 napisał:

A czy w temacie audio, cokolwiek ma sens finansowy? 🤭

Tak i nie. Zależy czy ktoś ns głowę upadł i nie ma rodziny. 😀 

4 minuty temu, staropolanka2000 napisał:

Tak i nie. Zależy czy ktoś ns głowę upadł i nie ma rodziny

Fakt. W sumie za wycieczkę zagraniczna 4 osobowej rodziny można by wyrwac już naprawdę dobry dac z transportem, albo nawet wzmaka. KUSZĄCE 🤭🤭🤭

9 minut temu, Mikelas76 napisał:

Hehe, na sąsiednim forum podważają sens stosowania zasilaczy liniowych nawet przy zasilaniu streamerow i dacow, a co dopiero routera, który jest przecież przedsionkiem cyfry. Zdaje się że ty też nie widziałeś w tym sensu, nieprawdaż?

Nieprawda. Dobre, czyste zasilanie to podstawa. Szczególnie w DAC. Nawet w routerze ma sens chyba, że zastosujemy inne bardziej skuteczne rozwiązanie. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

7 minut temu, Mikelas76 napisał:

Fakt. W sumie za wycieczkę zagraniczna 4 osobowej rodziny można by wyrwac już naprawdę dobry dac z transportem, albo nawet wzmaka. KUSZĄCE 🤭🤭🤭

Jesteś okrutny dla swojej rodziny. 😀 

10 minut temu, Piopio napisał:

Nieprawda. Dobre, czyste zasilanie to podstawa. Szczególnie w DAC. Nawet w routerze ma sens chyba, że zastosujemy inne bardziej skuteczne rozwiązanie. 

Tak.

Krótki kabel LAN.

To nie moje, to z forum obok 🤭

Edytowane przez sir.jax

Krótki kabel lan to podstawa. Wie to każdy, nawet niezbyt zorientowany audiofil. 😀 

Do niego koniecznie rodowane wtyki, inaczej nie zagra. 

28 minut temu, staropolanka2000 napisał:

Jasna sprawa. Już do tego doszedłem. Dlatego też zastosowałem listwę filtrowaną do rtv. Pewnie można to zrobić jeszcze lepiej, tylko koszty, koszty, koszty. Czy współmierne do osiągniętego efektu? 

Listwa z separacją gniazd się kłania.

1 minutę temu, NRK napisał:

Co polecasz ?

1 minutę temu, NRK napisał:

Listwa z separacją gniazd się kłania

Ty nie mędrkuj bo dla ciebie głośnikowy melodika to hajend. 😀 

Edytowane przez staropolanka2000

3 minuty temu, staropolanka2000 napisał:

Ty nie mędrkuj bo dla ciebie głośnikowy melodika to hajend. 😀 

Uważaj bo rabatu na Pre60 nie dostaniesz 😃

3 minuty temu, Piopio napisał:

Co polecasz ?

Ja mam biedną listwę isoteka Syriusz na oddzielnej lini która jest bezpośrednio w nią podłączona.

2 minuty temu, NRK napisał:

Ja mam biedną listwę isoteka Syriusz na oddzielnej lini która jest bezpośrednio w nią podłączona.

Podłącz w przedłużacz od odkurzacza, po co ten isotek. 😀 Bez sensu do systemu za 100k. 😀 

Teraz, staropolanka2000 napisał:

Podłącz w przedłużacz od odkurzacza, po co ten isotek. 😀 Bez sensu do systemu za 100k. 😀 

Mam lepszy, Melodike zapomniałeś?😃

19 minut temu, NRK napisał:

Z jaką separacją galwaniczną? 😆 finalnie i tak te gniazda muszą być połączone z kablem zasilającym tę listwę,  a ten wpięty w gniazdo instalacji elektrycznej w której często na jednym o bwodzie są inne urządzenia. 

10 minut temu, sir.jax napisał:

Z jaką separacją galwaniczną?

Nie. Z ulotki przeczytałem, że każde gniazdo jest odseparowane od drugiego z tym że wszystko ma jeden filtr. Pomyślałem fajne, była promocja to kupiłem sobie takie trzy. Rzuciłem za szafkę i teraz chociaż nie mam problemu by znaleźć wolne gniazdo do choinki na święta.

21 minut temu, staropolanka2000 napisał:

No tak, melodika dobra na wszystko. 😀 

Nikos Dyzma mówił, że trzeba wspierać polskiego producenta.😃

46 minut temu, staropolanka2000 napisał:

Jesteś okrutny dla swojej rodziny. 😀 

Nie no, będzie wycieczka 😉

14 godzin temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Do niczego nikogo nie zmuszam, zwyczajnie opisałem zmiany jakie zaszły po wymianie zasilacza impulsowego od routera. Czytałem o tym na innym forum i nie negowałem tego, tylko sam spróbowałem. Każdy system jest inny, mniej lub bardziej podatny na wprowadzane "różne" zmiany. Dla mnie to najlepiej wydane 179zł w tym i ubiegłym roku. Żadna wymiana przewodów, wtyków i lamp nie wniosła tyle pozytywnych zmian co ten mały zasilacz.

• Pokaż nowe odpowiedzi