Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilski Switch?

Rekomendowane odpowiedzi

59 minut temu, carlos med napisał:

60%. Czyli grają głównie kable , akcesoria itp.

Ich wpływ na granie jest taki sam jak sprzętu. I jest tak i w tanich systemach z klockami po dziesięć tysięcy, i w takich średnich jak mój i w takich za grubo ponad milion (akurat w tym, który znam osobiście to jest pewnie bardziej 40%, choćby z powodu absurdalnie drogich głośników), jest tak w każdym systemie audiofilii których znam realnie, każdym. Tylko na tym kabaretowym forum nie, dlatego ja już od dawna uważam, że piszą tu głównie sfrustrowani mitomani, którzy nie mieli kontaktu z żadnym przyzwoitym sprzętem w rzeczywistości.

Bzdury, wypadaloby rzec, ale niech raczej bedzie, ze opary absurdu miewaja poziomy nizsze jak i wyzsze.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

37 minut temu, kaviter napisał:

Ich wpływ na granie jest taki sam jak sprzętu. I jest tak i w tanich systemach z klockami po dziesięć tysięcy, i w takich średnich jak mój i w takich za grubo ponad milion (akurat w tym, który znam osobiście to jest pewnie bardziej 40%, choćby z powodu absurdalnie drogich głośników), jest tak w każdym systemie audiofilii których znam realnie, każdym. Tylko na tym kabaretowym forum nie, dlatego ja już od dawna uważam, że piszą tu głównie sfrustrowani mitomani, którzy nie mieli kontaktu z żadnym przyzwoitym sprzętem w rzeczywistości.

To wg Twoich kryteriów (chociaż nie wiadomo dokładnie gdzie kończy się średnia półka...milion?) Jestem na średniej półce,  wydałem ok 25% budżetu na okablowanie i kondycjoner, a cały sprzęt dzielony i nie przeżywam żadnych frustracji. Słuchałem zacnych systemów i wiem, że okablowanie ma znaczenie , duże i musi iść w parze ze sprzętem który łączy,  ale jestem pewny,  że np: to jednak upgrade kolumn,  a nie kabla głośnikowego  daje większą poprawę.

Godzinę temu, kaviter napisał:

Nie neguję wpływu kabli analogowych na dzwięk. Neguję jednak kupowania np. playera CD za 50 tys PLN, wzmacniacza za 50 tys PLN, kolumn za 50 tys PLN oraz interconnectu za 30 tys PLN i głosnikowych za kolejne 30 tys PLN.  DO tego jakis SPDIF za powiedzmy 20 tys PLN. Masz wtedy sprzęt za 150 tys PLN i kable za 80 tys PLN czyli ... jedyne ok. 35% wartości systemu.

Dlaczego?

Bo nie lubię być "robiony w wała". Zawartość technologiczna wzmacniacza jest taka jaka jest, powiedzmy że ok. 5-10% jego wartości czyli ok. 2,5-5 tys PLN. Zawartość technologiczna "markowego" (nie garażowego czy z manufaktury) kabla to moim zdaniem poniżej 1% jego wartości ale przyjmijmy 1%. Czyli 300 PLN. 

Czy teraz widzisz jak jesteś robiony w wała?

Żeby nie być "robionym w wała" szukam fajnych kabli na rynku, kupuję, konfkecjonuję i ... słucham. Jak mi sie podobają to zostają. I dlatego dzisiaj moje kable to WE16GA.

WSZYSTKIE ...

interconnecty RCA, XLR, głośnikowe i zasilające. Z tego samego przewodnika. Do tego wymienione kable w listwach zasilających. A dlaczego wszystkie takie same i z tego samego przewodnika? Było na forum nie raz ale "ci robieni w wała" nie lubią tego czytać i nie przyjmują tego do wiadomości. Zapewne ty też 😉 .

Oczywiście mamy wolny kraj i każdy wydaje swoje pieniądze jak chce. Ty te Twoje 60% również. I każdy jest "robiony w wała" jak zechce. Jedni z większą ilością wazeliny, inni z mniejszą.

I tenże wolny kraj powoduje, że jesteś "robiony w wała", a ja nie. I do tego zostaje mi kupa kasy na inne przyjemności 🙂 .

Żeby nie było nie ukrywam, że jestem robiony w wała w wielu innych aspektach naszego współczesnego zycia. Ale w wielu jego aspektach nie daję się "robić w wała", w tym w moim hobby zwanym audio.

Czego wszystkim forumowiczom gorąco życzę 🙂 .

Pozdrawiam serdecznie.

PS. pocieszę cię na koniec. Też byłem w audio "robiony w wała" przez jakieś 20 lat. Powiedziałem dość i włączyłem myślenie. Podobnie jak ostatnio co poniektórzy wyborcy 🙂 .

17 minut temu, carlos med napisał:

To wg Twoich kryteriów (chociaż nie wiadomo dokładnie gdzie kończy się średnia półka...milion?) Jestem na średniej półce,  wydałem ok 25% budżetu na okablowanie i kondycjoner, a cały sprzęt dzielony i nie przeżywam żadnych frustracji. Słuchałem zacnych systemów i wiem, że okablowanie ma znaczenie , duże i musi iść w parze ze sprzętem który łączy,  ale jestem pewny,  że np: to jednak upgrade kolumn,  a nie kabla głośnikowego  daje większą poprawę.

A do tego elektronikę analogową i kolumny stosunkowo łatwo jest "poprawić i polepszyć" po zachłannych księgowych (przypomnę ... 5-10%), kabla nie poprawisz po złodziejskich księgowych czy właścicielach (przypomnę 1%) 🙂 🙂  🙂 .

Niestety 95% audiofilów tego nie potrafi i nie chce.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

13 minut temu, carlos med napisał:

To wg Twoich kryteriów (chociaż nie wiadomo dokładnie gdzie kończy się średnia półka...milion?) Jestem na średniej półce,  wydałem ok 25% budżetu na okablowanie i kondycjoner,

Dosłownie kilka postów wyżej napisałeś, że wydawanie pieniędzy na kable  w zasadzie ma sensu, a teraz piszesz że wydałeś na kable 25% budżetu ???

15 minut temu, carlos med napisał:

ale jestem pewny,  że np: to jednak upgrade kolumn,  a nie kabla głośnikowego  daje większą poprawę.

Akurat kolumny to część systemu której upgrade ma często najmniej sensu, albo jest wręcz niemożliwy. I to z wielu różnych powodów. Ja mam kolumny za 60k podłączone kablami za 45 i na podstawkach za 15. Był wyższy i lepszy model kolumn z tej samej serii producenta (110k), ale były to głośniki dużo większe, nienadające się do metrażu którym dysponuję. Ale nawet zakładając, że miałbym je gdzie postawić, wydał bym na nie całą tą kasę, stały by bez podstawek podłączone kablem z Castoramy. Mój wzmacniacz by się z nimi męczył. Czy to by grało lepiej, nie sądzę. A kable i akcesoria zawsze poprawiają dźwięk i to nie o 1%.

23 minuty temu, kaviter napisał:

Dosłownie kilka postów wyżej napisałeś, że wydawanie pieniędzy na kable  w zasadzie ma sensu, a teraz piszesz że wydałeś na kable 25% budżetu ???

Akurat kolumny to część systemu której upgrade ma często najmniej sensu, albo jest wręcz niemożliwy. I to z wielu różnych powodów. Ja mam kolumny za 60k podłączone kablami za 45 i na podstawkach za 15. Był wyższy i lepszy model kolumn z tej samej serii producenta (110k), ale były to głośniki dużo większe, nienadające się do metrażu którym dysponuję. Ale nawet zakładając, że miałbym je gdzie postawić, wydał bym na nie całą tą kasę, stały by bez podstawek podłączone kablem z Castoramy. Mój wzmacniacz by się z nimi męczył. Czy to by grało lepiej, nie sądzę. A kable i akcesoria zawsze poprawiają dźwięk i to nie o 1%.

Nie pisałem,  że nie ma sensu , tylko , że 60% to za dużo. Wydałeś na kolumny/kable itp 50:50, Twoja sprawa. Uważasz,  że te za 110k zagrają na 100% możliwości dopiero z kablami za tyle samo? Ja też nie zapiąłbym do nich kabla głośnikowego za 5k licząc na cuda ,ale szukałbym synergii próbując różnych,  niekoniecznie za 110k ... najdroższe nie musi oznaczać najlepsze w danym układzie. 

Zgadzam się...kable (analogowe) poprawiają dźwięk i to nie o 1%, ale żeby osiągnąć kilka % poprawy trzeba na nie dużo wydać. Każdy musi sobie sam odpowiedzieć czy warto czasem odpuscic te kilka procent.  

Edytowane przez carlos med
2 godziny temu, pmcomp napisał:

Mądrzy ludzie twierdzą, że kable i duperele powinny stanowić ok. 15% wartości całego systemu audio.

Skad pomysl, ze wszystkie kategorie sprzetu audio charakteryzuja sie taka sama krzywa przyrostu "korzysci" wzgledem ceny? Gydyby tak bylo, mialoby sens mowienie o stalym procencie, ale tak nie jest, czesc urzadzen czy akcesoriow relatywnie wczesnie osiaga poziomy, przy ktorych dalsze doinwestowywanie nie przeklada sie na adekwatny przyrost jakosci.

3 minuty temu, ProjectPi napisał:

Skad pomysl, ze wszystkie kategorie sprzetu audio charakteryzuja sie taka sama krzywa przyrostu "korzysci" wzgledem ceny? Gydyby tak bylo, mialoby sens mowienie o stalym procencie, ale tak nie jest, czesc urzadzen czy akcesoriow relatywnie wczesnie osiaga poziomy, przy ktorych dalsze doinwestowywanie nie przeklada sie na adekwatny przyrost jakosci.

I tu się zgadzam 

3 godziny temu, ProjectPi napisał:

Ja nie napisalem nic o stosunku jakosci systemu do jego ceny. Podalem jedynie cytowany tak od ponad 20-u lat rozsadny stosunek wartosci kabli do wartosci calego systemu.

Jesli masz system za 100 tys PLN to kable powinny kosztowac ok. 15 tys PLN z tych 100 tys PLN. A reszta 85 tys PLN.

To jest matematyka na poziomie poczatku szkoly podstawowej.

A u @kaviter kable i duperele 60 tys PLN, reszta sprzetu 40 tys PLN. A kto bogatemu zabroni ???

Edytowane przez pmcomp

28 minut temu, pmcomp napisał:

Ja nie napisalem nic o stosunku jakosci systemu do jego ceny. Podalem jedynie cytowany tak od ponad 20-u lat rozsadny stosunek wartosci kabli do wartosci calego systemu.

Jesli masz system za 100 tys PLN to kable powinny kosztowac ok. 15 tys PLN z tych 100 tys PLN. A reszta 85 tys PLN.

To jest matematyka na poziomie poczatku szkoly podstawowej.

A ja wyjasniam, ze ow "rozsadny" stosunek jest bzdurny bez wzgledu na to, jaka wartoscia zostanie wyrazony, bo o jego bzdurnosci nie decyduje wartosc a samo uznanie, ze jakikolwiek sztywny procent ma racje bytu - patrz rozne krzywe cena - przyrost jakosci / wartosci uzytkowej. W ekonomii mozna by sie powolac na prawo malejacych przychodow.

Nie wnikam jaki poziom wyksztalcenia jest niezbedny, by to ogarnac.

Tego typu "rozsadne" stosunki przekladaja sie pozniej na patologie cen na rynku audio.

Edytowane przez ProjectPi

26 minut temu, ProjectPi napisał:

A ja wyjasniam, ze ow "rozsadny" stosunek jest bzdurny bez wzgledu na to, jaka wartoscia zostanie wyrazony, bo o jego bzdurnosci nie decyduje wartosc a samo uznanie, ze jakikolwiek sztywny procent ma racje bytu - patrz rozne krzywe cena - przyrost jakosci / wartosci uzytkowej. W ekonomii mozna by sie powolac na prawo malejacych przychodow.

Nie wnikam jaki poziom wyksztalcenia jest niezbedny, by to ogarnac.

Tego typu "rozsadne" stosunki przekladaja sie pozniej na patologie cen na rynku audio.

Super, tylko jak to wyjasniasz to nie cytuj mojego postu, ktory z twoim wyjasnieniem nie ma nic wspolnego.

OK?

3 minuty temu, pmcomp napisał:

Super, tylko jak to wyjasniasz to nie cytuj mojego postu, ktory z twoim wyjasnieniem nie ma nic wspolnego.

OK?

Skoro powolujesz sie na jakis tam wyrazony liczba stosunek okraszajac go mianem "rozsadnego", a ja to poddaje krytyce, to i bede stosowny post cytowal. Nazwijmy to zwiazkiem przyczynowo-skutkowym.

6 hours ago, kaviter said:

Zgadzam się w zupełności i sam tak postępuje.
Temat podstawek antywibracyjnych jest wystarczający. Po przetestowaniu kilkunastu modeli, wciąż szukam.

Na razie Ansuz DTC i T2s sa bezkonkurencyjne. Do tej pory, wydałem na nie przynajmniej 20k dolarów i mam ich kilkadziesiąt. W odpowiedniej cenie wezmę każdą ilość.
Podobnie jest z ich sieciowkami serii DTC z poprzedniej edycji. W cenie poniżej 5k$, dzisiaj wezmę ich tuzin zupełnie nie dbając o relację ich ceny do reszty systemu.

….be still and know….

12 minut temu, Seth_A_Rider napisał:

Temat podstawek antywibracyjnych jest wystarczający. Po przetestowaniu kilkunastu modeli, wciąż szukam.

Na razie Ansuz DTC i T2s sa bezkonkurencyjne. Do tej pory, wydałem na nie przynajmniej 20k dolarów i mam ich kilkadziesiąt. W odpowiedniej cenie wezmę każdą ilość.
Podobnie jest z ich sieciowkami serii DTC z poprzedniej edycji. W cenie poniżej 5k$, dzisiaj wezmę ich tuzin zupełnie nie dbając o relację ich ceny do reszty systemu.

Kiedyś John Atkinson recenzujac Simaudio moon andromeda CD za 13,5k$ odnosząc się do ceny napisał m.in. tak...In my world, however, such a sum is more likely to be earmarked for the kids' tuition or a horse trailer for Trish than for a CD player—we can't do it all. Everyone's checkbook balances differently...

No cóż patrzymy na problem z innej perspektywy i nie chodzi tylko o Atlantyk , bo nawet na warunki USA to są duże kwoty za takie gadżety. Oby na końcu przygody była refleksja , że było warto. Niestety ta pogoń nie ma końca.

14 minut temu, Seth_A_Rider napisał:

Jak pisałem wcześniej, każdy audiofil którego rzeczywiście znam conajmniej połowę kasy wydał na kable i akcesoria. Samo to ile w takim klasycznym systemie (końcówka, pre DAC i streamer) tego trzeba. Dokładnie same podstawki antywibracyjne, fundament dobrego dźwięku, też licząc na sztuki mam ich kilkadziesiąt.

32 minuty temu, kaviter napisał:

Jak pisałem wcześniej, każdy audiofil którego rzeczywiście znam conajmniej połowę kasy wydał na kable i akcesoria. Samo to ile w takim klasycznym systemie (końcówka, pre DAC i streamer) tego trzeba. Dokładnie same podstawki antywibracyjne, fundament dobrego dźwięku, też licząc na sztuki mam ich kilkadziesiąt.

Ja rozumiem, kable porządne, ładne wtyki i te podstawki antywibracyjne, choć pod wzmacniacz nie widzę sensu. Problem leży w tym, że ceny są nieadekwatne do rzeczywistej wartości.

Bo czym się różni ten:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

od tego:

Ukryta Zawartość

albo tego: 

Ukryta Zawartość

W tym ostatnim to chyba nie ma złota i srebra za 10tyś pln. 🤔

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

9 godzin temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Bo czym się różni ten:

W praktyce niczym. Wszystkie służą do przesyłu DANYCH, które następnie są BUFOROWANE. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

9 hours ago, Kalasanty Ciaputko said:

Bo czym się różni ten:

Biorac po uwage jeden z poprzednich postow, ze kable przenosza zaklocenia to ten za 10K pewnie przenosi ich mniej... za to wlasciwego sygnalu wiecej.

21 minut temu, Biedronek napisał:

za to wlasciwego sygnalu wiecej.

To jest totalna bzdura. Nie może być więcej danych cyfrowych 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Just now, Piopio said:

To jest totalna bzdura. Nie może być więcej danych cyfrowych

Oczywiscie, ze to jest bzdura.

Natomiast dane cyfrowe (do pewnego poziomu szczegolowosci) w kanale transmisyjnym mozemy traktowac jako dane analogowe. Ale najwyrazniej kabel za 10K "wie", ktora czesc dotyczy wlasciwego sygnalu, a ktore sa smieciami.

Żeby rozładować atmosferę...pół roku temu byłem w Kingman, Arizona i w motelu jak przejeżdżała ciężarówka podłoga łapała wibracje ... w takich okolicznościach to podkładki antywibracyjne top of the top są absolutnym must have 😉 

Żeby nie było... wibracje zawsze warto wyeliminować i na pewno efekt będzie zawsze przy gramofonie , a przy końcówce 70kg zapewne duuuużo mniejszy. 

1 godzinę temu, Biedronek napisał:

Biorac po uwage jeden z poprzednich postow, ze kable przenosza zaklocenia to ten za 10K pewnie przenosi ich mniej... za to wlasciwego sygnalu wiecej.

Jeśli zakłócenia powstają w routerze to i one są lepiej przenoszone 😉 .

33 minuty temu, carlos med napisał:

Żeby rozładować atmosferę...pół roku temu byłem w Kingman, Arizona i w motelu jak przejeżdżała ciężarówka podłoga łapała wibracje ... w takich okolicznościach to podkładki antywibracyjne top of the top są absolutnym must have 😉 

Żeby nie było... wibracje zawsze warto wyeliminować i na pewno efekt będzie zawsze przy gramofonie , a przy końcówce 70kg zapewne duuuużo mniejszy. 

Do gramofonu czy nawet CD, jasna sprawa. Ale do wspomnianej końcówki🤔... wibracje które by ruszyły taki klocek i na dodatek zakłóciły jego pracę chyba bardziej by słuchaczowi przeszkadzały niż temu wzmacniaczowi.

22 godziny temu, pmcomp napisał:

Wyobraź sobie, że dobre sprzęty eliminują te zakłócenia na swoich IO.

Właśnie... Z naciskiem na dobry bo już drogi niekoniecznie🤭.

Po raz kolejny przypominam ze stosowanie ekranowanych kabli sieciowych to proszenie sie o klopoty - W przypadku nieprawidłowego wykonania sieci elektrycznej oraz teleinformatycznej może dojść do przypadku, w którym ekran przewodu ethernetowego będzie służył jako przewód ochronny (PE) lub powstaną tzw. pętle uziemienia. Oprócz niebezpieczeństwa porażenia prądem elektrycznym, przepływ prądu przez ekran powoduje znaczące pogorszenie parametrów transmisji.

Dwa - na każdym końcu połączenia jest transformator separujacy (i w karcie i w switchu)

trzy - jak macie możliwość warto przejść na światłowód używane moduły sfp są mega tanie 

cztery - jak już ktoś musi kupić switch "audiofilski" to zwrocie uwagę na  LHY Audio SW-10 - ma wszystko co potrzebne czyli zasilanie liniowe, 2 miejsca na moduły sfp i płytę główna wykonana przez Cisco

TIdal Audio Contriva Diacera SE / Denafrips Terminator+ 12th / Denafrips arce / Monobloki Purifi 1et9040ba / Denafrips Athena / Velodyne Sc1250 +  Wilson Benesh Torus

3 godziny temu, xsnailx napisał:

Po raz kolejny przypominam ze stosowanie ekranowanych kabli sieciowych to proszenie sie o klopoty - W przypadku nieprawidłowego wykonania sieci elektrycznej oraz teleinformatycznej może dojść do przypadku, w którym ekran przewodu ethernetowego będzie służył jako przewód ochronny (PE) lub powstaną tzw. pętle uziemienia. Oprócz niebezpieczeństwa porażenia prądem elektrycznym, przepływ prądu przez ekran powoduje znaczące pogorszenie parametrów transmisji.

Dwa - na każdym końcu połączenia jest transformator separujacy (i w karcie i w switchu)

trzy - jak macie możliwość warto przejść na światłowód używane moduły sfp są mega tanie 

cztery - jak już ktoś musi kupić switch "audiofilski" to zwrocie uwagę na  LHY Audio SW-10 - ma wszystko co potrzebne czyli zasilanie liniowe, 2 miejsca na moduły sfp i płytę główna wykonana przez Cisco

Można ekran podłączyć tylko z jednej strony.
Nie chodziło o ekran a o absurdalne ceny tych specjalnych "for audio". 

Teraz, Kalasanty Ciaputko napisał:

Można ekran podłączyć tylko z jednej strony.
Nie chodziło o ekran a o absurdalne ceny tych specjalnych "for audio". 

Tylko tak naprawdę po co jak wtedy to co zbierze trafi do masy urządzenia i trzeba zadbać o odprowadzenie tego dalej. 

TIdal Audio Contriva Diacera SE / Denafrips Terminator+ 12th / Denafrips arce / Monobloki Purifi 1et9040ba / Denafrips Athena / Velodyne Sc1250 +  Wilson Benesh Torus

12 minut temu, xsnailx napisał:

Tylko tak naprawdę po co jak wtedy to co zbierze trafi do masy urządzenia i trzeba zadbać o odprowadzenie tego dalej. 

Dobrze kombinuje, że wszystkie sprzęty podpięte do switcha (streamer, tv, konsola itd.) powinny być podpięte za pomocą skretki UTP?

Teraz, EMiL napisał:

Dobrze kombinuje, że wszystkie sprzęty podpięte do switcha (streamer, tv, konsola itd.) powinny być podpięte za pomocą skretki UTP?

Dokładnie tak, utp bez ekranu, najlepiej markowe kable molex, amphenol itp. Gdzieś tu w tym temacie nawet dawałem linka do molexa 

Pewnie ma dać pewność ze kabel spełnia wszystkie wymagania eletryczne i mechaniczne.
W końcu jest jakiś powód, ze firma zdobywa uznanie i markę.
Co przeciez nie oznacza ze jakis "no name" tez ich nie spełni.

• Pokaż nowe odpowiedzi