Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilski Switch?

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, carlos med napisał:

"Porządne kable " potrzebne tak samo do streamu jak i do CD więc tu nie widzę różnicy. 

Chyba, że mamy urządzenie all-in-one 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

9 minut temu, carlos med napisał:

Płyty CD zostają w kolekcji forever i grają też bez dostępu do sieci, której awaria pozbawia dostępu do całej "kolekcji". 

W Spotify można sobie pobrać całą ulubioną muzykę i słuchać w trybie off line za tym idzie lepsze i nic nas nie pozbawia....

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Zawsze jednak pozostaje niepewność czego tak naprawdę za pośrednictwem streamingu słuchamy, oryginału czy lekko podkręconego brzmienia aby było lepsze w odbiorze.

3 minuty temu, Ajothe napisał:

Czy zastosowanie ekranowanego kabla z routera do streamera mając nieekranowaną instalację ma jakieś znaczenie? 

Mam nawet podwójnie ekranowany  kabel ethernet klasy 8 i moim zdaniem większy wpływ ma średnica każdego z ośmiu drucików i klasa izolatora z racji występowania zjawiska naskórkowości i wpływu pojemności pasożytniczych

1 minutę temu, przmor napisał:

Zawsze jednak pozostaje niepewność czego tak naprawdę za pośrednictwem streamingu słuchamy, oryginału czy lekko podkręconego brzmienia aby było lepsze w odbiorze.

Zawsze to umrzemy i to jest pewne!

Dobrej klasy napędy są bardzo drogie a te niższe grają podrasowanym lub udającym muzykę dźwiękiem za tym w jednej jak i drugiej opcji przysłowiowy Kowalski ma takie sobie granko.

Ale żeby nie było to ten najlepszy streaming czy słuchanie z topowego CD dalej jest obarczone sporą niedoskonałością i cieszmy się tym co mamy lub drałujmy na koncert live ( bez dogłośnienia)

14 minut temu, ASURA napisał:

Mam nawet podwójnie ekranowany  kabel ethernet klasy 8 i moim zdaniem większy wpływ ma średnica każdego z ośmiu drucików i klasa izolatora z racji występowania zjawiska naskórkowości i wpływu pojemności pasożytniczych

Zawsze to umrzemy i to jest pewne!

Dobrej klasy napędy są bardzo drogie a te niższe grają podrasowanym lub udającym muzykę dźwiękiem za tym w jednej jak i drugiej opcji przysłowiowy Kowalski ma takie sobie granko.

Ale żeby nie było to ten najlepszy streaming czy słuchanie z topowego CD dalej jest obarczone sporą niedoskonałością i cieszmy się tym co mamy lub drałujmy na koncert live ( bez dogłośnienia)

Gdzieś czytałem, że to kiepski pomysł jak się nie ma całej instalacji ekranowanej. 

14 minut temu, przmor napisał:

Słuchamy najczęściej aktualnego remasteru 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

14 minut temu, przmor napisał:

Tutaj porównanie serwisów jeśli chodzi o wierność odtwarzania. Najlepiej według wielu brzmiący Qubuz wypadł najgorzej.

To mnie zbytnio nie dziwi. Kiedyś puściliśmy ten sam utwór z Qubuz i Tidal, i ten z Tidala grał lepiej. Było zdziwko 😉

Być może różnica była w kompresji flaca strimingowango.  Im większa, tym procesor w odbiorniku jest bardziej obciążony, generuje się więcej zakłóceń itd..

33 minuty temu, przmor napisał:

Tutaj porównanie serwisów jeśli chodzi o wierność odtwarzania. Najlepiej według wielu brzmiący Qubuz wypadł najgorzej.

Od dawna pisze że na Qobuz mam wrażenie ciutkę ostrzejszego dźwieku, może się lepiej zgrywać ze spokojniejszym systemem niż mój. Tidal wygrywa wygodą przez Tidal connect. Lata temu Tidal connect grał moim zdaniem zauważalnie niższą jakością niż np. playery po UPNP. Aktualnie jest na odwrót i najprzyjemniej słucha mi się z TC....

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

59 minut temu, przmor napisał:

Bo autor nie do końca wie co robi. Z tych wyników jest raczej oczywiste, że wersja albumu "The Sheffield A2TB Test Disc" na Qobuz też jest stratnie skompresowana. Jakby przetestował sygnał z tego drugiego albumu również na Qobuz, to by to zauważył.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

(pomijając już fakt, że nawet sygnał z drugiego albumu nie jest najlepszy, bo jest bez dithera)

Ukryta Zawartość

Według wielu testów które przeglądałem często są te same pliki. Ale implementacje apek są już różne... u mnie aktualnie najlepsze granie mam z Tidala przez Tidal connect na Volumio Premium

3 godziny temu, Ajothe napisał:

Czy zastosowanie ekranowanego kabla z routera do streamera mając nieekranowaną instalację ma jakieś znaczenie? 

Na to pytanie nie ma prostej odpowiedzi. Kabel ekranowany musi być poprawnie uziemiony na obu końcach, jeżeli to nie jest możliwe to masz odpowiedź. Po drugie jaki to kabel, samo ekranowanie to nie jest jedyne kryterium, i w przypadku przemysłowego kabla bym się nad tym zastanowił. Pomiędzy kablami z wyższej półki występują znaczące różnice. WIększość z którymi się zetknąłem i te których obecnie używam akurat są ekranowane.

W dniu 23.09.2024 o 22:43, kaviter napisał:

Ja u siebie w domu mam okablowaną sieć "żółtym" Lappem ETHERLINE® LAN 1600. Teraz już co prawda ta sieć nie bierze udziału w odtwarzaniu muzyki (sieć ma dużo większe znaczenie niż kiedyś myślałem),. ale z tych przemysłowych przewodów to dobra opcja. Tylko weź jakiegoś fachowca do tego, instalację ekranowamymi kablami trzeba umieć wykonać,  żeby nie było że zrobisz to ze szwagrem a potem ojej nie działa.

Mogę wiedzieć gdzie kupowałeś ten kabelek lub gdzie się  za nim rozejrzeć?

34 minuty temu, Dawid2011 napisał:

Mogę wiedzieć gdzie kupowałeś ten kabelek lub gdzie się  za nim rozejrzeć?

Najprawdopodobniej skoro o to pytasz moja odpowiedź nic Ci nie da. Kupiłem go u dystrybutora Lappa, nie wiem gdzie osoba fizyczna może go kupić i jeszcze pewnie na metry, bo Lapp sprzedaje to w 100m szpulach.

8 godzin temu, carlos med napisał:

Kwestia dobrego playera CD

i dobego daca. 

Znalesc dobry transport cd tez nie latwa sztuka. A to laser a to inne elementy nie takie. Dzisiaj i tak jest tego mniej na rynku.

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

4 godziny temu, Ajothe napisał:

Gdzieś czytałem, że to kiepski pomysł jak się nie ma całej instalacji ekranowanej. 

Ja za to gdzieś czytałem:  "Zasilanie głupcze!"

51 minut temu, kaviter napisał:

Najprawdopodobniej skoro o to pytasz moja odpowiedź nic Ci nie da. Kupiłem go u dystrybutora Lappa, nie wiem gdzie osoba fizyczna może go kupić i jeszcze pewnie na metry, bo Lapp sprzedaje to w 100m szpulach.

Nie ściemniaj, znajdzie się dystrybutor co sprzedaje na metry osobie fizycznej- piniądz nie śmierdzi

1 godzinę temu, kaviter napisał:
5 godzin temu, Ajothe napisał:

Na to pytanie nie ma prostej odpowiedzi. Kabel ekranowany musi być poprawnie uziemiony na obu końcach, jeżeli to nie jest możliwe to masz odpowiedź

Co to znaczy poprawnie uziemiony? może lepiej uziemić niepoprawnie? z jednej strony ale skutecznie

Godzinę temu, Mikelas76 napisał:

i dobego daca. 

Znalesc dobry transport cd tez nie latwa sztuka. A to laser a to inne elementy nie takie. Dzisiaj i tak jest tego mniej na rynku.

Dobry DAC musi być i do plików i do CD.

Każda technologia ma swoje plusy i minusy. CD też.  O dobry transport CD coraz trudniej, to fakt. 

12 godzin temu, RCD napisał:

Ja doszedłem do wniosków że granie z plików jest bardzo ułomne, cala ta otoczka kable, routery, switche, zasilacze, software, a dźwięk i tak nie dorównuje poczciwej płycie CD, wymyślonej 40 lat temu, niby świat się rozwija, ale w audio to się raczej cofa 

Jednym słowem wyleczyłem się z plików 

Bo swiatem nie rzadzi jakosć tylko … piniądz.

Nie wiedziales?

Muszę przewietrzyć mój system…

Światem nie rządzi jakość,  tylko Bylejakość...We wszystkich dziedzinach >50% to bylejakość sprzedawana za duże pieniądze,  wytworzona czesto za grosze, a tłumy baranów łykają i się cieszą.  

Sorry,  ale tak to wygląda.

37 minut temu, Dawid2011 napisał:

Czy miedzy transmisją po wifi a na kablu usłyszę jakaś różnicę. Pytanie z czystej ciekawości 🙂

WiFi jest idealną izolacją od zakłóceń od sieci. Niestety sam moduł WiFi w streamerze moze wprowadzać zakłócenia. Posłuchasz obu to zobaczysz co będzie lepsze. WiFi czasem może przycinać w zależności od ilości pobliskich sieci.

Zakłócenia od sieci Internet można eliminować również inaczej (dodatkowy switch itp), ewentualnych zaklocen od modułu WiFi pozbędziesz się tylko wyłączając WiFi w streamerze

3 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Zakłócenia od sieci Internet można eliminować również inaczej (dodatkowy switch itp),

albo

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Dawid2011 napisał:

Czy miedzy transmisją po wifi a na kablu usłyszę jakaś różnicę. Pytanie z czystej ciekawości 🙂

No. 😉 

U mnie po LAN grało ciemno, prawie jak z beczki. A po wifi już tak nie.

Ale zrobiłem sobie przed streamerem separację "galwaniczną" (sic 🙂) z półmetrowego optyka i pomogło. 

Teraz tylko LAN. Wifi am całkiem wyłączone w streamerze.

2 godziny temu, marcinmarcin napisał:

ewentualnych zaklocen od modułu WiFi pozbędziesz się tylko wyłączając WiFi w streamerze

Ale nie tego co lata dookoła w powietrzu w powietrzu. z Tym, że na to, to już tylko klatka Faradaja... 😉

W dniu 26.09.2024 o 12:36, Piopio napisał:

Dolicz porządne kable ...

Akurat dobry transport CD to trudno znaleźć. 

I jeszcze cena kolekcji CD do ceny streamingu jest absurdalnie wysoka ...

dobry streamer też kosztuje. Realnie około 4k PLN i więcej. Transport / odtwarzacz CD będzie służył z 10 lat , czy streamer wytrzyma 10 lat? Nie wiadomo, bo nie wiadomo jak będzie wyglądać technologia plików w przyszłości.

za granicą płyty CD można kupić w okolicach 3-5€ / szt , w Katowicach w kultowym komisie CD również po ok 15-20 PLN

kalkulacja wychodzi podobnie.

12 minut temu, PG napisał:

Za Tidala Family płacę 10 zł miesięcznie. Słucham kilkunastu nowych płyt miesięcznie. Za cholerę kalkulacja nie wychodzi podobnie ... 20 x 15 = 300 zł ...

11 minut temu, PG napisał:

dobry streamer też kosztuje. Realnie około 4k PLN i więcej. Transport / odtwarzacz CD będzie służył z 10 lat , czy streamer wytrzyma 10 lat? Nie wiadomo, bo nie wiadomo jak będzie wyglądać technologia plików w przyszłości.

za granicą płyty CD można kupić w okolicach 3-5€ / szt , w Katowicach w kultowym komisie CD również po ok 15-20 PLN

Nie znam sie, wiec sie wypowiem.

Streamer ma mniej elementow podlegajacych normalnemu zuzyciu, takich jak naped czy laser.

Na korzysc CD - nie wszystko jest na Tidal'u, n.p. pierwszy Kazik.

Co jakis czas chodzi za mna kupno transportu CD i podpiecie do DACa, ale potem mysle sobie - dla killku plyt Kazika czy Homo Twist - droga zabawa. 

Streamer można bardzo łatwo uśmiercić programowo przez brak aktualizacji, nie trzeba fizycznie. Mam kilka sprawnych technicznie telefonów i tablet, na których nie mogę zainstalować aplikacji bo Android za stary.

27 minut temu, BorkowskiM napisał:

Nie znam sie, wiec sie wypowiem.

Streamer ma mniej elementow podlegajacych normalnemu zuzyciu, takich jak naped czy laser.

Na korzysc CD - nie wszystko jest na Tidal'u, n.p. pierwszy Kazik.

Co jakis czas chodzi za mna kupno transportu CD i podpiecie do DACa, ale potem mysle sobie - dla killku plyt Kazika czy Homo Twist - droga zabawa. 

To sobie zrob pliki Flac z tych płyt i streamuj 🙂

Godzinę temu, Piopio napisał:

Za Tidala Family płacę 10 zł miesięcznie. Słucham kilkunastu nowych płyt miesięcznie. Za cholerę kalkulacja nie wychodzi podobnie ... 20 x 15 = 300 zł ...

ale streamer kupić musisz więc to też jest część kalkulacji , no chyba,  że już masz (też kiedyś w takim razie musiałeś kupić)

• Pokaż nowe odpowiedzi