Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilski Switch?

Rekomendowane odpowiedzi

16 minut temu, staropolanka2000 napisał:

Jakie masz te kabelki dokładnie? Ja mam cat 8 ugreen i Xangsane. Z ciekawości sobie sprawdzę.

Do Nuprime Omnia SW-8 był dołączony jakiś krótki Ugreen i nim spięty jest ów switch z routerem. To najprawdopodobniej kat.6, choć nie jest opisany.

Pozostałe kable, czyli od switcha do streamera oraz do routera z ONT mam kat.6 utp. Nic markowego, zwykły kabel, ze złoconymi wtykami, za kilkanaście złotych.

„Zwykłych” kabli wyższych kat. nie testowałem, jedynie wszelkie audiofilskie (różne Audioquesty, Wireworldy, Furutech, Melco) i wszystkie w sposób nieodpowiedni dla mnie wpływały na brzmienie. Każdy w inny sposób oczywiście. Zmiany są wyraźne.

3 minuty temu, kontomatiego napisał:

Zmiany są wyraźne.

Dzięki. 

Zmiany są, to wiem. Tylko ciekaw jestem, w którą stronę. Zamówiłem sobie właśnie 3 metrowe ugreen cat 6 UTP. Gdzieś kiedyś czytałem, że niektórzy polecają do audio właśnie nieekranowane, chociaż na zdrowy rozum się to kupy nie trzyma. Teoretycznie powinny zbierać z otoczenia jak antena. A będą miały co zbierać w tym gąszczu kabli za stolikiem. 🙂

Dzień bez muzyki dniem straconym.

1 minutę temu, staropolanka2000 napisał:

Dzięki. 

Zmiany są, to wiem. Tylko ciekaw jestem, w którą stronę. Zamówiłem sobie właśnie 3 metrowe ugreen cat 6 UTP. Gdzieś kiedyś czytałem, że niektórzy polecają do audio właśnie nieekranowane, chociaż na zdrowy rozum się to kupy nie trzyma. Teoretycznie powinny zbierać z otoczenia jak antena. A będą miały co zbierać w tym gąszczu kabli za stolikiem. 🙂

M.in. wcześniej w wątku jest wyjaśnienie, dlaczego lepiej nieekranowany. Choć z moją siecią elektryczną oraz internetową jest wszystko w porządku i nie sądzę, aby zwykły kabel kat.8 coś zmienił. Może kiedyś spróbuję. Nie ciągnie mnie, bo z tym zwykłym kat.6 jest po prostu wszystko na miejscu w dźwięku. 
Żeby nieekranowany zebrał jakieś zakłócenia, to by musiał mieć środowisko znacznie trudniejsze, niż w przeciętnym domu. 

10 minut temu, staropolanka2000 napisał:

na zdrowy rozum się to kupy nie trzyma.

Dyskusje o wpływie kabli ethernet na brzmienie 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Na pewno dużą różnicę zrobiło zasilenie nie tylko switcha, ale też routera. Gdybym miał określać wagę tych wszystkich zmian, to ta była u mnie najistotniejsza.

10 minut temu, staropolanka2000 napisał:

chociaż na zdrowy rozum się to kupy nie trzyma. Teoretycznie powinny zbierać z otoczenia jak antena. A będą miały co zbierać w tym gąszczu kabli za stolikiem. 🙂

Jak tak patrzę na twoje wpisy roznorakie w wątkach innych, to może zdrowego rozumu już nie ruszaj.

Zbierać to będą, jak będą ekranowane.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

Nie! świadczy o małym doświadczeniu i ignorancji piszącego…

Edytowane przez ASURA

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

1 minutę temu, kontomatiego napisał:

Na pewno dużą różnicę zrobiło zasilenie nie tylko switcha, ale też routera. Gdybym miał określać wagę tych wszystkich zmian, to ta była u mnie najistotniejsza.

Nie mam w torze żadnego zasilacza impulsowego. Od modemu przez router, switcha, streamer. Wszystko zasilane liniowo. Zdecydowanie warto było.

7 minut temu, kontomatiego napisał:

Żeby nieekranowany zebrał jakieś zakłócenia, to by musiał mieć środowisko znacznie trudniejsze, niż w przeciętnym domu. 

Albo być jakimś wynalazkiem z AliExpress.

Jeśli chodzi o same kable, to Wireworldy podbijają skraje, Melco obcina skraje, Audioquesty w bardzo uproszczony sposób zabierają gdzieś, żeby dać gdzieś indziej. Furutech w najbardziej wyrafinowany sposób pracował, ale ostatecznie się nie wpasował.

4 minuty temu, ASURA napisał:

Nie! świadczy o małym doświadczeniu i ignorancji piszącego…

Rozwiń. Może się dokształcę od oświeconego.

1 minutę temu, kontomatiego napisał:

Jeśli chodzi o same kable, to Wireworldy podbijają skraje, Melco obcina skraje, Audioquesty w bardzo uproszczony sposób zabierają gdzieś, żeby dać gdzieś indziej. Furutech w najbardziej wyrafinowany sposób pracował, ale ostatecznie się nie wpasował.

Grubo, jak mawiają.

Gdzieś tu w tym temacie kolega się wypowiadał o zasilaczu firmy Nostromo, ze tam są użyte jakieś tanie elementy za 20zł. Nie wiem tego, nie zaglądałem do środka ale... Wymieniłem sobie ostatnio Router do Internetu, ma on wbudowany switch który mi generalnie wystarcza. Jako że poprzedni padł mi w związku z awaria zasilacza impulsowego który był w komplecie, pomyślałem ok. audiofilem nie jestem ale co mi szkodzi podłączyć zasilacz liniowy, kupiłem sobie nowy od Nostromo. Podłączyłem do zasilania tego nowego routera. Ja generalnie słucham muzyki z Foobara, mam tam sporą kolekcję ulubionych płyt, tak więc mam porównanie tych samych nagrań słuchanych wcześniej czy teraz z nowym zasilaczem, jak dla mnie różnica jest spora na plus. Był u mnie niedawno kolega który zna moje płyty i sprzęt, siedzimy delektujemy się ty i owym procentowym, nagle wstaje i zaczyna oglądać sprzęt i pyta się co zmieniłeś że jest taka różnica, ja mówię w sprzęcie nic, jedynie ostatnio zasilacz do routera, za nic nie chciał uwierzyć że taka zmiana jest możliwa tylko dzięki wymianie zasilacza. Tak wiec nie ważne czy są tam elementy za 20 czy za 200zł, ważne że to gra.

11 minut temu, staropolanka2000 napisał:

Rozwiń. Może się dokształcę od oświeconego.

Przeczytaj drugi post wątku i będziesz wiedział

Sam używam D-Linków ale one są zasilane przewymiarowanymi zasilaczami laboratoryjnymi, dodatkowo każdy modem jest super uziemiony. Uziemienie jest galwanicznie separowane-każde! To samo dotyczy zasilaczy. Kable przemysłowe jak i ich wtyczki są klasy Cat8 i osobno uziemiane z izolacją galwaniczną między nimi

Jak to mówią parafrazując powiedzenie o rozwoju

Zasilanie głupcze!

Interakcje między poszczególnymi elementami toru zostały zmniejszone do minimum

I o to w dobrym audio chodzi!

I to pewnie sprawia, że masz więcej pakietów odebranych niż jest wysyłanych 😂

Edytowane przez NRK
7 minut temu, ASURA napisał:

Przeczytaj drugi post wątku i będziesz wiedział

Sam używam D-Linków ale one są zasilane przewymiarowanymi zasilaczami laboratoryjnymi, dodatkowo każdy modem jest super uziemiony. Uziemienie jest galwanicznie separowane-każde! To samo dotyczy zasilaczy. Kable przemysłowe jak i ich wtyczki są klasy Cat8 i osobno uziemiane z izolacją galwaniczną między nimi

Jak to mówią parafrazując powiedzenie o rozwoju

Zasilanie głupcze!

Interakcje między poszczególnymi elementami toru zostały zmniejszone do minimum

I o to w dobrym audio chodzi!

Czyli dokładnie to co napisałem o ekranowaniu, więc w czym problem?

9 minut temu, staropolanka2000 napisał:

Czyli dokładnie to co napisałem o ekranowaniu, więc w czym problem?

W jednym userze i nie o Tobie mowa

Nic o izolacji galwanicznej uziemienia nikt TU nie pisał za tym jestem pierwszym

8 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Bo switch nie może wpłynąć na dane... chyba że jest całkowicie popsuty

Nic nie pisałem o danych.  Słucham muzyki z zestawu audio. Tak się bawię już od kilkudziesięciu lat. 

8 minut temu, ASURA napisał:

W jednym userze i nie o Tobie mowa

Nic o izolacji galwanicznej uziemienia nikt TU nie pisał za tym jestem pierwszym

Ok, bo piszesz tak enigmatycznie i nie cytujesz osoby, więc nie wiadomo. 😉

8 minut temu, jar1 napisał:

Nic nie pisałem o danych.  Słucham muzyki z zestawu audio. Tak się bawię już od kilkudziesięciu lat. 

@jar1 … czemu rżniesz glupa??? Nie jestes na to zbyt doswiadczony?

Przeciez dobrze wiesz, ze jak sluchasz muzyki z plikow, czy z wlasnego serwera czy streamujesz z netu, to … do pewnego momentu twoja muzyka to są dane komputerowe przesylane zgodnie z protokołem Ethernet. 

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Co tu pisać ludziom takie duże prądy błądzące po kablach zapitalają a oni z tym nic nie robią i…"mają High Enda"

2 minuty temu, pmcomp napisał:

Przeciez dobrze wiesz, ze jak sluchasz z plikow, czy z wlasnego serwera czy streamujesz z netu, to … do pewnego momentu twoja muzyka to są dane komputerowe przesylane zgodnie z protokołem Ethernet. 

A widziałeś kiedyś a może ktoś widział elektron?

11 minut temu, pmcomp napisał:

Ja?

Każdy ma doświadczenie na miarę swoich własnych  doświadczeń i wniosków.

Taki jest świat i ludzie. 

Świat nie kończy się na logicznych zerach i jedynkach. 

19 minut temu, jar1 napisał:

W elektronice tak. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

21 minut temu, Piopio napisał:

W elektronice tak. 

Że co? 

"Elektronika – dziedzina techniki zajmująca się wytwarzaniem i przetwarzaniem sygnałów w postaci prądów i napięć elektrycznych lub pól elektromagnetycznych. Wykorzystywanie zjawisk oddziaływania pomiędzy ładunkami do przenoszenia informacji."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
57 minut temu, jar1 napisał:

Switch nie wpływa w żaden sposób na dane, ich integralność itp.

Ale ma znaczenie na ilość zakłóceń, w tym pętli mas które wpływają na nasz sprzęt audio, podłączony kolejnym kabelkiem.

Prosty przykład - testowałem u siebie niedawno bardzo dobry subwoofer JL Audio. Subwoofer wpięty do zasilania tam gdzie mam router i switch - w drugim kącie pokoju, sygnał po długim RCA z wyjścia preamp wzmacniacza. JL ma przełącznik odcinający pętle masy - bez tego odcięcia bardzo mocno sprzęgał sub i kolumny bo łapał jakąś pętle masy...

Możliwe że dlatego też znacznie lepiej sprawdza się u mnie kabel niekranowany cat 5e i brak uziemienia switcha (po uziemieniu obudowy switcha dźwięk lekko się wyostrza). W każdym razie zwykły switch, zasilanie liniowe i mam brak wpływu sieci ethernet na audio...

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

12 minut temu, marcinmarcin napisał:

Switch nie wpływa w żaden sposób na dane, ich integralność itp.

Już pisałem, że o tym nie pisałem. 😉

Ale akurat u  mnie wpięcie switcha (jakiś Tenda za 50 zł) w LAN spowodowało, że taki laptop Dell (znajdujący się w odległym od routera pokoju) przestał mieś problemy z łącznością z internetem przy połączeniu LAN. Także switch również porządkuje i poprawia komunikację między urządzeniami.

Edytowane przez jar1
4 godziny temu, staropolanka2000 napisał:

Dzięki. 

Byłbym zapomniał ostatnie 2 metry zrobiłem sobie nie ekranowane, skrętka sobie w domowych warunkach radzi. Wyszedł nie ekranowany grubas 3cm ale gra mz fajnie. Kusi mnie danie srebrnych lub z 7N miedzi ale nie wiem czy jest potrzeba dawać taki wypas jak na zwykłych 4N miedziakach jest ok

10 minut temu, ASURA napisał:

Byłbym zapomniał ostatnie 2 metry zrobiłem sobie nie ekranowane, skrętka sobie w domowych warunkach radzi. Wyszedł nie ekranowany grubas 3cm ale gra mz fajnie. Kusi mnie danie srebrnych lub z 7N miedzi ale nie wiem czy jest potrzeba dawać taki wypas jak na zwykłych 4N miedziakach jest ok

Srebra trochę się boję, w moim systemie nie do końca się sprawdza. Fajna rozdzielczość, ale zbyt szczupło i krzykliwie. Chociaż wiadomo, zależy jakie srebro. USB mam srebrny Mps 920 i jest super, nie rozjasnił, ale ma fajną przejrzystość i powietrze. Za to zasilające na srebrze miałem i odpuściłem sobie.

3 minuty temu, ProjectPi napisał:

Inwazja kablofili się zrobiła.

Dobrze,że ilość nie przechodzi w jakość,a prawdy nie ustala się przez głosowanie.
☝️

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

• Pokaż nowe odpowiedzi